Followers

Thursday, December 4, 2014

Apabila hidup menjadi satu rutin

Salam,

Tempoh hari saya dengar motivasi pagi di radio IKIM.fm. Kisah niat. Saya cerita semula ya. Maaf kalau tak sama dengan cerita asal.

Di satu sekolah pondok, sedang murid-murid belajar dalam kelas.. Tiba-tiba pintu diketuk oleh seseorang. Baru saja murid yang duduk paling dekat dgn pintu ingin bangun untuk membuka pintu, Tok Guru meminta murid itu duduk semula. Dan Tok Guru meminta murid yg duduk paling jauh dari pintu untuk membuka pintu.

Dipendekkan cerita, setelah selesai urusan tetamu yang datang tadi, Tok Guru pun bertanya kpd anak murid yg mula-mula ingin bukakan pintu tadi. "Apakah yg kamu fikirkan semasa ingin bangun membuka pintu itu tadi? " Murid itu menjawab. Tiada apa yg difikirkan. Kerana adalah normal untuk orang yg paling dekat dgn pintu untuk membukanya apabila ada tetamu ingin masuk.

Tok Guru tersebut bertanya pula kpd murid yg dimintanya membuka pintu itu tadi.

Jawab murid tersebut, "Aku fikir, jika orang yg datang ini dalam kesusahan, aku ingin menjadi orang yg membantu meringankan kesusahannya. Jika orang yg datang itu memerlukan makan, aku ingin menjadi orang yg memberi makan padanya. Jika orang yg datang itu inginkan ilmu, aku ingin menjadi orang yg memberi ilmu kpdnya.. "

Lalu Tok Guru mereka berkata kepada murid tersebut, sesungguhnya engkau telah memperolehi pahala atas KESEMUA kebaikan yg diniatkan tadi, sungguhpun ia tidak berlaku.

Entah mengapa, kisah ini seperti mengejut saya dari lamunan. Pelik tapi benar.. Bukan tak pernah dengar pasal kepentingan NIAT dalam setiap perkara yg kita buat. Tapi, ya la.. kisah ini menjadi asbab untuk saya faham konsep kepentingan niat itu.

Hidup kita kebanyakan masanya sudah menjadi satu rutin yg hampir sama setiap hari. Daripada bangun pagi, bersiap, pergi ke pejabat, buat kerja, pulang ke rumah, memasak, dan akhirnya tidur. Bila dah jadi rutin tu, kita cenderung untuk lakukannya tanpa kita 'sedar'. Kita buat sebab dah terbiasa. Dah jadi amalan setiap hari. Tau-tau aje dah habis.. dah selesai. Bangun tidur gedebak gedebuk, eh dah malam?

Untungnya kalau dalam setiap pekerjaan kita mulakan dengan niat. Niat untuk memberi manfaat kepada makhluk lain. Niat nak berbakti, berjasa. Allah dah janji, niat nak buat benda baik je otomatik dah dapat pahala. Tapi kita (saya la tu) tak ambil peluang yg Allah dah beri untuk kita kutip pahala.

So lepas ni, boleh la kita sebagai ibu, ayah, anak, pekerja, manusia... Stop sejenak sebelum memulakan sesuatu kerja, dan fikirkan macam mana kita nakkan kerja kita tu memberi manfaat pada yg lain. Contohnya tengah buat kuih, boleh set dlm kepala, "Semoga orang yang makan kuih aku ini nanti kenyang dan dapat buat kerja dengan baik, diterangkan hati agar mudah menerima ilmu, ...dll.. " sambil berselawat, insyaAllah..

Tiba-tiba gambar chef kan..


Ayah saya ada kongsikan satu doa atau boleh juga dikatakan niat yg kita boleh amalkan sebaik sahaja bangun pagi. Saya suka sangat doa ni.. Moga ia juga bermanfaat buat anda..

"Ya Allah, aku sedekahkan semua pahala kebajikanku pada hari ini kpd kedua ibu bapaku", sebaik-baik saja kita bangun pagi, dimulakan dengan sedekah Al-Fatihah.


