Followers

Thursday, September 29, 2011

Apa yang saya dan keluarga saya amalkan?

Assalamualaikum!

Sedar tak sedar dah hari Khamis, dan penghujung bulan September pun semakin dekat.. Bagi yang belum merebut peluang Offer Blog Hebatkan... cepat-cepat emel / sms saya...

Hari ni saya just nak celoteh je lah... Saya nak kongsikan serba sikit apa produk Shaklee yang saya dan family saya ambil, untuk apa kami ambil dan jadual pengambilannya...

Saya
Saya ambil rangkaian vitamin yang disarankan untuk ibu menyusu, iaitu:

Vitamin C - untuk tingkatkan sistem imuniti badan (saya ada resdung), sebagai antioksida, kulit remaja, untuk protect baby saya dari serangan penyakit seperti selsema dsb..
B kompleks - 'B' for beauty, untuk tenaga, untuk de-stress..
Vitalea - untuk pelbagai zat dan garam mineral yang diperlukan oleh badan yang sihat, untuk zat besi supaya oksigen dapat disalurkan dengan baik ke seluruh badan
Alfalfa - untuk milk booster, kesihatan wanita.

Selain itu, saya juga minum ESP, vitamin E dan Ostematrix.

ESP - sebagai double milk booster, untuk kulit yang halus, untuk kulit anak yang halus, untuk tenaga jugak
Vitamin E - untuk kulit yang cantik dan berseri-seri, untuk keintiman ;)
Lecithin - untuk meningkatkan keupayaan minda saya (semakin pelupa kebelakangan ni), untuk kempiskan perut
Ostematrix - untuk keperluan kalsium (Ibu menyusu memerlukan paling banyak kalsium berbanding ibu tak menyusu mahupun ibu mengandung), untuk hilangkan pecah2 tumit kaki saya, untuk dapatkan tidur yang berkualiti - bangun pagi rasa segar dan bertenaga!

Macam banyak je vitamin yang saya kena telan ek? Actually tak terasa banyak pun.. Lagi-lagi kalau kita sendiri dah rasa keberkesanannya. Mungkin ada yang nak tau bila masa saya ambil vitamin-vitamin ni? Telan semua sekaligus ke lepas breakfast?? Errkkk.. idak ler... Bila ambil suplemen, sebaik-baiknya kita bahagi-bahagikan supaya kepekatan darah tak terlalu tinggi dalam satu-satu masa... Dan kita boleh selaraskan dengan pengambilan air supaya zat-zat dari vitamin tu dapat disalurkan ke dalam badan dengan baik..Dan ada vitamin yang tak perlu pun ambil setiap hari. Contohnya macam vit. E sebab ia vitamin larut lemak di mana disimpan lebih lama dalam badan berbanding vitamin larut air seperti b complex dan vitamin C.

Jadual saya macam ni..

Bangun pagi - terus buka peti, amik fresh milk, bancuh 1-2 sudu besar ESP, goncang2 jadikan macam shake dan minum... ahhhh.. segar... perut kosong dah berisi dengan protein yang baik untuk pembinaan sel-sel yang sihat.. ;)

Lepas breakfast / lunch / dinner - ikut bila dan or bila ingat, saya ambil Vitalea, B kompleks dan Vitamin C. Kadang-kadang saya tak bawak vitamin ke opis... jadinya saya ambil lepas dinner.. Kadang saya makan kat opis.. Tak kisah bila kita nak ambil sebenarnya, yang penting kena ambil selepas makan. Jangan ambil sebelum makan ya!

Supper - bancuh lagi ESP + fresh milk = yummy shake !

Sebelum tidur - telan vitamin E sebiji dan ostematrix 2-4 biji.
Saya sedang mencabar diri saya untuk konsisten vitamin E selama sebulan ni. Sebab apa, saya ambil vitamin E untuk kecantikan kulit. Saya rasa kulit saya ni jenis kering sikit...lagi-lagi umur pun dah 30an, kenalah lebihkan sikit penjagaan kulit tu kalo taknak tua sebelum waktunya ;p

Suami
Suami saya pun saya 'paksa' makan Shaklee tau.. Tapi tau-tau la orang lelaki.. diorang ni memang payah sikit bab2 nak telan vitamin. Unless kita sediakan dan make sure dia telan vitamin-vitamin tu. Heheh..(Faeq selalu tolong saya bagi vitamin2 kpd ayahnya :) ) Yelah, takkan kita je nak sihat. Suami pun kena sihat. Dialah tempat kita bergantung.. Kalau suami sakit, sapa yang susah? Sob sob...

Apa yang saya bagi husband saya? Yang basic tu tetap bagi.. Vitamin C, B kompleks dan Vitalea. Selain tu, saya bagi jugak Lecithin, Vitamin E dan ostematrix.. Eh, macam sama je apa yg saya makan ek? Hehe.. itulah bagusnya, boleh share-share.. Tapi saya bagi husband saya vitamin E bukan utk kulit dia (bukan priority lah) tapi untuk jantung dia. Husband saya ni kuat makan kambing dan makanan berminyak/berlemak. Lagi2 beberapa tahun lepas buat check-up, bacaan kolestrol dia agak tinggi. Jadi, untuk mengatasi masalah kolestrol dia, saya bagi dia Lecithin + Vitamin E. Ostematrix tu sebab lately dia kata bangun pagi asyik sakit pinggang. So, maybe kurang kalsium ;)

Anak-anak
Anak-anak saya just bagi chewable vitamin C dan mealshake. Mealshake ni ala2 multivitamin jugak. Saya campurkan 1 sudu kecik dalam susu diorang sehari sekali...

