Followers

Friday, December 20, 2013

Set Kesihatan Wanita

Masalah kesihatan yang sering dikaitkan dgn wanita mengikut peringkat umur adalah seperti:
  • Akil baligh (haid tidak stabil, senggugut)
  • Proses kehamilan
  • Menopaus
  • Penuaan
  • Sakit sendi/tulang
  • Dan byk lagi

Shaklee mengesyorkan gabungan produk hebat yg dapat membantu memenuhi keperluan wanita termasuk tua dan muda. Set kesihatan wanita ini terdiri daripada:

OSTEMATRIX



GLA COMPLEX



OMEGAGUARD


Antara kebaikan daripada set kesihatan wanita ini adalah:
  • Membantu melegakan simptom senggugut dan menopaus
  • Membantu menyelesaikan masalah dalaman dan kesuburan
  • Membantu menjadikan kulit sihat dan cantik
  • Membantu mengurangkan risiko masalah kesihatan tulang (artritis)
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung
  • Melegakan sakit-sakit sendi
  • Membantu mengurangkan kolestrol, membakar lemak dan seterusnya mendapatkan berat badan yang ideal
  • Membantu mengurangkan rasa letih, lesu, tidak bermaya
  • Memberikan tenaga utk menjalankan tugas seharian


Wahai wanita, tak kiralah anak dara, remaja, adik manis, kakak vogue, warga veteran. Jagalah kesihatan anda. Tiada istilah terlewat dalam menjaga kesihatan. Mulakannya hari ini.

Bagi kaum lelaki. Apa salahnya hadiahkan set ini buat isteri, mak, mak mertua, atau kakak dan adik anda. Pasti berbaloi!

Hubungi saya untuk info lanjut!

p/s: Promo OmegaGuard masih berlangsung sehingga 31 Dis 2013 ya! Jangan lepaskan peluang penjimatan ini!



Hubungi saya:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

Makanan untuk Bayi 8 Bulan ke atas


Assalamualaikum!

Semalam Adnin check up 8 bulan. Berat naik 200g je since last check up (2 bulan lepas). Ini agak membimbangkan. Berat Adnin sekarang ialah 6.8kg sahaja. Nampaknya kena start bagi makanan berlemak pada Adnin. 8 bulan dah boleh makan yang bertumis. Tambah minyak, cheese dan apa-apa saja yang sesuai dengan umur dia. Selain tu ibu kena konsisten consume vitalea & ESP sebab penyusuan susu ibu masih diteruskan!

Di bawah ni adalah hasil kajian ibu untuk sediakan menu makan Adnin during the weekend!

So.. jangan malas-malas ya bu! Balik nanti boleh singgah pasar tani atau esok pagi kita gi pasar borong jom!


Nasihat daripada Wholesomebabyfood:

At this stage, your little one may also start to Refuse to be Spoon Fed.

Bring on some spices (8 months old)

and softly mashed, or chopped into fine pieces, fruits, vegetables, meats, pasta and dairy such as yogurt and cheeses.
Pasta, veggies, and fruit should all be soft cooked and possibly mashed with a fork or masher. (Bananas need only be mashed.)
Meats and proteins such as egg yolk, should be cooked and pureed or chopped into small soft bits.  If offering Tofu, you need not cook it first. 
Remember, your baby will not have molars until sometime around the 12-18 month age range so all foods should be easily mashed between the gums.


How much will your 8 month - 10 month old baby eat?

Your 8 to 10 month old baby may seem to be starving herself at some point. Because you are likely offering her more finger food selections or thicker/chunkier foods, the amount of food eaten appears smaller.
At this stage, your baby may be eating 3 "meals" a day and possibly enjoying a snack or 2 in between.
There are some babies in this age range who will still be eating only 1 "meal" of solids so don't feel pressured to have your baby eat 3 solid food meals per day. The important thing is to watch your baby's hunger cues and and try to begin setting a schedule for 3 meals a day. Offer him a balanced array of foods - fruits, veggies, a protein & a grain if possible and ensure his nursing or formula feedings are adequate.
Visit the Baby Menu to see an idea of some meals for this age range.

What to Eat at 8 to 10 Months of Age?