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!


Monday, November 24, 2014

Pengambilan Suplemen di Kala Sakit

Assalamualaikum,

Apakah beza antara penggunaan ubat dan suplemen? Secara umumnya, vitamin diambil sebagai langkah pencegahan. Konsep pengambilan suplemen adalah sebagai satu usaha untuk mengelak penyakit. Kesihatan adalah satu nikmat, yang kita hanya akan hargai apabila datang sakit. Kesan suplemen biasanya bukanlah dalam masa 1-2 hari. Kerana itulah amat penting untuk konsisten dalam pengambilan sesuatu suplemen.

Berbeza pula dgn ubat-ubatan. Ia diambil apabila kita sudah jatuh sakit. Di mana kesannya boleh dikatakan 'serta-merta' kerana kandungan 'drugs' di dalamnya. Namun, kebanyakan ubat akan memberi kesan sampingan terutama jika diambil secara berterusan atau berlebihan. 

Bolehkah suplemen membantu penyembuhan di kala kita telah jatuh sakit?? 


Berdasarkan pengalaman dan pembelajaran saya, jawapannya BOLEH. 

Alhamdulillah, saya dikurniakan nikmat sakit baru-baru ini. Selesema resdung melanda. Dah lama saya tak diserang resdung yg teruk. Maksudnya hidung berhingus cair dan sakit kepala. Mungkin akibat kurang rehat. Rasa nak tidur je kalau boleh! Kalau zaman muda remaja dulu, solution saya apabila selesema macam ni adalah dengan menelan panadol soluble dan tidur! InsyaAllah bangun tidur lega. Kesannya memang cepat dan 'hassle-free'. Memang berbeza la dengan rawatan semulajadi ni. Apa yg saya buat bila dah dapat tanda-tanda nak sakit tempoh hari.. Saya tingkatkan pengambilan vitamin C dan banyakkan minum air masak. Omegaguard pun saya pastikan tak tinggal. Vicks pula sentiasa stand by. Sapu kat hidung.. lega sikit. Bezanya bila rawat guna suplemen ni ialah kita kena banyak bersabar. Sebab kesannya bukan serta-merta ya. Yang penting, lebihkan air masak, rehat... dan YAKIN! Syukur, hari Jumaat and weekends berjaya diharungi dengan stuffy & runny nose (and of course non-stop sneezing!!) Namun hari ini dah much better!

Semasa badan kita sakit, sel-sel kita sakit dan mengalami kerosakan. Inilah masa terbaik untuk kita perbaiki sel-sel kita dengan menyediakan zat penting dan beri 'extra protection' kepada sel melalui pengambilan vitamin yg sesuai. Shaklee adalah suplemen yg semulajadi dan bukan sahaja berkesan. Yang lebih utama, ia SELAMAT!

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Tuesday, November 18, 2014

Omegaguard untuk Anak-anak Tersayang

Assalamualaikum, 

Adoi la.. Lama betul blog ni terabai. Tak apalah, kini saya kembali dengan promo terkini daripada Shaklee. Ecewah..

Ada lagi ke yg belum tahu? Bulan ni promo Omegaguard tahu. Saya suka gila! Lagi suka daripada promo ESP. haha.. Sebab apa? Sebab satu family saya memang consume Omegaguard! Dari mak, ayah, anak-anak hingga ke bibik tau.. Hehe..

Banyak tau khasiat Omegaguard ni.Tapi, untuk saya dan keluarga, saya suka khasiatnya yang baik untuk atasi masalah batuk & asma, untuk tingkatkan sistem pertahanan tubuh, dan tak lupa kerana kandungan DHAnya yang bagus untuk perkembangan otak ;) Suka tak?


Inilah 2 vitamin yg saya suka bagi pada anak-anak. Adnin kemain suka lagi kalau lalau kat area simpan vitamin Shaklee tu.. Tunjuk-tunjuk kat botol vitamin. Suruh ambil la tu. Hehe..

