Followers

Saturday, December 31, 2011

Biskut Oat Cookies Quaker

Assalamualaikum!

Haritu saya berblogwalking, ternampak biskut ni kat blog Mrs Secretary. Terus teringin nak cuba! haha..

Satu pek mini ada 3 biji cookies

Inilah rupa sebenar biskut oat quaker (yg telah digigit)
Biskut ni memang sangat kena dengan tekak saya! Sedap! Terasa cip-cip coklatnya. Makan pulak dengan segelas susu sejuk.. Yummmss.. Memang sedap la! Actually, ada beberapa jenis cookies. Selain yang coklat chip, ada jugak kismis.. yang lain saya tak ingat. hehe.. Saya beli kat Cold Storage harganya RM5.49 sekotak, ada 6 pek mini di dalamnya. A must try!


Friday, December 30, 2011

GLA Complex Shaklee untuk kesihatan kulit

Assalamualaikum!

Wanita dan kecantikan memang tak dapat dipisahkan. Saya terbaca dalam akhbar beberapa hari lepas yang kaum wanita di Malaysia sanggup berhabis sehingga RM2,000 sebulan untuk kecantikan, dan ia hanyalah untuk produk kosmetik semata-mata. Fuuhh... gaji abis beli mekap aje ek.. Tapi saya tak termasuk la dalam golongan tu. Baik belanjakan untuk benda lain yang lebih berfaedah. Yang sebai-baiknya, biarlah kecantikan itu bermula dari dalam. So tak perlu bermekap tebal-tebal. Natural beauty gitu ;p

Saya nak cerita tentang GLA Complex Shaklee di mana ia terbukti dapat mengatasi pelbagai masalah kulit. Ada kajian mendapati bahawa gamma linolenic acid (GLA) mampu memperbaiki tekstur kulit dan menjadikan kulit lebih berseri dan sihat.

"A study done by R. Muggli, Switzerland, shows that the intake of three capsules of evening primrose oil 500mg twice daily for a continuous 12 weeks improves skin texture and function in healthy people. The skin parameters that were measured were skin moisture, trans-epidermal water loss (TEWL), elasticity, firmness, fatigue resistance and roughness. A maintenance dose of 1000mg per day may keep the skin glowing and healthy

This study shows that gamma linolenic acid (GLA) found in EPO is a conditionally essential fatty acid for the skin. Therefore, regular intake of EPO, oil with a high GLA content strengthens the physiological skin barrier function, improves the biomechanical properties and smooths the skin."
Sumber : medical-explorer 

Shaklee tak ada EPO, tetapi ada GLA Complex. Merujuk kepada NCCAM, kandungan utama EPO sebenarnya adalah GLA. Malah GLA Complex Shaklee adalah lebih baik daripada pil EPO biasa kerana ia bukan sekadar GLA.

GLA Complex Shaklee

Apakah kandungan GLA Complex Shaklee??
Shaklee GLA Complex is a combination of borage oil, which contains a natural concentration of GLA (gamma-linolenic acid) and LA (linoleic acid), sunflower oil and vitamin E as a dietary supplement. 

Note: No artificial colours, flavours, sweeteners, or preservatives added.

Setiap kapsul GLA Complex mengandungi:
Vitamin E - 15IU / 50% DV
Gamma-Linolenic acid from borage seed oil - 90mg 
Linoleic Acid from sunflower seed oil & borage seed oil - 216mg

Apakah kelebihan GLA Complex Shaklee?
1. Bahan Asid linoleik Gama hanya boleh didapati daripada 3 tumbuhan (bijiran):-
  • Evening Primerose Oil
  • Blackcurrant
  • Borage – minyak tertinggi 2x ganda dari primrose & 50% lebih tinggi dari blackcurrant
2. Badan boleh membina GLAnya sendiri dengan menukarkan asid linoleik yang didapati secara semulajadi dalam minyak sayuran tetapi faktor-faktor seperti tekanan, penuaan, penyakit & pengambilan alkohol boleh menggangu proses penukaran tersebut. Oleh itu pemakanan tambahan GLA sangat di syorkan bagi memastikan tubuh mempunyai bekalan binaan yang mencukupi untuk postaglandin

3. Diuji secara klinikal untuk bioavailabiliti, serapan & gabungan ke dalam sel & tisu

4. Dari biji borage, sumber semulajadi yang paling pekat asid linoleik gama

5.Setiap kapsul mengandungi 90 mg asid linoleik gama, 216 mg asid linoleik & 15 IU vitamin E

6.Dilindungi oleh Shaklee Guard – sistem anti–oksida semulajadi dipaten secara eksklusif bagi memastikan kestabilan dan kesegaran 
Sumber: Anakkuwiraku

Siapakah yang memerlukan GLA? Mereka yang mengalami masalah seperti...
  1. Ekzema - GLA dapat memberi kelembapan pada kulit dan 'melembutkan' ekzema.
  2. Masalah kulit lain seperti jerawat, kulit kering, dsb. - GLA memberikan keseimbangan hormon
  3. PMS
Jom baca testimoni Mai Iskandar yang telah menjumpai penyelesaian kepada masalah kulitnya:
Klik gambar untuk lebih jelas


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:
sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey


Thursday, December 29, 2011

Orait.. Last Quiz for GA!