Walaupun kekadang ada jugak masa-masa terlepas makan Shaklee, tapi sekurang-kurangnya bukanlah tak makan langsung. Suplemen ni umpama tali pinggang keledar. Accident boleh berlaku bila-bila masa. Tapi sekurang-kurangnya, dengan pemakaian tali pinggang keledar, kita dapat melindungi diri kita daripada kesan eksiden yang lebih teruk. Kita berusaha, tetapi Allah juga yang berkuasa ke atas apa yang berlaku...

Samalah dengan suplemen. Malang tak berbau, tetapi sekurang-kurangnya dengan pengambilan suplemen, kita dapatkan 'kurangkan' risiko penyakit-penyakit kronik. Kalau kita boleh bayar insurans nyawa dan sebagainya yang tidak kurang mahalnya setiap bulan... Apalah sangat nilai wang ringgit untuk kesihatan kita dalam jangka masa panjang. Kerana "PREVENTION IS BETTER THAN CURE"!


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:

sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey

Tuesday, September 27, 2011

Perlukah Saya Ambil Euphoria Breastfeeding Set?

“Saya sudah mengambil longan kering milk booster jadi saya rasa saya tidak memerlukan set Breastfeeding Shaklee” kata seorang ibu.

Tahukah puan-puan apakah set Breastfeeding Shaklee yang kini hangat diperkatakan?
Ia adalah susunan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh seorang wanita, terutama ibu menyusu, kerana kita dapati tidak semua orang sedar akan pertambahan ‘keperluan nutrien’ bagi setiap ibu yang menyusukan anaknya.

Lihat senarai ini:

1. Tenaga (kilokalori)
• Wanita Normal : 2000
• Wanita Mengandung : + 150 – 350
• Wanita Menyusu : + 550

2. Protein (g)
• Wanita Normal : 37
• Wanita Mengandung : + 13
 • Wanita Menyusu : + 24

3. Kalsium (mg):
• Wanita Normal : 450
• Wanita Mengandung : + 750
• Wanita Menyusu : + 750

4. Ferrum (mg) :
• Wanita Normal/Mengandung dan Menyusu : 28

5. Vitamin A (mcg) :
• Wanita Normal/ Mengandung : 750
• Wanita Menyusu : + 450

6. Vitamin D (mcg):
• Wanita Normal : 2.5
• Wanita Mengandung/Menyusu : + 7.5

7. Thiamine (mg) :
• Wanita Normal : 0.8
• Wanita Mengandung/Menyusu : + 0.2

8. Riboflavin (mg) :
• Wanita Normal : 1.2
• Wanita Mengandung : + 0.2
• Wanita Menyusu : + 0.3

9. Niacin Equivalent:
• Wanita Normal : 1.3
• Wanita Mengandung : + 2.3
• Wanita Menyusu : + 3.6

10. Asid Folik (mcg) :
• Wanita Normal : 200
• Wanita Mengandung : + 200
• Wanita Menyusu : + 100

11. Vitamin B 12 (mcg):
• Wanita Normal : 2.0
• Wanita Mengandung : + 1.0
• Wanita Menyusu : + 0.5

12. Asid Askorbik (mg) :
• Wanita Normal : 30
• Wanita Mengandung / Menyusu : + 20

Lihat sahaja betapa ibu menyusu memerlukan LEBIH BANYAK dari wanita biasa. ternyata milk booster seperti longan kering tidak dapat membekalkan keperluan tersebut.

Antara nutrisi yang agak kritikal semasa penyusuan ialah protein, kalsium dan kalori. Termasuklah vitamin-vitamin lain seperti vitamin B complex dan sebagainya.

Kebanyakan milk booster membekalkan cuma satu ciri saja dalam keperluan nutrisi, misalnya soya membekalkan protein, longan kering membekalkan kalori, alfalfa membekalkan kalsium, dan sebagainya. Tapi dalam set breastfeeding Shaklee ni lengkap semua.

Pernahkan ibu-ibu dengar bahawa stress boleh memberi kesan kepada susu? Apakah yang menyebabkan stress? Kebanyakan kes stress adalah disebabkan oleh kekurangan nutrient fizikal dan nutrient hati. Nurient fizikal ialah zat yang mencukupi manakala nutrien hati adalah zikrullah dan perkara-perkara yang mendekatkan kita kepada Allah. Jadi, sebagai individu yang bertanggungjawab, apa lagi ibu yang ingin memberikan yang terbaik untuk bayinya, diri ibu juga perlukan zat yang terbaik.

Cukupkah sekiranya hanya mengamalkan pemakanan sihat? Anda sendiri boleh menilainya… Zat makanan boleh hilang dalam proses-proses sebelum sampainya bahan makanan tersebut kepada kita; kemudian hilang lagi semasa proses memasak dan menyimpan, dan tubuh kita sendiri menjadi penghalang kepada penyerapan zat yang tinggal sikit tu akibat pengambilan makanan rapu, kafein berlebihan, stress dan sebagainya. Set breastfeeduiing Shaklee ni membekalkan nutrient dalam bentuk ‘pekat’ jadi tubuh kita akan mendapat semua kebaikannya.

Yang  menariknya, set breastfeeding Shaklee boleh dikongsi bersama-sama suami dan ahli keluarga yang lain (kecuali kanak-kanak).


Kredit : Vitaminsemulajadi



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:

sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey

Monday, September 26, 2011

Kehebatan Ostematrix - mengatasi sembelit, keletihan, kekejangan, dan byk lagi..*

Kredit : Anakkuwiraku

Bagi anda yang mempunyai masalah sembelit, berikan diri anda peluang menikmati kesihatan yang lebih baik dengan Ostematrix Shaklee. Ia sangat membantu kita rasa lawas dan selesa. Selama 3 tahun ostematrix telah diperkenalkan, ia adalah antara vitamin yang paling saya dan seluruh keluarga suka.

