Followers

Thursday, March 29, 2012

Testimoni: Seronoknya... Orang lain pun perasan perubahan diri ;)

Assalamualaikum..

Syukur, alhamdulillah... ingin saya kongsikan kegembiraan seorang customer Shaklee yang telah mendapat perubahan positif pada dirinya di mana dengan pengambilan vitamin b complex, vitamin C, vitamin E dan ESP, tekstur kulitnya menjadi semakin baik. Kalau sampai orang lain pun perasan, maknanya memang obvious la tu kan :)

Gabungan vitamin-vitamin dalam Set D ini sangat baik untuk kesihatan kulit di mana fungsi-fungsinya adalah seperti berikut:

Vitamin C

Khasiat Vitamin C pada kulit tak dapat dinafikan lagi

  • Sebagai Antioksidan kuat yang melindungi kulit terhadap pengaruh negatif faktor luar seperti (pencemaran, matahari, cuaca, AC, asap rokok, dsb).
  • Merangsang pembentukan dan peningkatan produksi kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan, serta kehalusan kulit (anti aging & anti wrinkle).


B Complex


Sayur-sayuran hijau tingi kandungan b complex
  • membantu dalam menukarkan karbohidrat kepada glukosa untuk penghasilan tenaga kepada tubuh badan
  • membantu dalam menukarkan lemak kepada protein( ini membantu nervous system berfungsi dengan normal)
  • Vitamin B juga penting untuk pembentukan sel badan jadi ianya penting untuk awet muda, kulit yang licin dan kelihatan muda, melambatkan rambut beruban, membantu untuk kecantikan kulit, rambut dan mata, kekuatan kuku

Vitamin E

Badam juga tinggi kandungan Vitamin E
  • Bersifat anti-penuaan, dapat mengurangkan garis-garis halus pada wajah
  • Membantu mengelakkan pertumbuhan abnormal sel
  • Membantu memudarkan parut

Energizing Soy Protein

Protein soya lebih mudah dihadam oleh badan berbanding protein haiwan

Tubuh badan kita terbina daripada protein. Sel badan terbina daripada protein. Namun, pelbagai proses yang dilalui oleh badan kita menyebabkan protein termusnah, menjadi tua dan sebagainya.
Jadi, kita perlukan protein baru untuk menggantikan protein yang hilang tadi.

Tahukah anda, sel kulit berganti setiap 21 hari (3 minggu). Selepas 21 hari, sel kulit akan berganti baru. Jika kita memberikan tubuh kita makanan asas yang berkhasiat dan berkualiti, maka sel baru yang sihat akan terhasil. Proses scrubbing dalam regime kecantikan bertujuan untuk membuang sel-sel lama yang telah mati dan membenarkan sel-sel baru hidup dan bernafas, menggantikan sel-sel lama.

Pengambilan ESP membantu kita mendapat khasiat protein sebenarnya. Sel yang sihat dapat dihasilkan dengan protein secukupnya. Sel yang sihat membantu penyerapan vitamin dan galian lain dengan optimum. Ramai yang mengamalkan ESP mengakui keberkesanan pengambilan vitamin-vitamin lain.


Air Masak


Kepentingan air masak atau air kosong memang tidak dapat disangkal lagi dalam mendapatkan kulit yang sihat dan berseri. Pengambilan air masak yang mencukupi memastikan kulit sentiasa lembab. Kulit yang kering mengakibatkannya mudah berkedut dan melemahkan sistem pertahanannya. Air masak yang mencukupi juga membantu penyerapan vitamin yang baik oleh tubuh.

Sesungguhnya untuk mendapatkan kulit yang sihat dan cantik, kita perlu mulakan dari dalam dengan pemakanan yang sihat dan berkhasiat. Beauty starts from within!



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Boleh hubungi saya melalui:
sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey

Friday, March 23, 2012

Fadhilat dan Tips Istighfar 70 Kali Sehari

Sumber


Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar 70X sehari, dia tidak akan ditulis sebagai orang yang lupa (nyanyuk)."


Rasulullah SAW juga bersabda: "Siapa yang melazimkan amalan istighfar, akan dikeluarkan Allah dari sifat ham dan hazan. Sifat ham bererti gelisah yang tidak menentu yang sering melanda kaum wanita. Sifat hazan bererti berdukacita"


Antara hikmah/fadhilat2 istighfar:


1. Allah akan melapangkan dirinya dari segala kesusahan, dan melepaskannya daripada segala tekanan dan akan dikurniakan rezeki tanpa bisa dikira banyaknya.


