Followers

Friday, February 25, 2011

Testimoni : Terlalu awal untuk menyerah kalah atau berputus asa...

Assalamualaikum,

Kali ni saya nak share pengalaman daripada customer saya sendiri setelah mengambil suplemen Shaklee beberapa minggu lepas. Elena dapat detect tanda-tanda susu mula berkurangan selepas beberapa hari naik kerja (dapat cuti 3 bulan jaga baby, bestnyer!)


---------------------

Bismilahirrahmanirrahim…

Disini, saya ingin berkongsi pengalaman dengan anda semua setelah saya menggunakan produk Shaklee setelah diperkenalkan oleh saudari ibuhebat. Sepertimana ibu-ibu yang lain, saya juga turut mengalami masalah kekurangan susu badan. Pengeluaran susu yang semakin kurang menyebabkan saya mencari jalan untuk menambahkan kembali susu badan sebelum terlambat. Tambahan pula, anak saya baru berusia 3 bulan.Terlalu awal bagi saya untuk terus menyerah dan berputus asa.

Syukur Alhamdulillah, atas berkat usaha dan ikthiar serta tawakal kepada Allah S.W.T melalui pengambilan Shaklee saya dapat mengembalikan tahap pengeluaran susu seperti sebelum ini. Walaupun pada minggu pertama penggunaan, saya dapati ia tidak begitu menampakkan kesan. Perrnah satu ketika, saya hanya dapat mengepam susu sebanyak 4 oz sahaja sehari. Saya cuba berfikiran positif untuk mengatasi perasaan putus asa dan sedih ketika itu. Jujur saya katakan, saya dapati ada perubahan dari segi kepekatan susu. Susu lebih pekat berbanding sebelum ini ia kelihatan cair. Suami saya turut menyatakan pendapat yang sama dan memberi sokongan padu supaya saya terus menggunakan produk ini disamping bersabar dan berdoa kepada Yang Maha Esa. Berkat kesabaran, selepas seminggu tahap kuantiti susu badan saya bertambah dari 4 oz kepada 6 Oz untuk satu sesi perahan.

Keyakinan saya terhadap Shaklee bertambah apabila saya membaca komen yang positif dari beberapa pengguna . Bak kata pepatah “Sharing is Caring”. Melalui perkongsian pengalaman dan ilmu secara tidak langsung dapat membangkitkan semangat saya untuk terus berusaha memberikan susuan ibu.

Secara ikhlas, saya mengesyorkan pada kaum-kaum ibu di luar sana supaya menggunakan produk Shaklee ini. Ia amat bagus bukan sahaja untuk kesihatan diri malah memberi kesan kepada susu badan kita. Seperti kata pepatah “tak kenal, maka tak cinta”. malah menambahkan

Sekian, terima kasih.

---------------------

Alhamdulillah, moga baby Elena terus mendapat kebaikan susu ibu dari ibunya... 


Tapi, ingin diingatkan bahawa vitamin dalam set B sangat membantu badan ibu sustained bertenaga dan membantu mood ibu lebih ceria. Secara langsung membantu ibu lebih bersemangat menyusukan bayi atau membuat sesi perahan yang konsisten di pejabat. Alfalfa hanya membantu mempercepatkan penghasilan susuibu namun peningkatan kuantiti adalah bergantung kepada kekerapan menyusukan bayi dan sesi perahan yang tetap dan konsisten.


Ingin mencuba vitamin SHAKLEE? Kami menyediakan Trial Pack SHAKLEE untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 per set dan free delivery. Sila emel saya di ainihayati@gmail.com atau sms ke 012-2897359.

Wednesday, February 23, 2011

3 kali let down reflex! :D

Assalamualaikum :)

Pagi ni saya mampu tersenyum lebar... sebabnya?? Sebab hasil perahan harini adalah sangat mengujakan. (untuk saya lah) Dapat 5.3 oz (alhamdulillah) Dan paling best, dapat 3x let down reflex!


Tadi pun sebab botol susu dah penuh, terpaksa stop. Kalau tidak, mungkin boleh dapat 6 oz . Harap hasil selepas ni terus meningkat dan meningkat!


Pagi tadi minum milo + soya drink (ESP dah habis stok), breakfast mee goreng semalam, telan vitamin shaklee alfalfa 2 biji + vitalea 1 biji
- 11.30 pagi -

Sunday, February 20, 2011

Amalan yang mengurangkan susu badan

Salam petang Ahad,
Saya tertarik dengan satu artikel AnakkuWiraku tentang punca-punca yang mengakibatkan susu badan drop / berkurang. InsyaAllah boleh dijadikan panduan bersama. Renung-renungkan..

