Followers

Tuesday, September 3, 2013

Kepentingan Membuat Stok Susu Semasa Berpantang... dengan Shaklee

Assalamualaikum,

Dah lama tak cerita pasal penyusuan dan Shaklee kan. Almaklumlah.. Masa tengah fasa mengandung, cerita pasal Shaklee dan kehamilan. Sekarang dah masuk fasa menyusu, kita sharing pasal penyusuan pulak ya ;)



Ini bukan stok susu saya ya. Ini stok susu Mommy Saffiyyah :)

Saya punya stok susu tak secantik dan sekemas ini. Huhu.. kena bahagi dua bahagian freezer tuh. Belah kanan stok ayam, daging, ikan.. Belah kiri stok susu Adnin. Saya simpan dalam tupperware besar, dengan harapan tak bercampur dengan bau ikan dsb. Nanti lah, satu hari nanti saya share gambar stok susu saya pulak ya.

So, apa kisah di sebalik gambar di atas? Jom baca apa kata mommy Saffiyyah...

"Semasa berpantang di rumah parents di Shah Alam, sy prepare milk stocks for Saffiyyah hny pd hr ke27 sbb masa tu masih belum boleh cope dgn life yg baru ada baby and at the same time nak kene uruskan diri sendiri... Kemudian balik ke Melaka, sambung lagi prepare stocks. We love the lilac Autumnz bottles anyway!! hihi. 30 Aug ni genapla Saffiyyah berusia 3 bulan, Alhamdulillah tak pernah sakit now dah pandai meniarap dan bijak agah2 cuba nak bercakap dan ketawa.. She is so adorable  
Thanks to Kak Teem, Haizully and my cousin Kak Nas sbb introduced Shaklee ESP and Alfalfa to me!! Now sy dah continue dgn Vitalea, Ostematrix, Omegaguard, B Complex!! Best!!!! Tak tipu!"

Masa berpantang adalah waktu terbaik untuk mula mengumpul susu perahan. Dapat sikit atau banyak, tak kisah.. janji mulakan. Sehari dapat sebotol.. kalau 30 hari dah dapat 30 botol kan? Kalau kita tak gunakan waktu cuti bersalin untuk buat stok.. alamat panik la jawabnya bila naik kerja nanti.

Baru-baru ni perasan susu macam tak berapa meriah bila Adnin menyusu waktu malam. Mengamuk-ngamuk masa nak tidur. Nak nenen plak susu lambat let-down. So next day consume alfalfa 2biji sehari (dah beberapa minggu tinggalkan alfalfa sebenarnya ;p ) dan alhamdulillah, susu lebih meriah daripada biasa.

Sekarang ni Adnin dah mula kuat menyusu. Kalau saya balik rumah, walaupun dia baru je habis minum sebotol susu.. baru je burp.. Tapi bila amik je dia terus ek..ek.. nak nenen. Nenen bukan sikit-sikit pulak tu. Macam haus sangat gayanya! Anak oh anak..

Eh.. off topic pulak. ;p

Oklah.. Jika anda ibu yang mula rasa susu drop, dah cuba macam-macam petua dan tips utk upkan susu tapi masih belum berhasil.. Nak cuba Shaklee pulak, roger-roger lah saya ya. Saya cuba bantu berdasarkan ilmu dan pengalaman yg sedikit ini. Moga Allah permudahkan kita menyusu si kecil sehingga 2 tahun. Aminn..

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan. 

Boleh hubungi saya melalui:

sms/whatsApp: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...