AGE/STAGE - 8 months - 10 months old
The AAP recommends that an infant not be started on solid foods until after 6 months of age. Many pediatricians still start babies on solids around 4 months of age.  This chart accommodates all ages and stages up to 12 months.

CEREALS
Try mixing together the grains that your baby has had without any reaction(s). Begin offering breads and muffins when baby has mastered mashing more textured foods. Pasta makes for great finger foods.

FRUITS
Begin making your own fruit combinations once baby has had several fruits without any reaction(s). Venture into Papaya and Melon Swirl. After 8 months old – you may wish to try offering raw ripe fruits. Soft cooked fruits make for great beginner Baby Finger Foods.

VEGGIES
Soft cooked veggies make for great beginner Baby Finger Foods. Try mixing up a veggie medley now.  Add some grated cheese for extra temptation & yumminess. Saute or roast some onions or peppers to add to baby's food or serve as finger foods. Make a Leek and Chicken Potato Mash.

PROTEIN
Once your baby has reached 8 months old, try an Egg Yolk Omelet – the perfect chance to slip in some veggies.

DAIRY
Get adventurous with Cheeses and Yogurts now. Soft Cheeses such as Brie pose health risks so hold off on those. Avocado mashed with a bit of cream cheese – YUM. 

Ini contoh dairy products yang mummyzahra guna:


*Note: Better guna cheddar cheese yang block instead of yang slice sebab yang blok kurang masin. So bila nak guna just sagat.


Ok.. dah ada guideline, mesti bersemangat nak masak-masak kan? Jom cuba beberapa resepi yg saya dapat dari page fb Homemade food for baby HDAE

Beberapa resepi mudah dan kelihatan yummy untuk dicuba!

Resipi: Bubur Ayam McD versi Homemade
Umur sesuai : 8 bulan
Sumbangan Pn Marlina Cweet



Bahan2


  • Isi Ayam rebus (carik2)
  • Air ayam td simpan utk masuk bubur
  • lobak merah(cincang halus)
  • Bawang goreng 
  • Daun bawang (cincang halus)
  • Stok ayam
  • lada putih (halus)- cikit
  • halia ( nt dh msk buang)



Cara2


- Semua bahan dimasukk
an sekali dlm bubur yg dh msk td kecuali bwg goreng n daun bawang

- Siap utk dimkn.. Sedap mmg sama mcm mcd.. Klu utk bb rs tawar ckit sbb xde ltk garam.. Tp still ada rasa manis ayam.




Resipi : Bebola ayam
Umur sesuai : 8 bulan ke atas
Sumbangan Pn Marlina Cweet


Bahan2 (bebola)

  • Isi ayam - cincang halus
  • Daun sup-hiris halus
  • Bawang putih-tumbuk halus
  • Serbuk lada putih
  • Tepung ubi-ckit
  • Air ckit
  • Saderi tumbuk halus
  • Stok.ikan bilis (sebagai bhn perasa-masin)

Cara2
Gaulkan semua bahan. Bentukkan menjadi bebola..Lps tu masak sup masukkan bebola smpi bebola timbul d permukaan sup (tandanya dh msk). Siap utk dihidang.

Boleh jg d goreng..


Resipi: Bubur Nasi Squash Superb
Umur sesuai: 8bulan
Sumbangan Pn Marlina Cweet


Bahan2
Bubur nasi
Butternutsquash
Cauliflower
Bawang besar
Kuning telur (sesudu kecil)
Unsalted butter
Kismis
Cheese (beqa)
Mixed spices
Air

Cara2
°kukus butternutsquash ngn kismis.asingkan
°tumis bawang gn unsalted butter,masukkan kuning telur n cauliflower
°masukkan air cikit n cheese cikit
SIAP



Misi menjadikan Adnin bambam bermula esok! Caiyok!

Sumber: MummyZahra, Homemade Food for HDAE, wholesomefood

Tuesday, December 17, 2013

The Big Bad Wolf 2013 @ Mines

 Assalamualaikum.

Tercapai jugak hasrat ibu nak bawak anak-anak ke BBW. First time jejak kaki ke BBW. Seronok budak-budak tengok buku melambak-lambak.

