Followers

Wednesday, January 25, 2012

Berpantang dengan Confinement Set Euphoria

Assalamualaikum...

Zaman sekarang ni kalau nak berpantang, dah tk perlu risau lagi sebab ada macam-macam option set berpantang di pasaran. Yang penting sediakan fulusnya aje. Pening tak pening je lah nak pilih yang mana satu. 

Sebagai pengguna yang bijak, pastikan anda buat survey dan study betul-betul setiap yang ada di pasaran supaya anda tidak tersilap membuat pilihan. Bukan apa, kerap juga saya dengar keluhan orang di sekeliling saya yang akhirnya menyesal beli set berpantang yang mereka pilih sebab tak dapat nak habiskan jamu/ubat yang dibeli. Ada yang terlalu 'panas' untuk bayi hingga menyebabkan naik ruam. Ada yang tak tahan dengan bau yang kurang menyenangkan, dan macam-macam lagi lah. 

Di sini saya nak kongsikan kelebihan berpantang dengan Shaklee...

  • Tiada kesan 'panas' ke atas bayi yang disusukan kerana ia bukan jamu.
  • Boleh dimakan walaupun bayi menghidapi demam kuning. Malahan, nutrisi yang diperolehi daripada suplemen Shaklee dapat membantu mengurangkan jaundice bayi yang disusui.
  • Khasiat Zinc Complex dalam set ini sama seperti fungsi ikan haruan yang dapat membantu mempercepatkan proses baikpulih luka dalaman ibu selepas bersalin.
  • Vitamin B Complex dalam set ini dapat membantu menstabilkan hormon si ibu dan mengurangkan risiko postpartom depression (meroyan).
  • Membekalkan nutrien penting yan diperlukan oleh ibu dalam pantang, secara tidak langsung melancarkan penghasilan susu ibu.
  • Tiada bau-bauan yang kurang menyenangkan.
  • Boleh diambil seawal hari pertama kelahiran, tak perlu tunggu sehingga 1-2 minggu atau sehingga bayi pulih daripada demam kuning.
  • Dapat mengelakkan pembaziran kerana jika masih berbaki sewaktu pantang, masih boleh diambil walaupun selepas habis pantang. 

Alhamdulillah, ibu-ibu ini telah merasai kehebatan Set Confinement Euphoria ini. Jom kita baca!





Jadi, buatlah pilihan yang bijak dan berbaloi dengan wang yang dilaburkan. =)

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:
sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey


Saturday, January 21, 2012

Dulu 3 oz sekali pam, sekarang boleh cecah 8-10 oz. Alhamdulillah, keputihan pun tiada lagi..

Assalamualaikum...

Memang menakjubkan! Dulu sekali pam, ibu ini cuma boleh dapat 3 oz sahaja. Sekarang, setelah 2 bulan consume Set B Euphoria, ibu ini mampu mendapat 8-10 oz susu sekali pam. Siapa tak seronok kan bila hasil susu bertambah begitu ketara sekali!

Namun, 2 bulan bukanlah satu jangkamasa yang singkat bagi sesetengah orang. Pada pendapat saya, seseorang ibu perlu mempunyai semangat yang cekal, kesabaran yang tinggi dan usaha tanpa jemu untuk sampai ke tahap ini. 

Vitamin yang terkandung dalam Set B ini bukanlah ubat 'magik' untuk menambahkan susu ibu. Ia sebenarnya makanan tambahan yang mengisi lohong-lohong zat dalam badan kita, seterusnya menjadikan kita lebih sihat, cergas, ceria dan secara tidak langsung melancarkan penghasilan susu ibu. Pengambilan set penyusuan Euphoria yang diiringi dengan konsep asas penyusuan (supply vs demand) serta doa memohon Allah menambah rezeki susu buat anak kita adalah kunci kepada kejayaan penyusuan susu ibu.. 

