Followers

Monday, September 7, 2015

Zinc Bantu Atasi Jerawat?

Assalamualaikum,
Tak tahu lah kenapa, makin menginjak 'dewasa' ni, rajin pulak muka ni dihinggap jerawat. Tempat favourite dia ialah dagu. Huhuu.. 



Banyak faktor pertumbuhan jerawat ni. Selain pemakanan, persekitaran dan pembersih muka juga memainkan peranan penting. Paling saya suka kulit time dalam pantang. Rasa halus mulus je. Mana taknya kan. Tak keluar rumah, so tak kena mata hari, tak kena pencemaran. Makan pun makanan yg berkhasiat. Takde pedas-pedas, takde yg gatal-gatal. Kesannya terzahir pada kulit wajah. Cewah. Ni habis je pantang, habis bedal segala sambal belacan dan macam-macam lagi.. Mau kulit tu tak break out sana sini? (Nangis lagi..)

So semalam entah macam mana geram sebab naik lagi sebiji jerawat di wajahku.. Teringat kebaikan zinc. Ada sesetengah krim yang mengandungi zinc sebab khasiat zinc itu sendiri utk kulit tau. So, tetiba dapat idea. Ting!! Masuk dapur, amik sebiji zinc complex Shaklee, rendam dlm air panas sikit. Biar dia dissolve, pastu tepek kat area yg naik jerawat tu. Dah macam tepek bedak sejuk rupanya. Hehe...Dua kali saya buat. Alhamdulillah! Jerawat tersebut mengering dan semakin mengecut. Harap-harap menjadi lah teknik ni. Malam ni nak tepek lagi. 

"Some research suggests that zinc might be particularly effective in treating topical irritations and injuries, such as acne, skin sores and minor wounds, by helping cells to regenerate [sources: American Academy of Family Physicians, TeensHealth]."

Bagaimana zinc mampu mengatasi jerawat??

Zinc membantu mengurangkan penghasilan minyak atau sebum berlebihan oleh kulit.

"Using zinc topically and taking it orally has shown some potential in preventing and alleviating the inflammation and scarring associated with acne. Zinc may help nip zits in the bud by reducing the amount of natural oil, or sebum, produced in the skin. It may also help heal damaged skin around acne that does develop. Some research has indicated that acne formation results in part from a lack of zinc in the diet [source: Bouchez]."

 Sumber: zinc benefit


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!




Aini Hayati Luey

ID Shaklee: 852412

sms/whatsapp: 012-2897359




COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

Thursday, September 3, 2015

Berita Baik buat Mak Yong dan Mak Tang

Assalamualaikum!


Klik gambar untuk paparan yg lebih jelas

Sempena 100 tahun ulangtahun Vitalea, Shaklee akan berikan 1 botol Vitalea PERCUMA dengan setiap pembelian Set Healthy Prenatal (Untuk Mak Yong) dan Set Healthy Postnatal (untuk Mak Tang). Apa yang ada dalam set-set ni?

Set Healthy Prenatal (Set Ibu Mengandung)
  • ESP
  • Omegaguard (90 biji)
  • Sustain Release Vitamin C (180 biji)
  • B Complex (120 biji)
  • Ostematrix (120 biji)
  • Vitalea Iron Formula (120 biji)
  • + FREE 1 BOTOL Vitalea Iron Formula (120 biji)
  • LESS 5%
Boleh baca lebih info tentang suplemen kehamilan Shaklee di SINI

Set Healthy Postnatal (Set Ibu Berpantang)
  • ESP
  • Omegaguard (90 biji)
  • Sustain Release Vitamin C (180 biji)
  • Alfalfa S (330 biji)
  • Ostematrix (120 biji)
  • Vitalea Iron Formula (120 biji)
  • + FREE 1 BOTOL Vitalea Iron Formula (120 biji)
  • LESS 5%
 Boleh baca lebih info tentang suplemen berpantang Shaklee di SINI.


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!


Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...