Bertolak dari rumah kol 9.30 pagi Ahad. Bajet mesti dah penuh orang ni. Tapi takpelah, digagahi jua. Tapi alhamdulillah, dapat parking dekat dgn tangga yg terus menuju ke entrance BBW. Ketibaan pula disambut oleh staf BBW yang friendly.

Masuk je dalam dewan besar tu, terus cari bahagian kanak-kanak. Banyak jugak pilihan. Memang rambang mata dibuatnya!! Kebanyakan buku yang berkenan di hati bermula dari RM5- RM20. Ok la kan..

Si Along pulak yang over, tak bagi adik amik buku sesuka hati. Dah terbiasa kot ibu & ayah control jangan main ambil barang tanpa periksa harga. Hehe.. 

Siap bagitau Along, "Takpe, amik je nak buku mana pun. Seorang 5 buah buku!" Wah.. suka le tuu...


Fikry memang kesukaan dia pada tractors. Bila nampak ada sorang budak tu pegang buku ni.. Terus minta nak buku yg sama. Baiknya hati mak budak tu.. jumpa lagi satu buku ni terus diberikan pada Fikry. =)


Sempat la jugak snap 1-2 gambar kat pintu gerbang BBW on the way balik. Kat bahagian luar dewan pun boleh tahan jualan yang ada. Siap ada pameran kereta bagai.


Along & Faeq yang sporting bagi pose.

Cari buku Robert Kiyosaki yang lain takde. Yang ni je ado. Jadi ler. 

Cari buku motivasi @ business tapi mcm tak banyak pilihan. Yang fames-fames tak jumpa pulak. Untuk Fikry, Selain buku berkaitan dinosaurs, banyak buku tentang kenderaan berat. Untuk Along, dapatlah 2 buku komik yang agak sesuai utk dia. Satu BM, satu lagi BI. Faeq paling sikit tangkapan dia. Ada 2 ke 3 je kot. Adnin punya banyak jugak. hehe.. Start early ;) Oh, ayahnya tak jumpa buku yang berkenan di hati. BBW memang nan hado buku islamic. Ke kitorang yang tak reti cari?

Buku hardcover range RM5-RM8.

Total damage was RM146 utk 19 buah buku + 1 board game (tiada dalam gambar). 
Puas hati? Ok lah utk anak-anak :)

Tengok berapa lama tahan buku-buku tu. 


----- IKLAN -----


PROMOSI Jalapeno Cheese Powder sehingga 31 Disember 2013!!

Hanya bancuh dengan air panas dan sedia dimakan bersama potato wedges mahupun fries!

Kelebihan Cheezy Cheese kami:
- Dipek dalam PEK ALUMINIUM utk memelihara kualitinya!
- Paling best! Ia BERZIPLOC utk memudahkan penyimpanan!
~~~~~
1 pek = RM15
2 pek = RM25
3 pek = RM35

* tidak termasuk kos pos
~~~~~

Hubungi: Fairol (012-232 8437)
Jemput like Page: DatesNsuch

Friday, December 13, 2013

7 fakta tentang Omega-3 dalam OmegaGuard yang Perlu Anda Tahu



1. Minyak Omega-3 dalam OmegaGuard Shaklee diesktrak daripada ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)

2. Tidak dihasilkan daripada minyak hati ikan (cod liver oils) yang mengandungi toksik.

3. Omega-3 dalam OmegaGuard Shaklee mengandungi 3 kali lebih ketumpatan minyak hati ikan.

4. Sangat berbeza daripada produk omega-3 di pasaran kerana OmegaGuard Shaklee adalah minyak ikan omega-3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.

5. 1 serving (3 kapsul) OmegaGuard Shaklee membekalkan 990mg asid lemak omega-3, 540mg EPA dan 360mg DHA.

6. OmegaGuard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini.

7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengekstrak omega-3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.



Kredit: Fadilah Vitashop


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


Sumber: VitaMomma

Hubungi saya:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

Wednesday, December 4, 2013

Promo Disember 2013 - Omegaguard Shaklee!

Assalamualaikum!

YES! Bulan ni promo produk kesukaan kami sekeluarga.
Omegaguard ni daripada budak umur 1 tahun hingga warga emas, semua boleh consume.
Terlalu banyak khasiatnya!

