Followers

Tuesday, April 26, 2011

Dengan Shaklee, tiada lagi sakit-sakit pinggang :)

Assalamualaikum!

Alhamdulillah, sorang lagi customer cum officemate telah dapat merasai kebaikan Shaklee.. Hasil disiplin dan sabar dalam mendapatkan kesan positif shaklee... Walaupun kitorang ni nama je satu office, tapi kadang tu payah jugak nak jumpa empat mata dan sembang-sembang. Sudahnya emel jugak yang jadi penghubung. heheh..kalau tak emel, gchat ;)

Ini saya copy-paste emel feedback dari Ana:




Kalau kurang jelas, meh saya copy paste lain...
"Salam...
 terima kasih kakaini untuk tip yang sgt berguna nie..
Alhamdulilah.. selepas 3 minggu makan shaklee.. ade sedikit perubahan, susu makin byk..kalu dulu sekali pam dpt 4 oz ja.. skrg dan bertambah 5 or 6oz..lepas orperation.. ana selalu sakit belakang, terutama pada tulang belakang..setiap mlm husbn kena  urut.. dekat belakang.. coz.. sakit sgt.. sampai nak menagis... kesian kan. uhuhuh.
Alhamdulilah.. skrg.. sakit dah kurang... husbn dah tak perlu urut mlm2...
sakit masih ada.. cuma berkurangan... skrg pun.. dah x rasa letih sgt.. lepas waktu kerja...
ana ingat, nak  beli juga ESP tu.. tapi mahal sikt.. nak kumpul duit.. IsnyaAllah bulan puasa nie nak beli  boleh makan masa sahur....nanti bertenaga sikit bulan puasa....:) "

Alhamdulillah, bila dapat feedback positif hasil perkongsian Shaklee ni, rasa shukur sangat.. Ye lah, penerimaan badan setiap orang berbeza-beza. Suspen jugak kalau yang senyap je tanpa khabar berita.. entah ok, entah tidak.. Takut mana yang kena healing crisis tu, sangkakan Shaklee tak bagus. Tapi, sebenarnya, healing crisis dapat dielakkan dengan pengambilan air kosong yang secukupnya, iaitu sebanyak 3L sehari. Nampak macam banyak, tapi kalau kita ambil sikit-sikit, insyaAllah tak terasa banyak pun.. Kalau tak ambil suplemen pun, kita memang disarankan minum air masak dengan banyak.. Inikan pula yang ambil suplemen, dah tu, menyusukan anak pulak.. Mestilah lebih lagi kan. InsyaAllah, kalau kita sabar, pasti akan rasakan juga kebaikan Shaklee ni...

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:

sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey

Kebaikan Energizing Soy Protein (ESP) kepada semua golongan

Assalamualaikum!


Rasa dah berzaman nak buat 'kupasan' pasal ESP (Energizing Soy Protein) ni.. Dah berkurun jugak rasanya entri ni dok kat mode 'draft' hehe.. Akhirnya kugagahi jua untuk publish. Kalau boleh nak cover semuanya pasal ESP dalam satu entri supaya senang kawan-kawan nak buat rujukan. Tapi, rasanya tak dapat lah nak sumbat semua dalam entri ni. InsyaAllah, bila berkesempatan saya update lagi ya... 


ESP ni memang menjadi antara killer product Shaklee, bukan sahaja di kalangan ibu menyusu. Walaupun blog saya lebih terarah kepada audiens di kalangan ibu menyusu, tapi sebenarnya, kebaikan Shaklee ini adalah untuk semua. Untuk wanita berkerjaya yang perlukan tenaga untuk uruskan rumah tangga, untuk wanita yang ingin menjaga keremajaan kulit, untuk pembesaran janin yang lebih baik, dan macam-macam lagi lah.. So, apa sebenarnya kepentingan Protein kepada kita?


KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN

Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ.  Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.

Selain itu, protein sangat penting untuk proses pertumbuhan. Susuibu mengandungi sebahagian besar protein. Ibu yang mengamalkan makanan yang seimbang dan lengkap dengan protein dan semua zat akan mendapati anaknya membesar dengan sihat dan perkembangannya sangat hebat insyaALLAH.



PENTINGKAH PROTEIN?

Our body need protein to grow BIG & Strong! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.