Gambar Along n Faeq tu masa Majlis Penyampaian Hadiah DzulIman & Kafa last year. Dah nak masuk setahun la maknanya.. Tak lama lagi Majlis Penyampaian Hadiah lagi.. Alhamdulillah, tahun lepas Along dapat no. 2 untuk Kafa dan Faeq dapat anugerah apa ya, tak ingat dah.. Biasa la DzulIman suka bagi award2 macam 'Most Obedient Khalifah', 'Most Soft-spoken Khalifah' (award Along tahun ni ;p) Faeq dapat 'Most Generous Khalifah' tahun ni :) Apakah maksudnya? Pemurah senyuman ke? kikih...

Ok, jumpa lagi di entry akan datang. InsyaAllah akan kugigihkan update pasal Omegaguard lagi.. Tungguuu...

p/s: Jangan lupa dapatkan Omegaguard segera! Nak dapat free membership time ni la! Beli 6 botol Omegaguard dapat 1 botol FREE. FREE MEMBERSHIP lagi. Pastu bulan depan dapat plak cash bonus drp Shaklee.. best!!

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Thursday, October 16, 2014

Resepi: Kulit Karipap Rangup

Salam,

Antara kuih yang terawal saya belajar sepanjang hidup saya ialah karipap. Seingat saya sebelum darjah 6 lagi dah berjinak-jinak buat karipap dengan arwah nenek saya yg kami panggil Nyai. Arwah Nyai seorang yg kemas dan pembersih. So bila buat kuih dengan dia, arwah selalu tegur kalau tengah buat tu kita cuit-cuit inti masuk mulut..atau tergaru-garu ke.. Dia kata ish kalau orang nampak, tak selera orang nak makan. Dia memang jaga kebersihan dan adab-adab masa memasak. Saya belajar buat kelim karipap pun dari Nyai saya lah. Arwah buat comel dan kemas sangat. Rasa tak dapat nak tandingi sampai sekarang. Alhamdulillah, sampai ke hari ni, saya masih membuat karipap bila ada masa lapang. Anak-anak dan suami pun dah jatuh cinta dgn karipap air tangan ibu/isteri ni ;)

Karipap bila makan panas-panas memang sedap. Tapi bila dah sejuk biasanya kulit jadi lembik (kalau yg saya biasa buat lah  walaupun jarang sangat karipap tu nak sejuk. Sekejap je dah licin hhehe). Tapi saya ok je lagi, compare dgn kulit karipap yg jenis berderai tu. Kulit karipap ni jadi faktor yg penting juga bila saya nak beli karipap. Susah saya nak suka karipap yang dibeli. Tapi saya suka sangat makan karipap kat satu gerai dekat rumah saya ni. Kulitnya rangup dan intinya pun tak manis. (Karipap inti manis is a major turn-down for me! huhu..) So saya pun google la resepi kulit karipap rangup. Saya cuba dan amat berpuashati! Tu yang nak share kat sini tu.. hehe.. panjang lebau pulak intro ya ;p

Resepi asal ada banyak sumber. Antara yg saya ingat saya refer Kak YatieMemories, JintanManis, AzieJaya.. Banyak lagi sebenarnya. Boleh google and kebanyakannya resepi dari sumber yg sama. Tapi ini yang saya dah olah ya.

Bahan A
1 s.b butter
1/2 kilo tepung gandum (saya agak2 je amik separuh kampit tepung tu)
1 s.b tepung beras
1 s.k garam

Bahan Lain
1/4 cawan minyak masak (agak-agak juga) - dipanaskan seketika atas dapur
1 cawan air sejuk (guna setakat yg perlu sahaja)
1. i) Masukkan bahan-bahan A ke dalam bekas utk menguli, dan gaul rata.
ii) Tuangkan minyak masak yg telah dipanaskan ke atas bahan A tadi.

