Followers

Tuesday, March 5, 2013

My Baby & I as at 33 Weeks

 Assalamualaikum!

Jummat lepas, 1 Mac saya check up untuk minggu ke-33 (sebenarnya Sabtu baru genap 33 minggu tapi takpelah ;p)



Menurut Babycenter.com:

Your baby weighs almost the same as a pineapple, which is about 1.9kg. (Length: 43.7cm, head to heel.)
- Hmm... memang pun. Doc kata berat baby dah 2kg. Kira membesar ikut umur dia lah tu. Banyak jugak dia naik. Sebelum ni (30 minggu) berat baby 1.5kg tau. 500g dalam tempoh 3 minggu. Ibunya naik sikit je (hehe) dari 65.kg ke 65.9kg (900g je). Tapi kalau orang tengok perut, macam tgh tunggu hari gayanya. huhu.. Besar la jugakkk..

Your baby now weighs about 4.2 pounds / 2 kilograms and measures approximately 17 inches / 44 centimetres from head to toe. Your baby should already be getting ready for birth by turning upside-down - his head should be pointing down. 
- Masa check up 30 minggu, kedudukan baby masih lagi kepala di atas. Tapi alhamdulillah, now baby dah pusing kepala kat bawah. Pandaiii.. hehe..

Your doctor will be paying careful attention to your baby's position in the coming weeks - some babies do decide to turn back round again. 
- oopss.. Harap janganlah dia pusing balik kepala ke atas... Dok diam-diam kat posisi tu ya baby..


Your baby's skull is still quite pliable and not completely joined, so he can ease out of the relatively narrow birth canal. But the bones in the rest of his body are hardening. Your baby's skin is also gradually becoming less red and wrinkled. 

If you're a first-time mother, your child's head may move into the pelvis this week and press firmly against your cervix. (This happens for about half of all first-time mothers.) If you're a second-time mum, you can expect this to happen a week before labour - and for some this won't happen until the start of labour. Hoping to manage your labour naturally? Here's all you need to know about natural pain relief. 

You may notice that your feet and ankles are quite swollen by the end of the day. Water retention, also known as oedema, is often worse in warm weather and late in the day. Surprisingly, keeping hydrated helps reduce water retention. Your body - particularly your kidneys - and your baby need plenty of fluids, so drink up. If you suddenly feel swollen or puffy in your hands or face, however, call your doctor - it may be a sign of pre-eclampsia. 

- Alhamdulillah, so far takde lagi water retention pada kaki, tangan mahupun mana-mana bodyparts. Cincin masih boleh dipakai. Kalau ada pun sekali-sekala waktu penat sangat. Biasanya kat bhgn kaki. Tapi lebihkan minum air masak, rehat dan telan Ostematrix (promo bulan ni tau!). Selesai masalah! ;) Tapi kita kena hati-hati juga. kadangkala water retention ni petanda penyakit yg lebih serius seperti pra-eklampsia. 


Moga anak ibu membesar dengan sihat dan sempurna.. Rasa tak sabar nak jumpa baby. Hehe.. Kali ni rasa macam lambaaat je masa berlalu. Suspen nak bersalin tu tetap ada, lagi-lagi bila baca pengalaman orang lain yang dah selamat bersalin. Cuak je rasa. Setiap orang rezekinya tak sama.. Doa je lah moga semuanya dipermudahkan dan selamat hendaknya. Aminn...

Ok last but not least... ibu di kala 32/33 weeks..




** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan. 

Boleh hubungi saya melalui:

sms/whatsApp: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...