Assalamualaikum!

Ok lah.. jom tengok apakah soalah Kuiz Terakhir untuk GA blog Ibu, Hebatkan..

Syarat-syaratnya sama seperti sebelum ni. Cuma tempoh, soalan dan hadiahnya je berbeza. Mari saya copy-paste untuk tatapan semua...


Kuiz Mingguan GA 1st Anniversary Ibu, Hebatkan

Syarat-syarat penyertaan


  1. Terbuka kepada semua follower blog Ibu, Hebatkan... Yang belum follow, boleh follow sekarang :) Kalau anda berada di oversea pun boleh join, asalkan ada alamat di Malaysia untuk tujuan penghantaran hadiah - kalo menang ;)
  2. Tempoh Kuiz Minggu Kedua adalah dari 29 Disember 2011 - 5 Januari 2012
  3. Buat satu entri tentang Kuiz Mingguan GA ni dengan tajuk "Kuiz Minggu Terakhir GA 1st Anniversary Blog Ibu, Hebatkan..." dan berikan jawapan anda dalam entri tersebut.
  4. Tinggalkan link ke entri ini.
  5. Tak perlu letak banner kat sidebar bagai sebab saya nak mudahkan kerja anda (Selain saya tak sempat buat banner kuiz.. kui kui.. )
  6. Tag 3 blogger dan pastikan diorang tahu ler.
  7. Seorang pemenang dengan jawapan yang betul akan dipilih secara random selepas tamat tempoh penyertaan. (Kalau lagi ramai join,kemungkinan besar saya akan tambah bilangan hadiah)
  8. Ok, last but not least... Inilah soalan untuk Kuiz Minggu Terakhir...
"Namakan Badan yang mengeluarkan sijil Halal untuk produk Shaklee yang dipasarkan di Malaysia"

Hadiahnya ialah...


Sebotol Basic H. 

Basic H ni adalah cecair serbaguna. Bukan setakat boleh digunakan sebagai pencuci lantai, lap lantai, tingkap, bla.bla.. tapi jugak boleh digunakan untuk membilas sayuran, untuk tuam badan anak demam, untuk basuh cloth diapers juga sangat sesuai!

Lebih info kegunaan Basic H dan cara-cara penggunaannya di sini.

All the best!!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee : 852412
emel : ainihayati[at]gmail.com
h/p: 012-2897359
COD : Putrajaya

Shaklee... halal?


Assalamualaikum!

Sepatutnya, dari awal lagi saya dah buat entri berkenaan kehalalan Shaklee ni. Tapi takpe, better late than never kan? 
Secara logiknya, saya sebagai orang Islam, takkanlah nak jual produk yang diragui status halalnya. Betul tak? Tak pasal-pasal saya kena tanggung dosa orang lain. huhu.. Dah la tak berkat pulak tu rezeki yang saya dapat. Tapi, saya faham.. Sebagai consumer, kita perlukan 'pencerahan' supaya tak ragu-ragu bila ambil sesuatu yang akan menjadi darah daging kita. Kalau was-was, sebaik-baiknya dapatkan maklumat yang tepat dari sumber yang betul supaya kita yakin dengan apa yang kita makan. 

Saya kongsikan artikel yang saya ambil dari blog Hanis Amin :

Beberapa produk Shaklee berbentuk kapsul iaitu CarotoMax (Vit-A), Vitamin E & Omega Guard di buat daripada Bovine Gelatine. Lalu, bagaimanakah status kehalalannya?
Alhamdulillah, saya telah diyakinkan oleh upline dan kawan-kawan saya bahawa gelatin Shaklee adalah HALAL. Ibu & bapa upline saya sendiri pernah pergi ke Shaklee U.S. untuk melihat sendiri bagaimana supplements Shaklee di hasilkan. Menurut mereka, memang diasingkan pembuatan untuk negara Islam & bukan Islam. Memang unik dan kagum. Alhamdulillah.
Untuk makluman pengguna Shaklee yang masih ragu-ragu akan ke’HALAL’an nya (seperti saya sebelum ini), di bawah ini saya sertakan Sijil Halal Shaklee…


Ini pula bukti yang menunjukkan ISA ini diiktiraf oleh JAKIM


Oh, ada juga yang dah bertanya directly dengan Shaklee dan diberikan senarai barangan yang diperbuat daripada sayur seperti di bawah.