Ostematrix buat saya bertenaga dan mudah bangun dari tidur. Suami saya akan pastikan ostematrix antara vitamin yang perlu bawa apabila beliau bekerja dan travel atas urusan meeting. Masakan tidak, walaupun tidur jam 12 malam, kita mudah bangun pada waktu yang kita tetapkan untuk bangun. Bagi suami isteri yang bekerja, sangat digalakkan amalkan pengambilan Ostematrix setiap hari.




Saya mula jatuh cinta dengan Ostematrix Shaklee 3 tahun dahulu. Masa tu saya mengadu dengan kawan bahawa saya kesian dengan suami saya yang banyak travel oversea yang menyebabkan suami saya keletihan [ jet lag]. Maka kawan saya suggest saya berikan suami saya Ostematrix Shaklee kerana katanya ia bantu untuk kurangkan masalah keletihan akibat travel. Siapa sangka, sejak dari itu kami sekeluarga sentiasa pastikan ada 2-3 botol Ostematrix di rumah agar ia dapat dikongsi bersama seluruh ahli keluarga.

Ia adalah formula baru Shaklee yang mana dulu vitamin ini hanya dikenali sebagai Kalsium Magnesium. Tetapi kini, dengan formula baru ditambah dengan kelebihan "mudah telan" ia memberi kesan kepada taraf kesihatan si pengamal.


Cikgu kat sekolah dulu selalu tekankan, jangan lupa minum susu agar gigi dan tulang kita kuat. Tapi hakikatnya kalsium bukan hanya untuk itu.

Dengan pengambilan kalsium yang cukup, tekanan darah berada tahap yang normal. Kelancaran saraf dan pengecutan otot memerlukan kalsium yang mencukupi. Dengan kalsium yang cukup, kita tak mudah senggugut, kejang, retensi air, mudah meradang dan murung.

Percaya tak, ostematrix antara vitamin yang bantu banyakkan susu buat ibu yang menyusu? Bagi yang menyusu, ianya membantu membanyakkan susu secara tidak langsung.


Bila badan kita segar, tiada kemurungan, ia membantu oksitosin dirembeskan dengan baik sekali. Sebab itu ia antara vitamin yang dimasukkan dalam pek 3M. Dalam alfalfa turut ada mengandungi kalsium tetapi dalam nisbah yang sedikit. Kekangan alfalfa bila ambil dengan banyak tetapi kurang air akan buat sembelit ditambah susu akan berkurang dengan sendirinya. Oleh kerana itu kita tidak boleh terlalu bergantung dengan alfalfa semata-mata untuk sumber kalsium.

Dalam ESP Shaklee juga mengandungi kalsium. Sebab itu set B+ ESP hasilnya juga sama dengan Set B + Ostematrix.

Bagi yang belum mencuba Ostematrix Shaklee, cubalah dapatkannya supaya anda rasakan perbezaannya. Saya jamin, anda akan sangat berpuashati dengan Ostematrix. Berikan diri anda peluang untuk nikmati kesihatan yang lebih hebat.

Kelebihan Ostematrix Shaklee ialah kerana ia mengandungi gabungan kalsium karbonat, kalsium sitrat dan kalsium sitrat malet disamping magnesium dan vitamin D yang mana ia tidak menyebabkan kita sembelit dan lebih selamat dari risiko batu karang.

Bagi yang dah amalkan, tahniah kerana anda memberi tubuh badan anda antara supplement formula terbaik dari Shaklee! Bagi yang belum cuba dan mengambil kalsium dari jenama lain, apa kata cuba Ostematrix Shaklee dan saya yakin anda akan jatuh cinta dengan kebaikan yang anda perolehi!!!!

Jika anda adalah seorang yang mudah stress, mudah kejang, ada masalah water retention, sembelit dan pra haid, pastikan anda memberi peluang diri anda mengubah nasib anda dengan Ostematrix.

Jika anda seorang yang bekerja dan sering keletihan, ostematrix antara jawapan terbaik membantu anda kekal bertenaga dan bersemangat!

Jika anda seorang ibu mengandung, ostematrix membantu mengelakkan kekejangan dan sakit tulang belakang.

Jika anda seorang ibu yang menyusu, ostematrix membantu pengeluaran susu anda dengan lebih baik provided prinsip utama penyusuan diamalkan.

Jika anda seorang wanita, ostematrix membantu mengurangkan risiko kereputan tulang ( osteoporosis)

Jika anda mempunyai masalah berat badan berlebihan, anda perlukan ostematrix demi memastikan kepadatan tulang anda mengampu tubuh badan anda!

Paling best tentang Ostematrix Shaklee sudah tentu TIADA SILIKA GEL !


Bagi anda yang tak boleh minum susu atau rasa-rasa kurang mendapat kalsium daripada sumber makanan anda, Shaklee Ostematrix adalah pilihan terbaik buat anda. Ia bukanlah kalsium semata-mata, tetapi turut mengandungi Magnesium dan Vitamin D untuk penyerapan kalsium yang optimum oleh badan anda!


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:

sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey



Friday, September 23, 2011

Shaklee Fiber Plan Unflavored

Assalamualaikum!

Produk Shaklee yang baik untuk kesihatan jantung, mengawal paras gula dalam darah, mengawal kolestrol, dan sistem penghadaman yang baik ialah tak lain dan tak bukan, Shaklee Fiber Plan Unflavored!