Alfalfa dalam Set B pula bukan sahaja bertindak sebagai milkbooster, malah ia juga turut dapat mengatasi masalah keputihan, seperti yang telah dialami oleh ibu di atas. :)

Apakah sebenarnya khasiat Set B Euphoria?
  • Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, dan Alfalfa
  • Sesuai untuk ibu yang TIDAK  mempunyai masalah penyusuan
  • Tujuan utama mengambil suplemen adalah untuk memperkaya nurisi dalam susu ibu
  • Alfalfa membantu menghasilkan susu ibu dengan lebih cepat
  • Sesuai untuk ibu yang mempunyai masalah sembelit dan masalah keputihan
  • Set ini dapat membantu jika bayi mempunyai masalah eczema
  • Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundice dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit cirit dengan alfalfa.
Jika syarikat susu formula berlumba-lumba meniru susu ibu untuk menghasilkan susu 'terbaik'.. Pastinya kita sebagai ibu prihatin mahukan yang terbaik untuk anak kita kerana apa yang kita makan akan disalurkan kepada anak yang kita susui, insyaAllah...

Boleh baca lebih banyak testimoni di sini...

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:

sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey

Friday, January 20, 2012

Lagi Fakta tentang Protein - untuk anda yang ingin kekal sihat!

Salam Jumaat,


Hari ini kita sharing sikit pasal protein. Apakah kebaikan protein kepada kita? Mengapa kita perlukan protein? Bagaimana protein membantu mereka yg ingin mendapatkan berat badan ideal, dan protein yang bagaimanakah yang dikatakan bagus? jom baca!


Men Need More Protein than Women

Your body's protein needs depend on your gender, body weight, age, physical activity level, and other factors.  All other things being equal, men need more protein than women.  

According to the Institute of Medicine, the recommended daily allowance for an average adult man is 56 grams per day. Adult women need 46 grams, teenage boys 52, and infants 10.

More specific recommendations, based on body weight, call for adults to get  about 8 grams of protein for every 20 pounds of body weight.

Why do we need protein?

Protein is an essential part of every cell of your body, comprising about 15% of your body weight.  It has a wide variety of uses and functions, including providing energy, helping to build the structural skeleton of cells, moving molecules from one place to another, breaking down toxins, and repairing bones and muscles.

A High Protein Diet can Help you Lose Weight 

High-protein diets are not a magic bullet for weight loss.  But studies have shown that diets that substitute protein for carbohydrates may help people lose weight.  High-protein foods move more slowly through the digestive system, helping you to feel full for a longer period of time after a meal.  And your body burns more calories digesting protein than it does digesting carbs.  Also, protein can help you avoid peaks and valleys of hunger by keeping your blood sugar levels relatively steady.

However, experts caution that more research is needed.  The long-term effects of a high-protein, low-carb diet are unknown.

A Protein is said to be complete if it includes All essential amino acids 

Amino acids are the building blocks of proteins.  There are about 20 different amino acids, and your body needs all of them, but it can only make some -- others have to come from your diet.  These are known as "essential" amino acids because it's "essential" that they come from your diet.  A "complete" protein includes all nine essential amino acids.  Animal-based foods (eggs, cheese, meat) tend to have complete proteins.

"Incomplete" protein sources are low in one or more of the essential amino acids. Beans and tofu are considered good sources of protein but are incomplete protein sources since they contain lower amounts of some essential amino acids.

Our Bodies Cannot Store Protein to use later 

The human body does not store proteins the way that it stores carbohydrates and fats.  For this reason, and because the body is continuously breaking down and replacing proteins, you need a steady supply of protein every day.

Signs that you are not getting enough protein

Most people don't need to worry about eating enough protein.  However, strict vegetarians and older people in particular should be careful to monitor themselves for warning signs of protein deficiency.  These include recent weight loss, muscle fatigue, and a decline in muscle strength.


Sumber: webmd


Baiklah, setelah mengetahui beberapa fakta tentang protein, mengapakah Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee adalah pilihan yang bijak? Kerana...


  • Ia adalah protein lengkap yang terdiri daripada 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita.
  • Ia diperbuat daripada bahan terbaik, iaitu soya non-GMO (DNA asal soya dikekalkan)
  • Tidak diproses menggunakan alkohol, tetapi dengan air untuk elakkan khasiatnya rosak
  • Tanpa kolestrol
  • Kandungan lemak yang sangat minimum (1gm)
  • Tiada perisa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet
  • Tanpa laktosa
  • Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gm karbohidrat untuk tenaga
  • Mengandungi phyto-estrogen yang dapat memberi perlindungan daripada barah payudara dan prostat, penyakit kardiovaskular, osteoporosis, dan kemerosotan fungsi otak
  • Versatile - boleh dicampur dengan sebarang minuman, kecuali kopi dan teh


Boleh hubungi saya melalui:

emel: ainihayati@gmail.com
sms: 012-2897359


Tuesday, January 17, 2012

Shaklee Ostematrix - Vitamin Kegemaran Ramai

Assalamualaikum!