Kalau dilihat ada senarai makanan dalam sijil Halal tu tak termasuk dalam sijil vegetarian. Ini mungkin kerana mengandungi lemak ikan dan lain-lain daging yang halal. Oh, ada vegetarian yang tak makan telur pun.
Tapi kalau dilihat pada sijil halal tersebut, kesemua produk yang ada di Malaysia ada tertulis dalam tu. Alhamdulillah. Jadi, gunakan tanpa was-was ya. Jika masih ragu-ragu silakan hubungi pihak yang berkenaan dan berkaitan. Tetapi seperti yang dinyatakan di atas penghasilan untuk negara Islam dan bukan Islam adalah berbeza. Jadi, untuk maklumat lanjut tentang Shaklee Malaysia tanyalah Shaklee Malaysia, bukan Shaklee Jepun(sebagai contoh) pula ye. Untuk rakan-rakan di luar negara, Saya tidak pasti bagaimana pemprosesan di negara lain. Jadi, sila check dengan Distributor di sana untuk kepastian ya.
Sumber: HanisAmin

Saya harap dengan ini tiada lagi rasa ragu-ragu tentang status halal Shaklee yang dipasarkan di Malaysia. Memang akan ada pihak-pihak tertentu yang akan mencetuskan kontroversi dari semasa ke semasa. Adatlah tu. Yang pasti, dapatkan maklumat dari sumber yang betul, ok ;)

Aini Hayati Luey
emel : ainihayati[at]gmail.com
h/p: 012-2897359
COD : Putrajaya


Wednesday, December 28, 2011

Sabar dan Istiqamah kunci kejayaan dengan Set Penyusuan Euphoria

Assalamualaikum!
Terima kasih dan tahniah kepada Adzah kerana telah meletakkan kepercayaan kepada saya dan Shaklee dalam mengatasi masalahnya. Semasa dalam pantang, bukan semua ibu bertuah dikurniakan susu yang meriah. Namun, sebagai ibu pastinya kita tidak mahu terus berputus asa dan mengalah, bukan. Naluri ibu pastinya mahu berikan yang terbaik buat anak kita. Jika ingin berjaya dalam penyusuan susu ibu, kita kena yakin yang kita mampu untuk lakukannya. Walaupun penyusuan eksklusif tidak mudah, tetapi ia bukan mustahil! Jom baca pengalaman Adzah bagaimana set Eu-four membantu beliau mempertingkatkan penghasilan susunya, selain mendapat manfaat yang lain!

Klik pada gambar untuk lebih jelas

Apakah set penyusuan Euphoria yang telah diambil oleh Adzah?


&

Energizing Soy Protein (ESP)

Namun, saya ingin remind para ibu yang Set Penyusuan Euphoria ini bukanlah 'ubat TAMBAH SUSU'. Maksud saya, ia bukan drugs yang bertindak serta-merta.. Tetapi, pengambilan mana-mana Set Penyusuan Euphoria (ada 4 jenis semuanya) perlu diiringi dengan 3 amalan penting yang saya sentiasa tekankan! Konsep asas penyusuan tak boleh dipandang remeh kerana ia juga kunci utama dalam menentukan kejayaan penyusuan anda. 

Apakah 3 perkara yang perlu seiring dengan pengambilan Set Penyusuan Euphoria??

1. Pam/menyusu dengan kerap & konsisten
JANGAN tunggu sehingga breast rasa penuh baru nak pam! Tetapkan jadual mengepam yang tetap dan kerap. Contohnya, pam setiap 2 atau 3 jam, dan pastikan anda follow jadual tersebut. Jika baby kerap menyusu sewaktu berada di rumah, tak mengapa.. Jangan runsing jika anda tak sempat nak pam. Sebab bayi adalah the best pump! Tapi kalau baby menyusu sekejap je, sebaik-baiknya pam selepas menyusu kerana amalan ini dapat mempertingkat penghasilan susu. Jangan susah hati kalau pada hari-hari pertama, hasil susu yang anda pam hanyalah 1 oz. Bersabarlah dan anda akan dapati 1 oz itu bertambah sikit demi sedikit dalam beberapa hari. 