Untuk berjaya dalam penyusuan... cuba ELAKKAN perkara berikut:

1. Tidak mengepam atas alasan Breast tidak bengkak
Breast hanya akan cepat bengkak apabila pengambilan makanan yang tinggi kandungan protien seperti ESP dan alfalfa. Sesi mengepam yang konsisten (dan kerap) akan membantu memberi signal kepada otak bahawa badan perlu menghasilkan lebih banyak susu kerana sentiasa ada permintaan.
*Betul betul betul... semenjak amik set B Shaklee, walaupun breast tak rasa full, tapi bila tiba masa untuk pam (kena konsisten), susu secara automatik akan dihasilkan.. alhamdulillah, boleh dapat let-down-reflex dengan mudah. :)

2. Pengambilan minuman bergas dan berais
Secara perlahan2 amalan ini akan mengganggu penghasilan susuibu. Walaupun mungkin tidak berlaku kepada semua ibu namun yang ibu pasti amalan ini akan menyebabkan si ibu mudah mendapat sakit urat disebabkan pengambilan ini yang berterusan.
*Part minuman bergas tu boleh elak lagi, tapi minuman berais tu kena kuatkan iman sikit. hehe...

3. Pengambilan minuman berkafien
Kafein menggangu kelancaran saraf dalam jangka panjang. Walaupun ada yang membuat kenyataan, buah kopi mengandungi antioksida yang tinggi...namun kita tidak makan buah kopi ratah begitu sahaja...ianya diproses dan telah kita maklum kopi itu mengandungi kafein yang lebih tinggi berbanding teh.
*Nasib baik saya bukan jenis yang addicted dengan kopi. Tapi, sesekali teringin jugak minum kopi radix bila terbau aromanya yang harum tu... hehe.. tapi sekali sekala tak pe kan.. :)

4. Pengambilan supplement khas untuk diet
Apabila si ibu mengambil supplement untuk diet seperti menjadikan minum berfiber menggantikan makanan sarapan pagi maka secara langsung si ibu telah mengurangkan zat asli dalam badannya. Walaupun jaminan selamat namun yang paling perlu kita fahami ialah, susuibu itu sangat kaya dengan nutrisi melalui pengambilan makanan si ibu. Maka apabila makanan yang sepatutnya dimakan itu digantikan segalanya dengan pengambilan suplement semata2 maka khasiat sebenar akan berkurang dan secara langsung memberi kesan kepada penghasilan susuibu pada masa akan datang. Supplement sepatutnya diambil hanya untuk mengisi ruang kekosongan zat dalam badan dan BUKAN menggantikan pengambilan makanan  harian yang sebenar. Bagi ibu2 yang mengamalkan supplement diet pasti dapat melihat hasil perahan susuibu cair berbanding dengan mereka yang mengambil supplement sebagai tambahan kepada makanan harian mereka yang mendapat hasil susuibu sangat pekat dan lebih enak, pastinya!
*Jangan takut untuk makan hingga kenyang kalau breastfeed baby.. InsyaAllah kalori-kalori tu akan terbakar untuk dihasilkan susu ibu :) Itulah keistimewaan breastfeeding.

6. Merungut setiap masa
Jangan sesekali merungut atau rasa kecewa dengan hasil perahan tetapi sebaliknya sentiasa bersyukur agar Allah menambahkan nikmat seperti janjiNya iaitu Allah akan menambahkan nikmat kepada sesiapa sahaja yang bersyukur.
*Sentiasalah bersyukur dengan apa yang ada. Walaupun pam cuma dapat 1-2 oz sahaja, tapi sentiasa ucapkan Alhamdulillah tanda syukur di atas nikmatNya. Sekurang-kurangnya kita masih dapat memberikan susu kita kepada si kecil, walaupun kais pagi minum pagi, kais petang minum petang... 


** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan. 

Boleh hubungi saya melalui:

sms/whatsApp: 012-289 7359
emel: ainihayati[at]gmail.com
fb: Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412

Bukan Semua Snek Tidak Baik Untuk Kesihatan!

Salam,
Something good to share with parents out there.. enjoy reading... 

Bukan Semua Snek Tidak Baik Untuk Kesihatan!
Snek yang sihat penting dalam diet kanak-kanak.

Oleh Profesor Madya Dr Norimah A Karim, Pakar Pemakanan
 

Ramai ibu bapa tidak menyedari pentingnya memberi snek kepada anak-anak antara waktu makan. Masyarakat kita terlalu menekankan pengambilan makanan utama pada waktu makan yang tetap hingga menyebabkan ada antara kita yang menganggap makanan snek tidak baik. Tetapi pada hakikatnya makanan snek adalah sebahagian penting daripada diet kanak-kanak yang sedang membesar, lebihlebih lagi snek yang sihat dan berkhasiat.

Makanan Snek Penting?

Meskipun snek dianggap sebagai makanan ringan yang dimakan antara waktu makan, ianya sebenarnya sebahagian penting daripada menu harian kanak-kanak. Mereka akan kehabisan tenaga beberapa jam selepas makan dan snek diperlukan untuk membekalkan tenaga sepanjang hari. Bagaimanapun, bukan semua snek sama! Snek yang sihat dan berkhasiat membantu menambah tenaga dan dengan demikian, membolehkan kanak-kanak terus aktif dan memberikan prestasi terbaik.

