Followers

Monday, March 17, 2014

Apakah GMO?

Apakah Genetically Modified Organism (GMO)?



Organisma ubahsuaian genetik atau popular dengan panggilan genetically modified organism (GMO) selalunya merujuk kepada tanaman atau organisma lain yang mempunyai kandungan genetik yang telah diubahsuai. Kejadiannya melibatkan penggunaan gen asing yang diperoleh daripada organisma lain dan diberikan kepada sel benih yang hendak dijadikan GMO.

Teknologi kejuruteraan genetik membolehkan percantuman di antara kod genetik yang berlainan berlaku. Oleh itu pengubahsuaian genetik dan pewujudan GMO tidak terhad kepada tumbuhan sahaja, malah sebarang hidupan daripada sekecil virus dan bakteria sehinggalah haiwan dan manusia boleh dijadikan GMO.

Sumber: Utusan

Mengapa perlu GMO?

Kaedah ubahsuai genetik ini dikatakan dapat menyelesaikan masalah pemintaan terhadap makanan yang semakin meningkat. Gen ini diubah suai untuk tujuan ekonomi, biasanya untuk menghasilkan tanaman yang tahan racun perosak, virus, serangga, meningkatkan jangka hayat, meningkatkan pengeluaran ataupun meningkatkan nilai nutrien tanaman dan ternakan. 


Makanan GMO dihasilkan dari benih yang diubahsuai secara genetik. Saintis berupaya untuk mengubah fungsi dan pertumbuhan tanaman melalui teknik kejuruteraan genetik yang dilakukan di makmal. Hasilnya, tanaman mampu menahan serangan serangga perosak, cuaca kering dan bakteria. Malangnya, bukan ini saja yang boleh dilakukan. Penyelidik menemui banyak keburukan kepada kesihatan manusia dan haiwan yang memakan makanan GMO. 
Dalam usaha memperbaiki bekalan makanan kepada manusia dan haiwan, sebahagian penyelidik dan saintis percaya kaedah jalan pintas telah digunakan. Debunga dari jagung yang telah diubahsuai secara genetik telah menyebabkan kematian kepada ulat beluncas. Toksin dari debunga jagung GMO dihasilkan untuk membunuh serangga perosak. Dalam masa yang sama ia juga turut membunuh lain-lain serangga yang memainkan peranan penting dalam sistem ekologi.   

Sumber: thesecretmedicines

Bahayakah GMO? Nantikan kupasannya dalam posting lain ya. ;)


Hubungi saya untuk dapatkan vitamin Shaklee anda:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Thursday, March 13, 2014

Berpantang dgn Shaklee - Badan Rasa Lebih Cergas Walaupun Malam-malam Berjaga Menyusukan Baby

Assalamualaikum,


Saya berkenalan dengan Esther pada bulan Ogos 2013, di mana pada masa tu beliau ingin beli Set Berpantang Shaklee dan nak join jadi ahli. EDD beliau adalah pada bulan Disember ya.. lagi 4 bulan! Awal kan preparation beliau. Ehehe.. 

Hari ini saya nak kongsikan pengalaman beliau berpantang dengan suplemen Shaklee, dan ternyata beliau amat berpuashati!  
Hari ni dah 34 hari umur Nathalea..my second daughter..supplemen shaklee yang saya ambil merupakan ESP,vit C, vitalea, zink dan ostematrix...well,sebenarnya saya sekadar mao cuba,sebab anak pertama dulu saya guna produk Am***..i dont feel it helped a lot la time tu.plus,banyak produk yang disertakan itu saya tak guna...membazir ja rasanya...so i decided to just buy a product than is eaten instead of a variety of products.

Hasilnya,saya sangat berpuas hati..luka cepat sembuh,rambut tak gugur,rasa lebih cergas walaupun mlm2 berjaga menyusukan baby..air susu pula sememangnya meriah..selepas ni akan order Alfalfa pula untuk boostkan lagi air susu..
Tapi,air kosong memang kena minum banyak..dan makan supplemen ikut arahan yg dtetapkan...

Sumber: faitshaklee



Jika anda berada di sekitar Kuching, boleh hubungi Esther untuk dapatkan suplemen Shaklee. Free consultion dengan setiap belian!



Jom follow blog Esther: http://faithshaklee.blogspot.com

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Tuesday, March 11, 2014

Garlic Complex sebagai Antibiotik Semulajadi

Assalamualaikum,



"Garlic terkenal dengan gelaran natural antibiotik kerana ia tidak mematikan bacteria baik seperti mana chemical antibiotic. Garlic juga bersifat antibacterial, antiviral dan antiparasit yang membantu mencegah dan mengurangkan kesan jangkitan."