2. Minum air kosong tidak kurang 3L sehari
 Pengambilan air kosong yang mencukupi adalah sangat penting bagi ibu menyusu kerana kita kehilangan banyak air melalui susu ibu, selain urin, berpeluh dsb. Selain itu, air yang mencukupi juga diperlukan untuk menyalurkan khasiat suplemen ke seluruh tubuh badan. Jika badan mendapat air yang cukup, ia akan terserlah melalui wajah yang berseri serta kulit yang cantik dan lembap. Sedikit tips untuk latih diri kita minum air secukupnya ialah, dengan meminum segelas air setiap kali sebelum solat, dan segelas lagi selepas solat, segelas air sebelum dan selepas pam atau menyusu. ;)

3. Berdoa dan berzikir kepadaNya
Zikir yang bagus untuk diamalkan untuk perbanyakkan susu ialah ya Matin. Sambil pam, sambil berzikir. Selain itu, sentiasalah berdoa memohon kepadaNya supaya dipermudahkan usaha penyusuan kita dan semoga anak kita mendapat khasiat sepenuhnya dari susu ibunya sehingga 2 tahun..

Yang seronoknya Set Penyusuan Shaklee ni, ibu-ibu bukan setakat dapat mempertingkat penghasilan susu ibu, malah dapat juga manfaat lain seperti yang Adzah telah alami (kulit kaki tidak merekah lagi, wajah tidak kusam). Sebabnya, suplemen Shaklee adalah makanan tambahan semulajadi, yang mengisi lopong-lopong zat dalam badan ibu, sama ada kita sedar atau tidak!

Perlu diingatkan, untuk mendapatkan hasilnya bukanlah dalam sehari dua. Tindakbalas suplemen ke atas badan setiap orang adalah berbeza. Seperti Adzah sendiri pun, beliau konsisten mengambil shaklee dalam 2 minggu untuk mendapatkan hasil yang diingini. Kesabaran dan istiqamah, insyaAllah anda berjaya! Tapi, kalau ada sebarang masalah, terus je hubungi pengedar Shaklee anda ya. Dengan Euphoria, setiap belian melayakkan anda mendapat konsultasi percuma!


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:
sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey


Monday, December 26, 2011

Pemenang Kuiz Minggu Ke-2 GA

Salam,

So, cabutan telah dibuat. Memandangkan saya kesuntukan masa, tak sempat nak buat cabutan secara manual. Terpaksalah gunakan khidmat random.org. Nak tau siapa yang bertuah kali ini???

Peserta yang bertuah kali ini ialah yang bernombor 4! Iaitu Atie!! Tahniah!! Boleh emel akak details alamat dan no tepon untuk penghantaran hadiah ya... :)


Saturday, December 24, 2011

Senarai Peserta Kuiz Minggu Ke-2 GA

Assalamualaikum!

Sori! Sori! Sebab lambat announce pemenang Kuiz Minggu Ke-2. Aduhai. Rasanya sempat buat 3 Kuiz je lah.. Plannya nak buat 4 kuiz. Takpelah ya.. Ini pun terkejar-kejar. Semput makcik. Anyway, kuiz ke-2 ni nampaknya tak berapa banyak penyertaan. Saya tak sempat nak war-warkan sangat.. or sebab soalan susah kot? Hehe.. anyway.. here goes..


  1. IntanBerlian a.k.a ibu Alisha (http://intanberliangacontest.blogspot.com/2011/12/kuiz-minggu-kedua-ga-1st-anniversary.html)
  2. Nida (http://alongnidar.blogspot.com/2011/12/kuiz-minggu-kedua-ga-1st-anniversary.html)
  3. Joel Leslie (http://joelwithcontestsandgiveaways.blogspot.com/2011/12/kuiz-minggu-kedua-ga-1st-anniversary.html)
  4. Atie (http://azatiesayang-contest.blogspot.com/2011/12/kuiz-minggu-kedua-ga-1st-anniversary.html) 
  5. Jaa (http://jaajahatga.blogspot.com/2011/12/kuiz-minggu-kedua-ga-1st-anniversary.html)
  6. TGIF Malaysia (http://tgifmalaysia.blogspot.com/2011/12/kuiz-minggu-kedua-ga-1st-anniversary.html)
So, please cek.. ada tak nama yang tertinggal lagi.. kalau esok takde org komplen, saya akan announce pemenangnya.. yey! Sapalah yang bertuah dapat Chewable Vitamin C ni yaa... :)


TQ!!!






Wednesday, December 21, 2011

Kepentingan Setiap Vitamin dalam Set Eu-Four Pack

Assalamualaikum...

Satu kepuasan bagi saya apabila customer mendapat apa yg dihajati dengan pengambilan Shaklee. Saya sendiri memang consume shaklee, jadi saya rasa konfiden untuk kongsikan kebaikan Shaklee dengan orang lain. Bulan pertama set Eu-Four pack dilancarkan, sambutan yang diterima adalah sangat menggalakkan. Dan rata-rata memang mendapat hasil yang memuaskan. Memandangkan set penyusuan Euphoria ada beberapa jenis, jadi saya akan syorkan mengikut keadaan serta keperluan ibu dan bayi. Set Eu-Four ni walaupun biasanya untuk ibu menyusu, tapi sebenarnya boleh juga diambil oleh sesiapa sahaja. Boleh share dengan suami, mak, ayah... Tapi kalau untuk ibu menyusu, saya akan syorkan set Eu-Four pack ni jika bayi masih kecil, iaitu 6 bulan ke bawah. Sebelum tu, jom baca emel sorang customer saya yang berpuashati dengan hasil pengambilan set Eu-Four pack:

Sebagai pengguna yang bijak, sepatutnya kita perlu tahu dan ambil tahu mengapa kita ambil vitamin-vitamin ni. Apakah kebaikan setiap vitamin dalam set Eu-Four pack kepada kita?