Nutrien untuk Tambah Tenaga

sihat untuk anak bukanlah rumit atau susah. Rujuk piramid makanan sebagai panduan dan pastikan snek yang anda sediakan mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan dalam diet mereka untuk mengekal dan menambah tenaganya. Ini termasuk:
Serat - penting untuk mengekalkan kesihatan system penghadaman baik terutamanya kanak-kanak untuk mencegah sembelit.
Karbohidrat - sumber utama tenaga
Protein - membina otot dan tisu seperti organ badan

Vitamin dan mineral - bantu menguatkan sistem imun, menyokong pertumbuhan dan perkembangan.
Kombinasi semua nutrien ini membentuk snek yang sihat dan dapat membekalkan khasiat yang perlu untuk si manja anda terus cergas dan cerdas sepanjang hari.

Idea Snek Kreatif dan Menarik!

Snek yang sihat tidak semestinya hambar dan membosankan; terdapat banyak snek yang lazat.
Gunakan Kreativiti...
• Potong buah-buahan seperti pisang, epal dan oren dan hidangkan dengan krim rendah lemak atau tanpanya.
• Bakar roti kismis dan sapu sedikit jem atau marjerin
• Sediakan snek sedia dimakan seperti biskut bijirin atau biskut tawar yang diperkaya dengan vitamin dan mineral dan ditaburi buah-buahan.
• Bijirin bukan hanya untuk sarapan. Anda boleh hidangkan bijirin dengan susu dan buah-buahan cincang seperti strawberi dan pisang atau epal untuk snek.

Kalau diberi pilihan, sudah tentu kanakkanak lebih suka snek seperti pretzel, kerepek kentang dan biskut keju, atau gula-gula buah-buahan yang boleh dikunyah. Sungguhpun snek ini dikatakan sihat dan rendah lemak, kandungan gula dan garam biasanya tinggi. Petua berikut boleh membantu anda memastikan anakanak anda mengambil snek yang sihat:
Jangan simpan makanan ringan di rumah. Jangan simpan kerepek atau biskut manis. Belikan snek sihat seperti biskut berserat tinggi, biskut bijirin dan buah-buahan. Kanak-kanak yang berasa lapar terpaksa membuat pilihan antara yang diberikan.
Sajian mudah, cepat dimasak. Sajian ini memang perlu dimasak, tetapi ia sihat dan mudah disediakan! Anda boleh buat sandwic mini dengan inti telur/tuna/ keju, roti French toast (celup telur) atau jagung kukus (kurangkan marjerin dan jangan tambah garam).
Senangkan kerja, berkhasiat. Sesetengah snek sedia dimakan seperti popiah basah, tau fu fah atau pau kukus bukan sahaja lazat untuk si manja tetapi menyenangkan kerja anda!
Beri pilihan. Sentiasa sediakan pelbagai snek sihat yang untuk pilihan anak anda. Ini juga membolehkan mereka memupuk tabiat memilih snek yang sihat pada masa hadapan.

Jangan Larang Terus

Jangan larang sama sekali anak-anak mengambil snek manis. Sebaliknya, tetapkan had dan jadikannya sebagai ganjaran, tetapi bukan untuk diberikan setiap hari. Ketiadaan makanan ini dalam diet kanak-kanak akan membuat mereka lebih mengingininya. Pastikan snek tidak diberi terlalu hampir dengan waktu makan kerana ini akan menjejaskan selera makan mereka, diberi sekurang-kurangnya 2 jam sebelum waktu makan dan jangan sama sekali menggantikan makanan utama dengan snek!
Pengetahuan tentang makanan mengandungi nutrien yang perlu untuk tumbesaran anak akan memudahkan anda merancang dan menyediakan snek yang sihat untuk mereka!


Credits: PositiveParenting

** Teringat pulak bila dapat surat daripada sekolah Along minta sediakan 'healthy snacks' untuk sambutan Maulidur Rasul sekolah dia. Siap ada notes kat bawah tu something like "Would appreciate it very much if parents would avoid junk food and carbonated drinks. Thank you" - sendiri terasa sebab masa birthday Along kat school dia, ada sediakan goodie bags yang diisi sweets and chocs. Untuk sambutan Maulidur Rasul ibu sediakan sandwich telur. ok la kan.. :)

*** Saya berikan Shaklee Mealshake sebagai supplements kepada anak-anak. Nantikan entry product infor Mealshake. :)

Ingin mencuba vitamin SHAKLEE? Kami menyediakan Trial Pack SHAKLEE untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 per set dan free delivery. Sila emel saya di ainihayati@gmail.com atau sms ke 012-2897359.