Boleh baca lebih lanjut tentang Omegaguard atau khasiat minyak ikan di sini
Testimoni pun ada kat sini.


Rebutlah peluang menjadi ahli Shaklee dengan tawaran Disember ni. 
FREE MEMBERSHIP tau!!

Hubungi saya:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359
COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

Wednesday, November 27, 2013

Wordless Wednesday - Perkembangan Anak-anak (Random)

 Assalamualaikum,

Dah lama tak share perkembangan anak-anak kat sini. :)

Ok lah, ada beberapa keping gambar sebagai kenang-kenangan.

[24 Nov 2013]
Ustazah Adnin @ 7 months

[16 Nov 2013]
Faeq dapat award 'Most Honest Khalifah' (5 years)
Along dapat award Most Obedient Khalifah & 2nd Best Student (KAFA 1)

[16 Nov 2013]
Along bersama kawan-kawan KAFA (DzulIman)

[16 Nov 2013]
Faeq perform lagu dengan classmates.. 5 years tapi besar mcm 6 years!

[26 Okt 2013]
Sports Day sekolah kebangsaan.. Dapat 2 awards. Tak ingat apa. hehe..


Fikry semasa Sports Day sekolah Along. [26 Okt 2013]

[15 Nov 2013] 
Murid Terbaik Subjek Matematik Tahun 1 2013 &
Anugerah Khatam Iqra' Tahun 1 2013

Sepetang di taman rekreasi sekitar P3, Putrajaya... [19 Okt 2013]

Melawat Uncle Bob yang eksiden motor.. Nadeen kelihatan jeles di situ melihat nyai dia memeluk Adnin. hehe.. [24 Nov 2013]

Semasa konvokesyen Abe Zuhairi [27 Okt 2013]

Julung-julung kali Adnin dapat buli Along [25 Okt 2013]

Alhamdulillah.. TQ Allah atas rezekiMu...

Friday, November 22, 2013

Mengapa Shaklee adalah MLM yang dikatakan ADIL?

Assalamualaikum,

Setuju tak kalau saya katakan yang Shaklee dah jadi satu FENOMENA sekarang ni? Alhamdulillah, ramai yang telah berjaya ubah nasib diri dan keluarga melalui Shaklee. Ia bisnes yang sesuai untuk semua. Yang bekerja mahupun surirumah.. lelaki mahupun perempuan, semua boleh buat Shaklee. Lagi-lagi sekarang dah ada sistem online. Haih.. semua di hujung jari je! Mula-mula launch sistem Shaklee memang huru-hara jugak. Tapi sekarang, alhamdulillah.. makin lama makin stabil. Delivery pun semakin efektif. Cuma biasalah, 1-2 kes tu perlukan kesabaran juga. 

Baiklah.. kembali kepada topik kita. Business plan Shaklee dikatakan ADIL. KENAPA? 

1) Sungguhpun Shaklee adalah syarikat MLM, kita masih boleh jana pendapatan walaupun tiada downline. Nak buat sorang-sorang boleh, nak buat ramai-ramai sebagai satu kumpulan lagi bagus. Asalkan kita buat sales la. kalau duduk diam-diam, mana nak dapat bonus. 
Amaran! Ini BUKAN sistem Shaklee
Shaklee tak amalkan konsep seperti di atas ni ya. Rekruit orang bawah kita, dapat duit. TIDAK. Tiada istilah head-hunting dalam Shaklee. Kalau setakat ada downline, tapi downline tak buat sales pun takdo maknonyo. 

2)  Tiada istilah orang atas goyang kaki, orang bawah kerja separuh mati. Haha.. Dalam Shaklee, anda buat, anda dapat. Kita boleh dapat income yang lebih besar daripada upline kita! Adil ke sangat adil tu? :p

3) Dalam mana-mana MLM, pasti ada pangkat. Begitu juga Shaklee. Yang istimewanya, kita boleh achieve pangkat yang lebih hebat daripada upline kita. Jika upline tidur, tapi kita rajin sharing dan usaha kembangkan biz kita, kita boleh capai rank tertinggi, sementara upline kita masih tak ada rank apa-apa. Adil?

