Followers

Tuesday, May 8, 2012

Gamma Linolenic Acid (GLA) beserta Vitamin E mampu membantu mengatasi simptom-simptom PMS


Assalamualaikum...

Anda mungkin di antara wanita yang mengalami sindrom prahaid setiap kali period. Mereka yang mengalaminya saja yang tahu betapa tidak selesanya bila tiba waktu tersebut. Sindrom pra haid ini lebih sekadar sakit senggugut. Anda mungkin turut merasa sakit payu dara, mual, mood swing, dan macam-macam lagi. Simptom-simptom ini adalah disebabkan ketidakstabilan hormon. 

Kajian terkini mendapati asid lemak perlu (essential fatty acid) GLA bersama vitamin E mampu mengurangkan simpton PMS ini. 


The researches studied the effects of giving 120 women 1-2 grams of a combination of essential fatty acids for a period of 3-6 months.  The essential fatty acids given to the participants included oleic acid, gamma linolenic acid (GLA), linolic acid as well as other polyunsaturated acids.  Vitamin E was also added this combination.  The study participants noticed a significant decrease in PMS symptoms and side-effects, if experienced, were mild and insignificant.  The researchers feel that this new pill shows great promise in the treatment of PMS for women.



The study results by the researchers in Brazil helps prove that the use of essential fatty acids does provide relief from symptoms of PMS.  Until a pill is made especially for the purpose of treating PMS, women can find relief by adding more essential fatty acids to their diet or taking evening primrose oil and a vitamin E supplement. 



Mengapa Evening Primrose Oil (EPO) disarankan? Kerana kandungan EPO sebenarnya adalah GLA. Dengan Shaklee, anda tidak perlu mengambil 2 pil berasingan (EPO & Vitamin E) kerana GLA Complex sahaja sudah mencukupi. Kandungan GLA Complex terdiri daripada GLA, minyak bunga matahari dan vitamin E! Ramai yang mengakui kini simptom PMS berkurang dengan pengambilan GLA Complex. Ini antara testimoninya..

Pn. R
"Pada 29.05.2012 saya rasa senggugut saya dtg tp tak lah sakit teruk..tpi selalunya kalau dtg sengugut saya selalunya lebih dari 4 hari..tpi skrg saya tak rasa lagi pada hari selasa 01.05.2012.mungkin disebabkan mkn GLA ( Saya start Shaklee 28.05.2012)"** 



Pn Yati Napi
Period memang ke laut sejak lepas bersalin…lps cba GLA, barulah on time tiap bulan datang..plus jeragat dah semakin menghilangkan diri,,,eheheh…”
Sumber: Mychibibox


Selain dapat membantu mengurangkan period pain, ada banyak lagi khasiat GLA Complex kepada wanita. Nak tahu apa dia? 


Pengalaman saya sendiri dengan GLA Complex? 

Sebenarnya sudah sekian lama saya nak cuba GLA Complex ni.. Alhamdulillah, menjangkau umur anak saya 2 tahun, barulah saya berpeluang mengambilnya. Kalau nak tahu, sepanjang saya menyusukan anak ke-3 saya, saya belum pernah didatangi period. Seronok memang seronok, sebab dapat puasa penuh masa Ramadhan lepas. =) Bila saya mula consume GLA Complex, terus period pun datang dalam bulan tersebut! Tak sempat habiskan sebotol GLA period datang kembali dan sampai ke hari ni, period saya on-time setiap bulan (baru 2 bulan period). Alhamdulillah, lebih mudah untuk merancang...

Jika anda berminat untuk mencuba GLA Complex, boleh hubungi saya untuk dapatkan konsultasi.

Lagi info tentang GLA Complex di sini.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Boleh hubungi saya melalui:
sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...