Vitamin C
Vitamin C tidak boleh dihasilkan oleh tubuh kita. Jadi, kita kena dapatkan dari sumber luar. Vitamin C dapat mempertingkatkan sistem imun badan. Sistem imun yang kuat dapat menjadi benteng supaya kita tidak mudah dijangkiti penyakit. Kalau nak tau, sebiji vitamin C shaklee 500g adalah bersamaan dengan 6 1/2 biji buah oren tau! Sanggup ke nak makan sampai sebanyak tu sehari? sebiji buah oren navel (yg jenis manis tu..) RM1 jugak saya tengok kat pasaraya. Uniknya vitamin C Shaklee pula ia berteknologi pelepasan bermasa. Maksudnya 100mg vitamin c dilepaskan ke dalam tubuh setiap jam. Ini kerana, vitamin C adalah sejenis vitamin larut air dan mudah musnah. Kalau semua vitamin C tu terus dilepaskan waktu kita makan vitamin tu, badan kita tak dapat khasiat vitamin C tu sepenuhnya sepanjang hari.

B kompleks
B kompleks juga adalah vitamin jenis larut air dan mudah musnah akibat stress, pencemaran dan sebagainya. Mengapa kita perlukan b kompleks dalam menu harian? B kompleks terdiri daripada kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu thiamin (B-1), riboflavin (B-2),niacin (B-3), pantothenic acid (B-5), pyridoxine (B-6), folic acid (B-9) and cobalamin (B-12) dan Biotin. Secara umumnya, B kompleks meningkatkan metabolisme badan, menukarkan gula kepada tenaga, menstabilkan hormon dan penting untuk kesihatan saraf. Dengan kata lain, B kompleks dapat mengurangkan stress, meningkatkan daya fikiran,  membuat wajah berseri-seri. Kalau nak tau, riboflavin dalam B kompleks lah yang memberikan warna kuning fluorescent pada urin dan susu ibu. 

Vitalea
Vitalea adalah multivitamin yang lengkap dengan semua vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh, diformulasi dengan zat besi. Apakah beza Vitalea dengan multivitamin biasa?
Kemajuan SaintifikDisokong oleh tujuh kajian klinikal.
Mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif -Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel-sel baru. 
Kualiti yang luar biasaLebih daripada 340 ujian kualiti dilakukan setiap kali Vita-Lea dihasilkan.


Selain itu, Vitalea turut dilengkapi dengan zat besi. Apakah kepentingan zat besi, terutama bagi ibu menyusu? 
Bagi ibu yang telah datang menstrual, ibu akan kehilangan zat besi sebanyak 15%. Secara tak langsung, kandungan zat besi dalam susu ibu juga akan menyusut. Zat besi adalah sangat penting untuk perkembangan fizikal dan mental kanak-kanak yang sihat. Pastikan ibu-ibu tidak memandang remeh pengambilan zat besi, terutama apabila bayi berumur 6 bulan ke atas. 

Pengambilan dengan Vitamin C dapat membantu penyerapan zat besi yang optimum! Namun, elakkan pengambilan dengan susu atau ostematrix kerana kalsium dapat mengganggu penyerapan zat besi (vitalea).

Ostematrix
Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kalsium semata-mata tidak mampu dimanfaatkan oleh tubuh tanpa magnesium dan vitamin D yang mencukupi. Ia ibarat batu-bata tanpa simen..  Begitu juga kalsium. Walau sebanyak mana anda consume kalsium, ia tak berguna selagi mana tidak diiringi dengan magnesium dan vitamin D sebagai pelengkap. Bagi yang telah mencuba Ostematrix sahaja tahu keberkesanannya mengatasi keletihan, cramp, kebas-kebas, sembelit dan banyak lagi. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan Ostematrix terbukti dapat membantu penghasilan susu ibu, provided konsep asas penyusuan (supply vs demand) dipatuhi dan ikut je saranan & tips daripada kami. 
Ostematrix adalah terbaik diambil sebelum tidur kerana penyerapannya adalah optimum sewaktu kita tidur kerana kurang kehilangan air. 

InsyaAllah, kalau kita makan suplemen dengan ilmu yang betul, kita akan sentiasa bermotivasi dan tak 'buat-buat' lupa untuk mengambilnya setiap hari. hehe.. 