Berminat utk join biz Shaklee bersama kumpulan saya? Jom! 

Hubungi saya:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359
COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

Friday, November 8, 2013

EBOD - Euphoria Business Opportunity Drive

Assalamualaikum...

Bila pengasas Euphoria, Kak N announce nak buat kelas atau bengkel kat area KL, seboleh-bolehnya saya akan luangkan masa utk join. Thanks suamiku kerana merestui ;) Tak kisahlah kelas utk leader mahupun utk newbies, tak kira... nak join jugak! ;p It's never the same! Yang paling saya suka bila join kelas Kak N ialah nak serap AURA mereka yang dah berjaya dalam Shaklee.. paling teruja bila dengar kisah success story mereka!

So EBOD yang diadakan bulan lepas sebenarnya khusus utk mereka yg baru nak mengenali Shaklee. Terbuka juga kepada prospek.. Maknanya yang belum jadi ahli Shaklee la.  Alhamdulillah, dapat pun hadir bersama seorang downline, Siti. 

Nak tau sesuatu yang menarik, tak? Hehe..

Dalam group kami, sentiasa ditekankan utk doakan kebaikan dan kejayaan rakan-rakan biz Shaklee.. Sebab para malaikat akan doakan yang sama untuk kita. Bes kan. tak payah doa untuk diri sendiri pun. Malaikat doakan! 

Masa EBOD tu.. ada la lucky draw. Sebotol CoqHealth tau, hadiahnya! Bukan murah tuuu.. Kecil-kecil cili api. So, nak dijadikan cerita..Saya ni memang bukan dalam kategori 'lucky' bila ada lucky draw ni. Kalau dalam 100 orang, ada 90 nama yang dicabut.. Alamat memang tak delah nama saya kena panggil. haha.. Itu berdasarkan pengalaman saya la.. 

Tak tau lah kenapa, saya bayangkan dan doakan nama downline saya si Siti tu dipanggil oleh Kak N! siap bayangkan lagi nama dia pada kertas yg dicabut tu. haha.. Sekali tu, nama saya yang dipanggil!! Kak N sebut ..."Anak saya ni.. Aini Hayati!" hahah.. macam tak percaya je telinga ni! huhu...Well, sepenuh-penuh dewan hari tu, cuma 12 org je kot yang 'lucky'. Dan saya salah seorangnya. Mau tak teruja! Tak pernah2 menang lucky draw, u! Betul kot ye malaikat doakan utk saya? :) Wallahu alam..

Inilah hadiah yang dibawa pulang pada hari tersebut. Sebotol CoqHealth Shaklee, dan hadiah utk effective leader Set Lotion & Bath Gel brand Crabtree & Evelyn . Wangiiii.. suka sangat bath gel dia. Thanks Kak N!


Sempatlah bergambo denga Kak N dan Siti Fatimah, downline saya yang membawa tuah pada saya. heheh.. Sentiasa dalam doa saya.. begitu juga downline-downline kesayangan yang lain... Moga berjaya dunia wal akhirah!


Berminat utk join biz Shaklee bersama kumpulan saya? Jom! 

Hubungi saya:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359
COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

Wednesday, October 23, 2013

Shaklee S.R Vita-C Plus is Back!

Assalamualaikum,


Alhamdulillah, Vitamin C Sustain Release Shaklee kini telah kembali di pasaran! Harga tetap sama seperti setahun yang lalu sebelum ia kehabisan stok! So jangan tunggu lama-lama. Nak tau hebat tak hebat Vitamin C Shaklee ni.. haa.. sampaikan satu masa dulu ada pihak rebrand ia sebagai nama lain dan jual dgn harga JAUH LEBIH MAHAL! Orang sanggup je bayar mahal-mahal sebab kesannya yang BOMBASTIK! Hehe.. so jangan tertifu ok. Dapatkan yang asli, semulajadi, dengan harga berpatutan daripada pengedar Shaklee yang sah! 

Hubungi saya:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359
COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

Wednesday, October 9, 2013

Bagaimana Ostematrix Membantu Anda Lebih Lawas?