25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-

1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%

TAHUKAH ANDA ?

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.


SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN

Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):
1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

Kelebihan ESP ini ialah;
  • membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
  • menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung
  • setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
  • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
  • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah


Jadi... Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?

Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)

Lelaki : melindungi dari any disease(heart, cancer etc)

Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.

Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).

Ibu yang menyusukan: menambah dan mengekalkan milk supply ; increase berat badan baby healthily. ESP juga membantu menganjalkan bentuk payudara wanita terutama yang menyusukan anaknya. Semua ibu yang telah mencuba ESP mengakui kebenarannya. Payudara mudah rasa berat jika bayi lambat menyusu atau sesi perahan tertunda. Selain itu payudara tidak mudah lembik atau hilang keanjalan. Namun pengambilan yang konsisten membantu mendapatkan hasil yang terbaik.


Bagaimana cara bancuhan yang betul untuk ESP?

Bancuhkan 1 sudu besar ESP bersama air masak mati (air kosong)/ sejuk atau air suam2 kuku seperti milo, susu atau oren....JANGAN BANCUH dengan AIR PANAS kerana kandungan zat protein mudah musnah pada suhu yang tinggi.

Namun, diingatkan.. ESP tidak boleh diambil lebih daripada 3 sudu besar sehari, ok. Ada sebabnya kenapa perlu dihadkan. Nanti saya akan terangkan dalam entri lain. As for now, just keep in mind.. bersederhana adalah terbaik.


Jadi, tunggu apa lagi? Bagi ibu-ibu menyusu, dapatkan Pakej Triple M yang terdiri daripada Set B, Ostematrix dan ESP. More info here.


Hubungi saya untuk dapatkan vitamin Shaklee anda:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Tuesday, April 19, 2011

Jayakan Penyusuan Susu Ibu Anda dengan Pakej Triple M!!

Assalamualaikum!


Semenjak diperkenal Tips Eksklusif kepada Ibu-ibu menyusu khas daripada Geng Trial Pek Shaklee, banyak testimoni diterima tentang kejayaan ibu-ibu yg hampir berputus asa dalam perjuangan penyusuan susu ibu... Sesungguhnya, setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. 


Tak percaya, cuba baca antara testimoni yang telah dikumpulkan ni...


positive feedback!


harapan kembali bersinar... :)

sebahagian daripada tips eksklusif!

Memandangkan Tips Eksklusiff ini sangat berkesan, maka kami geng Trial Pek Shaklee membuat promo yang tak kurang eksklusifnya, iaitu pakej ....Triple M...

Mom's Marvelous Milk
@
Making More Milk
@
Making Mummilicious Milk


apa yang terdapat dalam Pakej Triple M  ni?

Set B
(Vitalea, B complex, Vitamin C, Alfalfa)


Sebotol Ostematrix
Boleh baca tentang Ostematrix di sini

Energy Soy Protein

Kesemua ini anda boleh dapat dengan harga RM260 RM250 sahaja!!

Jangan lepaskan peluang ini. Dapatkan Tips Eksklusif dengan pembelian pakej Triple M atau sebarang pembelian Trial Pack blog Hebatkan, malah dengan sebarang pembelian pun, sebenarnya.. Tips ini hak eksklusif customer Geng Trial Pek Shaklee!!!


p/s: Kepada pemenang GA, cepat rebut peluang ini untuk penjimatan berganda! gunakan baucer yang telah dimenangi segera... Promosi Pakej Triple M tamat 30 April dan baucer juga sah sehingga 30 April sahaja!!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:

sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey

Sunday, April 10, 2011

Senarai Pemenang Giveaway Ibu, Hebatkan Shaklee...

Assalamualaikum!


Sempena birthday baby saya yang pertama esok, saya nak ambil kesempatan untuk announce pemenang GA yang tamat pada 4 April lepas. Ada 7 pemenang kesemuanya. 1 untuk tempat pertama, 1 untuk tempat kedua dan 5 saguhati.




