Followers

Tuesday, June 14, 2011

Persediaan Ibu-ibu Menyusu Menghadapi bulan Puasa

Assalamualaikum!

Tak lama lagi kita bakal menyambut bulan yang penuh keberkatan, iaitu bulan Ramadhan Al Mubarak! Ramadhan kali ini merupakan tahun ke-2 saya berpuasa sambil menyusu. Alhamdulillah, tahun lepas tak perlu ponteng puasa, dapat puasa penuh.

Sebenarnya semenjak mengandung anak pertama, saya dah tak cuti-cuti lagi time Ramadhan. Kira nikmat jugak tu. Sebabnya, sama ada time tu saya tengah pregnant, atau tengah menyusu (tak datang bulan lagi) atau tengah pregnant lagi. Muahaha..  Itu je lah kojernya yer! Kalau tak puasa pun, sebab tak larat sebab menyusu - susu drop giler-giler (adalah dalam 1-2 hari) ...

Kalau nak tahu, masa saya puasa time tengah menyusukan si Faeq (abang ngah), itulah tika dan saatnya  susu saya drop dan tak lama selepas tu, terpaksa saya berikan FM pada Faeq. Time tu dia baru nak masuk 8 bulan. Tahun lepas pulak, bulan puasa hadir masa Fikry masih kecil dan susu saya masih lagi meriah, jadi saya kurang risau tentang susu drop. Tapi masih juga ambil langkah berjaga-jaga dengan mengamalkan pengambilan kurma, oat dan lain-lain.

Tapi, untuk Ramadhan kali ini, saya perlu lebih berhati-hati. Sebabnya, susu saya sekarang adalah sangat cukup-cukup makan. Saya cuma ada beberapa minggu sahaja lagi untuk menambah stok EBM sebagai langkah persediaan menghadapi bulan puasa.

Walaubagaimanapun, nasib baik dah kenal Shaklee la ni. Jadi, saya kuranglah risau bila baca ramai ibu-ibu yang berjaya maintain dengan penghasilan susu yang tidak mengecewakan time berpuasa. Haaa.. nak tau apa dia magic potion itu? Jeng jeng...

Selain mengekalkan pengambilan Set B (Breastfeeding), ibu-ibu ini juga mengamalkan ESP (Energizing Soy Protein) dan PD (Performance Drink) untuk memastikan badan sustained sepanjang bulan puasa. Kali ni saya  nak share khasiat dan kelebihan Performance Drink:

Performance Drink


1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.

2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.

3. Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.

3. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

4. Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia BUKAN untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.

5. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia boleh tolong cegah dehydration tu.

Jom baca beberapa testimoni pengguna PD:

Salam sayang
zaza (mom of syaura, baby dia baru 5 mons ++, fully breasfeed)"rupanya penat berpuasa masa breastfeed baby adalah lapan kali penat puasa time pregnant ok.saya pun cuak juga before puasa, takut2 kalau bekalan susu merudumtakut letih sangat2 ke jadi saya pun membeli performance drink dari kak laila..saya start minum masa hari kedua yang saya tak puasa tu la sebab saya rasa masa tu saya dehydrate kot tu yang pening2mane taknye, lepas berbuka pukul 8 malam terus tidur sampai sahur,memang tak sempat nak minum air banyak2 alhamdulillah sejak tu saya rasa ok, dah tak berapa letih yang penting bertenaga sepanjang hari, boleh meeting sana sini, jalan sana sini tak macam first day puasa, pucat lesi, pening, nak tumbang la. hoh lembik macam sotong" (dicopy dari her blog)
note : zaza beli Performance drink hari ke-2 puasa, so mmg rasa perbezaannya.


Puan Saadiah (berniaga dibulan Ramadhan"Alhamdulillah lain rasanya, lebih bertenaga selepas minum Performance Drink. Saya minum waktu sahur & berbuka. Beginilah berniaga, selalu terdedah tengah panas. Tak lah rasa kering sgt tekak & kepala pun tak pening. Alhamdulillah. Semua keluarga minum Performance Drink. Saya juga cadangkan pada kawan2"

Kunaz (mom of Irfan 3 mons - fully breastfeed baby)
Ok, sebelum bulan puasa saya dah try puasa sehari, puasa ganti time awal2 pregnant dulu (morning sickness teruk dowh). Dulu kan jadual pumping saya start kul 7 pagi lepas punch card. Before pam, saya bese minum malt drinks dulu, and after pam minum air masak. So masa 1st time pam masa puasa, abih pam jek saya rasa resah. Resah sebab tak dapat nak minum air. Dah berkali2 decide nak berbuka, dari kul 7 pagi sampai kul 11 pagi, dok sibuk cakap kat ofismate nak berbuka. Pastu Kak Laila introduce performance drink dari Shaklee. Mende alah tue bukan untuk banyakkan susu yer, tapi untuk keep us hydrated (ala2 100 plus) so that kite takdela haus yang melampau atau mati terjelir lepas pam. So 1st 3 days puasa memang mantap abih aah.
Hubby pun kesian gak. Terpaksa puasa 8 hari kat offshore. Penat ok kontraktor wireline puasa kat offshore, kalau client leh tahan lagi, setakat coordinate contractor. Hubby pun minum performance drink hari2 and alhamdulillah penuh jek puasa dia kat offshore tue. 

"....Shaklee Perfomance offers immediate hydration and sustained energy in a great-tasting, thirst-quenching Orange flavor. Just mix in water. Drink 8 ounces for each 15 to 30 minutes of activity for more energy, lasting stamina, and proper hydration.Shaklee Performance delivers that right amount of fluids, electrolytes, and carbohydrates so that it enters the bloodstream quickly and stays there longer. keeps your blood volume up, and your heart rate down, Equaling more stamina..."  
 
credits: elaila, anakkuwiraku, cery 
 

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:

sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...