Followers

Thursday, June 16, 2011

Perbezaan (Kelebihan) Shaklee Berbanding Vitamin Lain di Pasaran

Pada hari ini ada macam-macam brand vitamin yang boleh didapati di pasaran. Macam-macam suplemen dan makanan tambahan kita boleh nampak kat farmasi atau toko-toko jamu (eh ye ke?) Jadi, mungkin ada antara anda di luar sana yang terfikir atau tertanya-tanya dalam hati apa perbezaan suplemen Shaklee berbanding vitamin brand lain. Dalam erti kata lain, apa KELEBIHAN Shaklee berbanding vitamin lain ... Moh kita baca artikel di bawah ni..
 
NAK PILIH MANA SATU?.....sekarang ni kat pasaran berlambak bermacam-macam jenis vitamin... kat farmasi lagi la... berderet....tinggal tepuk dada dan tepuk wallet je..kan kan......habis tu kenapa saya pilih dan kongsikan di sini brand Shaklee?.....jom baca sekilas fakta tentang beza jenis-jenis vitamin (sintetik dan natural)...

Ramai yang bertanya “Boleh ke saya makan vitamin yang beli farmasi atau vitamin yang diberi percuma, lepas tu ambil milk booster Shaklee?”

Ada juga yang bertanya “Apa beza vitamin Shaklee dengan vitamin lain? Kan sama je vitaminnya”.

Sebenarnya, vitamin Shaklee memang berbeza dengan vitamin lain. ....Vitamin atau supplement atau makanan tambahan ni secara amnya ada 2 jenis, vitamin sintetik dan vitamin natural. Apakah vitamin sintetik dengan natural ni?OK kita semak satu-satu.

Penghasilan
Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan-bahan semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dengan mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.

Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. Contohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

Keserasian dengan badan
Vitamin natural dihasilkan dari bahan-bahan makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

Vitamin sintetik memberi kesan, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.

Harga
Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan-bahan semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.

Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

Kesan kepada tubuh badan
Vitamin natural mengambil intipati dari bahan-bahan semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan-bahan yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium dan vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

Kesan jangka panjang
Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Pendek kata, perbandingan antara vitamin natural dengan vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dengan bunga plastik. Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama. Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macamana ‘nampak asli’ bunga plastik tersebut.

Perbandingan yang lain ialah objek sebenar dengan imej dalam cermin. Walaupun kelihatan sama, tapi imej dalam cermin tetap bukan objek sebenar.

Haaa...tu diaa..panjang lebar penerangan tentang perbezaan dua jenis tu..... jadi pandai-pandai lah ye buat pilihan..saya dah pilih yg terbaik buat saya dan famili.... anda?....Anda boleh mengambil vitamin dari mana-mana, farmasi mana-mana, shelves mana-mana, pembekal mana-mana… tapi demi kesihatan berpanjangan, pilihlah yang terbaik, sama ada vitamin natural ATAU sintetik.

Jujurnya...saya sendiri hanya makan satu brand sahaja iaitu Shaklee...saya nak dapatkan result yang sangat puashati! Anda, bagaimana??



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya melalui:

sms: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey

2 comments:

Syahida said...

salam yatie, macamana kita nak bezakan antara vitamin sintetik atau natural? ada hint pd label atau lain2 petunjuk?

ibuhebat said...

Akak, saya jawapannya boleh refer entry ni http://hebatkan.blogspot.com/2011/06/assalamualaikum-soalan-lazim-yang.html

Nanti dah beli GLA, dll bgtau saya ya. Saya bagi free gift! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...