Kalau nak tau, antara vitamin kegemaran ibu-ibu selain ESP adalah Ostematrix. Nak tau sebab apa? Sebab ada banyaaakkk kebaikannya. 

Saya sendiri, malam tadi telan Ostematrix 4 biji sebelum tido, alhamdulillah lebih mudah bangun pagi tadi. Badan pun rasa lebih segar dan 'ringan'. Biasalah, bila dah berumahtangga, lagi-lagi dan beranak-pinak, banyak tanggungjawab yang nak diselesaikan. Kalau ada pembantu rumah, tahan lagi. Tapi kalau tak de, pandai-pandailah nak survive. Hah, bila dah penat tu, jangan anak pulak dijadikan tempat melepaskan geram dan amarah kita. Saya pernah terbaca, yang orang perempuan ni bila marahkan suami, dia tak marah direct kat suami dia, tapi dia cenderung melepaskan geram dan marah pada anak dia. Na'uzubillah.. Moga Allah jauhkan kita daripada tabi'at macam tu...
Ok, berbalik pada Shaklee Ostematrix tadi... Ostematrix ni actually Kalsium Magnesium. Bila dengar 'kalsium' je, kita otomatik terfikir untuk tulang, gigi dan yang seangkatan dengannya. Betul tak? Tapi, sebenarnya khasiat kalsium, ataupun Ostematrix adalah lebih daripada itu! Boleh baca di entry ini. So, tak hairanlah siapa yang dah cuba Ostematrix ni akan dapati mereka lebih mudah membuang air besar, badan rasa lebih segar, tiada lagi sakit-sakit pinggang atau kebas-kebas... 




Ostematrix ini juga saya sangat syorkan kepada ibu-ibu mengandung, kerana keperluan kalsium magnesium yang tinggi. Jika kita kekurangan kalsium sewaktu mengandung, kita menghadapi risiko untuk sakit gigi, sakit pinggang, simpul biawak, dsb. Ada kawan saya siap boleh main boling lagi waktu mengandung. Tapi, alhamdulillah, dengan pengambilan Ostematrix, tiada sakit-sakit badan macam yang dia alami sebelum ambil Ostematrix. (Jangan main boling waktu mengandung ya!)

Bulan ni ada offer istimewa untuk set Eu-Four pack dan juga dengan setiap belian 2 botol ostematrix. Boleh emel atau sms saya jika berminat k!

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.



Boleh hubungi saya melalui:

emel : ainihayati[at]gmail.com
h/p: 012-2897359
fb: Aini Hayati Luey

Monday, January 16, 2012

Suplemen dan Penyusuan

Assalamualaikum,

Merujuk kepada keperluan nutrisi ibu menyusu dan ibu mengandung di sini, kebanyakannya keperluan ibu menyusu lebih tinggi daripada ibu mengandung! Tapi kenapa doktor cuma bagi vitamin kepada ibu-ibu mengandung? Sedangkan jarang sangat keperluan nutrien ibu menyusu ditekankan.  Malahan banyak pihak yang bersikap defensif ataupun 'anti-suplemen' bila bercerita tentang 'penyusuan dan suplemen'. Pelik binti ajaib! 

Ok lah, kalau sememangnya pemakanan kita mengikut piramid makanan, udara yang dihirup segar tidak dicemari asap dan debu, sentiasa bertenaga malah sentiasa ceria dan tak dibelenggu stress akibat gaya hidup yang sangat hectic! Well, memang anda tak perlukan suplemen atau pemakanan tambahan. TAPI, jika sebaliknya yang berlaku, saya cadangkan anda ambillah suplemen. Mengambil suplemen bukanlah bermakna anda tak perlu lagi makan nasi, ikan, sayur, buah-buahan. Tapi sesuai dengan namanya 'makanan tambahan', ia sekadar mengisi lohong-lohong zat dalam badan yang tidak dapat dipenuhi oleh pemakanan harian anda.  Dalam mencari suplemen tu, carilah yang semulajadi kerana ia  dapat diserap dengan lebih efisien dan lebih mudah diterima oleh badan. 