2. Sesiapa yang beristighfar sebanyak 70 kali, nescaya Allah akan menghapuskan daripadanya sebanyak 700 dosa.


3. Sesiapa yang mengerjakan kejahatan, atau menganiayai dirinya, kemudian ia memohon ampun kepada Allah ,nescaya ia akan mendapati Tuhan itu Maha Pengampun, Maha Pengasihani.(Surah An Nisa' : 110)


4. Tuhan tidak akan menyiksa mereka, selama mereka beristigfar. (Al Anfal: 33)


5. Mendekatkan diri kepada Allah dan mendapat keberkatan dan melorong jalan untuk menuju kepada segala macam kebajikan sama ada di dunia atau di akhirat .


6. Mengurniakan pemberian yang baik kepadanya sehingga ke waktu yang ditentukan ( Surah Hud : Ayat 3) (Imam Habib Abdullah Haddad, 1981 : 232-235)


Saya rasa kalau nak buat sekali harung 70 kali tu agak susah kan (Kalau nak sebenarnya boleh jer buat) So, saya share sikit macamana nak buat 70 kali sehari. Terima kasih kepada Ustaz Azhar Idrus sebab share tips ni.


10 kali lepas bangun jer dari tidur.
10 kali lepas solat Subuh
10 kali lepas solat Zuhur
10 kali lepas solat Asar
10 kali lepas solat Maghrib
10 kali lepas solat Isyak
10 kali sebelum tidur..


Cukup 70..dan agak mudah kan macam ni.


Mari sama-sama amalkan..

Thursday, March 22, 2012

Banyak Mana Bayi yang Baru Lahir Minum Sebenarnya??

Assalamualaikum.


Buat bakal ibu, saya ingin kongsikan sedikit info tentang penyusuan. Saya pasti pada zaman ini, tiada ibu yang tak pasang cita-cita untuk memberikan susu ibu kepada bayi yang bakal dilahirkan. Betul tak? Tapi, harus diingatkan.. cita-cita, keazaman semata-mata tak cukup kalau tak penuh ilmu di dada. Ini berdasarkan pengalaman saya sendiri. Namun, pada hari ini, ilmu penyusuan susu ibu sangat mudah diperolehi, sama ada di internet mahu pun di hospital-hospital. Sekarang pun dah semakin banyak hospital rakan bayi kan.. Jadi, terpulang pada diri sendiri untuk gali, gali dan gali... :)

Satu info yang saya rasa tak ramai yang aware (saya la tu.. tapi dulu..) ialah tentang betapa kecilnya perut bayi yang baru dilahirkan. Perut newborn hanyalah sekecil 1 kacang pea! Kolostrum (yang sangat sikit amaunnya) pada awal kelahiran sudah mencukupi. Nak tau berapa banyak susu yang mereka perlukan? Tengoklah gambaran di bawah ni.. .


Ha.. sikit je kan?? Saya sangat risau bila tengok nurseri di hospital menyuapkan sebotol penuh susu formula kepada bayi yang baru lahir.. Hati merintih-rintih kesedihan! huhu.. Dah lah diberikan formula, bagi sampai banyak macam tu pulak.. aduhai.. sedih tak terkata...

Ibu-ibu kena bear in mind yang penghasilan susu setiap ibu adalah berbeza. Ada yang seawal mengandung dah menitik susunya, ada yang bengkak susu pada hari pertama, namun tak kurang juga yang susu hanya dapat dilihat pada hari ketiga, hatta hari ke-5. (Saya sendiri, hari ke-3 baru susu mula 'come-in').. Namun, jangan putus harapan.. Saya sharekan sedikit tips dari kawan saya, Kak Nadia Khamis yang merupakan seorang exclusively pumping mother dan telah berjaya menamatkan misi penyusuan penuh susu ibu sehingga 2 tahun baru-baru ini!!

Bagi ibu2 baru, mungkin keadaan ini ('tiada susu' di awal kelahiran) boleh menimbulkan reaksi negatif di tambah dengan kata2 orang sekeliling bahawa susu tiada!!!Apatah lagi proses penyusuan itu masih lagi satu yang baru dan tidak mustahil kalian masih kekok melakukannya...Malahan ada sesetengah ibu yang masih ragu2 dengan  keupayaan mereka menyusukan anak dan merasa terkejut apabila bayi menghisap dengan kuat sehingga menimbulkan ketidak selesaan kepada si ibu...Jangan mengalah dengan keadaan ini kerana 'Practise make perfect"!!!Jangan sekali2 terus berputus asa dan teruskan pemberian susu dengan mengekalkan penghisapan bayi secara berulang2 kali sehingga susu di rangsang keluar seperti mana yang di harapkan...Ingat ye...Hisapan bayi adalah penting di awal2 kelahiran!!! 