Saya sangat sukakan Garlic Complex kerana ia terbukti mampu mengurangkan kegatalan yg saya alami disebabkan masalah resdung/alergi/ekzema. Kegatalan yang saya alami di pergelangan kaki saya mula 'aktif' semasa mengandungkan Adnin. Biasanya saya amalkan alfalfa, namun disebabkan ibu mengandung tak digalakkan untuk ambil alfalfa, maka saya terpaksa bertahan sehinggalah saya bersalin. Namun selepas bersalin, saya cuba amalkan balik alfalfa, tapi kegatalan itu masih tidak berkurang. Malah pernah satu ketika berlaku infection hingga bernanah buku lali saya!

Pada satu hari saya dapat satu tips daripada seorang sahabat Shaklee untuk amalkan Garlic Complex dan Zinc Complex jika hadapi masalah jerawat akibat alergi (resdung). Pada hemat saya, alergi yg saya hadapi ni pastinya ada kaitan dgn syor beliau. Hasilnya, alhamdulillah!! Saya suka sangat... Walaupun kegatalan itu tak hilang 100% lagi. Tapi saya boleh katakan ia berkurang sebanyak 80%. Selain konsisten dua suplemen itu, saya juga teruskan pengambilan Vitalea, Vita-C sustain Release dan alfalfa. 

Allisin adalah sebatian yang berasal daripada bawang putih dan berfungsi untuk banyak tindakan yang berfaedah.  Allisin tidak terdapat di dalam bawang putih biasa sebaliknya ia dihasilkan apabila bawang putih tersebut dipotong halus atau dihancurkan.  Bawang putih secara tradisinya digunakan untuk melegakan batuk, selsema dan membantu peredaran darah yang baik. *
Setiap tablet Garlic Shaklee mengandungi 500mg bawang putih.  
Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 
Selain Nutriferon yang sangat bagus sebagai antibiotik semulajadi, bagi anda yang mempunyai tight budget, saya syorkan untuk cuba Garlic Complex Shaklee!!

Hubungi saya untuk dapatkan vitamin Shaklee anda:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Monday, March 10, 2014

Bila Anak Join Kelas Ibu

Salam,


Entah kenapa tiba-tiba Fikry nak ikut ibu sekali ke kelas Shaklee. Ibu ok je. Fikry so far behave sangat kalau dia sorang-sorang. Kalau ada geng (abang-abang) haru jugak dibuatnya. 

Kelas Ibu kali ni sekejap aje. 2-5 petang. Nak pergi sangat sebagai 'kick off'  cycle baru Shaklee bagi 2014-2015. Lokasi pula boleh dikatakan dekat... Kat Hotel Concorde, Sepang. Downline pun ada beberapa orang yang nak join sekali, tu yang lagi bersemangat! Hehe... 

Sampai hotel dah dekat 1.45 tghari. Lepas daftar terus gi solat dulu. On the way ke surau terserempak dengan Cik Yut. Solat dulu dengan Fikry (suruh duduk tepi takmo, nak solat dgn ibu). Lepas tu sementara Cik Yut Solat saya pegang babynya yang sangat baik dan comel ni!




Habis solat, masuk bilik seminar. FULLHOUSE! Mujur dah booking seat siap-siap sebelum gi solat tadi. Kalau tak terpaksa la berdiri je kat belakang. huhuu..

 Fikry dah keluarkan buku dan pen untuk catat nota la sangat




Pukul 3+ Fikry dah bersuara 'Nak balik..nak balik'.. huhu.. 'Lapar..' Nasib baik ada beli roti kat Petronas. Dah makan sikit, sambung berkarya lagi.. hehe..




Akhirnya jam 5 petang kelas pun habis.. Boleh la kita balik ya Fikry. hehe...

Bila tanya, lain kali nak ikut ibu pegi kelas Shaklee lagi? "Tak nakkkk" 



Hahahah...


Hubungi saya untuk dapatkan vitamin Shaklee anda:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

Wednesday, March 5, 2014

I.M.POSSIBLE

Assalamualaikum,

Dua-tiga hari ni saya menetapkan target buat diri sendiri dan anak-anak bisnes.

Ada yang menerima dengan lapang dada dan positif.
Tak kurang juga melopong terkejut, 
rasa macam mustahil nak capai.
:)

Pesanan buat diri sendiri dan anak-anak bisnes...
InsyaAllah kita boleh lakukan!!



I CAN DO THIS!

I CAN DO THIS!

I CAN DO THIS!

I CAN DO THIS!

Jadikan zikir. :)


Hubungi saya untuk dapatkan vitamin Shaklee anda:

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!


Tuesday, March 4, 2014

Fikry dan ESP

Assalamualaikum,

Saya dan suami sekarang tengah train si Fikry supaya tinggalkan susu botol. Waktu siang atau lebih tepat waktu kami berada di rumah, memang Fikry dah tak minta susu botol. Cakap memang tak nak kalah.. "Buat susu botol dalam cawan, minum dalam cawan!" haa.. itu kata dia depan ibu la.. Depan bibik lain pulakkk.. ;p

Waktu malam pula, sebelum tidur.. Kalau dah mengantuk sangat, takde masalah. Dia terus je terlena. Tapi kalau belum mengantuk lagi.. mulalah resah sebab tak dapat 'candu' dia. Haha.. Biasanya dia akan request, "Ibu, nak ESP!!" Hehe.. Tapi kesiann dia. Malam tadi masa request ESP, ibu tengah susukan Adnin. Sementara nak tunggu Adnin tidur, dia pun dah terlelap sekali..