Assalamualaikum,

Bila sebut je kalsium magnesium atau Ostematrix, kebanyakan orang sangkakan ia adalah untuk tulang dan gigi semata-mata. Namun sebenarnya, ia lebih daripada itu. Tak kurang yang terkejut bila saya cadangkan pengambilan Ostematrix bagi mengatasi masalah sembelit. Malah, dengan ketiadaan Herblax pada masa ini, ostematrix adalah pilihan terbaik sebagai gantinya.

Bagaimana Ostematrix membantu anda lebih lawas? Rahsianya adalah magnesium yang terkandung dalam Ostematrix. Macam mana? Magnesium membantu pergerakan otot usus dengan lebih baik. Selain itu, magnesium juga berfungsi menyerap air ke dalam kolon, seterusnya melembutkan najis dan melancarkan pembuangannya daripada badan.

Calcium helps reduce constipation

Using calcium and magnesium in the right quantities can prevent or relieve constipation. They can support the health of your colon and keep you regular.

In your colon, calcium combines with excess bile and decaying fat to form a harmless insoluble soap, which is excreted with your stool. This helps to keep your colon clean.

Most Nutritionists recommend you take 1000 - 1500mg daily of Calcium. Because Calcium can cause constipation, it is necessary to take 500 - 1000 mg of magnesium at the same time you take Calcium.

Magnesium helps reduce constipation

Magnesium, a gentle laxative, helps to prevent constipation by relaxing your colon walls when you are under stress, have anxiety, or have too many worries. It normalizes tension on colon walls allowing for a normal peristaltic action.

Because magnesium attracts water, you can bring in more water into your colon by taking magnesium supplements or by eating foods, which are high in magnesium. Water in your colon makes your stools softer and allows your colon to absorb water from your fecal matter if you body needs it.




sumberSumber

 Daripada jadual di atas, kita boleh lihat yang kandungan kalsium dan magnesium adalah seperti yang disyorkan oleh pakar. 

Jom dapatkan ostematrix anda hari ini!

Hubungi saya untuk info lanjut ;)


Boleh hubungi saya melalui:




sms/whatsApp: 012-289 7359

emel: ainihayati[at]gmail.com


fb: Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412

Thursday, October 3, 2013

Asal boleh je


Hihihi... Ini kes tertinggal botol daa.. 
Mujur ada plastic storage Autumnz yang saiz besar (12 oz). 
Kalau yang biasa saya beli tu saiz 7 oz, tak muat rasanya nak fit in pam avent manual. 
Sebab pam ni wide neck. 
Phewh! Semua yang berlaku pasti ada hikmahnya ;)

Thank you Allah!

Travelling (2 days 1 night) and Pumping

Assalamualaikum..

Minggu lepas saya ke Kuala Terengganu atas tuntutan kerja. First time kena outstation waktu masih menyusukan anak ke-empat! Nak bawak Adnin tu memang tak lah.. Takpe, lebih baik dia tinggal kat rumah. Alhamdulillah stok susu pun lebih dari cukup. Nasib baik pergi sekejap je. Jom saya kongsikan sikit tips persediaan untuk travel and pump.. tapi ini untuk tempoh travelling jangka pendek je ye. Yang travel sampai seminggu tu maybe kena google lain. heheh ;p

Nota: Untuk travel days tak lebih 3 hari, tak perlu bekukan susu perahan ok. Sebab susu yang baru diperah dan disimpan dalam bahagian chiller dapat bertahan selama 3 hari (maksimum).


Tips Travel n Pump 

1. Kira berapa botol susu yang bakal anda bawa pulang. Contoh macam saya, flight Ahad jam 8.20 pagi. So sebelum keluar rumah dah menyusu. Flight balik pula Isnin jam 9.45 pagi.

Jadual pam
Ahad: 11 pagi - 3 petang - 7 malam - 10 malam
Isnin: 2 pagi - 5 pagi - 9 pagi

So total adalah 7 sesi pam, maka bakal membawa pulang 7 botol x 5 oz susu.

2. Kenalpasti beg atau cooler box yang sesuai untuk bawa hasil susu perahan. Total botol susu di atas membantu anda membuat keputusan ini. Saya cuma bawa beg menyusu yang biasa dibawa ke ofis untuk tujuan ini. InsyaaAllah muat.