So, mungkin inilah antara yang sering berlegar dan bermain di fikiran ibu2 muda di luar sana :-
 
a) Sering terfikir bahawa susu saya tak cukup
 
b) Tidak mempraktikkan hisapan bayi sebagai stimulate pertama
 
c) Tidak tahu bahawa yang keluar di awal2 kelahiran hanya kolostrum dan bukannya susu yang memancut2
 
d) Terpengaruh dengan pujukan orang sekeliling bahawa susu kita sikit atau tak cukup
 
e) Sangat2 stress apabila susu tidak keluar
  



Kelaziman pemikiran kita...bila anak menangis, pasti lah kita akan cakap...oh nak susu ni....lalu kita akan sumbatkan mulutnya dengan susu tanpa kita menyedari bahawa ianya 'menyeksa' perut anak kita...Ada sebab2 lain mengapa anak kita menangis antaranya:
a) sakit perut
b) Hidung tersumbat
c) Nak tidur-ngantuk
d) demam
e) nak manja dengan ibu- nak suruh peluk la 


Diharapkan bakal ibu bersedialah dengan sebaik-baiknya tentang ilmu penyusuan kerana dengan ilmu yang betul dan lengkap barulah dapat kita tepis segala misconceptions tentang penyusuan susu ibu. Rujuklah kepada mereka yang arif (Lactation Councelor (LC)) jika menghadapi sebarang masalah penyusuan supaya kita mendapat panduan yang betul.

Selain itu, sangat penting untuk ibu-ibu memelihara kesihatan fizikal, mental dan emosi kerana perjuangan untuk menyusukan dan membesarkan anak bukanlah sesuatu yang mudah. Kita perlukan kekuatan yang bukan sedikit untuk menjayakannya. Amalkan pemakanan seimbang dan berkhasiat, lebihkan sumber protein dan kalsium (selain zat-sat lain) supaya susu lebih mudah dihasilkan.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:
sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey

Mengapa Saya Begitu Yakin dengan Shaklee?



Assalamualaikum,

Mengapa saya boleh begitu yakin dengan produk-produk Shaklee? Ini jawapannya... 



SENTIASA SELAMAT
Shaklee Menjamin Keselamatan Tanpa Syarat 

Shaklee memulakan dengan sumber semulajadi, ahli-ahli saintis Shaklee telah membuat kajian di pelusuk dunia bagi mencari sumber ramuan asli semulajadi. Kemudian  Shaklee menjalankan lebih 350 kajian ke atas setiap ramuan baru Shaklee, terutamanya bahan logam, racun serangga dan bermacam-macam bahan pencemaran yang lain. Dan Shaklee meneruskan kajian ke atas lebih 80,000 ujian berkualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan dan perlindungan bagi setiap satu produk.

Secara keseluruhannya, semua produk Shaklee tidak mempunyai parabens, triklosan, phthalates, natrium lauril sulfat (SLS), natrium lauryl eter sulfat (SLES), 1,4 dioksana, atau propilena glikol. Tidak terdapat bahan-bahan yang diharamkan, tiada pewarna, tiada sebarang jenis lemak dan tidak mengandungi pemanis tiruan atau perisa. Kami tidak menjalankan ujian ke atas haiwan. Juga pembungkusan produk kami adalah selamat dan bebas daripada sebarang toksin-toksin biophenol mahupun asid phthalates dan cecair toksik. Ini yang membuatkan kami benar-benar pasti bahawa Setiap Produk Shaklee adalah 100% selamat digunakan. Terjamin.

Kami Menjamin Keselamatan Tanpa Tandingan:
Beberapa senarai TIDAK Shaklee:
  • TIDAK Mengandungi Paraben
  • TIDAK Mengandungi Triklosan
  • TIDAK Mengandungi Phthalates
  • TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauril Sulfat (SLS)
  • TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauryl Eter Sulfat (SLES)
  • TIDAK Mengandungi 1,4 Dioksana
  • TIDAK Mengandungi Glikol
  • TIDAK Mengandungi Bahan-bahan Cucian Organik yang ”Volatile”
  • TIDAK Mengandungi Asid Hidroklorik
  • TIDAK Mengandungi Ammonia
  • TIDAK Mengandungi Sodium Hidroksida
  • TIDAK Mengandungi Butyl Cellosolve
  • TIDAK Mengandungi Formaldehyde
  • TIDAK Mengandungi Bisfenol-A
  • TIDAK Mengandungi Petroleum Distillates
  • TIDAK Mengandungi Toulene
  • TIDAK Mengandungi Peluntur Warna
  • TIDAK Mengandungi Bahan Perisa
  • TIDAK Mengandungi Pewarna
  • TIDAK Mengandungi Lemak Trans
  • TIDAK Mengandungi Pemanis Tiruan
  • TIDAK Mengandungi Dakwat Toksin
  • TIDAK Mengandungi Bahan-bahan terlarang

SENTIASA BERKESAN
Shaklee Menjamin Tahap Keberkesanan Yang Efektif

Banyak syarikat mendakwa produk-produk mereka berkesan tetapi di Shaklee, kami mempunyai bukti. Anda akan temuinya di dalam lebih 100 kertas kajian saintifik, 90 darinya telah diterbitkan di dalam majalah-majalah, yang telah membuktikan keberkesanan bagi produk-produk Shaklee. Anda boleh temuinya melalui lebih 250 juta pelaburan dalam ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan produk. Anda juga boleh temuinya melalui ’Landmark Study 2007’ yang dikendalikan dengan kerjasama penyelidik-penyelidik daripada UC. Barkeley School Public Health menunjukkan mereka yang mengambil produk tambahan Shaklee terbukti jelas mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik daripada mereka yang mengambil jenama multivitamin yang lain.