Gambar kejadian beberapa minggu lepas.

Mengapa ESP sangat elok diamalkan? Sebab ia membantu penghasilan sel yang sihat. Bila sel sihat, badan pun sihat! 

Mereka yang dah cuba ESP pasti ada kisah yang tersendiri. Kelakar juga baca kisah cinta mentor saya, Kak Norita... dipikat oleh encik suami dengan ESP tu! Hehehe... tu baru betul-betul sayang! 

Kalau anda juga sayangkan keluarga anda, jom hadiahkan kesihatan buat mereka. Dapatkan ESP daripada pengedar Shaklee yang sah!


Hubungi saya untuk dapatkan vitamin Shaklee anda:

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

Monday, March 3, 2014

Ekspo Buku Islam 10 Putrajaya

Salam,

Seronoknya! Akhirnya jumpa juga buku yang dicari-cari. Secara tak sengaja pula tu! Hehe.. Kisahnya Jumaat lepas ambil cuti untuk uruskan beberapa perkara. Ternampak poster Ekspo Buku Islam kat sebelah bangunan pejabat MAS. P3 tu... Pi la terjah kejap. Waahhh.. suka! Suka!

Rich Dad Poor Dad kena beli next time. Hari tu tak cukup cash. hehe..

Jom! Kawan-kawan... banyak buku best-best kat Ekspo ni. Last day Ahad ni 9 Mac 2014. Sempat lagi.. Asingkan gaji tu.. beli buku-buku bermanfaat. Jom jadikan membaca budaya kita!


Jom layari : http://ekspobukuislam.com/v2/ 


Actually, tak sempat nak round habis pun ke semua booth. Sebab nak reserve untuk bawak anak-anak pulak nanti. Sekali imbas nampak banyak buku kanak-kanak yg menarik.. Hari tu sempat singgah booth PTS je. InsyaaAllah harap dimurahkan rezeki untuk terjah sekali lagi dengan family sebelum tamat tempoh..

Hubungi saya untuk dapatkan vitamin Shaklee anda:

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

Sunday, March 2, 2014

ESP Sesuai untuk SEMUA

Assalamualaikum.

Mesti ramai yang gembira dengan promo bulan Mac ni. Sudah tentunya ESP!! Terlalu banyak khasiat ESP ni.. nantikan.. saya akan ceritakan sepanjang bulan ni. kihkih.. Jangan muntah ESP sudahhh...

Bagi yang belum tahu (ada ke??) ESP ni sangat baik untuk semua! Ya.. yang nak kulit cantik gebu, ibu-ibu yg tengah mengandung, ibu-ibu menyusukan, yang tengah diet, yang nak segak berketul2. haha.. insyaAllah semua boleh.. Badan kita terdiri daripada sel-sel yang dihasilkan daripada PROTEIN. ESP adalah protein dan ia bukan calang-calang protein.  ESP Shaklee diperbuat daripada soya non-GMO yang diproses dengan kaedah berteknologi tinggi bagi memastikan khasiat soya itu sendiri terpelihara, dan lengkap dengan kesemua 9 asid amino yang diperlukan untuk fungsi badan.


Saya nak kongsikan testimoni seorang ibu yang telah amalkan ESP semenjak sebelum berkahwin lagi, sehinggalah sekarang telah mempunyai seorang anak.

----

Testimoni sendiri pengambilan ESP bermula dr sblm kahwin hingga mempunyai cahaya mata.. 

SEBELUM KAHWIN- Niat nk cantik dan nk kurus. Alhamdulillah tercapai hajat tu sblm naik pelamin.

SELEPAS KAHWIN- Niat nk dapat anak awal memandangkan perhubungan jarak jauh yg menyukarkan utk bertemu. Alhamdulillah xsampai setahun dh hamil dgn izinNya.

SEMASA HAMIL- Sebagai supplement utk kuatkan rahim memandangkan bekerja di kawasan pedalaman yg memerlukan daya tahan yg kuat. Alhamdulillah dpt bertahan selama 8bln turun naik perahu, kapal terbang ulang alik ke semenanjung.

SELEPAS BERSALIN- Masih mengamalkannya utk kelihatan cantik dan dalam proses kuruskan badan. Pernah ditegur muka kelihatan berseri dan licin berbeza dr sebelumnya. Alhamdulillah. Anak yg lahir pn kelihatan putih, gebu dan mukanya takde ruam walaupun sedikit, licin dan bersih. Alhamdulillah dgn izinNya anak tak pernah sakit smpi skrg.



Alhamdulillah.. semua dengan izin Allah jua. Kita cuma berusaha :)


Hubungi saya untuk dapatkan vitamin Shaklee anda:


Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...