"Your breast milk contains only as many vitamins as you take yourself: One common misconception about breast milk is that it's inherently superior to formula, simply because it's natural. But breast milk only contains the vitamins that are already in your body, which is why it's important for pregnant and nursing women to take supplements and eat a healthy diet to get enough Vitamin A, D, E, K, C, riboflavin, niacin and panthothenic acid."

Kalau badan kita sendiri cuma ada cukup-cukup zat saja, pastinya bila zat tersebut telah diserap ke dalam susu badan untuk bayi kita, apa lagi yang tinggal untuk keperluan badan kita sendiri? Sudahnya, anak sihat dan cergas, tapi ibu lembik dan tak bermaya. 

Maka dengan itulah kami menyediakan pelbagai Set Penyusuan Euphoria untuk keperluan ibu-ibu di luar sana.

Set Eu-Four
Mengandungi Vitamin C, B compleks (dilengkapi asid folik), Vitalea (multivitamin dilengkapi zat besi) dan Ostematrix (kalsium magnesium)

  • Vitamin-vitamin ini mampu meningkatkan imuniti badan ibu, bertindak sebagai anti-stress, membekalkan mineral penting yang diperlukan tubuh, dapat menghilangkan sakit-sakit pinggang, kebas-kebas, lenguh-lenguh badan, membantu anda untuk bangun pagi dengan lebih segar dan bertenaga. Secara tidak langsung membantu melancarkan penghasilan susu badan.

Set B
Mengandungi Vitamin C, B compleks (dilengkapi asid folik), Vitalea (multivitamin dilengkapi zat besi) dan Alfalfa

  • Vitamin-vitamin ini mampu meningkatkan imuniti badan ibu, bertindak sebagai anti-stress, membekalkan mineral penting yang diperlukan tubuh, dapat menghilangkan sakit-sakit pinggang, melawaskan, membantu mengurangkan keputihan, membuatkan badan lebih bertenaga. Secara tidak langsung membantu melancarkan penghasilan susu badan.


Set E
Set B dan Energizing Soy Protein (ESP)

  • Di samping khasiat Set B seperti di atas, ESP membantu penghasilan susu dengan lebih cepat. ESP bertindak sebagai extra-booster ke atas vitamin-vitamin lain yang telah diambil. Ia mempercepatkan penghasilan susu ibu.

Set Triple M
Set B + Ostematrix + ESP
  • Di samping khasiat Set B seperti di atas, ESP dan ostematrix membantu penghasilan susu dengan lebih cepat. Memandangkan komposisi utama susu badan adalah protein dan kalsium, set ini sangat membantu ibu-ibu yang masih belum dapat mengatasi masalah susu drop walaupun telah mencuba pelbagai usaha untuk mengatasinya.

Dengan belian Set Penyusuan Euphoria, saya akan berikan anda Tips Eksklusif memperbanyakkan susu!! Setakat ni ramai ibu yang telah berpuashati dan mendapat hasil yang sangat memberangsangkan!!

Walau macam mana pun, pada zaman 'maklumat di hujung jari anda', saya yakin ramai ibu-ibu menyusu kini semakin tinggi kesedaran akan keperluan suplemen semasa penyusuan.  Oleh itu, fikir-fikirkanlah.


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Boleh hubungi saya melalui:

emel : ainihayati[at]gmail.com
h/p: 012-2897359
fb: Aini Hayati Luey

Kajian Menarik tentang Kebaikan Isoflavones dalam ESP kepada Jantung Kita


Shaklee's Energizing Soy Protein Lowers Cholesterol
Comments from Dr. Steve Chaney, U.N.C. Chapel Hill

The American Heart Association has recently recommended soy protein as part of a heart-healthy diet, but it has not been clear whether it was the isoflavones, the low fat content, or the amino acid composition of the soy protein that deliver the cholesterol-lowering benefits.  Shaklee's latest, ground beaking clinical study provides the answer to that question.  The study was conducted by Dr. William Haskell and his colleagues at the Stanford University Medical Center and was published in the latest issue of the American Journal of Clinical Nutrition (volume 73, April 2001, pp.728-735).  