Shaklee membuktikannya melalui 54 pingat emas yang dimenangi oleh Shaklee setanding dengan kehebatan atlet-atlet terbaik dunia. Dan lagi, bukti yang benar-benar menyakinkan antara semua ini adalah di dalam berjuta-juta orang yang mempunyai kehidupan yang sihat, di antaranya adalah disebabkan mereka menjadi produktif disebabkan oleh Shaklee. Sebelum sebarang produk Shaklee menjadi milik anda, kami telah bekerja keras untuk memastikan ianya terbukti dan apa yang kami katakan adalah benar.

Kami Menjamin Tahap Keberkesanan Yang Hebat
  • Lebih daripada $250 juta dilaburkan di dalam kajian, pembangunan produk dan ujikaji
  • Terdapat lebih daripada 100 bahan rujukan saintifik, 90 daripadanya dicetak di dalam jurnal bagi rujukan pihak ketiga
  • 7 daripada 25 Pengembara Handal di dalam buku Time Life of All Time telah diperkasa oleh Shaklee
  • Produk Shaklee telah memperkasa Pengembara bertaraf Elit Dunia, Will Steger dalam 4
    Ekpedisi Artik Antarabangsa
  • 54 pingat emas Olimpik dimenangi oleh para atlit yang diperkasa oleh Shaklee
  • Shaklee juga memperkasa atlit termasuk kumpulan peluncur ais, acara pentatelon Eli
    Bremer, Darin Shapiro, peluncur air Michelle Simpson, perenang Carly Piper, pemain Golf
    LPGA Reilley Rankin dan pemain softball Jessica Mendoza yang mana mereka mengambil
    produk Shaklee secara harian untuk prestasi yang optimum.

SENTIASA MESRA ALAM
Kami Menjadi Peneraju dan Contoh dalam Memulihara Alam Sekitar


Dr. Forrest Shaklee: Syarikat kami mempunyai prinsip hidup harmoni dengan alam semulajadi®. Kenyataan itu telah digunakan lebih daripada separuh abad yang lepas dan kami masih terus menerajui sebagai contoh kepada yang lain. Kami adalah syarikat pertama di dunia yang diiktiraf sebagai Climate Neutral™ di mana kami telah meneutralkan pengeluaran karbon tanpa menjejaskan alam sekitar. Ibu Pejabat Korporat kami telah memenangi anugerah bagi reka bentuk persekitarannya. Melalui penjualan Rangkaian produk pencuci Shaklee Get Clean® Basic H²® dalam tahun lepas sahaja, Shaklee telah menyingkirkan 2.7 bilion botol-botol konvensional 26 auns pencuci tingkap. Sekiranya disambungkan dari hujung ke hujung, botol-botol ini akan membaluti sekitar bumi lebih daripada 28 kali!

Bermula dari Penjelajah Jacques Cousteau dan seterusnya Dr.Wangari Maathai iaitu pemenang Nobel Peace pada tahun 2004, Shaklee meneruskan perjuangannya dengan bekerjasama bersama mereka yang menyayangi bumi bagi menghasilkan satu perubahan. Dalam tahun lepas sahaja, kami telah mengitarsemula lebih 1,000,000 paun kadbod, menyingkirkan lebih 10,200,000 paun sisa pembungkusan dan menyingkirkan lebih 23,000,000 paun gas rumah hijau. Ini menunjukkan bagaimana kami benar-benar bersungguh-sungguh bagi menghasilkan produk semulajadi yang berupaya melindungi bumi.

Kami Menjadi Peneraju dan Teladan dalam Memulihara Alam Sekitar
  • Kami merupakan syarikat pertama di dunia yang diiktiraf sebagai Climate Neutral™ di mana kami telah meneutralkan pengeluaran karbon tanpa menjejaskan alam sekitar.
  • Shaklee telah menanam hampir 800,000 pokok bagi kempen A Million Trees. A Million DreamsTM dengan kerjasama pemegang The Green Belt Movement yang diasaskan pada tahun 2004 dan pemenang Nobel Peace Laureate Dr. Wangari Maathai
  • Pada tahun lepas sahaja, Shaklee telah berjaya:
    • Mengitar semula lebih 1,000,000 pauns kertas kadbod
    • Menghapuskan 10,200,000 pauns sampah pembungkusan
    • Menghapuskan 23,000,000 pauns gas rumah hijau
  • Shaklee merupakan penerima anugerah alam sekitar yang berprestij bagi anugerah-anugerah berikut:
    • 2008: Anugerah Stevie bagi Program Tanggungjawab Korporat Terhadap Alam Sekitar Terbaik
    • 2007: Anugerah Rekabentuk Organisasi Hijau Global Amerika
    • 2003: Anugerah Kecemerlangan Alam Sekitar Kebangsaan daripada Persatuan Alam Sekitar Professional Kebangsaan
    • 2002: Anugerah Agensi Melindungi Alam Sekitar bagi Perlindungan Climate
    • 2001: Anugerah Kepimpinan Gabenor Ekonomi dan Alam Sekitar- Sijil Penghargaan
      daripada Agensi Perlindungan Alam Sekitar California

