Followers

Friday, December 24, 2010

Bahan-bahan (gadgets) untuk Menyusu bagi ibu-ibu bekerja

Assalamualaikum, Saya ingat nak postpone dulu lah sambungan entry lepas. Bagi suspen sikit. Hehehe.. Rasa macam nak share tentang bahan-bahan yang saya 'gunakan' untuk menjayakan misi penyusuan susu ibu pada anak saya. Sekurang-kurangnya boleh dibuat panduan buat ibu-ibu bekerja macam saya. Baiklah puan-puan, bahan-bahan yang diperlukan ialah :

1. Breastpump
Kalau nak ikutkan, ada macam-macam jenis breastpump di pasaran. Tapi diingatkan, carilah breastpump yang bagus dan terkenal kerana 'effectiveness'nya. Antara brand yang ok ialah avent, spectra, medela. Itu antaranya je lah. As for me, saya ada 2 breastpump. Bukan tamak ya puan-puan. Tapi mengikut keperluan saya.

Breastpump pertama saya ialah Spectra 3, beli masa anak pertama saya 6 bulan gitu kot. Testimoni saya: Best, tak bising, praktikal dapat buat double-pumping. Tapi agak susah untuk dibawa ke hulu ke hilir terutama sekali bila perlu outstation sebab motornya berat.
Inilah rupanya Spectra 3. Beli dari kak Kamariah dari www.susuibu.com.
(Pic credits to www.momslittleones.com)


Oh ya, sebelum saya beli breastpump sendiri, pernah testing member opis punya Avent manual. Dan memang puas hati dengan hasilnya.

So bila masuk anak kedua, kirim kat kawan tolong belikan breastpump Avent manual kat Singapore sebab masa tu tengah megasale kat sana so dapat murah giler compare kat sini. Senang hati, kalau outstation, bawak yang Avent je sebab ringan dan x perlu risau nak cari powerpoint. Lagi satu, saya perhati pam Avent ni suction dia lebih kuat la pulak. Sekali press tu susu yang expressed lagi banyak banding spectra. Tapi takpelah Spectra 3 is doublepump, so jimat masa jugak. Orang kata lenguh guna pam manual, tapi saya rasa dengan Avent tak lenguh. Jadi kalau tanya saya, saya recommend pam Avent manual dan Spectra 3, berdasarkan pengalaman saya sendiri.

Inilah lebih kurang rupa set Avent Isis Manual yang saya beli, dengan beg sekali lebih kurang RM290 tak silap.

2.Milkbag
Ada beberapa jenis milkbag saya pernah guna sepanjang menyusukan:
  • plastik aiskrim malaysia - kira milkbag la jugak kan. Sangat jimat space dan jimat duit! kira-kira sekeping tu tak sampai 10sen pun
  • Autumnz Milkbag - dapat hadiah dari kawan masa dalam pantang. Ada ziplock. Penyimpanan susu lebih teratur dan cantik dalam fridge. hehe.. Harga lebih kurang 50sen sekeping. Biasa dijual dalam pek 25keping / 50 keping.
  • You Have A Baby Milkbag - takde ziplock, kena ikat sendiri pakai getah atau apa-apa lah. Harga lebih murah berbanding yang berziplock macam Autumnz dan Joy Angel. Dijual dalam pekk 100 keping.
  • Joy Angel Milkbag - lebih kurang je dgn Autumnz. Kalau beli pun sebab compare harga and beli yang lebih murah time tu. Last sekali beli, borong 100 keping RM50+-.
3. Ice pack
Ya puan-puan, yang ni penting untuk pastikan susu yang diperah di ofis masih dalam keadaan baik bila dibawa balik. So far puas hati dengan MLO punya ice pack.















- covernya -



4. Beg Susu

Saya cuma gunakan beg Avent yang saya dapat dalam set Avent Isis tadi. Bila digunakan bersama ice pack, ok lah.. Sampai rumah jam 6 petang susu masih sejukkkkss..