3. Pastikan hotel atau tempat penginapan anda semasa outstation menyediakan peti sejuk. Kalau perlu call hotel, call! Saya tak call pun sebab sangat yakin yang bilik hotel ada peti ais. Sesampai je di bilik hotel terus selongkar cari peti ais! ;p Takpe, kalau takde pun.. boleh mohon jasa baik pihak hotel untuk tumpang peti ais dapur hotel. agaga..

4. Biasanya peti ais di bilik hotel tiada bahagian freezer. Kalau ada pun, sangat kecil dan hanya muat untuk ais je kan. So, mohon jasa baik pihak hotel untuk tumpangkan ice pack anda di freezer dapur hotel ya. Kena tekankan pada mereka, FREEZER bukan CHILLER! Sebab dulu saya pernah terkena.. ice pack saya tak beku sebab pihak hotel letak kat bahagian chiller. huhu.. Rosak abis susu perahan saya. Nangis pun tak guna.

5. Bawa ice pack secukupnya. Saya bawa 3 ice pack moms little ones (8 jam pun susu masih sejuk).

6. Jangan check in cooler bag/box anda ya. Just hand-carry. Macam saya kat bawah ni. heheh.. Suka la beg Autumnz ni.. boleh bawa as backpack. Selama ni bawa opis sandang tepi je. 


Rasanya itu sahaja tips daripada saya. Oh ya, kalau nak jimat space, lebih baik simpan ebm dalam plastic storage kot. Saya guna both.. botol dan plastik autumz:


Dapat bawak balik 5 pek susu sahaja. Sebab tak terjaga tengah malam untuk mengepam. No good.

Daripada pengalaman saya, biasanya susu lebih meriah bila outstation. Mungkin sebab makan sedap dan berkhasiat.. hehe.. dan jadual kurang hectic berbanding hari biasa (kurang stress). Cuma kena pandai cari masa dan tempat sesuai untuk mengepam. Kalau stay kat hotel takde masalah. kalau jenis outstation sampai masuk hutan susah juga kan. Anyway, where there's a will, there's a way! ;)

Good luck mommies!

Nak dapatkan Shaklee?

Boleh hubungi saya melalui:

sms/whatsApp: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey

ID Shaklee: 852412

Friday, September 27, 2013

Ameda Lactaline Dual Breast Pump to Let Go

Assalamualaikum,

Sayang sebenarnya nak let go pam Ameda ni. Tapi kalau dah tak digunakan tu.. dikepam je pun buat rugi je. Baiklah dicarikan tuan yang baru. Dulu berangan nak dapatkan double breastpump. Sudahnya guna pam manual Avent yg dah berumur 5 tahun tu jugak. Dah bukak kotak, tapi plastik tak bukak pun lagi.. tengok-tengok lepas tu simpan balik. Dalam hati kata nanti.. nanti.. hah.. sampai sekarang tak guna pun.. 

Inilah pamnya yang dimodelkan si Adnin. hehe.. nampak lebih menarik tak? kikikih... Ok lah.. sesiapa yang sedang mencari double breastpump.. rebutlah peluang ni ya. hehe.. nak baca review pasal Ameda.. salah satunya di sini... Saya baca review Erna tu yang tertarik nak beli Ameda dulu. 

Serba sikit info..
Seperti brand NEW, tak digunakan lagi
Beli bulan Mei hari tu.. so masih ada warranty hingga Mei 2014
Operate guna letrik & bateri
Ada FREE GIFT sekotak autumnz storage plastic bag (25 pcs)
Market price adalah RM888.. harga saya tentunya special

SERIOUS BUYER boleh hubungi saya pada nombor di bawah ..

sms/whatsapp: 012-289 7359


 Thank you!

- ALHAMDULILLAH, SOLD! -

Monday, September 23, 2013

Kelas Shaklee Pertamaku

Assalamualaikum..

Segalanya bermula dengan Bengkel Shaklee yang kami hadiri pada 6 Julai lepas. Pada pembukaan bengkel tersebut, kami semua diarahkan untuk minta kawan sebelah 'snap'kan gambar kami berlatarbelakangkan audiens yang berada dalam dewan. 