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:
sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey

Tuesday, March 13, 2012

Tips membeli set penyusuan yang terbaik untuk anda

Siapa yang tak suka tips kan. Tips kecantikan, tips susu banyak, tips rambut cantik, tips murah rezeki.. Tapi hari ni saya nak kongsikan Tips Membeli Set Penyusuan yang Terbaik untuk Anda. Bukan apa, set penyusuan Euphoria ada beberapa jenis. Ia mengikut keperluan dan keadaan ibu dan bayi (dan juga poket anda). Jadi, sebelum anda pening dalam membuat pilihan, mari saya bantu anda dengan memberi sedikit tips.







1. Set B : Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, B complex, Vitamin C, dan Alfalfa

Tips membeli
  • Sesuai untuk ibu yang TIDAK  mempunyai masalah penyusuan dan bagi bayi yang mempunyai masalah eczema,  set ini dapat membantu namun si ibu perlu banyak minum air masak.
  • Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundis dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit alahan (cirit-birit) dengan alfalfa.
  • Set ini hanya sesuai untuk mereka yang mahu memastikan nutrisi susuibu terjaga dengan baik.  


2. Set Eu Four Pack : Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, B complex, Vitamin C, dan Kalsium.

Tips membeli
  • Sesuai untuk ibu yang baru melahirkan (bayi berumur kurang 6 bulan).
  • Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemerunduman susu ketika haid (PMS). Ia juga sesuai untuk ibu yang bekerja dan sering merasa keletihan melampau, mood yang cepat berubah dan mereka yang ada masalah tekanan.
  • Tidak kurang juga set ini sesuai untuk ibu yang sering sakit belakang dan masalah kerapuhan gigi.
3. Set E : Mengandungi  Multivitamin lengkap dengan zat besi, B complex, vitamin C, Kalsium dan Alfalfa
Tips membeli : 
  • Set ini memberi kesan yang lebih yang tidak kurang bagusnya kerana kandungan Alfalfa yang mempunyai khasiat protein di dalamnya. Namun jika pengambilan alfalfa membuatkan baby cirit, sila pastikan anda dapatkan nasihat dari pengedar anda.


4. Set 3M : Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, B complex, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP.

Tips membeli
  • Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan. Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.
  • Set ini juga  sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat. 
  • Set yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation - contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama-sama tips yang diberi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha.
  • Saya juga syorkan ibu-ibu yang mempunyai bayi kembar mendapatkan set ini kerana ia sangat membantu anda sihat, mampu mengawal tekanan dan badan juga mampu menghasilkan susuibu dengan cepat provided anda kerap mengepam dan memenuhi 3 syarat penyusuan.

Perjalanan penyusuan dua tahun ini menuntut ibu menyusu secara kerap atau pam secara konsisten dan melengkapkan tubuhnya dengan zat dan nutrisi yang boleh diperolehi melalui pemakanan yang sihat. Namun berapa ramai ibu-ibu hari ni yang betul-betul menjaga pemakanan yang berkhasiat? Apa yang ibu makan, itulah yang disalurkan kepada anak melalui susu ibu. Suplemen sangat membantu menampung kekurangan zat dalam tubuh ibu terutama bagi yang mempunyai kekangan untuk amalkan pemakanan mengikut piramid makanan yang disarankan.

Buat renungan bersama....

” Syarikat susu formula saling berlumba untuk menghasilkan susu yang kaya dengan pelbagai formula namun sedarkah kita ianya tidak mampu untuk menandingi susuibu, anugerah terbaik buat si manja? Tidakkah kita juga mahu berikan yang terbaik buat si manja kita?”

Sila hubungi saya untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, dan dapatkan tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian  dari saya sebagai Shaklee independent distributor anda.



Kredit: AnakkuWiraku


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



Boleh hubungi saya melalui:

emel : ainihayati[at]gmail.com
h/p: 012-2897359
fb: Aini Hayati Luey

Monday, March 12, 2012

Testimoni: Bleeding dan Ekzema semakin berkurang

Assalamualaikum.