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:
sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey

Monday, December 19, 2011

"Akak, kenapa akak buat bisnes Shaklee ni?"

Assalamualaikum!

Seperti yang pernah saya mention sebelum ni, bulan Disember adalah bulan yang sangat 'memorable' bagi saya. Antara sebabnya ialah, dalam bulan inilah saya memulakan satu langkah baru dalam hidup saya. Iaitu memulakan bisnes Shaklee. :)

Saya mula mengenali Shaklee waktu saya mengalamai kemerunduman susu iaitu Fikry berumur lebih kurang 8 bulan kalau tak silap. Alhamdulillah, saya ditemukan dengan Shaklee di mana saya rasa bukan saja dapat meningkatkan penghasilan susu badan saya, malah juga telah mempertingkat mutu kesihatan saya. Jadi bila diapproach oleh Kak N untuk sama-sama buat bisnes Shaklee, saya rasa teruja juga. Sebabnya, saya memang ada sikit-sikit businessminded. Dari kecik memang suka berangan nak jadi bisneswoman. ahaks..

Tapi apa yang membezakan antara bisnes Shaklee dan bisnes lain? Ada seseorang pernah bertanya pada saya, "Kenapa akak buat bisnes Shaklee?" Dan pada masa tu tak tau kenapa saya jawab, "Saja cari duit sampingan..." Sedangkan sebenarnya, ia lebih daripada itu! Inilah sebab-sebab mengapa saya berbisnes Shaklee dan apa faedah yang saya dapat setelah join group Euphoria Shaklee:

  1. Dengan Shaklee, saya bukan setakat menjual produk, fullstop. Saya harap ia menjadi saham akhirat saya kelak. Kalau jual baju ke, kek ke, sampai di situ sahaja. Tapi dengan menjual makanan tambahan Shaklee, saya dapat memperbaiki mutu kesihatan pelanggan saya, dan secara tak langsung saya percaya ia adalah amal jariah. Kira win-win situation la. Saya untung, anda untung.
  2. Melalui bisnes ni, saya dapat buat ramai kenalan baru.. Even though bukan pelanggan Shaklee, tapi saya belajar untuk bertegur sapa dan beramah mesra dengan blogger-blogger lain melalui blogwalking, daripada GA yang dianjurkan.. memang luas sangat dunia siber ni. Dunia tanpa sempadan. Peluang pun tanpa sempadan :)
  3. Saya tak perlu keluar rumah untuk mencari prospek. Saya cuma perlu peruntukkan masa dalam 1-2 jam (depends how 'work-smart' saya) di depan pc untuk tujuan update blog, promosi melalui blog-walking, fb, dsb. Dulu saya teruja sangat dengan satu MLM ni bila tgk cek yang dipamerkan dengan angka puluh-puluh ribu. Ishh... sapa tak tertarik kan.. Tapi, bila fikir-fikir balik. Cara mereka bukanlah cara saya. Nak kena ke hulu, ke hilir, ke utara, ke selatan mencari prospek. Saya sendiri pun pernah didatangi kawan-kawan yang kenkononnya melawat saya waktu pantang, rupanya ada agenda lain.. Datang pula waktu malam, pong-pang pong-pang.. tengok jam dah pukul 10.. 11.. last-last kol 12 tengah malam baru nak beredar. Puas jugak lah hint-hint anak nak tidur, dengan yang mengamuknya. huhu.. Kalau saya sendiri tak gemar diganggu sebegitu rupa, saya pun tak nak buat macam tu kat orang lain.. InsyaAllah, dengan kumpulan Euphoria, kami hanya market online.. Jadi pelanggan yang akan cari kami. So tiada istilah 'mengganggu' (harapnya).
  4. Tidak memerlukan modal yang besar. Ada beberapa cara untuk mulakan bisnes Shaklee dalam group Euphoria. Sama ada dengan modal rm75 sahaja, mahupun modal rm700, atau tiada modal pun. Boleh pilih ikut kemampuan dan kehendak masing-masing. Fleksibel! Tak perlu buat personal loan bagai.. ;)
  5. Walaupun Shaklee adalah bisnes MLM, tapi honestly, tak rasa pun macam MLM! Sebabnya, bisnes ni kita sendiri yang tentukan. Upline saya, Kak N tak pernah push-push suruh saya upkan sales, dsb. Tiada paksaan langsung. Cuma kami ada group tertutup untuk tujuan motivasi dan konsultasi. Kalau rasa-rasa nak serius berbisnes, banyak-banyaklah rujuk pada upline. Upline sentiasa bersedia untuk bantu. Tapi, kalau kita sendiri rasa belum bersedia, no hal. Upline takkan sibuk-sibuk bertanya pasal sales kita. I like!
  6. Dalam seminar Euphoria yang ke-3, barulah saya sedar dan 'nampak' mengapa upline saya sentiasa tekankan yang dalam Shaklee, kalau nak untung banyak, usaha kita sendiri kena banyak. Baru saya sedar keadilan dalam Shaklee ni. Contohnya untuk bulan ni, kalau sales saya sikit tetapi sales downline saya banyak, saya tetap untung sikit. Selain tu, once kita dah capai certain level, kita akan break-away daripada upline kita. So, yang di bawah tidak akan selama-lamanya berada di bawah. Hebat, kan...
  7. Kami dalam kumpulan Euphoria sentiasa diingatkan tentang tanggungjawab membayar zakat, kelebihan dan faedah bersedekah. Selain penerapan amalan-amalan rohani yang bukan setakat dapat mempertingkatkan sales, malah secara tak langsung dapat mendekatkan diri dengan Maha Pencipta. Sesama ahli kumpulan kami juga sentiasa ingat-mengingatkan kalau ada yang buat silap. Manusia biasa memang selalu buat silap.. Moga ukhuwah ini sentiasa dirahmatiNya.
  8. Saat yang paling menyeronokkan (selain dapat bonus besar), bila customer get-back and beri testimoni hebat-hebat! Tak boleh digambarkan keseronokannya bila kita dapat bantu orang lain. Rasa puas sangat. Contohnya kawan baik saya ni, dia yang terawal beli Shaklee daripada saya. BFF saya ni memang sentiasa support bisnes saya. (entah-entah mula-mula beli pun sebab nak support semata-mata. hehe) Tapi, alhamdulillah, sekarang ni dia tengah buat PhD kat UK, terjumpa balik Shaklee yang pernah dibelinya sebelum ni... dengan kuasa Allah, baik batuk dia yang sekian lama tak baik-baik! Rasa nak nanges pun ada bila baca mesej dia ni..