2. Gaul rata kesemua bahan dgn garpu (minyak panas, takleh guna tangan) hingga dapat tekstur mcm dlm gambar.

3) i. Tuang air sejuk sikit-sikit sambil menguli dgn tangan. Agak-agak dah boleh kepal-kepal doh tu, cukup dah air. Tak semestinya habiskan 1 cawan air tu. 
ii. Rehatkan doh dengan membungkusnya dgn plastik dan simpan dalam peti ais semalaman. 
iii. Bila dah sedia untuk buat karipap, keluarkan doh daripada peti ais dan bentukkan bulat-bulat kecil then leperkan satu-satu dan isi inti n kelim kemudian.

Note: Saya suka doh ni sebab tak melekat pada pinggan/tangan/ kayu penggelek. licin je permukaan doh tu.

Saya tak share la kot resepi intinya ya. Saya suka buat inti blackpepper. Kali ni saya campur sikit tpung jagung supaya berkuah pekat sikit ala-ala chicken pie gitu. heheh...Guna daging korban yg mak bagi, so sedap sebab lembuuut je. :)


Dah siap kelim, susun je atas pinggan. Tak payah pun tabur tepung sebab tak melekat. Kalau doh biasa saya buat memang merata kena tabur tepung. hehe..



Jemput makan makcik-makcik.. sedap tau karipap ibu saya buat ni ;)

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

ESP Bagus untuk Ibu Menyusu yang Nak Slim?

Salam,


Ramai juga customer saya di kalangan ibu menyusu yang sukakan ESP ni bukan semata-mata kerana bagus untuk tenaga, atau milkbooster. Tapi 'side effect' lain yang buat mereka jatuh hati dgn ESP ni ialah ia bantu mengenyangkan perut. Bila diambil pula dgn suplemen lain utk bakar lemak seperti lecithin atau omega, kesan dia memang terbaik! Kenyang, membuang pun lancar..TAPI bukanlah bermakna dah minum ESP ni tak perlu makan nasi dah ye. Ia sekurang-kurangnya membantu kita untuk tak banyak sangat mengunyah jajan yang tak berkhasiat dan banyak kalori tuh. Akak ni cerita lagi...
"Masa tu kuat berpeluh bila buat kerja. And makan xde nak melantak je... wpun x mkn byk, susu bdn still ada. Selalunya kalau diet, sure susu badan affected kan. Ni alhamdulillah, ok"

Pengalaman saya sendiri dengan ESP ni, kalau saya minum dalam jam 7 pagi sebelum keluar ke pejabat, insyaAllah perut tu takdelah lapar. So bila nak beli breakfast tu takdelah memborong macam seminggu tak makan! Maklumlah, ibu menyusu ni perut tu lapar sokmo. Then kalau bfast lambat sikit dlm jam 9 lebih pun ok lagi. So tahan la sikit perut tu, takdelah kol 11 dah berbunyi minta diisi lagi.

Kalau nak baca lanjut tentang ESP ni, bolehlah baca di link ni ya.. Banyak sangat khasiatnya. Tak cukup satu entry kalau saya nak cerita.

Saya doakan hari ini menjadi hari yang proaktif dan produktif buat kita semua. Moga Allah murahkan rezeki kita. Ameen!

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Thursday, October 9, 2014

Bagaimana 3L Air Masak Sehari Mampu Merubah Hidup Anda!

Salam, 

Dah lama nak kongsikan artikel ni. Hari ni baru berkesempatan. Lepas baca artikel ni mesti anda takkan miss minum 3L air masak sehari ;)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

42 year old, Sarah Smith is a British mother of two who was suffering from migraines. The suggested cure by her doctor, turned out to be the secret to her youth fountain. The doctor suggested she stops taking caffeine and increase her water intake. The picture on the left shows Sarah as an average 42 year old. During this time she was always sluggish and suffered from constant migraines. The picture on the right shows her as a woman in her low to mid thirties. The fountain of our youth is clearly right within our reach.
After four weeks: Sarah looks like a different woman
Image Source: www.dailymail.co.uk
The amount of water she drank drastically made a change to her appearance. Her daily routine was normal during the photo on the left. “Usually I start my day with a cup of tea, then I might have a glass of water with my lunch and one with dinner - that's about a litre of liquid in 24 hours. It feels like plenty, but apparently it's not nearly enough.” She said in an article on Daily Mail.