Shaklee provided three different protein supplements for the study:  Shaklee's Energizing Soy Protein, a version of Energizing Soy Protein that contained no isoflavones, and a low fat milk-based protein supplement similar in composition to Shaklee's Meal Shake except that the protein and carbohydrate composition were adjusted to be the same as the soy proteins.  The participants consumed 3 servings (42g of protein) of these protein supplements in a randomized, double bind, placebo controlled, 16-week clinical trial.  The participants were instructed by a dietitian to make dietary adjustments so that there were no changes in overall protein or caloric intake in their diets.  The results were dramatic. The decrease in LDL cholesterol (the bad cholesterol) was 4 times greater with the Energizing Soy Protein than with the soy protein supplement that lacked isoflavones. 

Interestingly, the low fat, milk based protein supplement was almost as effective as Energizing Soy Protein at lowering cholesterol.  This is an important finding because Shaklee's Energizing Soy Protein and Instant Protein Soy Mix are standardized to contain 27mg of isoflavones/serving.  Many other soy protein supplements on the market are prepared with an alcohol washing procedure that removes all of the isoflavones.  Still other supplements may say on the label that they have soy isoflavones, but in fact they cannot guarantee that each batch of their product delivers what they promise because they do not manufacture their products according to pharmaceutical standards.  The bottom line is clear.  Shaklee's Energizing

Soy Protein is clinically proven to lower serum cholesterol levels.  Our competitor's products are not!  Plus if you can't use the Energizing Soy Protein for one reason or another, our Meal Shakes aren't a bad second choice!  


Menarik kan hasil kajian ni. Terbukti yang isoflavones dalam Energizing Soy Protein (ESP) banyak khasiatnya. Salah satu daripadanya ialah menurunkan kadar kolestrol jahat dalam badan, seterusnya meningkatkan kesihatan jantung anda! So, hati-hati bila mencari minuman soya di luar sana. Bukan semuanya sama. Walaupun bukan semua yang mahal adalah yang terbaik, tetapi kualiti ESP Shaklee adalah setanding harganya. 


Fakta tentang Energizing Soy Protein Shaklee


Energizing Soy Protein is high in protein, that is naturally low in fat, and naturally lactose and cholesterol free. It also provides all the amino acids,including the nine essential ones your body needs but cannot manufacture itself. Using the newest methods for assessing the quality of protein, soy protein that given the score of 1.0 — the highest rating possible and equal to that given animal proteins such as those from eggs and milk. Energizing Soy Protein products are also good sources of calcium and iron.


In addition, Energizing Soy Protein provides naturally occurring beneficial plant compounds that are being extensively studied. Soy contains isoflavones, especially genistein and daidzein. These are intriguing to researchers because they are phytoestrogens and maybe related to soy’s ability to regulate hormonal balance and deliver long-term health benefits.



Some soy protein products are alcohol-processed, which removes isoflavones. Energizing Soy Protein is water washed to retain naturally occurring isoflavones such asgenistein and daidzein. Shaklee uses only non-genetically modified (GMO) soy protein certified through an Identity Preservation Program (IPP). This program assures that the soy we use is tightly monitored and controlled from planting and harvesting to processing.



Who Might Benefit from Energizing Soy Protein? 



• 58 million people who are concerned about heart health

• People interested in reducing their intake of the typically high-fat, high-cholesterol animal sources of protein and supplementing their diet with a plant-based protein source that is naturally low in fat and lactose and cholesterol free

• Vegetarians or vegans looking for a high-quality protein source that contains no animal products
• People interested in the health benefits associated with consuming soy
• Anyone interested in supporting the body’s natural ability to ward off hunger and maintain energy for hours
• Helps build muscle, skin, and hormones
• Supports the immune system
• Retains normal cholesterol levels
• Promotes heart and prostate health.
• Contains soy isoflavones, which can help minimize hot flashes and promote breast health.



Why Choose Shaklee Energizing Soy Protein?

• 14 grams of protein per serving

• Uses only IPP-certified non-GMO soy protein

• Highest-rated protein quality

• Natural vegetarian protein source
• Naturally cholesterol free
• No saturated fat
• 1 gram of total fat per serving
• Naturally lactose free
• 50% of your daily needs for calcium
• All the amino acids, including the nine essential ones you must get from food
• Water-processed to retain naturally occuring isoflavones
such as genistein and daidzein
• No artificial flavors, sweeteners, colors, or preservatives
added


* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.