 
Itulah serba-sedikit manfaat dan keseronokan berbisnes Shaklee pada saya... Saya doakan semua pelanggan saya mendapat semua yang dihajati dengan pengambilan Shaklee. Sebab saya sendiri dah rasai kehebatan Shaklee. 

Saya letak gambo faveret drink saya. ESP + Fullcream milk = yummy shake! Sebab dok teringat-ingat je sepanjang weekend ni pasal tertinggal ESP kat opis. A weekend without ESP rasa sungguh incomplete! Over betul! Haha..


Di kesempatan ini, saya nak ucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang telah berikan sokongan pada saya. Tanpa anda, tiadalah 'ibu hebat' :p

So, kawan-kawan. Jika ada yang berminat untuk cuba Shaklee, boleh emel or sms saya. Minat nak join Shaklee pun sangat dialu-alukan. Jom sama-sama menjadi muslimah jutawan! Bila kita ada lebih, barulah boleh bagi lebih... untuk pembangunan umat. InsyaAllah...

Aini Hayati Luey
ID Shaklee : 852412 
emel : ainihayati[at]gmail.com 
h/p: 012-2897359
COD : Putrajaya






Wednesday, December 14, 2011

Kuiz Minggu Kedua GA 1st Anniversary Blog Ibu, Hebatkan...


Assalamualaikum,

Akhirnya saya berpeluang untuk buat entri untuk Kuiz Minggu Ke-2!! Maaf atas kelewatan, terutama kepada yang ternanti-nanti tu :)

Ok lah, saya senaraikan balik syarat-syarat penyertaan beserta soalannya :

Kuiz Mingguan GA 1st Anniversary Ibu, Hebatkan
Syarat-syarat penyertaan

  1. Terbuka kepada semua follower blog Ibu, Hebatkan... Yang belum follow, boleh follow sekarang :) Kalau anda berada di oversea pun boleh join, asalkan ada alamat di Malaysia untuk tujuan penghantaran hadiah - kalo menang ;)
  2. Tempoh Kuiz Minggu Kedua adalah dari 14 - 20 Disember 2011
  3. Buat satu entri tentang Kuiz Mingguan GA ni dengan tajuk "Kuiz Minggu Kedua GA 1st Anniversary Blog Ibu, Hebatkan..." dan berikan jawapan anda dalam entri tersebut.
  4. Tinggalkan link ke entri ini.
  5. Tak perlu letak banner kat sidebar bagai sebab saya nak mudahkan kerja anda (Selain saya tak sempat buat banner kuiz.. kui kui.. )
  6. Tag 3 blogger dan pastikan diorang tahu ler.
  7. Seorang pemenang dengan jawapan yang betul akan dipilih secara random selepas tamat tempoh penyertaan. (Kalau lagi ramai join,kemungkinan besar saya akan tambah bilangan hadiah)
  8. Ok, last but not least... Inilah soalan untuk Kuiz Minggu Kedua...
"Suplemen Shaklee adalah sejenis makanan tambahan SEMULAJADI. Berikan 3 sebab mengapa kita perlu dapatkan suplemen semulajadi, bukan sintetik."

