Followers

Sunday, July 17, 2011

Tips untuk meningkatkan penghasilan susu ibu

Assalamualaikum!
Saya sedang berusaha keras untuk tambah stok susu. Isnin dah nak kena hantar anak ke nursery, tapi stok susu baru satu botol! Nak menangis ke nak meraung?? uwawa...
Hai, ingat jadi shaklee distributor, susu takkan down ke? Salah tanggapan tu.. sebab konsep asas penyusuan perlu jelas. Suplemen tak boleh TAMBAH susu ibu, kalau perkara asas penyusuan tidak dipenuhi.. wuhuu... 
Ok, time to refresh.. apakah perkara yang mampu mempertingkat penghasilan susu ibu.. Jom buat check list!
credit to kak hasmah dan along azrina serta yoursupermom
~ Dapatkan pam yang bersesuaian yang membantu menjimatkan masa dan selesa.
~ Periksa jika pam anda mempunyai masalah sedutan atau sebagainya yang membuatkan susu semakin kurang.

Kerapkan mengepam atau menyusu setiap 1 1/2 jam atau 2 jam sekali. Jika perlu buathyperstimulation atau power-pumping dengan menggunakan pam yang ada double-pumping.

~ Pastikan bayi menyusu kedua belah payudara sehingga dia berhenti sendiri.

Tingkatkan masa mengepam contohnya selepas bayi menyusu tambahkan sesi mengepam sekurang-kurangnya 5-10 minit untuk tujuan stimulasi.

~ Bagi bayi yang belum memulakan solid food elakkan suplemen seperti air masak, formula dan jus buah untuk pastikan anak terus menyusu susu badan.

~ Banyakkan mengambilan makanan yang mengandungi protein dan kalsium untuk hasilkan lebih banyak susu badan.

Pelbagaikan menu makanan anak bagi yang sudah memulakan solid food jika si ibu masih tidak dapat menyediakan jumlah susu yang diperlukan. Bayi yang kenyang akan kurang minum susu.

Banyakkan minum air masak ataupun perbanyakkan makanan yang mengandungi sup bagi si ibu.

Banyakkan berehat. Jangan asingkan tempat tidur untuk memudahkan penyusuan dan perbanyakkan sentuhan kulit ke kulit untuk menggalakkan bayi menyusu lebih lama.

Perbanyakkan menyusu bayi anda untuk tingkatkan penghasilan susu. Susukan bayi anda sebelum pergi bekerja. Pesan pada pengasuh agar tidak memberikan EBM di dalam botol sekurang-kurangnya 1 jam sebelum anda mengambil bayi anda. Cara ini dapat menjimatkan EBM dan secara tidak langsung anda dapat membuat stok.

Banyakkan sesi mengepam di pejabat dan di rumah jika bayi anda telah kenyang. Jimatkan masa dengan menggunakan hands-free.

Elakkan penggunaan botol susu ketika anda berada bersama bayi. Bayi yang minum melalui botol akan minum lebih banyak kerana puting botol menyebabkan aliran susu laju dan bayi akan minum banyak dan banyak berbanding bayi yang menyusu terus payudara kita.

Elakkan apa-apa perkara yang boleh membuatkan susu badan anda drop contohnya penggunaan pil perancang. Kedatangan haid juga salah satu sebab penghasilan susu akan menjadi kurang, elakkan stress, sentiasa menjaga kesihatan agar tidak jatuh sakit.

Langkah terakhir ambil galactagogues. Elakkan daripada mengambil pil yang mengandungi dadah seperti motilium

Ok, nak tambah sikit.. amalkan tips eksklusif Euphoria! Saya tgh amalkan dalam sehari dua ni.. Harap-harap dapatlah hasil yang memberangsangkan! Ramadhan pun dah tak lama lagi ni..


1 comment:

Mama Mirza said...

kalau saya, paling terasa banyak susu kalau saya makan sawi san carrot.. tuh yang selalu pulun untuk bby.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...