Boleh hubungi saya melalui:

emel : ainihayati[at]gmail.com
h/p: 012-2897359
fb: Aini Hayati Luey

Thursday, January 12, 2012

Healthy Snack Ideas for Children's Birthday Party Packs

Assalamualaikum!

Goodie Bag atau Party Packs dah jadi macam satu trend sekarang ni bila tiba birthday celebration anak-anak kan. Tak kisahlah, buat birthday party kat rumah ke.. atau sambut dengan kawan-kawan kat taska/tadika ke.. Biasanya mesti tetamu dan kawan-kawan akan diberikan satu goodie bag seorang sebagai tanda kesyukuran. Ala-ala majlis kesyukuran versi moden la ni. Hehe..

Memandangkan anak bujang sulong saya menyambut hari lahir ke 6 pada hari ni (excited betul dia, 2-3 hari lepas nenek sebelah rumah pun dia bagitau birthday dia hari ni. hehe), saya pun ada lah planning sikit-sikit untuk sambut birthday dia kat sekolah. Bila tanya nak kek apa, dah.. macam-macam kartun karakter disebutnya.. Takleh nak decide! Haha.. Pastu siap pesan, "Along tak nak potong kek kat sekolah...Nak potong kek kat rumah je.." Aik, pelik bunyinya.. Kenapa ek? Bila ditanya-tanya tak bagitau kenapa. Tapi semalam tiba-tiba pulak tukar fikiran kata, "Tak pelah ibu, Along potong kek kat sekolah je.." Pulak dah.. terpaksa la ibu buat juga kek yang comel sikit.. hehe..

So, kepala pun mula ligat memikirkan isi kandungan Party Packs itu. Apa nak diisi ek? Kalau boleh takmolah bubuh jajan-jajan. Baru je aritu bebel kat blog pasal jajan dan Kanak-kanak. So kenalah insaf sikit. :p

Google punya google, dapatlah saya serba-sikit idea apa yang boleh diisi dalam Party Packs itu...

1. Kekacang

- Kacang pistachio, kacang tanah, gajus, kuaci bunga matahari.. Tapi kalo budak-budak yang masih kecil, better jangan bagi kekacang, bahaya. Takut tertelan.

2. Sebiji buah

- Buah epal, pear, lai, pisang.. Basuh siap-siap, boleh terus ngap aje.- err pisang tak yah basuh la.

3. Air kotak 

- Elakkan air laici, crysanthemum sume no-no ya.. banyak gula!

4. Yogurt Drink
- Bakteria baik untuk usus yang sihat!


5. Biskut oat

- Kalau buat sendiri lagi bagus ni, boleh kurangkan gula.

6. Muffin 

- Muffin lebih sihat daripada cupcake tauu.. Hmm.. kena teliti bahan-bahan muffin tu apa yang buat dia lebih sihat daripada cupcake. Kalau buat sendiri muffin, boleh tambah buah-buahan kering, kekacang supaya lebih berkhasiat!

7. Snack Bar

- Dulu-dulu memang suka makan chewy snack bar ni.. Sedappp.. Budak-budak pun mesti suka. :)


7. Souvenir


 



- Selain makanan dan minuman, boleh juga diisi dengan souvenir macam pensel ke, pemadam ke... Yang boleh digunakan dan dibuat kenang-kenangan ;)

Lagi idea untuk snek berkhasiat...

Nutritious snack ideas for children



  • A wholegrain cereal bar
  • A serve of high fibre breakfast cereal (dry or with milk) like Sultana Bran Buds.
  • A piece of fresh fruit chopped into pieces
  • Raw carrot and celery sticks
  • A handful of sultanas and other dried fruit
  • A piece of high fibre bread or a toasted English muffin
  • Reduced fat cheese with crackers or crispbread
  • A small tub of low fat yoghurt
  • A fruit smoothie with reduced fat milk


Sumber: kidspot

Moga Farihin menjadi anak yang soleh, dikurniakan kesihatan yang baik, kebijaksanaan, kebaikan, kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat! Amin..

