Followers

Monday, September 7, 2015

Zinc Bantu Atasi Jerawat?

Assalamualaikum,
Tak tahu lah kenapa, makin menginjak 'dewasa' ni, rajin pulak muka ni dihinggap jerawat. Tempat favourite dia ialah dagu. Huhuu.. 



Banyak faktor pertumbuhan jerawat ni. Selain pemakanan, persekitaran dan pembersih muka juga memainkan peranan penting. Paling saya suka kulit time dalam pantang. Rasa halus mulus je. Mana taknya kan. Tak keluar rumah, so tak kena mata hari, tak kena pencemaran. Makan pun makanan yg berkhasiat. Takde pedas-pedas, takde yg gatal-gatal. Kesannya terzahir pada kulit wajah. Cewah. Ni habis je pantang, habis bedal segala sambal belacan dan macam-macam lagi.. Mau kulit tu tak break out sana sini? (Nangis lagi..)

So semalam entah macam mana geram sebab naik lagi sebiji jerawat di wajahku.. Teringat kebaikan zinc. Ada sesetengah krim yang mengandungi zinc sebab khasiat zinc itu sendiri utk kulit tau. So, tetiba dapat idea. Ting!! Masuk dapur, amik sebiji zinc complex Shaklee, rendam dlm air panas sikit. Biar dia dissolve, pastu tepek kat area yg naik jerawat tu. Dah macam tepek bedak sejuk rupanya. Hehe...Dua kali saya buat. Alhamdulillah! Jerawat tersebut mengering dan semakin mengecut. Harap-harap menjadi lah teknik ni. Malam ni nak tepek lagi. 

"Some research suggests that zinc might be particularly effective in treating topical irritations and injuries, such as acne, skin sores and minor wounds, by helping cells to regenerate [sources: American Academy of Family Physicians, TeensHealth]."

Bagaimana zinc mampu mengatasi jerawat??

Zinc membantu mengurangkan penghasilan minyak atau sebum berlebihan oleh kulit.

"Using zinc topically and taking it orally has shown some potential in preventing and alleviating the inflammation and scarring associated with acne. Zinc may help nip zits in the bud by reducing the amount of natural oil, or sebum, produced in the skin. It may also help heal damaged skin around acne that does develop. Some research has indicated that acne formation results in part from a lack of zinc in the diet [source: Bouchez]."

 Sumber: zinc benefit


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!




Aini Hayati Luey

ID Shaklee: 852412

sms/whatsapp: 012-2897359




COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...