Saturday, February 19, 2011

Parenting tips

Salam,

Tempoh hari, saya menghadiri parenting course yang dianjurkan oleh tadika anak saya Dzul Iman. Di Dzul Iman, mereka menggunakan kaedah khalifah dalam mendidik kanak-kanak. So far, alhamdulillah... nampak perubahan positif pada diri anak saya tu. Saya tak pasti ada kaitan ke tidak, tapi semenjak dah bersekolah di situ, balik rumah dia takde nak ngadap tv aje... makan pun semakin berselera, semakin mendengar kata ibu ayah. Moga-moga perubahan positif ni berkekalan la hendaknya. 

Kita sebagai ibu bapa memang tak sepatutnya serahkan sepenuhnya tugas mendidik anak-anak kepada pihak sekolah semata-mata. Tapi, cara kita mendidik kadang-kadang tak sama dengan pendekatan yang diambil oleh sekolah anak. Saya cakap ni merujuk pada diri saya sendiri. Melalui parenting course yang saya hadiri tu, saya dapati cara saya sangat berbeza dengan cara sekolah anak saya. 

Mungkin di lain entri saya akan ulaskan lebih lanjut tentang kaedah khalifah ini. Tapi buat masa ni, saya nak kongsikan checklist yang perlu kita 'baca' setiap pagi...

kiutkan baby ni.. model anak yang soleh.. hehe

Parenting Tips Khalifah Training

  • I am raising my child to be a successful vicegerent (Khalifah) of Allah, who will help create a truly Islamic World.
  • Today I will try my best to know and understand all the influences upon my child's development.
  • Today I will try my best to help my child understand the power of negative influences to take him/her away from Allah, and the power of positive influences to take him/her to Allah.
  • Today I will try my best to shield my child from the power of the negative influences to take him/her away from Allah.
  • Today I will try my best to enhance (increase) the power of the positive influences upon my child to take him/her toward Allah.
  • Today I will try my best to notice some positive things my child does or says, and tell him/her how much those things are appreciated by me and by Allah.
  • Today I will try my best to say nothing negative to my child. Even if I have to correct my child's wrong behavior I will try my best to find some positive way to do so.
  • Today I will love my child unconditionally, but I will try my best to express that love at times which are most beneficial to my child.
  • Today I will try my best to be an example of a good and right human being (Muslim) for my child.
  • Today I will pray for Allah's help that I can be a good parent for my child.

Friday, February 18, 2011

Healing Crisis, feeling worst after taking supplement?

Assalamualaikum wrt,
Mesti kita rasa tension kan bila makan supplement, jadi makin 'sakit' pulak. Iyalah, mana tak tensionnya, baca testimoni orang lain, wahh.. seronoknya.. badan tak letih, lebih bertenaga, kurang mengantuk, dapat pulak 'side effect' susu makin pekat... Oppss.. jangan risau, kemungkinan besar anda sedang mengalami satu proses yang dipanggil 'Healing crisis'. Contohnya saya, sejak makan Shaklee ni saya perasan dah 3x demam dalam tempoh 3 bulan.. dan ada kenalan yang sakit kepala selepas consume Vitamin c. Namun, jangan pula salah sangka. Healing crisis ini sebenarnya hanya berlaku jika kita kekurangan air. Jadi, pastikan cukup 3L air sehari. Jom kita gali apa dia healing crisis ni. Thanks to Laila for the info.

QWhat is healing crisis?
AHealing crisis is a process in which the body undergoes an intense period of cleansing and rebuilding. As part of the healing process the body will begin to discard toxic residues which have build up in your body over the years.During the process of toxic elimination, your body will experience some of the uncomfortable signs and symptoms, and this is recognized as healing crisis. In Chinese Medicine philosophy, true healing should always be preceded by a healing crisis.

QWhy is healing crises happen after taking health supplements?
AAccording to Professor Yoshio Niwa, an expert in molecular nutrition,when we increase our nutrients intake, the nutrients will react with the oxygen in the body. And this reaction actually promotes and stimulates the body organ to perform harder to do cleansing, eliminating, replaces old tissues with new tissues, balancing etc. For example, you may be experience more skin rashes, more bowel movement, and these is a sign of the body is going through an intense detoxification. Imagine if your body is like the rusty iron pipes, and when you put in some rust agent or pipe cleaner, initially more rust will be coming off from the wall of the pipes (toxic), and that may make you feel worse and more dirt flooding around the pipe.But after the rust is all cleanse, then the pipe will become nice and clean again.

QIs healing crisis a good sign?
AYes. Healing crisis is a sign that shows that the treatment or the supplement that you are taking is working. Some people might think that their symptoms got worst, but instead it is a process of natural healing and it is absolutely a good sign to have to move towards to a real healing process. Generally, healing crisis only happen on healthy person as it indicates that your vitality is still strong enough to create a response on the biological changes during the healing process. However, when there is no healing crisis, it may be because either the person is toxins free and is on optimum well balanced health, or he/she’s vitality is too weak and the body is unable to go through any healing process.