Nanti saya share apa yang saya buat sempena birthday Farihin ;)


Aini Hayati Luey
ID Shaklee : 852412
emel : ainihayati[at]gmail.com
h/p: 012-2897359
COD : Putrajaya

Wednesday, January 11, 2012

What I Wish I'd Known about Breastfeeding


Assalamualaikum,
Bagi ibu-ibu baru dan tak berapa baru :p Yang berazam nak menyusukan anak yang bakal dilahirkan, diharapkan artikel di bawah ni dapat memberi serba sikit gambaran tentang reality menyusukan anak. Bukan semuanya indah-indah belaka. hehe.. Tapi janganlah sampai stress pulak ya. Biasa lah.. ada pahit, ada manis. Itu semua akan menjadi  pengalaman yang cukup berharga ;) Yang penting, kita cuba berikan yang terbaik kepada anak kita...
Sumber: BabyCentre
Breastfeeding doesn't always come naturally. Read on for breastfeeding reassurance and advice from BabyCenter moms:

"I wish I had taken a breastfeeding class while I was pregnant. All of the women in my family and most of my good friends breastfed, so I thought I'd be able to do it with their help. I needed more preparation!"

"Insist on having the lactation consultant visit you every day you're in the hospital. I did for my firstborn because he was having a hard time latching, but not for my second — I thought I knew everything. Big mistake. Each baby nurses differently, and it's nice to have some extra advice and encouragement."

"If you're breastfeeding, you lose your baby weight very quickly. However, when you stop, your metabolism readjusts and you start gaining again — very quickly. Right after the baby is born, try to develop some good eating habits, because the bad ones will come back and bite you!"
"I didn't realize that the first few times I breastfed, it would bring on such painful contraction-like pains."
"I've learned that it really relieves the pain if I massage my breasts often."

"I didn't know how much one breast can leak while you're breastfeeding on the other side. I was always scrambling for a piece of cloth or a tissue!"

"I wish someone had told me how insatiably hungry I would be when I was breastfeeding."

"My breasts leak like crazy, and most breast pads don't absorb enough milk to allow me to leave the house for more than 15 minutes. Finding good breast pads is key."

"I wish someone had told me about the hot flashes I got when my milk came in. That was very unexpected! They were really frequent at first, at least once a day if not more. They have stopped now that my baby is 9 months old."

"Three years after I stopped breastfeeding, my breasts still get a little damp sometimes when I think about my daughter."

"No one tells you that after breastfeeding your breasts will shrink back down and can even become smaller than they were before the baby."

"Know which foods can upset a baby's tummy when you're nursing. I knew about a lot of them — broccoli, cauliflower, caffeine, beans, garlic — but for some reason I hadn't heard about tomatoes. As soon as I stopped eating them, my son's colic disappeared."

"I wish I had known to pump breast milk sooner and get my husband used to feeding our daughter a bottle regularly — it didn't occur to me that she might reject it."

"It never bothered me to nurse in public, but I had a hard time baring my breasts in front of my father-in-law, my brothers, and co-workers who came to visit. I couldn't get over how weird it was to do this intimate thing in front of them."

"For once in your life, you'll have a Playboy-worthy chest — grab the camera and take some pictures. If only the rest of my body matched!"

"Don't skimp when choosing a breast pump — a good one is worth its weight in gold. Learn to use it ASAP. Having the freedom to leave the baby with a trusted friend or relative and take time out with your partner can really keep the baby blues away."

"My baby and I never got the hang of breastfeeding. Every feeding session ended with both of us crying. I wish I hadn't put so much pressure on myself to breastfeed, because once I accepted bottle-feeding, he and I could both finally enjoy feeding time."

"I had no idea how hard it would be to convince others that I wanted to bottle-feed and supplement with breast milk."
Ok, bukan semua situasi di atas ni berlaku pada semua mommies ya. Contohnya, sakit waktu baby nak menyusu.. Itu mungkin sebab salah latching. Tapi, bolehlah dibuat panduan supaya ibu-ibu baru tak terkezut dengan apa yang bakal dihadapi waktu nak menyusukan si kecil comel lote tu :)



WW - pemenang Kuiz Terakhir GA

TAHNIAH!


 Mohon Cik Rose Cute untuk emelkan alamat penuh dan no tepon untuk penghantaran hadiah.