5. Shawl

Haha.. macam pelik ke? Takde lah.. Sebab apa, saya pam susu di tempat (cubicle) saya je. Dulu biasanya pam di surau. Tapi lama-lama malas pulak nak berjalan ke surau. Baik pam kat tempat je sambil melayari internet ke buat kerja (jarang-jarang).. So, untuk cover line, saya akan cover dengan shawl yang besar tu.. then pusing ngadap ke belakang meja. Pam manual je.. bukan yang auto pun. So far kalau tiba-tiba orang datang pun, still boleh cover lagi. :)


Rasanya itu je bahan-bahan (gadgets) yang saya gunakan untuk pump n store dalam menjayakan misi penyusuan penuh ... Anda bagaimana?


Thursday, December 23, 2010

Pengalaman Menyusu Anak Ketiga

Salam,

Lama jugak tak bersiaran. Maklumlah, cuti agak panjang. Balik kampung, jauh pulak tu...

Kali ni saya nak share pengalaman menyusukan anak saya yang terkini, iaitu yang ke-3.
Alhamdulillah, pengalaman menyusukan anak pertama dan kedua membuatkan saya lebih bersedia. Pengalaman anak pertama dan kedua tu saya kongsikan lain kali la ye. Setiap anak, berbeza pengalamannya :)

Selepas melahirkan, saya terus susukan anak saya semasa dalam labor room lagi. Macam abang-abangnya juga, anak saya ni takde masalah pelekapan dsb. Tapi dia ni macam abang atas dia, kuat tidur. Minum sekejap, tidurnya sampai 3-4 jam. Terpaksa kejut untuk bagi susu. Seperti juga dengan kelahiran sebelum-sebelum, susu saya betul-betul ada dalam tempoh 3-4 hari selepas melahirkan. Namun, macam saya kata tadi, disebabkan dah ada pengalaman selain hasil pembacaan, saya tak panik. Saya yakin yang kolustrom tetap ada dan bayi yang baru lahir perutnya tersangat kecil. Tak perlu diisi dengan susu sehingga 1-2 oz. Saya sangat yakin yang kolustrom saya cukup untuk mengenyangkan perutnya. Lagi-lagi dia pun asyik tidur je. Kira ok la tu kan.

Tapi masuk hari ke-3, susu saya masih lagi tak banyak-banyak. Anak saya dah mula menampakkan kelaparannya dengan lebih kerap menyusu. Lepas menyusu pula, kadang-kadang ngamuk macam tak puas minum. Tapi saya tetap berkeras tak nak campur susu formula. Neneknya dah propose tambah dengan formula. Sebab kesiankan baby, saya suapkan juga air masak alam 1-2 titis. Sekadar untuk hilangkan dahaga. Alhamdulillah, selepas berusaha dengan makan oat, urut kat belikat, minum banyak air masak dan kerapkan penyusuan, susu pun mula 'comes in' pada hari ke-4. Kemudian anak saya warded pula sebab kena jaundice dan demam. Part tu saya tak elaborate panjang lah...

Proses penyusuan sepanjang berpantang pun dilalui dengan tenang. Sepanjang berpantang saya amalkan petua yang biasa-biasa macam makan oat, minum susu, minum air masak banyak (sikit-sikit tapi kerap - untuk elak perut buncit). Lebih kurang genap umur baby sebulan, saya mula membuat stok ebm. Habis cuti bersalin dapatlah dalam 30 pek. Saya masih boleh bertenang, sebab berdasarkan pengalaman anak kedua, susu akan terus bertambah lepas naik kerja 2-3 bulan...

Namun, tidak seperti yang disangkan, susu saya tidak menampakkan 'kenaikan produksi' dalam tempoh yang diharapkan. Saya mula panik bila saya terpaksa ambil stok ebm 1 pek sehari untuk keperluan seharian anak saya. Oh tidak! Kenapa susu saya tak sebanyak masa anak kedua dulu? Kalau pam, dapat dalam 4 oz sahaja. Di pejabat saya pam 2x sahaja iaitu jam 10 pagi dan 4 petang. Di rumah saya pam 2x (waktu pagi sebelum pergi kerja dan sekali waktu malam.) Sedangkan bila anak saya masuk 5 bulan, dia minum 5 x 4oz! Kalau anak kedua dulu, masa mula naik kerja dapatlah 4 oz, tapi sebulan dua lepas tu hasil pemerahan boleh mencapai hingga 7-8 oz sekari pam. Seronok sangat.