She read a survey that said that one in five women usually consumes less than the recommended amount of water in the UK. This is what led to her experiment. The photo on the left was taken the day she started the trial. It clearly indicates what dehydration can do to a face. 
I am 42, but have to admit I look more like 52 in this picture, which is shocking. There are dark shadows under and around my eyes, which make me look exhausted, a profusion of wrinkles and strange reddish blotches, and my skin lacks any lustre. It looks dead,” She says.
Most of our body functions and systems depend on water. It helps carry nutrients to cells, flash out toxins from our vital organs, eliminate waste and ensure a moist environment for our nose, ear and throat tissues. Not drinking enough water impairs most of these functions.
For 28 days, Sarah took 3 litres of water daily and these are the results: 
 
Week One: Waist 28in, Weight 8st 7lb 
Sarah inquired from her local GP on whether taking all that water (three litres sounds like a lot) will affect her health. "I suggest you have a big jug of water in the morning, then another in the afternoon and another in the evening," he says. "Your kidneys, which filter waste products from the blood before turning it to urine, will quickly feel the benefit, as they will be getting a good flush through."
This Woman Drinks 3 Litres Of Water Every Day
Image Source: www.whydontyoutrythis.com/
Her migraines began to go away and her flexibility improved. Water, according to Gemma Critchley, (British Dietetic Association) helps lubricate joints.
 
Week Two: Waist 28in, Weight 8st 6lb 
She lost a pound.  “My complexion is improving and my skin tone is more even. I still have wrinkles under my eyes, but they look less creepy and shadowy than before. The blotches on my face are diminishing, and the shadows around my eyes are less pronounced,” she says. She also had stopped having headaches.
This Woman Drinks 3 Litres Of Water Every Day
Image Source: www.dailymail.co.uk
"Our brain is 73 percent water, so poor hydration can affect how it functions. Dehydration can reduce our ability to concentrate as well as our cognitive performance," says nutritional physiology senior lecturer at Metropolitan University, Dr Emma Derbyshire.
Critchely advises on water being the best choice because it doesn't have calories and will provide the much needed hydration. She also warns against taking juice since it will provide you with excess energy than you need. 
 
Week Three: Waist 27.5in, Weight 8st 6lb 
She lost half an inch on her waist. “The dark rings and wrinkles under my eyes have virtually disappeared, and my skin looks plumper and more nourished,” she says. She also stopped rubbing her eyes in the morning, which meant the extra water was keeping them moist. 
She ate less since water made her fuller. Studies show that 37% of people usually mistake being thirsty for hunger.
This Woman Drinks 3 Litres Of Water Every Day
Image Source: www.dailymail.co.uk
Week Four:  Waist 27in, Weight 8st 5lb
She lost another 1lb and half an inch on the waist. "I genuinely can't believe the difference in my face. I look like a different woman. The dark shadows around my eyes have all but disappeared and the blotches have gone. My skin is almost as dewy as it was when I was a child. The transformation is nothing short of remarkable."
This Woman Drinks 3 Litres Of Water Every Day
Image Source: www.dailymail.co.uk

That’s the difference drinking lots of water can bring to your life. "I feel fitter, leaner and healthier, and my husband and friends tell me I look ten years younger. Who in their right mind would not want to try something which gets such incredible results?” she asks.
[Source: www.dailymail.co.uk]


~~~~

Amacam, ada berani??? (^ _-)


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Wednesday, October 8, 2014

Nuffnang: 9 BE's running!! Woot woot!

Ini pun rezeki namanya..


Rekod ni. Tak pernah lagi ada 9 BE pada satu-satu masa!
Thanks Nuffnang!! 
Biar lama-lama sikit ya.. Kasi besar sikit amaun tu ;)

Kawan-kawan jemput la klik kat banner atas & tepi tu ya ;)

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...