5 X SAGUHATI

1 kain sembahyang
1 baucer bernilai RM20 untuk pembelian trial pack di blog ini

Aini Shazwani





1 X TEMPAT KEDUA
1 kain sembahyang
1 baucer bernilai RM30 untuk pembelian full pack di blog ini
1 baucer bernilai RM20 untuk pembelian trial pack di blog ini


1 X TEMPAT PERTAMA
1 Tupperware Eco Bottle (1L) 
1 kain sembahyang 
1 baucer bernilai RM30 untuk pembelian full pack di blog ini
1 baucer bernilai RM20 untuk pembelian trial pack di blog ini
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Ani Liza!!!

TAHNIAH diucapkan kepada semua pemenang. Pemenang dipilih dengan cara cabutan bertuah tanpa rasa berat sebelah pada mana-mana pihak. Keputusan adalah muktamad. Para pemenang, sila claim hadiah anda daripada saya dengan memberikan full address dan contact number ya... TQ!!!


Thursday, April 7, 2011

Tibalah Masanya...

Assalamualaikum!

Tibalah masanya untuk apa? Untuk saya senaraikan nama peserta GA Ibu, Hebatkan Shaklee...

Cabutan akan dibuat berdasarkan nombor yang diberikan setiap seorang:
  1. Aini Shazwani  - TP Set B
  2. Mohd Nazry - TP Set A
  3. Mohd Zulfadhly - TP Set A
  4. Ani Liza - TP Set A + Lecithin
  5. Mama Rayyan - http://pelangichenta-fieda.blogspot.com/2011/04/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html
  6. Rohani Saim - TP Set A
  7. Kak Long - http://diyadaniablogspotcom.blogspot.com/2011/03/give-away-ibuhebatkan-shaklee-by.html 
  8. Cute Mom - http://mamiuyuncontest.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html
  9. Mama Lya - http://wanoen.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html
  10. my shaizhar blog contest - http://myshaizharblogcontest.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html 
  11. maizura - http://akulahstrawberry.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html 
  12. nana - http://nanamrul-contest.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html 
  13. eb ezrin2 - http://mamaaerishtwo.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html
  14. adyshariz - http://ady-shariz.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html
  15. azatiesayang - http://azatiesayang-contest.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html
  16. senandunghatiku - http://senandunghatiku.blogspot.com/2011/03/syarat-umum-em.html 
  17. kehelan - http://kehelan-contest.blogspot.com/2011/03/ibu-hebatkan-shaklee.html
  18. wan nurul hezrina - http://hezrinacontestngiveaway.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html
  19. syilasyira - http://syilasyira.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html
  20. deqlis - http://deqlis-contest.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html 
  21. umiliza989 - http://norliza989.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html
  22. cintabungablogspot - http://ikmalira87.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html
  23. fieda - http://sukahati-fieda.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html 
  24. Elenawati - TP Set B
  25. Ruhil Hayati - Buddy Pack + Lecithin
  26. Huda - http://lovecontestverymuch.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html 
  27. anim - http://luvnabilndamia.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html
  28. Mazyana - TP Set B
  29. Nor Hayati - TP Set B
  30. Nadiah Sidek - http://mycontestzone.blogspot.com/2011/03/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html 
  31. dYaHaHa - http://dyahahaslittlecottage.blogspot.com/2011/04/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html
  32. cikpuanhady - http://myapeapeaje.blogspot.com/2011/04/give-away-ibu-hebatkan-shaklee.html
Fuuuhh... ok, nantikan pulak Senarai Pemenangnya!!

Salam...

Power Pumping... Sapa pernah cuba???

Assalamualaikum!


Kebelakangan ni susu saya dah mula drop! oh tidak! Nightmare.. Dah la memang kais pagi makan pagi. kalau susu drop lagi, jawabnya bye bye full breastfeeding, hi hi formula. Oh! Tidak!! 


Ada kawan yang suggest minum horlicks, makan tu, makan ni... Dalam hati saya, rasanya bukan berpunca dari pemakanan saya. Lagipun saya dah ada shaklee. Puncanya adalah jadual mengepam yang mula haywire!! Daripada 3x sesi pam di ofis, dah jadi 2x je sekarang. Tu pun tak menentu. 


Saya tertarik dengan cadangan untuk membuat power pumping di kala susu merundum. Tujuannya tak lain tak bukan untuk upkan balik production dengan berkesan sekali! Ada jumpa satu artikel di buahatikusayang tentang power pumping ni.. jom baca!

Power Pumping?

