Followers

Friday, February 21, 2014

Kek Hasil Tangan Sendiri vs Kek Tempah

Salam Jumaat yg penuh barakah,

Pagi-pagi lagi dapat sharing daripada seorang rakan biz tentang the magic of sedekah. Puncanya, semalam bonda kami share satu kisah ni.. bagaimana RM100 yg didermakan telah Allah gantikan dgn rezeki berlipat ganda. Rakan saya ni terus implement perkara yg sama, dan sungguh magic hasilnya!! Sesungguhnya janji Allah itu pasti! 

Ok lah.. hari ni entry santai je. Nak share kek birthday 2014 Along dan Faeq serta kek hasil tangan ibunya. hehe.. 

Januari & Februari adalah bulan birthday Along & Faeq. Zaman sekarang ni budak-budak dah pandai request nak kek letak gambar itu ini. (Maknya la jugak yg ngajo) Beberapa minggu sebelum birthday dah google image untuk kartun kegemaran depa. Hehe.. Nama kartun pun pelik-peli skrg ni. Takpelah, janji bahagia...


Ini kek Faeq. Armor Hero. Asalnya dia nak gambar lain, tapi gambar yg dia cari tu tak sesuai sebab ada tulisan atas imej tu. So si pembuat kek jumpa gambar ni. Dia pun setuju aje.. "Asalkan ada gambar," katanya. hehehe...


Kek hasil tangan ibu. Carrot cake dgn topping cream cheese. Yummy.. ibu kata la.. Budak-budak tak makan sangat punnn..


Birthday cake Along. Joined-celebration dgn classmate dia, Aidy. Gambar kek ni memang tak tunjuk awal-awal kat dorang.. mak-maknya nak buat surprise. Memang surprise! Suka sangat dorang. hehe..


Kebelakangan ni banyak pulak pisang kat rumah tu. Pisang pokok sendiri, jiran-jiran pun bagi pisang.. Last-last banyak yang masak gitu je. Dah buat cekodok, lepat pisang.. Last-last buat pulak kek pisang coklat ni. Yummy!! Pisang dan coklat memang sangat ngam! Tapi budak-budak tak makan pun. Dorang ni kek coklat barulah laju. Banyak saya survey resepi kek pisang. Tapi kebanyakannya pisang yg diperlukan hanya 2-3biji. Tak tercapai la matlamat saya nak perabihkan overripe pisang saya. Last-last jumpa resepi ni.. tapi saya tambah lagi pisangnya. hehe.. Resepi asal kek pisang ni saya ambil daripada blog kak Azie. Kemudian just taburkan cooking coklat yg dah dipotong kecil atas kek, sebelum masuk oven.


Kek Pisang

Bahan bahan:
4 biji pisang emas - lecek (saya guna 5 biji)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur gred A (saya guna gred B)

Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder

Bahan lain:
1 sb jus limau nipis (tak letak)
1sk esen vanila (guna vanilla extract)

Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. 

Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. 

Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 

Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak. 

Nota:
Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam. 

-----

Suka sangat dgn blog kak Azie ni. Banyak resepi pantai timur. Kak Azie pun asal dari Kelantan. So resepi-resepi kelate dia boleh dipercayai gitu. Masak nasi kerabu last week tu pun guna resepi kak Azie lah.

4 comments:

Nizaki Hambali said...

Aini,niza pun slalu follow resepi kak azie ni hihi

farizalhadi zulkafli said...

Salam puan..boleh sy tau dimana kedai kek yg puan dpt gambar ARMOR HERO tu?

farizalhadi zulkafli said...

Salam puan...boleh sy tau di kedai kek mana puan dpt gambar ARMOR HERO tu?

farizalhadi zulkafli said...

Salam puan..boleh sy tau dimana kedai kek yg puan dpt gambar ARMOR HERO tu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...