TERIMA KASIH! =)


Aini Hayati Luey
ID Shaklee : 852412
emel : ainihayati[at]gmail.com
h/p: 012-2897359
COD : Putrajaya

Tuesday, January 10, 2012

Alfalfa Penyelesaian kepada Masalah Keputihan Wanita


Keputihan atau lelehan lendir ada dalam dua cara iaitu keputihan fisiologi dan patologi


Keputihan fisiologi atau yang normal bersifat keputihan atau jernih, namun ada kala ia kekuningan kerana jangkitan kuman. Perlu diingat, keputihan berlaku pada tempoh seminggu sebelum haid dan berlaku setiap bulan. Namun oleh kerana ada masanya ia terlalu banyak, wanita berasa kurang selesa dan gatal di sekitar alat sulit kerana kelembapan. Apabila ujian dibuat ke atas lendir itu, tiada sebarang bakteria yang ditemui. 


Keputihan patologi pula disebabkan bakteria, kulat atau organisma lain. Ia amat mengganggu seperti masalah gatal yang serius, berbau, lelehan berwarna kekuningan selain sakit di bahagian bawah perut. Ujian ke atas keputihan itu lazimnya menunjukkan kehadiran mikro organisme atau kuman. 


Sumber: BeritaHarian

Ada di kalangan wanita yang mengalami masalah keputihan yang serius. Namun, berasa malu untuk berjupa doktor. Lagi-lagi kalau doktor lelaki. Betul tak? Saya sendiri pernah alami masalah keputihan yang agak serius waktu mengandung. Paling teruk waktu mengandungkan anak ke-3, kalau tak silap saya. Ada satu masa tu, dah kronik sangat, sampaikan saya rasa macam dihiris-hiris kat bahagian bawah tu. huhu.. ngeri bila diingatkan balik. 

Ada antara kita yang memakai pantyliner untuk mengatasi masalah keputihan. Tapi bagi saya, pemakaian pantyliner bukanlah penyelesai masalah. Ia cuma 'menutup' masalah buat sementara. 

Tak kurang juga yang mengamalkan petua orang lama-lama, contohnya..


Ambil seikat dauh sirih dan bersihkan terlebih dahulu.  Tumbuk sirih tersebut separuh hancur atau jika anda ingin cara yang mudah, memadailah dengan meramasnya secara kasar.  Kemudian campurkan sirih yang telah ditumbuk atau diramas tadi dengan air suam di dalam bekas sederhana besar.
Setiap kali anda mencuci bahagian sulit anda, gunakan air rendaman tadi pada bilasan terakhir.  Amalkan sehingga anda tidak lagi merasa gatal di bahagian tersebut.  Selain mampu menghilangkan keputihan, anda juga pasti merasa selesa.

Tips daripada Shaklee pula...

Amalkan Alfalfa!!

Ya, alfalfa mampu mengatasi masalah keputihan. Saya sendiri antara ramai yang telah alaminya! 

Jom baca testimoni rakan saya yang telah bebas daripada belengu keputihan!



Inilah Alfalfa Complex tu...

19 Khasiat Daun ALFALFA :
  1. Tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
  2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
  3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  4. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)
  5. Memberi kelegaan semasa haid.
  6. Merawat arthitis
  7. Bagus untuk elergi dan ekzema
  8. Merawat asma
  9. Mencuci usus bagi membuang toksik
  10. Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkita dalam buah pinggang
  11. Meneutralkan asid dalam badan
  12. Merawat masalah keputihan pada wanita
  13. Membesar dan menegangkan payudara
  14. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
  15. Memulihkan urat selepas bersalin
  16. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  17. Meningkatkan stamina seorang suami
  18. Melegakan sembelit
  19. Milk Booster bagi ibu menyusu
AMARAN : Alfalfa TIDAK BOLEH diambil oleh pesakit SLE!

PERBEZAAN ALFALFA SHAKLEE: 

Alfalfa Complex merupakan suatu Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee dalam 1950-an. Kami hanya menggunakan alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat, termasuk kalsium, fosforous, zat besi, dan magnesium serta klorofil, bioflavonoid, pelbagai mineral surih dan vitamin.

Sumber

Jadi, tunggu apa lagi? Jika masalah keputihan sudah lama merungsingkan anda, cubalah Alfalfa Shaklee dan rasai perbezaannya!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:
sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...