Followers

Monday, July 23, 2012

Testimoni: Alfalfa membantu atasi Carpal Tunnel Syndrome **

Assalamualaikum...

Seorang daripada customer saya mengalami Carpal Tunnel Syndrome (CTS)Malahan, doktor suggest untuk operate sahaja sebagai solution terakhir. Namun alhamdulillah, berkat usaha pengambilan Shaklee, beliau dapat mengurangkan simptom tersebut setelah sekian lama mengalamaninya. 

Apakah Carpal Tunnel Syndrome ni? (Bukan Karpal Singh ya ;p)

Di sini saya kongsikan info tentang CTS yang saya ambil dari blog Cheyan yang mengalaminya waktu mengandung..


About 60% pregnant woman akan mengalami the CTS. Actually CTS ni adalah syndrome penyakit kebas tangan yang di sebabkan kerja yang berulang. Sebagai contoh menaip, membaca buku, memandu, orang yang duduk dekat line in the factory, researcher yang duk tengok telescope and sebagainya. Tapi if we are pregnant, sebab ada water retention dekat bahagian tangan. Sebab I tak de la buat kerja berulang, yang berulang just menaip ja la kut..hehehe...

kat sini I ade paste about what is Carpal Tunnel :
source gambar: Mr. Google


The carpal tunnel is a small tunnel that runs from the bottom of your wrist to your lower palm. Feeling and movement in your hand is controlled by the median nerve, which passes through the carpal tunnel. 



Most pregnant women have mild swelling in their hands during pregnancy. This is caused by a build-up of fluid, called oedema, in the tissues. The swelling places pressure on the median nerve, compressing it and causing tingling and numbness in your hands and fingers. (baby centre)



Symptom:
  • Tangan akan terasa kebas or numbness and pain around the wrist, fingers and around the hand la. Kebas sampai nak angkat barang and pegang barang tak boleh. 
  • Then maybe anda akan merasa tangan gatal di bahagian tapak tangan.
  • Terasa lemah nak genggam barang
  • Bengkak di tangan and jari


Cara nak mengurangkan CTS:
  • Cube jangan tidur dengan menindih tangan anda
  • Kalau rasa kebas, cube goyang-goyangkan tangan macam Usop Wilchair tu..hehe..bole mengurangkan rasa kebas
  • Kalau boleh, elakkan tangan anda berada di posisi yang sama dalam sesuatu masa
  • flexible kan tangan anda
  • Ada orang kata boleh try rendam tangan sama ais
Tapi anda semua jangan la risau, most of the article yang I baca kata, after birth insyaAllah the syndrome berkurangan and semakin ilang.


Treatment yang di suggestkan:

  • Kene buat fisioterapi at the klinik
  • Makan ubat, but for pregnant woman macam tak digalakkan makan ubat
  • Pakai wrist guard yang macam orang main bowling tu.

Itu dia sedikt sebanyak penerangan tentang Carpal Tunnel Syndrome ni. 

Itu pengalaman Cheyan yang mengalaminya sewaktu mengandung. Namun, bagaimanakah risikonya terhadap kita yang tak mengandung? Kita juga turut terdedah terhadap sindrom ini akibat gaya hidup berteknologi tinggi sekarang ini.

Bagaimanakah caranya untuk elakkan CTS ni? 

Zaman IT sekarang ni mungkin lebih ramai yang terdedah kepada risiko CTS. Yelah, hari-hari ngadap PC, semua kerja menggunakan pc.. sedar tak sedar, kita memberikan extra stress pada wrist dan jari kita. Antara cara untuk elak CTS ialah dengan menggunakan peralatan yang dapat mengurangkan risiko wrist injury. Contohnya, split keyboards, typing pads, wrist braces boleh perbaiki posisi wrist kita semasa menaip. Selain tu, take a break.. jangan menaip non-stop.. sian tangan tu..


Sumber: PubMed Health

Saya kongsikan testimoni customer tersayang saya ni.. Actually beliau share testimoni alfalfa, vitamin C dan GLA dalam emel ni.. Tapi saya cuma nak highlightkan testimoni Alfalfa beliau. Alhamdulillah, setelah 4 tahun menderita CTS, pengambilan alfalfa berjaya mengurangkan kalaupun tidak memulihkan terus sindrom tersebut. Selain tu, pengambilan suplemen memang perlu berterusan untuk kesan yang optimum.. lagi-lagi penyakit dah 4 tahun.. Ambil seminggu dua takkan terus baik kan. 

Bagaimanakah alfalfa membantu mengurangkan CTS? Jom baca khasiat alfalfa.. Terima kasih MommyLyna atas info...

Khasiat Alfalfa boleh digunapakai untuk simptom berikut:

Bengkak, sakit sendi, arthritis, ulser, penyakit perut, masalah kolon, sakit ulu hati, hernia, sembab air, tiada selera makan, bengkak buku lali dan kaki, sinus, alahan, hayfever, gout, bau badan, kaki busuk, nafas berbau, serta tujuan detoksifikasi.

Alfalfa adalah semulajadi, antihistamin, diuretik, membantu penghadaman , kaya denganserat dan klorofil, kaya dengan mineral, baik untuk pesakit kencing manis, merendahkan kolestrol, dan anti-tumor dan anti-bakteria.

Vitamin yang ditemui dalam Alfalfa:

Vitamin A – untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.

Vitamin E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.

Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.

Vitamin B6 – membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.

Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.

Vitamin D – mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.

MINERAL yang ditemui dalam Alfalfa:

Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.

Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.

Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak.

Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium 
dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.

Klorin (klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.

Sodium – mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.

Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.

Lain-lain KEISTIMEWAAN Alfalfa:

Kaya dengan protein – 18.9% berbanding daging lembu ,3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur. (Otot terdiri protein dan kurang protein menyebabkan keletihan dan kelesuan) –> membantu dalam penyusuan ibu
Akar alfalfa yang dalam mencari mineral penting dalam tanah, yang tidak kesampaian oleh tumbuh-tumbuhan lain.
Alfalfa adalah milk booster yang sekian lama digunakan di benua Amerika.

Di kalangan ibu menyusu, ia mungkin glamer sebagai milk-booster. Namun, banyak kebaikan dan khasiat lain Alfalfa ni sebenarnya.  



** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan. 

Boleh hubungi saya melalui:


sms/whatsApp: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412


3 comments:

Nurul Husna Mohd Hassan said...

penggunaan mouse yang salah boleh jadik CTS ni..

ibuhebat said...

Itu la.. penyakit zaman IT kot..

mama ayu said...

syukur alhamdullilah, betul2 mmg banyak membantu saya...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...