Syukur Alhamdulillah, seorang pengguna Shaklee telah berjaya mengatasi masalah yang sekian lama dihadapinya dengan pengambilan Shaklee. Kesian, selama 6 bulan Pn. Zamzalina mengalami bleeding, selain menghidapi ekzema yang agak kronik di mana kedua belah tangan dan kakinya melepuh. Nak buat kerja pun susah dalam keadaan tersebut. Namun, setelah mencuba Shaklee, alhamdulillah, beliau telah merasai perubahan positif dalam dirinya.. jom baca pengalaman beliau...


Apakah suplemen Shaklee yang Pn Zamzalina amalkan?


GLA Complex - diperbuat daripada minyak biji borage serta dilengkapi dengan vitamin E. GLA bagus untuk keseimbangan hormon dan untuk kesihatan kulit.


"A study done by R. Muggli, Switzerland, shows that the intake of three capsules of evening primrose oil 500mg twice daily for a continuous 12 weeks improves skin texture and function in healthy people. The skin parameters that were measured were skin moisture, trans-epidermal water loss (TEWL), elasticity, firmness, fatigue resistance and roughness. A maintenance dose of 1000mg per day may keep the skin glowing and healthy


This study shows that gamma linolenic acid (GLA) found in EPO is a conditionally essential fatty acid for the skin. Therefore, regular intake of EPO, oil with a high GLA content strengthens the physiological skin barrier function, improves the biomechanical properties and smooths the skin.


Sumber : medical-explorer
Lebih info tentang Shaklee GLA Complex di sini.

Meal Shake Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh serta diperkaya dengan protein, kalsium dan serat. 

Lebih info tentang Shaklee Meal Shake di sini.

Energizing Soy Protein (ESP) - protein lengkap yang terdiri daripada 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita.

Pengambilan protein bermutu tinggi seperti Meal Shake dan ESP membantu menghasilkan sel-sel yang sihat seterusnya membantu tubuh melawan penyakit.

Lebih info tentang Shaklee Energizing Soy Protein di sini.

Kajian mendapati mereka yang menghidapi ekzema, sebahagiannya disebabkan kekurangan 'flaggrin', iaitu sejenis protein yang membantu penghasilan lapiran luar kulit kita. Kekurangan flaggrin melemahkan sistem perlindungan kulit dan menjadikan kulit sensitif terhadap sabun, dan pelbagai alergen lain termasuk makanan.
Sumber: webmd 

Nutriferon Nutriferon mengandungi satu campuran proprietari ekstrak tumbuhan semulajadi yang berasal daripada biji labu, benih plantago, kuntuman bunga Japanese Honeysuckle dan bunga safflower. Ia berfungsi sebagai penggalak kepada sistem imun tubuh atau immune booster. Ianya merupakan supplemen yang hebat dan efektif dan telah melepasi satu set ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.

Memandangkan ekzema adalah disebabkan kecelaruan sistem imun, maka pengambilan nutriferon banyak membantu mengatasi masalah ekzema ini.


"Latest studies indicate that eczema is the result of abnormal functioning of the immune system, combined with genetically weak skin barrier. Eczema is usually triggered by eating specific foods or getting in touch with external allergens and pathogens that break through the weak skin barrier. Eczema usually gets worse when environmental conditions suddenly change (temperature, humidity) and the immune system gets weakened by stress and poor nutrition. The fact that eczema is most common in babies and young children (with not yet fully developed immune system) also suggests that immune system plays a key role in eczema occurrences. Our immune system relies on our genes, environment, lifestyle and nutrition. We can not change our genes, but we can influence all the other factors to boost our immune system. Building up a strong immune system is the only permanent cure for eczema that provides long lasting results and an eczema-free life!"

Sumber: getbestinfo

Bagi anda yang telah lama menderita akibat ekzema, boleh lah cuba suplemen Shaklee sebagai satu usaha mengatasinya.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Boleh hubungi saya melalui:

emel : ainihayati[at]gmail.com
h/p: 012-2897359
fb: Aini Hayati Luey

Wednesday, March 7, 2012

Eczema: Living and Dealing with It

Assalamualaikum..


Anak sulong saya macam saya, menghidapi ekzema. Sebenarnya ada pelbagai jenis ekzema. Yang paling common ialah 'atopic dermatitis'. Saya sendiri tak pasti sama ada ekzema along ni kategori atopic dermatitis atau yang lain. Dari kecil kulit dia kasar dan tak 'selembut kulit bayi'. hehe.. Selain tu, kepala along memang berkerak dari bayi. Orang kata kerak tu akan hilang bila dah besar. Tapi saya tengok sampai dia umur 5 tahun kerak tu masih ada, dan nampak macam kelemumur. Bila kita gosok kulit kepala, berterbangan kuping-kuping putih.. Puas juga saya bubuh minyak zaitun, minyak kelapa dan gosok hingga hilang kuping-kuping tu.. tapi tak lama lepas tu datang semula. Sampai ke satu tahap, saya tengok ada spot rambut jarang kat kepala dia. Aduhai.. takkan nak botak pulak anak saya ni. umur belum 6 tahun. Sedih juga rasa. Akhirnya saya rujuk pada doktor (selama ni tak refer doktor sebab ingat kerak biasa je). Doktor kata kerak tu akibat fungus atau kulat. Saya syak, ada kaitan jugak dengan ekzemanya. Alhamdulillah, setelah dirawat dengan ubat anti-fungus di samping dibotakkan beberapa kali.. Nampak dah banyak berkurang. Dah takde 'bald spots' macam sebelum ni...