Menyokong Kesihatan Jantung dan Fungsi Usus yang sihat


 
Serbuk serat semulajadi yang tidak berperisa sangat kaya dengan Vitamin C dan sesuai dibancuh dengan jus buah-buahan, susu dan minuman yang lain.
  • Setiap hidangan mengandungi 4 g serat larut air
  • Memperbaiki kesihatan jantung*
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Antara lain kebaikan Fiber Plan ini ialah:

  • Helps bowel movements and detoxification - residue from low fibre diet will be in contact with rectum for an average of 72 hours and even can be as long as 14 days, such waste produces toxic and cancer triggering substance in our body.  High fibre diet increases the amount of excretion and thus shortens the time of waste retention.  Fibre will suck and wrap up various toxic and thereafter excrete them quickly from the body.

  • Fights cancer - Alters bacteria group in intestines, increases friendly bacteria, reduces cancer causing substances.  All experts in the world concur that one would easily get cancer when the body's epidermis is exposed to cancer causing substance for too long.
  • Lower cholesterol - Water soluble fibre lower blood lipid and cholesterol in blood vessel, bind up bile acid (contain 95% of cholesterol) in intestine to prevent absorption by the body.  Besides able to eliminate LDL (bad cholesterol), water soluble fibre also has the ability to retain HDL (good cholesterol).
  • Controls blood sugar/glucose - Water soluble fibre halt the rise of blood sugar/glucose directly, reduce the need for insulin, thus improve diabetes.

  • Improves uric acid - Improves gout or arthritis which is caused by excessive uric acid.

  • Reduce weight - Fibre absorbs large amount of liquid and thus stomach expands.  Fibre can dispel hunger and give a sense of fullness.  Therefore, it can reduce appetite and body weight.

  • Promotes healthy heart.
kredit : Shaklee, rafaliah


Jangan kedekut untuk melabur sedikit demi kesihatan kita.. Jangan tunggu sehingga dah sakit baru nak cari suplemen. Kerana sesuatu penyakit seperti diabetes, darah tinggi, kolestrol... tidak terjadi dalam 1-2 hari. Kebanyakan penyakit kronik adalah hasil daripada pemakanan dan gaya hidup kita yang bertahun lamanya. Mulakan sebelum terlambat! Ambillah langkah berjaga-jaga dari sekarang... Ingatlah orang yang tersayang (macam iklan jalan-raya la pulak ;p)


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:

sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey

Thursday, September 22, 2011

Peluang membuat amal jariah - Raudhatus Sakinah

Assalamualaikum!

Peluang untuk kawan-kawan membuat amal jariah :)

Pusat Bimbingan Raudhatus Sakinah akan mengadakan Majlis Hi-Tea Sabtu ni (24 Sept 2011)

Boleh baca banner bawah ni untuk lebih info...
boleh juga terus ke website www.raudhatussakinah.com

Harga kerusi minimum RM200, kalau dapat pergi better lah..

Tapi kalau tak dapat pergi (maklumlah musim Raya ni, jadual penuh dengan open house)...
boleh juga beli kerusi dan sponsor warden Raudhatus Sakinah untuk ke majlis ilmu ini... 

InsyaAllah, dengan ilmu yang dapat dimanfaatkan 
oleh mereka yang kita
sponsor ke majlis tersebut, 
adalah sedikit saham buat kita di akhirat nanti...

Sesiapa yang ingin sponsor kerusi, boleh hubungi saya di 012-2897359







Jika bukan rezeki...

Assalamualaikum!


Pagi tadi saya memenuhi undangan Jamuan Hari Raya di ofis lama. Dan dikejutkan dengan berita dua ex-ofismet saya kehilangan anak yang dikandung. Sebagai ibu, hati mana yang tak sayu dan tersentuh mendengar berita sedih macam tu. Sorang dah naik kerja...beliau kehilangan anak yang 4 bulan dalam kandungan. Katanya tiba-tiba je rasa contraction, air ketuban pecah seperti kita nak bersalin tu... Yang seorang lagi masih bercuti... dah mengandung 7 bulan, sepatutnya bersalin dalam bulan November ni. Tiba-tiba doktor tak dapat detect denyutan jantung si kecil.

Ya Allah, Engkau kuatkanlah semangat kawan-kawan ku ini menghadapi dugaanMu ini ya Allah. Berilah mereka kekuatan dan kesabaran yang tinggi. Saya doakan kawan-kawan cepat sembuh dan dikurniakan rezeki lagi dalam masa terdekat, jika itu yang terbaik untuk kawan-kawan... Moga dapat baby yang comel macam ni...


Amin...

Vitalea - The Best Multivitamin

Assalamualaikum!

Artikel ini memberi kesimpulan yang berguna tentang Shaklee Vitalea.Thank you Kak N for sharing.


Sumber : nodiet4me.com

The Best Multivitamin Review - Shaklee Vita Lea Multivitamin
By Donovan Baldwin

First of all, let me say that despite many claims by various companies, and people who think they know a lot about nutrition, you can get a good multivitamin at any drugstore, grocery store, or big box retailer such as Walmart right off the shelf.

As I pointed out in my article Who Needs to Take Vitamins, most of us simply do not get the nutrition we need from the foods we eat.  I do not take the conspiracy theory approach, and I am not a scientist with access to studies and huge amounts of data.  I simply know that we need certain nutrients, and here I am discussing vitamins and minerals, and we do not eat in a way that will allow us to get what we need from the foods we eat.

I won't go into the entire discussion here as I have referred you to the article which covers my thoughts on the subject.  I am writing this review of the best multivitamin I personally know of to give you an option to consider once you decide to take control of your health...at least the nutrtional part of it.

Despite negative claims by purists, and those pitching their own products, you will probably improve your health quite effectively with multivitamins such as Centrum, One-A-Day, and even store brand copies of the name brands.  However, I do suggest you consider Shaklee's Vita Lea multivitamin for a number of reasons.  I, 66 years old, have used it myself for several years, and feel that it is superior to many over-the-counter multivitamins for a number of reasons which I will now discuss.