QDoes everyone experience the same signs and symptoms during healing crisis?
A: Everyone is different. Some people experience healing crisis right after he/she took the supplement and others will only occur after a month or two. The severity is also different. The more toxic one’s bodily systems are, the more severe the healing crisis.

QGenerally, how long does healing crisis last?
AIt depends on the individual’s health condition. It may lasts for 2-3 days or months.

QMany people feel better after taking supplement, but I have been using supplement for a while, and I did not notice any difference at all, why?
AGenerally, after 1 to 2 months of supplementation, you should feel some changes (eg. Increase energy, better bowel movemet, etc.) If you did not notice any improvement, the possible explanations are:
1You did not consume regularly
2You did not follow the recommended dose
3Afraid of the healing crisis may be too intense, stop taking all together
4Poor diet and life style
5Chronic disease, requires a longer period to recover
6Chronic condition

Healing crisis sign and symptoms
Healing Crisis
Possible Reasons/Causes
Lethargy, sleepiness
Acidic body, poor liver function, over exhausted, need more rest
Headache, heavy headed
High blood pressure, sign of detoxification
Fever, slight fever, restlessness
Increase metabolism, stimulate body immune function
Diarrhea, increase bowel movements, passing out a dark, smelly stool, foul-smelly urine
Sign of detoxification, accumulated waste and residue in the colon
Flatulence, gassy stomach
Poor digestive system
Break out, rashes, itchy skin, bad sweat, mucus secretion, dandruff
Poor liver function, poor colon health and elimination system
Mucus production such as, phlegm, running nose
Poor lung function, passing out phlegm is also a sign of detoxification
Nasal bleeding
May be a sign of anaemia
Muscles and joints are aching and pain
Acidic body, toxins accumulated at the affected area
Increased pain in affected part of body
Speed up the healing process
Insomnia or hyperactive
Poor nervous system
Irregular period, changes in period, itchy bottom, increased mucus secretion
Hormonal imbalance, in the process of hormone regulation
Bleeding with bowel movements
May be haemorrhoid
Dizziness, hunger
Hypoglycemia, anaemia
Nausea, constipation, hiccups
Poor digestive system, liver problem
Slight edema (swelling)
Kidney problem

Reference: Dr. Mary Ruth Swope, Columbia Unversity
Oleh itu, banyakkan bersabar, istiqamah / konsisten dengan pengambilan supplement Shaklee dan pastikan minum air yang mencukupi (3L sehari). Berkat kesabaran, insyaAllah kita akan nampak juga kebaikannya.. 

Ingin mencuba vitamin SHAKLEE? Kami menyediakan Trial Pack SHAKLEE untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 per set dan free delivery. Sila emel saya di ainihayati@gmail.com atau sms ke 012-2897359.
 

Testimoni : Stress sebab susu kurang kini bertukar kepada kegembiraan

Petikan daripada AnakkuWiraku.com...

Email ini ibu terima dari kenalan cyber ibu. Pada awal perkenalan beliau seorang yang sangat stress....alhamdulillah dengan izin ALLAH kini tiada lagi. Beliau lebih ceria kerana penghasilan susunya yang makin bertambah. Alhamdulillah :)

From:
WAN KHAIRUNNISA [Chat now]
...
View Contact
To: norita n 


style>


salam akak,ape kbr kak??smg akak sht di samping anak2 dan suami tersyg..maaf atas kelewatan email sy nie kak..sy sedikit sibuk dgn urusan kursus..nie br sampai kg di trg..esok nak buat aqiqah danial..jmputla dtg kl akak ade kelapangan..biznes sy pun blm lg berjalan dgn baik..blm smpt nak buat sepenuhnya,hopefully dpt buat sepenuhnya slpas nie...doakan sy kak...

pasal pengalaman saya bersama shaklee,nie sy akan ceritakan..

sebelum saye jumpe shaklee,sy sgt stress semasa susukan danial,sbb pd ms tue danial setiap ms nak susu,nak ngempeng ngan sy je..xnak lps nenen..ms tue msh dalam pantang,mlm2 pun die nak susu je stp ms,mcm danial xkenyang mnm susu sy..kdg2 penah sy menangis sbb sgt penat dengan karenah danial dan prnh jgk sy mcm da pts asa nak bagi susu badan pada danial..Satu hari sy bukak susuibu.com,ntah mcm mn sy tersampai di blog kak N,dgn penuh excited sy bc blog akak..pd ms 2 jugak ati sy sgt teruje untuk mencuba shaklee nie...sy pun trs order set C plus alfalfa dari kak N dan saya pun start mkn dan kenal dgn produk shaklee..alhamdulillah,bl sy mkn shaklee susu sy makin banyak,anak sy pun da minum susu ikut timing,xmcm dulu setiap ms nak susu..ape yang saya perasan susu sy makin pekat,kuantiti pun makin banyak.sblm nie sy pam dapat la dlm 4oz je..tapi lepas makan shaklee skali pam dapat la dalam 8-10 oz..sy rase sangat bersyukur sbb susu saye mencukupi hingga sekarang untuk menyusukan anak sy..anak sy pun xpernah di serang demam lagi hingga hari nie walaupun selepas kn cucuk..Banyak kebaikan yang sy dapat dengan produk shaklee nie.badan sy pun tak letih macam sebelum nie,walaupun sy berjage malam tp sy msh blh maintain lagi keesokan harinya..vitamin yang sy ambik skg shaklee set B,ostematrik,ESP,vit e dan lecithin..sy sangat berpuas hati dengan produk shaklee.