Masa exercise tersebut, saya tengah nak tidurkan Adnin.. tengah jalan-jalan kat dalam dewan. Jadinya terhasillah gambar ni yang disnap oleh mentor saya, Kak Norita. 

Kemudian kami diminta utk upload gambar tersebut ke dalam FB dengan kata-kata "Dengan izin Allah, saya akan dapat kelolakan satu perjumpaan kumpulan Shaklee saya seperti hari ini." Saya tambah sendiri 'Aminn' tu. hehe..


Jadinya hasil daripada bengkel tersebut, 'kakak' Shaklee saya, Yusrina atau saya panggil Cik Yut telah mengutarakan idea bernas beliau untuk menganjurkan kelas bergabung untuk downline saya dan downline beliau. Saya pun apa lagi. Laju-laju lah SETUJU!

Sebenarnya telah menjadi impian saya untuk buat kelas untuk downline yang berdekatan, especially yang baru-baru berjinak dengan biz Shaklee ni. Sambil-sambil tu boleh berkenalan lebih dekat kan. Tapi memandangkan saya sendiri tak pernah buat kelas, dan Cik Yut dah banyak pengalaman dengan Shaklee dan biasa buat kelas kecil-kecilan untuk downline beliau.. Makanya memang sesuai sangatlah tu saya mulakan dengan bergabung tenaga dengan Cik Yut.

Cik Yut memang banyak membantu dalam kelas tersebut. Banyak cover kekurangan saya yang lemah ini. Banyak perkongsian ilmu dan pengalaman beliau dalam kelas tersebut.

Ramai yang puji tempat kelas kami ni.. nampak sangat selesa. Berminat boleh hubungi HappyMindz.

Tak ketinggalan, sesi 'Success Story Sharing' oleh Jannatul Fadhilah, juga 'kakak Shaklee' saya yang sekarang sudah pun pangkat Senior Coordinator. Lagi 2 tangga je nak capai pangkat tertinggi dalam Shaklee iaitu Master Coordinator!

Asalnya yang confirm nak join adalah sebanyak 15 orang. End up hanya 10 orang sahaja yang dapat hadir. Tapi itu pun dah cukup riuh rendah dengan kehadiran anak-anak yang lasak tetapi tetap comel! Kami buka juga penyertaan kepada 'adik-beradik' yang level 'beginner' memandangkan masih banyak kekosongan. Alhamdulillah.. 


Downline saya yang dapat hadir pada hari tersebut, Siti Fatimah & Adzah. Tak mengapa, tak dapat hadir ke kelas bukanlah alasan utk tidak berjaya. Ramai je yang tak pernah hadir kelas tetapi mampu mendapat income 4,5 angkat drp biz Shaklee ni. Nak seribu daya, mahu seribu cara!

~~~~~~
Dari dulu lagi para isteri sentiasa berusaha untuk bantu ringankan beban tanggungan suami. Kalau orang dulu-dulu, walaupun isteri tak bekerja.. tapi banyak kisah yang kita dengar.. buat kuih-muih, letak kat kedai makan. Yang pandai menjahit, amik upah menjahit. Skill yang ada digunakan sebaiknya untuk menambah pendapatan keluarga. Zaman milenium ni pula, dengan kecanggihan teknologi, surirumah sepenuh masa mahupun yang bekerja.. sebenarnya punya lebih ruang dan peluang untuk tingkatkan ekonomi keluarga. Dengan kenaikan harga minyak 20 sen JER, takkan kita hanya mampu mengeluh dan berpeluk tubuh?? Jom LAKUKAN SESUATU! Nasib kita 5-10 tahun akan datang adalah hasil daripada tindakan dan usaha kita hari ini. Kalau kita tak MULAKAN dari SEKARANG, sampai bila pun kita akan terus di takuk lama. 

~~~~~~
Kami doakan semua yang hadir ke kelas tempoh hari dapat memanfaatkan ilmu yang disampaikan dengan baik. Semoga kita sama-sama berjaya di dunia dan akhirat. Ameen!

p/s: Bagi yang berminat untuk KAYA dan BERJAYA dengan Shaklee, jemput baca cara menjadi ahli Shaklee di sini dan perkongsian tentang biz Shaklee di sini.

Boleh hubungi saya melalui:

sms/whatsApp: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...