What is now known as Shaklee's Vita Lea multivitamin, was introduced over 90 years ago, in 1915, and the company has been improving and making it more effective ever since.  Over that period, millions of satisfied customers, including myself, have taken Shaklee's multivitamin product and been more than satisfied with the tangible results they have experienced.  And Shaklee backs up that expectation of results with a full money-back guarantee.

Shaklee assures the satisfaction of those millions of customers with 349 tests for quality, purity, and potency every time their Vita Lea multivitamin is produced.


But what is it about Shaklee's Vita Lea multivitamins which sets it apart from other, over-the-counter multivitamins, which I just said were okay?

First of all, the company itself, prides itself on its environmental integrity and its dedication to the health sciences.  It has gone out of its way to make sure that its ingredients and processes are as environmentally friendly as possible, and it has encouraged and sponsered research and publication of findings in health sciences fields.  It has a team dedicated to a daily review of the health information and data flowing in from around the world, and makes this data available to Shaklee distributors, customers, and the general public without cost or consideration.

As a corporation, Shaklee believes in using the most natural and effective ingredients and methods possible in all its products.

In reference to Shaklee Vita Lea multivitamins, their proprietary formulation offers the following benefits in relation to most other multivitamins:

Two times the Beta Carotene of most other multivitamin products.  Beta Carotene is a precursor of Vitamin A, which plays an important role in vision, cell division, and cell differentiation. Beta Carotene also helps regulate the immune system and protects cells from damage from free radical. It is designed to only release vitamin A (which can be toxic in high doses) when your body needs it, making sure your body receives the right balance.

Two times the Vitamin C, another antioxidant vital to the immune system.

Two times the Vitamin E.  Another antioxidant, the form in the Shaklee Vita Lea compound is a natural vitamin E, which is thus better absorbed and retained than the synthetic form found in many competing products. Vitamin E supports heart and prostate health and promotes lung, colon, and immune function 

Three times the Selenium which appears to help protect the lung, colon, and prostate. While some competitors use an inorganic form, Shaklee Vita Lea uses a more easily used natural form.  Selenium also helps the body eliminate some metal toxins.

Two times the Calcium.  Well known for helping the body avoid osteoporosis through its bone-strengthening effect, Calcium also helps with many aspects of the nervous system, and helps the body use Vitamin D.

Six times the Boron.  This vital mineral affects hormones that impact bone health and also aids in the proper metabolism of vitamins and minerals involved with bone development.

Two times the Magnesium, which appears to maintain normal muscle and nerve function, keep the heart rhythm steady, support a healthy immune system (always important), and help keep bones strong.

Three times the Vitamin K, the "heart vitamin" which also is critical for building bones.

Ten times the Biotin, which helps the body produce energy from protein and fats. Many competitors skimp on this important, and expensive, nutrient while Shaklee Vita Lea multivitamin supplies 100% of the Daily Value.

So, as I said earlier in this best multivitamin review, you CAN go to the grocery store and pick up an "okay" multivitamin.  You WILL benefit from taking it regularly,  However, if you want to do the best you can for your health, and that of your family, you might want to consider trying Shaklee Vita Lea multivitamins and experience the difference for yourself.
--------------------------------------------------------


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:

sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey

Wednesday, September 21, 2011

Shaklee GLA Complex vs EPO

Assalamualaikum!

Hari ini saya nak kongsikan tentang kebaikan satu lagi produk Shaklee yang sangat baik untuk wanita, iaitu GLA Complex.

Sumber : Genkimomma


Suplemen Evening Primrose Oil, atau dengan nama singkatan nya EPO, amat masyhur di kalangan wanita. Ada yang menggunakan sejak dari muda, ada yang mengamalkan bila dah berusia, terutama apabila hampir-hampir menopause, dan tidak kurang juga yang menggunakan setelah berumah tangga, untuk menstabilkan hormon kewanitaan. Pendek kata, ada sesetengahnya yang berkata, "Kalau tak ambil suplemen lain pun takpalah, asalkan jangan skip makan EPO". Begitu sekali impak EPO kepada kaum wanita!

Di Shaklee, kami tidak mempunyai vitamin yang di panggil EPO, namun, Shaklee ada vitamin yang lebih baik daripada EPO, yang dikenali sebagai GLA Complex. Owh ya, dalam GLA Complex ini, turut ada kandungan Vitamin E dan Minyak biji matahari.

Kenapa kami konfiden yang GLA Complex Shaklee lebih baik daripada suplemen EPO di pasaran? Ini kerana, ramai yang tidak tahu, bahawa sebenarnya, kandungan bahan utama di dalam EPO ialah GLA - gamma-linolenic acid. Sedikit petikan daripada NCCAM.

* Evening primrose oil is extracted from the seeds of the evening primrose. *
Evening primrose is a plant native to North America, but it grows in Europe and parts of the Southern hemisphere as well. It has yellow flowers that bloom in the evening. Evening primrose oil contains gamma-linolenic acid (GLA), an essential fatty acid. Essential fatty acids are required by the body for growth and development, and must be obtained from the diet.
Jadi, apakah kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex ni?*


  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan - for those trying to conceive baby!
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid) - abdominal pain, breast pain
  • Membantu dalam menangani menopos
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangani ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf



  • * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

    Boleh hubungi saya melalui:

    sms: 012-289 7359
    emel: ainihayati[at]gmail.com
    fb: Aini Hayati Luey

    Tuesday, September 20, 2011

    Ingin kurus dengan Shaklee?

    Assalamualaikum!