2 je la yang sy dapat kongsikan dengan akak..nak karang panjang2 x reti mengarang...hehe..sori ye kak..

Credits: AnakkuWiraku 

Ingin mencuba vitamin SHAKLEE? Kami menyediakan Trial Pack SHAKLEE untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 per set dan free delivery. Sila emel saya di ainihayati@gmail.com atau sms ke 012-2897359.
 

Testimoni : Baby cepat pulih

Testimoni yang dipetik daripada CerryNShaklee.

Pn Dilla Roslan ..junior yang saya kenal melalui Facebook..:-)...dunia tanpa sempadan....saya mula ber Fb dgn beliau sejak beliau pregnant..sehingga sekarang....dan saya yakin ujian setiap ibu berbeza dan unik...dan Pn Dilla pula diuji ketika anak yg baru lahir terkena infection paru2 dan perlu diletakkan di ICU... kalau saya..tak tahula cemana nak menghadapinya.. sebab tu saya kata..setiap dari kita adalah unik...dan hanya Dia yang mengetahui sejauh mana kekuatan kita.. Jom baca kisah Pn Dilla.....

Bila sebut je ‘Shaklee’ ni, mmg satu perkataan yang tak asing lagi bagi saya…Agaknye 1st time dengar Shaklee ni pun masa sekolah rendah…masa tu ibu saya jadi member..tapi masalahnya tak pernah pula nampak botol Shaklee kat umah…sahlah ibu saya memamg macam saya, bukanlah seorang yang suka terikat kepada komitmen…jadi bila cakap pasal vitamin ni, memang dah agak, klau beli sebotol vitamin tu belum tentu lagi tahun depan akan habis…Saya yakin dengan pemakanan yg seimbang, tak perlu lagi vitamin…Namun segalanya berubah bila saya disahkan mengandung anak pertama….Semasa kandungan berusia 5 bulan, dengan berkerja 6 hari seminggu di construction site, membuatkan saya mudah penat dan lesu….saya membeli dan mencuba beberapa vitamin yg dibeli di farmasi…Walaupun tak nampak perubahan yg ketara, saya teruskan makan vitamin tersebut juga…konon-konon dah ambil supplement la…


Pada usia kandungan 7 bulan, saya banyak terbaca tentang kebaikan ‘breastfeeding’ dan membuatkan saya berazam untuk menyusukan anak dengan susu ibu secara ekslusif…Lalu bermulalah usaha saya mencari vitamin/supplement yg sesuai..Kebetulan seorang senior syorkan saya ambil ESP sebagai ‘energy booster’ pada bulan Ramadhan…Allhamdulillah saya menjadi kembali bertenaga dan sejak itu saya tak pernah miss ambil ESP..


Alhamdulillah, pada 9 November 2010, anak lelaki saya selamat dilahirkan…Namun Allah menguji saya apabila anak dimasukkan ke ICU disebabkan infection pada paru-paru. Doktor meminta saya menyediakan bekalan susu ibu untuk diberikan padanya. Alhamdulillah, kesan pengambilan ESP dan Set Confinement, saya tiada masalah untuk mengepam susu untuk dibuat stok. Doktor sampai terkejut melihat stok susu yg begitu banyak sehingga saya demam pada hari ke-3 disebabkan bengkak susu…Maha suci kuasa Allah, penyakit anak saya bertambah baik lebih cepat dari yang dijangkakan mungkin disebabkan juga antibodi yg terkandung dalam susu ibu….