Saya jumpa satu artikel menarik di webmd tentang cara-cara nak 'deal' dengan ekzema. Walaupun mungkin ekzema ni nampak macam perkara kecil.. Tapi ada kes kanak-kanak ekzema yang menggaru hingga luka dan dan berdarah. Kalau orang tua bolehlah kita nak control kan. Tapi kalau budak-budak yang menderita ekzema yang kronik, memang kesian.


Anyway, jom baca.. 


Bathing With Eczema
When you have eczema, how you wash your skin is important. Take a short, warm (not hot) bath or shower every day. Use a gentle cleanser instead of soap and avoid scrubbing your skin. Pat your skin slightly dry. While your skin is still damp, apply moisturizer within 3 minutes to seal in moisture. An oatmeal bath can help control itching. But for your baby or child, ask your health care provider before using oatmeal products in the bath.

Moisturizing 101

The best way to soothe the dry, itchy skin of atopic dermatitis -- the most common type of eczema -- is to moisturize. Creams and ointments are more effective than lotions. And petroleum jelly works well after a bath. Be sure to choose moisturizers without fragrances or ingredients like alcohol that can actually dry skin. Moisturize two to three times a day, including after bathing and every time you wash your hands.

Don't Scratch the Itch

Try not to scratch or rub your skin when it itches. This will only worsen the itch and inflammation. When you scratch, you can break the skin and open it up to infection. Instead, apply a cold moisturizer or a cool gel to soothe the skin. Keep your child's fingernails clipped short so she can't make the rash worse by scratching. Consider having your child wear light gloves to bed if she scratches while she sleeps.

Eczema and Clothing Tips

With eczema, it helps to wear loose-fitting clothes made out of soft, open-weave, comfortable fabrics like cotton. Avoid irritating fabrics like wool or coarsely woven materials. Wash all new clothes before you wear them in order to remove potentially irritating chemicals like formaldehyde. Use a mild laundry detergent that doesn't have fragrances or dyes. Rinse clothes twice to remove traces of soap.

Stress and Eczema
Stress can cause eczema to get worse in adults and children. The key to minimizing stress-related eczema is to find ways to reduce stress -- like exercise, meditation, or relaxing hobbies. Parents should learn how to recognize stressful situations -- such as tests and sports competitions -- and teach kids how to manage them. Show them breathing techniques or encourage them to take a break and do something fun.

Watch Your Temperature
When you're too hot or too cold, your eczema can get worse. High temperatures can make you sweat, which can make your skin itchy and irritated. In winter, heated indoor spaces often have low humidity, which dries skin and causes itching. Avoid using lots of blankets so you won't sweat while you sleep. And take a short, lukewarm shower after you exercise.

Psychological Impact of Eczema
Children with eczema often deal with teasing, bullying, and stress that prevents them from sleeping well. One study found that kids with eczema — and their parents — felt that their lives were as bad as kids with more serious diseases. Because eczema is so visible, it can lead to self-esteem issues. If you have a child who is being teased or excluded, talk to the teacher or parents of the children involved.

Use Sunscreen

Always wear sunscreen with an SPF of 15 or higher in order to avoid getting a sunburn. Sunburn can make your skin even itchier than normal. Try using sunscreens made for the face on your entire body. They are usually less irritating than regular sunscreens. Products containing zinc oxide or titanium oxide also may be less likely to bother your skin.

Your Eczema Prognosis

About half of all children with eczema will outgrow it by the time they are teenagers. They may, however, continue to have dry, irritable skin, and a few will continue to have eczema when they are older. There is no cure for eczema, but you can control it with treatment. Eczema generally occurs more often in winter, when the air is cold and dry.


InsyaAllah, dalam entri lain saya akan kongsikan lebih banyak info tentang ekzema, bagaimana seseorang boleh dapat ekzema, serta cara untuk mengurangkannya kalaupun tak dapat atasinya.. dengan Shaklee lah, apa lagi ;)








Sunday, March 4, 2012

Testimoni Set Eu-Four Plus: Sakit pinggang dan alahan semakin berkurang

Assalamualaikum...


Semakin ramai ibu-ibu menyusu yang telah merasai kehebatan Shaklee.. Mereka bukan sekadar dapat memberikan susu badan dengan lebih gembira dan tenang (sebab susu semakin meriah) malahan turut merasa 'tempias' kesannya pada kesihatan mereka.