    Sana-sini terdengar keluhan kerana punah diet, gara-gara open house sana-sini. Selagi belum abis bulan Syawal, selagi tu lah ada jemputan open house. Semua amik kesempatan untuk merapatkan silaturrahim. Bulan lain tak tentu lagi boleh jumpa-jumpa dan makan-makan. Dalam bulan Syawal ni, pantang jumpa hujung minggu, sekurang-kurangnya pasti at least ada satu jemputan open house. Betul tak? Baru-baru ni ex-boss saya datang beraya ke rumah, dan dia kata rumah saya adalah rumah yang ke-8 untuk hari tu. Gagah betul dia. Tapi saya memang respek dia, sebab saya tengok tak pernah lagi dia tolak sebarang jemputan... Jauh atau dekat, pasti dia cuba datang. Eh.. melalut sudah...

    Ok, back to the topic.. Dengan shaklee, anda tak perlu terlalu risau bila terasa diri dah semakin berat akibat rendang, lontong, nasi dagang dan sate-sate yang terasa sayang kalau tak makan. huhu... Dengan Shaklee, anda boleh buang semua lemak-lemak yang tak perlu tu dan berasa lebih selesa dengan badan anda. Saya pernah kongsikan kebaikan dan kehebatan Shaklee Lecithin di sini. Tapi dalam entri ini saya nak kongsikan satu testimoni best pasal Shaklee Lecithin ni...

    Kredit : Yoursupermom

    Masa mengandungkan Hadif, anak ketiga..berat aku naik daripada 67 kg ke 80 kg. Masalah aku adalah sentiasa berselera makan dan tak pernak mabuk yang teruk - teruk .. Masalah ker tu? Alhamdulillah ... rezeki Allah bagi. Sekurang-kurangnya adalah juga kudrat nak mengadap suami & anak dara ngan teruna kat umah tu.

    Lepas bersalin, anak aku kena jaundis pada hari ke2. Jadi tak dapatlah aku makan sebarang jamu atau herba. Masuk bulan kedua baru cuba2 nak makan jamu. Tu pun selang-selang jer. Sepanjang sebulan yang pertama..aku cuma makan Optimum Set Shaklee jer. Alhamdulillah .. badan rasa segar dah bolehlah aku menguruskan rumah seadanya. Lepas sebulan berat aku pun kembali ke 67 kg. Inilah hikmah menyusukan anak. Bab pantang makan memang aku jaga. Benda-benda sejuk & berangin memang tak dijamah. Lebih lebih lagi Hadif ada masalah umbilical hernia. Sebaik mungkin aku akan elakkan dia kembung sebab takut effect kat pusat dia. TAPI ... benda yang aku boleh makan macam nasi etc memang dibalun cukup2. Susu pun cukup malah terlebih2 sampaikan freezer tak muat. Masa ni, benda yang paling aku takut adalah BENGKAK SUSU. Tak sanggup rasanya menanggung bengkak susu.

    Masuk bulan kedua, berat badan aku dah statik. Tak ada penurunan .. Masa ni lah aku mula study lagi pasal produk Shaklee. Maka, berjumpalah aku dengan LECITHIN. Lega ... lecitihin boleh mengurangkan risiko clog duct dan mengemulsifierkan lemak. Ada harapan berat turun lagi ni! Hehehe ... impian demi impian ... Tapi, dalam hati tak lah mengharap sangat sebab clog duct tu lah sebenarnya yang menghantui aku. Alhamdulillah, berat aku turun lagi dalam masa sebulan, 65 kg ... Kalori dibakar tanpa senaman atau control makan .. hanya breastfeed + buat kerja rumah jer.

    Lepas cuti 3 bulan, masuk kerja semula dan aku masih 'setia' dengan lecithin. Tapi berat badan ni on off pulak .. turun naik 65-67 kg. Aku pun on off makan lecitihn .. kurang istiqamah. Membazir beli mahal-mahal tapi tak serius amalkan! Aku start disiplin balik & selepas 4 bulan berat aku turun ke 58kg. Sepanjang 9 tahun kahwin .. tak pernah lagi aku merasa berat di angka 50-an. Rasa genbira sangat bila ramai yang perasan perubahan ni. Baru susut yer!Bukan kurus lagi! Hahaha

    Penurunan hampir 10 kg dalam masa 4 bulan

    Syukur...alhamdulillah..

    Makan Lecithin Boleh Kurus? Nak tahu jawapan saya?


    YER!!!MEMANG BOLEH KURUS!!!


    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

    Boleh hubungi saya melalui:

    sms: 012-289 7359
    emel: ainihayati[at]gmail.com
    fb: Aini Hayati Luey

    Thursday, September 15, 2011

    Sejarah Susu Formula

    Assalamualaikum!

    Ribuan ampun kepada pembaca blog Hebatkan.. Lama sangat rasanya tak update blog ni. Jangan risau, saya masih di sini. Cuma sedikit kekangan masa untuk update blog dengan lebih kerap. huhu...

    Saya pernah baca artikel di bawah ni tak lama dulu di blog MySuperkids. Jadi hari ni saya nak kongsikan dengan kawan-kawan artikel yang menarik ni. Rasa geram sangat lepas baca asal-usul kejadian susu formula ni.. Rasa tertipu makcik. huhu.. Ok kawan-kawan... jangan terpedaya dengan segala tagline susu formula yang claim macam-macam tu... whatever it is, however it is, susu ibu adalah yang terbaekkkkk!!! :D

    Tahukah korang bahawa sebelum susu formula dicipta, ibu-ibu di seluruh dunia menyusukan bayi mereka dengan susu ibu, dan kalaupun mereka tak boleh menyusu, atau tak mahu menyusu, akan dicari (diupah) ibu susuan bagi menyusukan bayi itu? Di negara Barat ia dipanggil wet-nurse. Dan seterusnya bayi tersebut akan diberi makanan mengikut peringkat usia, daripada sumber2 yang boleh didapati di sekeliling mereka.
    Tapi pada tahun 1867, seorang pakcik yang sangat pakar dalam bidang kimia telah mencipta makanan bayi ‘dari kilang’.
    Namanya Justus Von Liebig. Bermula dari itu, banyak syarikat2 dan kilang2 yang mula berebut2 mencipta makanan untuk bayi sehinggalah menghasilkan satu produk yang terdiri dari susu lembu, krim, gula dan air = susu formula.