Sampai di rumah, saya tiada masalah untuk menyusukan anak saya di samping membuat stok untuk hari bekerja nanti…Tak sangka ibu saya yang mulanya tak bersetuju dgn keputusan saya untuk direct breastfeeding anak saya, tapi akhirnya dia sendiri yang ‘promote’ breastfeeding ni kepada saudara mara saya…Ibu saya memuji anak saya yang tak banyak meragam, tak kembung perut dan ‘sopan’ je… Alhamdulillah, kini saya nampak hasil pelaburan dan kesabaran saya yang baru sekejap ni…Anak saya membesar dengan sihat dan tak banyak karenahnya..Keputusan untuk menyusukan anak secara ekslusif yang pada awalnya untuk menjimatkan perbelanjaan membeli susu formula akhirnya menjadikan niat saya ikhlas untuk memberikan anugerah Allah ini khasiat yang terbaik dari susu ibu…Dan saya percaya, dengan hati dan niat yang ikhlas, anak saya menjadi seorang anak yang soleh dengan izin Allah selain mendapat keberkatan daripada mengamalkan sunnah ini…


Terima kasih kepada senior saya dan kak Cery yang banyak memberi tunjuk ajar dan semangat untuk saya meneruskan ‘Exclusive Breastfeeding’…Saya bersyukur kerana ditemukan dengan produk Shaklee..Setiap hari, saya tidak lupa untuk berdoa Allah murahkan rezeki anak saya dengan susu ibu dan syukur Alhamdulillah, doa saya dimakbulkan-Nya…Semoga dengan penyusuan ini Allah menerima usaha saya dalam menjalankan tanggungjawab menjaga anugerah-Nya yang tidak terhingga ini...Amin..

credits: CerryNShaklee

Ingin mencuba vitamin SHAKLEE? Kami menyediakan Trial Pack SHAKLEE untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 per set dan free delivery. Sila emel saya di ainihayati@gmail.com atau sms ke 012-2897359.
 

Testimoni : Trial pack B + ESP : Kulit baby makin cantik

Assalamualaikum wrt,
Saya akan share testimoni-testimoni dari pengguna Shaklee yang telah merasakan 'The Shaklee Difference'. Tak kisahlah ibu yang menyusu ke, ibu mengandung ke, yang nak kuruskan badan ke, yang ada masalah kolestrol ke, ataupun cuma inginkan kesihatan yang optimum. Entri kali ini saya kongsikan pengalaman dari Puan Nadxoxo...


Dipetik dari Blog Nadxoxo. 
Setiap hari saya makan 2 tablets Alfalfa. Vitamin C, Multivitamin, dan B Complex pulak saya makan 1 tablet setiap satu. Memang kena minum banyak air bila makan vitamin. So saya pastikan minum 3 liter air masak setiap hari walaupun kadang-kadang tak tercapai :P

ESP plak saya bancuh 1.5 sudu besar dengan Vico. Sedap! :D



Perubahan Yang Dirasakan

1. Pening-pening pada 5 hari pertama selepas consume. Sebab berlaku healing crisis. Tapi takdelah sampai tak boleh buat kerja :D

2. Lil Zahin menyusu sekejap je dah kenyang. Sebelum ni menyusu around 20 - 45 min, kadang sejam. Sekarang tak sampai 10 min pun, sebelah je pulak tu. Rupanya susu semakin pekat. Dah nampak macam formula milk pulak. Hehe.

3. Masa let-down reflex (LDR), susu memancut keluar. Dulu menitik-nitik saje :D Means susu banyak la kan :) Tak dapat nak tunjuk hasil pump sebab saya direct feeding saja hehe.

4. Ada beberapa orang cakap kulit lil Zahin ni halus dan lembut, best bila sentuh. Bukan ke semua baby kulit halus dan lembut? Hehe. Tapi yang saya perasan, dulu muka lil Zahin banyak biji-biji kecil. Bila saya tanya Ummi saya, dia kata masa saya baby dulu pun macam tu.

Sampai ada orang cakap macam udang kena bakar. And bila time lil Zahin ni, ada jugak orang cakap macam udang kena bakar! Haha. Like mother like son :P Tapi lepas consume Shaklee ni, biji-biji tu dah semakin hilang :D


Sebelum consume, usia lil Zahin 22 hari. Banyak biji-biji kat muka. Kesian :(


Selepas sebulan consume, usia lil Zahin 51 hari. Dah takde biji-biji!


Selepas 2 bulan consume, usia lil Zahin 87 hari. Semakin licin :D

Even saya tak lap dengan kain lembab sisa susu kat mulut lil Zahin pun tak naik ruam. Sebab lil Zahin sangat rajin mengelap mulut dia dengan mitten dia. Haha.

5. Berat badan lil Zahin bertambah dengan pesat. Haha. Masa 1st month, berat lil Zahin naik 0.6 kg je. Masa tu baru 5 hari consume Shaklee. 2nd month naik 1 kg dan 3rd month naik 1.4 kg.

Sekarang saya sedang consume trial pack ke-3 dan ESP canister kedua :D Untuk trial pack yang latest ni pulak saya add on calcium :D 



Alhamdulillah, seorang lagi satisfied customer. Saya doakan semua yang consume shaklee supplements mendapat hasil yang memuaskan hati. Amiin..

Ingin mencuba vitamin SHAKLEE? Kami menyediakan Trial Pack SHAKLEE untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 per set dan free delivery. Sila emel saya di ainihayati@gmail.com atau sms ke 012-2897359.