Seperti Puan Sabrina, kini beliau tidak lagi menanggung sakit-sakit pinggang yang teruk. Selain itu, anaknya juga semakin kurang mengalami alahan.

Apakah khasiat setiap produk dalam set Eu-four plus?

ESP membantu...

- Menjadikan kulit muka cantik, halus, gebu dan berseri
- Memberi tenaga menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih
- Membantu meningkatkan penghasilan susu ibu dengan lebih cepat dan banyak
- Membantu menghasilkan susu yang lebih pekat dan berkrim menjadikan bayi anda akan cepat kenyang dan kurang meragam
- Membantu perkembangan fetus dan memastikan kesihatan ibu mengandung di tahap optimum
- Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur
- Menghilangkan parut jerawat di muka.
- Bagi yang alami masalah kesuburan, ESP bantu membentuk tisu rahim serta sel ovum dan sel sperma yang sihat.
- Memberikan rasa kenyang dan meningkatkan metabolisme badan dan membantu dlam penurunan berat badan
- Membantu penyerapan vitamin dengan lebih baik, maka kesan pengambilannya dapat dirasai dengan lebih cepat dan hebat.
- Membantu meningkatkan paras kolestrol baik serta baik utk kesihatan jantung.

Khasiat Set Eu-four

Vitamin-vitamin yang terkandung dalam set ini (Vitamin C, B kompleks – dilengkapi asid folik, Vitalea – dilengkapi dengan zat besi, Ostematrix – kalsium magnesium) membantu:
- meningkatkan imuniti badan ibu,
- bertindak sebagai anti-stress,
- membekalkan mineral penting yang diperlukan tubuh,
- menghilangkan sakit-sakit pinggang, kebas-kebas, lenguh-lenguh badan,
- anda untuk bangun pagi dengan lebih segar dan bertenaga.
- melancarkan penghasilan susu badan.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Boleh hubungi saya melalui:

emel : ainihayati[at]gmail.com
h/p: 012-2897359
fb: Aini Hayati Luey

Friday, March 2, 2012

Jom Kenalpasti Tahap Kesihatan Anda Berdasarkan Keadaan Kuku


Assalamualaikum..

Menarik juga artikel tentang kuku ni. Walaupun bukanlah 100% confirm ia tanda penyakit-penyakit merbahaya. Tapi sekurang-kurangnya dapat dijadikan panduan :)



Nails and Health: Read the Signs

Did you know your nails can reveal clues to your overall health? A touch of white here, a rosy tinge there, or some rippling or bumps may be a sign of disease in the body. Problems in the liver, lungs, and heart can show up in your nails. Keep reading to learn what secrets your nails might reveal.

Pale Nails





Very pale nails can sometimes be a sign of serious illness, such as:

  • Anemia
  • Congestive heart failure
  • Liver disease
  • Malnutrition


White Nails




If the nails are mostly white with darker rims, this can indicate liver problems, such as hepatitis. In this image, you can see the fingers are also jaundiced, another sign of liver trouble.


Yellow Nails



One of the most common causes of yellow nails is a fungal infection. As the infection worsens, the nail bed may retract, and nails may thicken and crumble. In rare cases, yellow nails can indicate a more serious condition such as severe thyroid disease, lung disease, diabetes or psoriasis.


Bluish Nails




Nails with a bluish tint can mean the body isn't getting enough oxygen. This could indicate an infection in the lungs, such as pneumonia. Some heart problems can be associated with bluish nails.

Rippled Nails




If the nail surface is rippled or pitted, this may be an early sign of psoriasis or inflammatory arthritis. Discoloration of the nail is common; the skin under the nail can seem reddish-brown. 


Cracked or Split Nails




Dry, brittle nails that frequently crack or split have been linked to thyroid disease. Cracking or splitting combined with a yellowish hue is more likely due to a fungal infection.

Puffy Nail Fold





If the skin around the nail appears red and puffy, this is known as inflammation of the nail fold. It may be the result of lupus or another connective tissue disorder. Infection can also cause redness and inflammation of the nail fold.


Dark Lines Beneath the Nail





Dark lines beneath the nail should be investigated as soon as possible. They are sometimes caused by melanoma, the most dangerous type of skin cancer.


Gnawed Nails



Biting your nails may be nothing more than an old habit, but in some cases it's a sign of persistent anxiety that could benefit from treatment. Nail biting or picking has also been linked to obsessive-compulsive disorder. If you can't stop, it's worth discussing with your doctor.

Nails Are Only Part of the Puzzle

Though nail changes accompany many conditions, these changes are rarely the first sign. And many nail abnormalities are harmless -- not everyone with white nails has hepatitis. If you're concerned about the appearance of your nails, see a dermatologist.

Sumber: Webmd

Soo.. dah cek kuku masing-masing??? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...