    - Poster Iklan susu Nestle oleh Théophile Alexandre Steinlen, 1895 -

    Henri Nestle pula telah mencipta makanan bayi (susu) yang berbentuk tepung yang mendapat sambutan menggalakkan.Mungkin ia memudahkan mereka pada masa tu (yang mana orang2 kaya biasanya tak menyusukan anak).

    Namun demikian, bayi-bayi yang diberi susu formula pada masa tu selalu sakit, disebabkan kekurangan nutrisi (walaupun katanya susu formula tu untuk ‘menggantikan’ susu ibu), dan kadar kematian bayi yang tinggi disebabkan pemberian susu formula. Namun para pengilang tetap jugak mengeluarkannya secara besar-besaran sebab keuntungan berlipat ganda yang mereka perolehi. Sampai satu tahap baby semua tu terpaksa diberi jus oren (campur dalam susu) untuk mendapatkan khasiat vitamin C. Tapi mereka tetap claim susu formula adalah yang paling bagus untuk baby.

    Kemungkinan revolusi penyusuan pada masa itu telah ‘memberi idea’ kepada ibu bapa zaman tu untuk memberi bayi mereka apa saja jenis susu. Termasuk susu cair yang kita buat kuih tu.

    Bagi meninggikan ‘class’ susu formula, syarikat2 pembuat susu telah mengiklankan susu2 buatan mereka dengan tagline “susu pilihan orang kaya” dan susu ibu hanya untuk golongan miskin sebab ia adalah PERCUMA.

    Istilah ‘susu formula’ diperolehi dari Encik Thomas Morgan Botch, yang cuba mencari fraction terbaik untuk susu tersebut. Pada masa tu mereka menggunakan konsep 2% lemak, 6% karbohidrat dan 2% protein.

    Susu formula mula diterima dengan meluas di seluruh dunia dalam tahun-tahun di pertengahan abad ke -20. Hinggalah ke hari ni susu formula masih menjadi pilihan sebahagian ibu bapa. Mungkin kerana iklan yang begitu meriah tentang susu formula berbanding susu ibu. Tambahan pula susu formula hari ini jauh lebih baik dari susu formula di awal penciptaannya, dengan diperkaya dengan pelbagai vitamin, mineral dan sebagainya.

    Walau bagaimanapun, dewasa ini kebanyakan masyarakat dunia sudah kembali kepada yang asas, kenapa natural living di mana penyusuan susu ibu kembali mengambil tempat. Malah, konsep wet-nursing atau ibu susuan kini mula diterima ramai. Namun masih ada mereka yang mempunyai pemikiran seperti 100 tahun yang lampau yang mana menganggap susu ibu hanya untuk orang miskin kerana ia percuma. Akan tetapi dengan promosi yang diadakan terhadap penyusuan ibu, kebanyakan ibu bapa muda sudah menyedari hakikat kebaikan susu ibu, mungkin ibu-ibu di peringkat ‘nenek’ sekarang masih mengagungkan susu formula.
    Di negara-negara dunia ketiga, penyusuan ibu sangat-sangatlah penting, malah ibu yang menghidap AIDS juga digalakkan menyusukan anak mereka. Kerana pemberian susu formula lebih memudaratkan… di sana kadar kematian bayi yang tinggi disebabkan pemberian susu formula yang dicairkan, ataupun yang tercemar kerana persekitaran dan air yang kotor. Maklumlah dalam keadaan sebegitu mungkin mereka terpaksa mencatu pemberian susu formula kepada bayi mereka.

    Memang, mana2 ibu mahu memberikan yang terbaik kepada anaknya. Yang beri susu formula, adalah kerana maklumat yang mereka perolehi “susu terbaik untuk bayi”. Bukan sebab tak sayang anak atau ‘nak seksa baby’ dan sebagainya. Mungkin ada segelintir ibu yang tahu kebaikan susu ibu tapi saja nak kasi susu formula sebab mungkin ‘malas’ nak menguruskan hal2 susu ibu yang leceh. Tapi kebanyakan yang beri susu formula mempunyai sebab2 tersendiri yang kukuh yang tak membolehkan mereka menyusukan anaknya sendiri.

    Tapi berdasarkan sejarah, ayuhlah kita kembali kepada breastfeeding dan wet-nursing ;)

    Boleh hubungi saya melalui:


    sms: 012-289 7359
    emel: ainihayati[at]gmail.com
    fb: Aini Hayati Luey

    Tuesday, September 6, 2011

    Salasilah Shaklee (50 years and counting...)

    Assalamualaikum!

    Rasa-rasanya sepanjang saya berblogging tentang shaklee, tak pernah lagi saya cerita tentang asal-usul Shaklee ni kan? Haa.. nak tau tak? Nak tau tak? Tak kira, nak cerita jugak... :p


    Shaklee - Warisan selama 50 tahun..

    Lebih daripada 50 tahun, Shaklee menerajui perniagaan produk kesihatan semula jadi yang kukuh. Dr. Forest C Shaklee lebih mendahuluinya dengan mencipta "Vitalised Minerals" multivitamin pertama di dunia pada tahun 1915. 