Saya cuba macam-macam cara untuk tambahkan hasil. Tambah sesi mengepam, pam sambil menyusu, minum oat.. Tapi masih tidak mendapat hasil yang memberangsangkan. Sehinggalah satu hari tu ... jeng jeng jeng... Sambungannya di entry selepas ini ya.

Tungguuuu...!! :)

Monday, December 13, 2010

Penyusuan susu ibu - dulu dan sekarang

Assalamualaikum wrt,

Rasanya semakin ramai ibu-ibu yang sedar akan kebaikan susu ibu. Contohnya di pejabat saya sendiri boleh nampak perbezaan yang agak ketara bilangan ibu-ibu yang mengepam susu semenjak dua menjak ni, berbanding dengan 5 tahun yang lalu. Memandangkan majoriti staf di pejabat saya adalah wanita, jadinya macam saling bersambut batton pulak bila bab mendapat bayi baru... Rasanya tak pernah lagi pada sesuatu masa tu, tiada ibu yang sedang mengandung. Murah rezeki betul lah. hehe..

Tapi tu lah.. yang bezanya.. dulu tak pernah pula nampak sesiapa mengepam pada waktu pejabat. Mungkin ada, tapi tidak seramai sekarang. Kalau hari ini, di unit saya sahaja ada 3 ibu yang mengepam susu. Alhamdulillah... pada masa yang sama, boleh bertukar-tukar pendapat, cerita dengan ibu-ibu lain. Walaupun saya sendiri tidaklah mengepam di surau di mana kebanyakan ibu lain melaksanakan misi itu. Tapi sesekali terserempak semasa yang lain tu sedang memerah, dapatlah bertanya amaun perahan hari tu ke... baby dah minum berapa auns sekarang, makan/minum apa untuk banyakkan production... kan best tu :)

Kalau dulu jarang nak dengar brand breastpump macam Avent, Medela, Spectra. Kalau ada pun, pureen, tollyjoy dan yang seangkatan dengannya. Dengar harga breastpump sampai dua - tiga ratus, melopong. Mahalnya! Tapi sekarang orang sanggup keluarkan duit sampai ribu-ribu untuk dapatkan breastpump yang berkualiti.

Dulu mana pernah dengar 'nursing ponco', 'nursing cover'.... sehinggalah 'nursing baju kurung' :) semakin tinggi kesedaran tentang penyusuan susu ibu, semakin kreatif minda mereka yang business-minded ni. hehe.. Saya ada jugak terima hadiah 'nursing ponco' tapi cuba sekali tu, anak saya ngamuk-ngamuk dok dalam tu. Panas agaknya, dan tak biasa. Jadi simpan aje lah... Cover pakai tudung pun cukup :)

Kesimpulannya, tiada lagi alasan buat ibu-ibu untuk tidak menyusu bayi secara sepenuhnya. Kerana pada zaman IT ini, segalanya di hujung jari anda. Keazaman semata-mata tidak mencukupi. Ilmu perlu digali sedalamnya dan bersedialah dari seawal kandungan 3 minggu untuk memastikan bayi kita mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya dari kita. Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Moga Allah permudahkan laluan kita memberi yang terbaik untuk anak-anak. Amin.


Dua budak yang masih fully breastfeed setakat hari ini :)

Jumpa di next entry!





Akhirnya...

Assalamualaikum...

Baru first posting dah 'akhirnya'?? Hihih.. Ya lah, akhirnya wujud jugak blog yang saya idam-idamkan selama ini. Bukan senang rupanya nak bagi nama kat blog baru ya. Mungkin sebab orang lain dah lama berblog, tapi saya baru nak mula. Jadinya habis dirembat nama-nama blog yang terlintas di fikiran. Hampir seminggu jugalah masa diambil untuk dapatkan nama blog sahaja. Harap-harap berbaloilah masa yang dihabiskan untuk memulakan blog ni. Ini kira 'penghijrahan' kecil saya lah... Sempena sambutan Awal Muharam tempoh hari. hihi.. Dan juga sempena ulangtahun saya yang ke-31 tak lama lagi. Saya harap (lagi) dapat memberi manfaat kepada orang lain, kerana "sebaik-baik manusia adalah yang memberi manfaat/kebaikan kepada orang lain..."

InsyaAllah, jumpa lagi di entry seterusnya...

Take care!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...