clue: boleh refer kat 'mesti baca' kat panel belah kanan blog *wink *wink


Hadiahnya pula kali ini ialah:

Chewable Vitamin C Shaklee bernilai RM37.50 (WM)

Chewable Vitamin C Shaklee ini bukan sahaja sesuai untuk kanak-kanak, malahan juga boleh diambil oleh orang dewasa yang tak gemar 'menelan' tablet. Rasanya masam-masam manis tanpa perasa mahupun pewarna tiruan. 

So, seperti biasa... lebih banyak penyertaan, lebih besar peluang anda memenangi Kuiz Minggu Kedua ni.. ajak kawan-kawan join ya! ;)

Terima kasih.

Aini Hayati Luey
ID Shaklee : 852412
emel : ainihayati[at]gmail.com
h/p: 012-2897359
COD : Putrajaya

Cabutan kedua untuk Kuiz Minggu Pertama!

Assalamualaikum...

Kelmarin telah pun diumumkan pemenang bagi Kuiz Minggu Pertama GA 1st Anniversary blog Ibu, Hebatkan.. Tapi entah macam mana, saya boleh terlepas pandang satu penyertaan oleh Nisa Greennnpanda. Maaf sesangat. Tak tau macam mana boleh termiss utk publish komen Nisa dan terus lupa nak count-in penyertaannya. huhu.. Well, good news kepada Nisa dan peserta lain. Sebab, dari awal saya dah niat kalau ada 10 penyertaan atau lebih, saya nak buat lebih cabutan! Maknanya, seorang pemenang bagi setiap 5 penyertaan..  So, saya dah buat numbering baru seperti di bawah... Pemenang melalui cabutan pertama saya dan keluarkan lah, utk bagi lebih peluang kepada orang lain ;)

6)      FiraHamzah (http://gossip-fir.blogspot.com/2011/12/kuiz-minggu-pertama-ga-1st-anniversary.html )
9) Nisa Greennnpanda (http://greennnpanda88contest.blogspot.com/2011/12/kuiz-minggu-pertama-ga-1st-anniversary.html)




Dan... hasil cabutan ke-2, pemenangnya ialah...


BUKAN no. 3 .. atau .. 2.. atau 4.. atau 1 ... bukan juga no. 6 .. bukan no. 9, bukan no. 8 ... opss.. bukan no. 5... tetapi...

....


..


..


.


.


.


.


.


.


.




.




.




.



no. 7!!!



siapa yang bertuah dengan no. 7??
.

.

.



Tahniah kepada pemenang cabutan ke-2!!!!

Mohon untuk emelkan kepada saya details alamat dan no telefon utk penghantaran hadiah ya!


Terima kasih daun keladi

Aini Hayati Luey
ID Shaklee : 852412
emel : ainihayati[at]gmail.com
h/p: 012-2897359
COD : Putrajaya



Monday, December 12, 2011

Keputusan Kuiz Minggu Pertama!

Assalamualaikum!


Semalam adalah hari terakhir untuk Kuiz Minggu Pertama. Alhamdulillah, sebanyak 9 penyertaan telah diterima.. Hari ni mesti peserta-peserta kita tak sabar menantikan siapakah pemenang bertuah tu kan.. kan.. 


Baiklah, saya listkan dulu peserta Kuiz Minggu Pertama..



7)      FiraHamzah (http://gossip-fir.blogspot.com/2011/12/kuiz-minggu-pertama-ga-1st-anniversary.html )

Cabutan telahpun dibuat... dan pemenangnya ialah....

..
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

scroll lagii...
.

.

.

.


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

=)

.

.

.

.


.



.


.


.


.


.


.


.


.

.


.

.



.


Peserta no. 4!!!

.


cek balik nombor anda di atas!

.


.


.

.


.


.


.


.

.

.

.

.


.


.


.


.


.

.


.


TAHNIAH KEPADA 

NIDA dari 

Sila berikan alamat dan no telepon untuk tujuan pengeposan hadiah ok!

Manakala kepada peserta lain, jutaan terima kasih saya ucapkan kerana sudi join kuiz saya.. Jangan putus asa.. sebab ada lagi 3 kuiz bulan ni.. so boleh join lagi, mana tau rezeki anda pula next time.. Nantikan soalan daripada saya ok! Tarikh tutup untuk Kuiz Minggu Kedua ialah 18 Disember 2011!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee : 852412
emel : ainihayati[at]gmail.com
h/p: 012-2897359
COD : Putrajaya


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...