Ramai yang mengeluh, susu sikit, stock kais pagi makan pagi kasi petang makan petang. Dah try macam-macam tapi masih juga sikit, tak tahu nak buat cemana dah! So apa kata try teknik ni…

Sekilas fakta tentang power pumping: 

Power pumping is a technique that can be helpful in building a milk supply. Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply.
Bagaimana caranya?

1. Pump for 10-20minit
2. Rest 10 minutes, 
3. Then pump another 10 minutes, 
4. Then rest for 10 minutes
5. Then pump again for 10 minutes.
6. Do this for about an hour, sekali sehari, 2-3 kali seminggu (Dapat buat setiap hari lagi bagus)

Di samping ini..boleh juga buat hyperstimulation technic preferably at night, every day….

1. 15min pump
2. 15min rest
3. 15 pump
4. 15 rest — continue this pattern dalam 1-2 jam..non-stop…

hasilnya?..insyaAllah..amat membantu mengembalikan semula pengeluaran susu.. cuba lihat selepas seminggu yer... Harap apa yang dishare disini dpt dipraktikkan...

sumber info:kellymom.com, mobimotherhood.org


Ini pula pendapat Mary Bibs, IBCLC for Medela tentang Power Pumping. 

Mengikut beliau: 

"Some mothers find power pumping helpful. Others do not."

Jadi beliau ada juga berkongsi dengan Iffa teknik berikut untuk ibu-ibu berkerjaya yang sangat sibuk dengan jadual kerja...


From Making More Milk, by Diana West and Lisa Marasco:
Catherine Watson Genna, BS, IBCLC, suggests an alternative short-term strategy for mothers of healthy full-term babies who are having a difficult time fitting pumping into their busy daytime routines. Place the breast pump in a convenient location that you will pass often and where you'll be comfortable sitting or standing. Every time you pass the pump, use it for five to ten minutes or so, as often as every forty-five to sixty minutes. Stop when you begin to feel "antsy," restless, or annoyed. You can continue pumping into the same bottrle and pumping kit for four to six hours without refrigeration, depending on the temperature of the room. After four to six hours, take the accumulated milk to the refrigerator, wash the kit, and start fresh for the next four to six hours. Aim for pumping at least ten times every day. Continue for two to three days and then resume your normal pumping routine.


credits: fw-shaklee2u, buahatikusayang


Hmmm.. bilalah nak cuba teknik power pumping ni??

Closing Giveaway Ibu, Hebatkan Shaklee..?

Assaamualaikum!


Dengan lafaz Bismillah, saya dengan ini merasmikan penutupan GA Ibu, Hebatkan Shaklee..? So sebarang penyertaan tidak lagi diterima ya. Minta maaf sangat-sangat pada yang ternanti-nantikan keputusan GA ni.. Lambat update. Busy tak hengat semenjak dua menjak ni. Ingat nak announce senarai peserta. Tapi tertinggal pulak buku saya tu. Kalau tak silap, ada dalam 32 penyertaan kot. Itu dah campur yang join melalui entri blog dan juga melalui pembelian dari blog ni.




Saya nak amik kesempatan untuk ucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang dah jenguk blog saya bila dapat tau pasal GA tu. Tak kira lah, join ke tak join.. Yang join tu, lagi la trillion terima kasih :) Bukan terima kasih kosong je pada yg join tu... insyaAllah, hadiah menanti bagi yang bertuah... boleh la buat solat hajat pas ni, sementara saya tak buat cabutan lagi. ngeh ngeh.. Terima kasih atas tips2 berguna yang dikongsikan. oh, ya.. kawan saya owner blog kainela.blogspot tu pun dah selamat bersalin. Harap dia dapat manfaat daripada tips2 peserta GA :)


Memandangkan ini GA pertama saya, rasanya tak delah nak strict sangat. Saya takkan cek satu-satu syarat penyertaan. Yang mana join melalui entri blog tu, asalkan ada entri pasal GA, jawab salah satu slogan, n letak banner GA.. dah memadai... 


Daripada GA ni juga secara tak langsung saya dapat berkenalan dengan bloggers lain.. ala-ala taaruf gitu. heheh.. moga perkenalan ini berterusan pada masa depan.


ok lah! nantikan entri seterusnya untuk list peserta... Terima kasih :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...