    Dr. Forrest C. Shaklee [sumber]

    Pada 1956, Dr. Forrest C. Shaklee menubuhkan syarikat mesra alam dengan menghasilkan produk bagi meningkatkan kesihatan insan dan bumi.

    Sejarah Perkembangan Shaklee
    1960 - Shaklee memperkenalkan pencuci pekat organik Basic-H , salah satu pencuci biodegradasi, bebas toksik yang PERTAMA.

    1961 - Shaklee mencipta salah satu rumusan suplemen protein segera berasaskan soya yang PERTAMA.

    1972 - Shaklee memperkenalkan serbuk pencuci pakaian biodegradasi tanpa fosfat, nitrat atau borat yang PERTAMA.

    1977 - Shaklee disenaraikan dalam Bursa Saham New York (New York Stock Exchange)

    1981 - Shaklee memperkenalkan Vitamin C berasaskan tumbuhan dengan pembebasan terkawal yang PERTAMA.

    1982 - Shaklee menjadi syarikat Fortune 500.

    1993 - Shaklee mencipta dan membekalkan NASA dengan satu minuman rehidrasi yang dirumus khas untuk para angkasawan yang digelar Astro Aide.

    1996 - Shaklee membantu ahli-ahli sukan bertaraf dunia memenangi 8 pingat emas di Atlanta.

    2000 - Shaklee menjadi syarikat PERTAMA di dunia yang memperolehi sijil Climate Neutral yang mengimbangi sepenuhnya pembebasan karbon dioksida di mana ia menghasilkan impak sifar pada alam sekitar.

    2004 - Shaklee membantu atlit-atlit bertaraf dunia memenangi 15 pingat emas di Athens, Greece.

    2005 - Shaklee memperkenalkan satu daripada formula imun penggalak interferon semula jadi PERTAMA yang dinamakan NutriFeron.

    2006 - Pasukan Ski dan Luncur Salji Amerika Syarikat yang diperkasai oleh Shaklee, memenangi 10 pingat di Torino, Itali.

    2008 - Shaklee memperkenalkan Vivix,  penemuan revolusi terbaru dalam anti-penuaan sel.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    Sumber :  Buku A Right Start to Good Nutrition

    Tu dia.. perasan tak berapa banyak PERTAMA dalam salasilah pencapaian Shaklee dari awal penglibatannya? Hebat tak hebat, kan...

    Jadi, masih ragu-ragu ke dengan kehebatan Shaklee?


    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

    Boleh hubungi saya melalui:

    sms: 012-289 7359
    emel: ainihayati[at]gmail.com
    fb: Aini Hayati Luey

    Monday, September 5, 2011

    Shaklee Vita-Lea Iron Formula - bagus untuk ibu mengandung (dan sesiapa saja)

     Assalamualaikum!

    Sebelum ni saya pernah share satu kisah kawan saya yang menghadapi low Hb sepanjang mengandung kan.. Tapi, alhamdulillah.. berkat usahanya mencuba Shaklee Vita-Lea Iron Formula, Hb nya naik dari 9.6 kepada 11.6 dalam masa tak sampai 2 minggu pun! 

    Zat besi memainkan peranan penting dalam pengangkutan oksigen daripda paru-paru ke tisu. Zat besi bergabung dengan oksigen di dalam paru-paru dan melepaskan oksigen dalam tisu-tisu yang memerlukan. Zat besi digunakan dalam pembuatan haemoglobin. Zat besi juga berperanan penting dalam fungsi normal imuniti. Kekurangan zat besi telah menunjukkan badan kita mudah mendapat jangkitan.


    Kalau nak derma darah pun, nurse mesti akan cek dulu sama ada cukup tak hemoglobin dalam darah kita. Kalau tak, pasti kita tak dibenarkan untuk menderma darah dan akan dibekalkan dengan vitamin zat besi. Setakat ni, sepanjang pengalaman saya menderma darah, tak pernah lagi fail bab hemoglobin ;)
    Jom baca serba sikit tentang killer product shaklee ni...





    Multivitamin & Multimineral

    Multi yang Hebat
    Makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif di dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki.  Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

    Mengandungi lebih nutrien, tenaga dan perlindungan
    Pakar kesihatan mencadangkan semua orang dewasa mengambil makanan tambahan harian bagi menyokong kesihatan secara menyeluruh.  Walau bagaimanapun, pengambilan makanan tambahan biasa menyebabkan tubuh mendapat nutrisi yang tidak seimbang. Vita-Lea adalah formulasi premium yang disokong oleh tujuh kajian klinikal serta turut menggabungkan ramuan-ramuan terbaik dan kualiti yang luar biasa.

    Penggunaan harian, Vita Lea boleh:
    • Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh*
    • Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata*
    • Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi*
    • Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas*
    Perbezaan Shaklee
    Kemajuan Saintifik
    • Disokong oleh tujuh kajian klinikal
    Mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif
    • Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel-sel baru. 
    Kualiti yang luar biasa
    • Lebih daripada 340 ujian kualiti dilakukan setiap kali Vita-Lea dihasilkan

    Vitamin D - Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat*

    Beta Karotena - Meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem imunisasi*

    Vitamin E - Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkan kesihatan hati, usus dan fungsi imunisasi*

    Kalsium - Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot*

    Boron - Membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang*

    Magnasium - Menyokong kekuatan tulang, fungsi otot dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan denyutan jantung*

    Biotin - Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein dan lemak*

    Lain-lain - Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, warna dan bahan pengawet*


    kredit : Shaklee Malaysia 


    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

    Boleh hubungi saya melalui:

    sms: 012-289 7359
    emel: ainihayati[at]gmail.com
    fb: Aini Hayati Luey
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...