Friday, February 11, 2011

Product Info: SHAKLEE Ostematrix


OsteMatrix™
Comprehensive, Clinically Proven, and Easy to Swallow
Helps Reduce the Risk of Osteoporosis***
Adequate calcium and vitamin D throughout life, as part of a well-balanced diet, may reduce the risk of osteoporosis. In addition to building strong bones and teeth, the nutrients in OsteMatrix
  • Help retain normal blood pressure*
  • Assist in muscle contraction and nerve transmission*
  • Help reduce PMS symptoms such as bloating, cramps, water retention, irritability and moodiness.*

OsteMatrix Provides:
  • 1,000 mg (100% DV) of element calcium from nature’s most concentrated and easily absorbed sources
  • 400 mg (100% DV) of magnesium to help incorporate calcium into bones and strengthen them
  • 400 IU (100% DV) of vitamin D to stimulate calcium absorption

Easy-to-Swallow Coated Caplets
The daily serving is only four caplets. For best results, take two caplets twice daily with food. 
Calcium Alone is Not Enough
The U.S. has one of the highest rates of dairy consumption and calcium intake, yet has one of the highest rates of osteoporosis.

Think of calcium as the bricks to building strong and healthy bones. Bricks can be strong and stable only when combined with mortar. In the case of calcium, the mortar consists of vitamin D, magnesium, boron, zinc, copper, and manganese. With these nutrients, calcium has the support it needs to build bone density when you’re young and minimize bone loss as you age.


The Shaklee Difference
Clinically Proven Absorption
Consumption of just two caplets of OsteMatrix resulted in statistically significant increases in blood calcium levels as measured over a 12-hour period. In order for the body to use calcium to build and maintain strong bones, calcium must first be absorbed.

*** Adequate calcium throughout life as part of a well-balanced diet and regular exercise, may reduce the risk of osteoporosis.


Credits: Shaklee
  • 120 caplets per bottle @ RM59 including postage
  • cadangan pengambilan: 
    • pagi - 2 caplets selepas breakfast
    • malam - 2 caplets selepas dinner


Ingin mencuba vitamin SHAKLEE? Kami menyediakan Trial Pack SHAKLEE untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 per set dan free delivery. Sila emel saya di ainihayati@gmail.com atau sms ke 012-2897359.

Product Info: SHAKLEE Alfalfa Complex


Deeply Rooted Nutrition
Alfalfa is a storehouse of nutrients. Its tap root reaches down as deep as 6 meters, searching out nutrients and minerals from deposits in the soil, while its leaves gather large amounts of chlorophyll through the natural process of photosynthesis.

Alfalfa Complex is a Shaklee Signature Formula originally developed by Dr. Shaklee in the 1950s.

We use only the finest alfalfa grown in California, ensuring a wide range of nutrients, including calcium, phosphorous, iron, and magnesium, as well as chlorophyll, bioflavonoids, trace minerals, and vitamins.

  • Natural Source of alfalfa 
  • Each serving provides 300mg of calcium, about as much as in a glass of milk
  • 330 tablets per bottle @ RM53 including postage
  • 700 tablets per bottle @ RM88 including postage


Credits: Shaklee

Ingin mencuba vitamin SHAKLEE? Kami menyediakan Trial Pack SHAKLEE untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 per set dan free delivery. Sila emel saya di ainihayati@gmail.com atau sms ke 012-2897359.
 

1001 Rahsia Lecithin SHAKLEE

Kepentingan Lecithin

Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

Kandungan Lecithin

  • Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian. 
  • Kolin – satu komponen neurotransmitter
  • Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf
  • Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan


Kegunaan Lecithin

PALING UTAMA
  • Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
  • Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol
  • Menurunkan total serum kolesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)
  • Membantu kawal paras triglycerides
  • Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
  • Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol

PENTING UNTUK FUNGSI OTAK
  • Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb
  • Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak, fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecitin
  • Lecitin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecitin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.

UNTUK KAUM TUA
  • Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua
  • Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb


UNTUK PENGHADAMAN
Lecitin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman

UNTUK SEL
  • Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel
  • Choline & lecitin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita

UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)

Fungsi utama lecitin adalah sebagai "Fat Emulsifier" ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.


Kepada mereka yang nak kuruskan badan, nak kurangkan tahap kolestrol dalam badan atau kepada mereka yang banyak menggunakan otak (student contohnya), amatlah digalakkan mengambil Lecithin ni sebagai makanan tambahan.


Credits: AnakkuWiraku
Cadangan Pengambilan


Pagi : 2 biji selepas breakfast
Tengah hari : 2 biji selepas lunch
Malam : 2 biji selepas dinner 



Ingin mencuba vitamin SHAKLEE? Kami menyediakan Trial Pack SHAKLEE untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 per set dan free delivery. Sila emel saya di ainihayati@gmail.com atau sms ke 012-2897359.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...