Followers

Monday, April 23, 2012

Mac n Cheese - Versi Ibu

Assalamualaikum...

Saje rasa nak share resepi macaroni n cheese versi saya ni. :) Sapa sudi nak cuba tu dipersilakan ya. Tapi resepi ni main campak-campak je.. takde sukatan khas. Main agak-agak je. hehe..

Asalnya aritu beli Kenny Rogers. Beli ala carte ayam setengah ekor dan tambah 3 side dish yang RM6 satu tu. Beli Mac n Cheese, Coleslaw & Mashed potatoes. Sedap betul tengok along n Faeq makan. Macam sedap sangat. Rasanya sebab tengah lapar sangat kot masa tu. Faeq tambah mac n cheese tu sampai dah nak abis. Terpaksa sorok sikit utk Fikry (tgh tidur masa tu). Pastu merayu-rayu soh ibu buat. Hmm.. esoknya saya pun buat la mac n cheese ni versi saya.

Ini cara-caranya ya puan-puan.;p


Tumis bawah besar yang dipotong dadu. Agak-agak dah naik bau, masukkan hirisan isi ayam.


Tumis sampai ayam masak.


Tambah air dan saya masukkan sekeping cheddar cheese. Nak lebih pun boleh. Tapi sebab saya ada campur sekali bahan istimewa, saya masukkan sekeping je wat syarat. Tak nak bubuh pun takpe kot.


Masak hingga cheese cair.


Masukkan macaroni yang telah direbus.


Ha, inilah bahan istimewa dalam resepi saya ni. Cheese powder. Cheese powder ni biasa orang bancuh and boh atas wedges atau fries. So, selain buat cheezy wedges boleh juga buat macaroni n cheese.
Yang saya punya ni tinggal sikit je.. Dah berapa kali masak dah. ok la, sepeket 200g banyak gak dapat.

Saya main agak-agak je bubuh cheese powder ni.. Rasanya ada dalam 5 sudu besar kot.


Masak hingga agak pekat. Done!

Memang sodapppp.. Cheese powder tu rasa pedas sikit. Tak yah letak byk sgt kalo nak bagi budak kecik makan. 

Oh ya, sesiapa berminat nak dapatkan cheese powder tu, boleh contact:

Kak La
012-686 2165

(saya tak jual, tolong promo jer. hihi)



Camner anak-anak.. sedap takkk??


Sedappp!!! (hehhee...)



6 comments:

Shakina Farhan said...

nyum3..sedapnye..kina masa preggy sgt suke cheese..!

inazamri said...

wah anak2 tunjuk ibu jari tu tanda ibu hebat la masak macaroni cheese..resepi campak2 ni mmg biasanya akan jd sedap.

..::SangRatoo::.. said...

comelnyee anak² buat best tu..ehehehe

ibuhebat said...

Jenuh praktis tu. haha.. ;p

su@sayangdisayang said...

wah powder cheezy wedges ye. Hari tu ada try .mmg best tapi takboleh letak byk2 sebab awal2 memang nampak cair ok pastu jadi pekat sangat sampai termasin..so kena tambah air..apapun memang best, tambah2 ibu2 hebat yang memasak kan :)

cha said...

mesti hubby sy suka ni kak. kak cheese powder tu brp ringgit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...