Followers

Tuesday, August 23, 2011

Kawal kolestrol di Musim Perayaan

Assalamualaikum!

Sedar tak sedar, tinggal seminggu je lagi kita nak menyambut Syawal. Saya pasti ramai di kalangan kita dah tak sabar-sabar nak beraya sakan. Dah terbayang-bayang ketupat, rendang, lomang, sate, lontong... wah wah.. kalau nak listkan memang tak cukup satu entri! Kalau raya belah saya (org Johor), juadah ketupat (daun kelapa tau! tak main ler yang dalam plastik tu... itu nasi impit. hehe), kuah lodeh, rendang memang wajib. Tapi belah suami pulak (kelate) tak tentu.. Boleh jadi nasi dagang, sate, nasi beryani, atau apa-apa aje... Itulah bezanya dua budaya. ecewah.. Tapi, sedar tak, ada SATU persamaan antara banyak-banyak juadah tu.. Penyumbang KOLESTROL!!

Sebulan berpuasa, perut pun dah kempis.. sistem badan dah sihat.. Tiba-tiba dalam masa satu hari, kita sumbat semula badan dengan pelbagai lemak dan minyak yang boleh memudaratkan tubuh badan kita. huhu...

Makanan begini memang sukar dielakkan di negara kita yang mewah dengan makanan, apatah lagi di waktu-waktu perayaan begini. Namun, ada cara bagaimana kita nak 'mengawal' keadaan..

Saya kongsikan artikel dari AnakkuwirakuTanpa kita sedari ada sesetengah juadah boleh menyebabkan kandungan lemak jahat dalam salur darah makin meningkat.

Apakah vitamin yang sekurang-kurangnya ada demi mengawal kandungan kolestrol dalam darah terutama dalam mengawal kolestrol jahat iaitu LDL.

Atau jika anda berkemampuan lebih berkemampuanSecara ringkasnya kepentingan vitamin yang dinyatakan ialah :


Vitamin C sangat perlu dan penting untuk pembuluh darah. Salur darah yang kurang vitamin C ibarat getah paip yang reput dijemur matahari dan bila2 masa sahaja boleh pecah.

Lecithin penting untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).  Membantu kawal paras triglycerides. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol

GLA ianya mengandungi vitamin E disamping ianya berfungsi untuk menstabilkan keadaan hormone di dalam tubuh badan kita. Ianya juga membantu membakar lemak di dalam salur darah. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung. Mengawal kencing manis dan darah tinggi. Mengawal kolesterol dan bagus untuk fungsi saraf.

Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.Menguatkan imuniti tubuh.Memperlahankan proses penuaan.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:

sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati LueyNo comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...