Followers

Thursday, April 24, 2014

Tips Kekalkan Momentum Mengepam di Kala Anak Berumur 1 Tahun (Tips #1)

Wah .. Tips #1 lagi tu.. nantikan Tips-tips seterusnya ;)
---
Semangat untuk teruskan misi penyusuan ni biasalah.. Ada masa naik, ada masa turun. Apatah lagi kalau perjalanan penyusuan dah masuk 1 tahun macam saya ni (alasan..) kikih..So saya nak share satu tips untuk kekalkan semangat berkobar-kobar tu ya.


Tipsnya ialah... Sila buat jadual mengepam! Boleh buat sendiri je jadual ni. Letak TARKIH/ HARI, SESI KE BERAPA, JAM BERAPA, DAN AMAUN HASIL PERAHAN. Lagi best sediakan juga ruang NOTA di hujungnya. So bolehlah catat sikit apa yang ibu makan untuk hari itu..Ada skip vitamin Shaklee ke tak..ha.. Senang nak buat post-mortem. Kenapa hari sekian-sekian hasilnya lebih meriah dan sebagainya. 

Hari ni baru masuk hari ke-2 saya catatkan hasil perahan saya. hehe..Setelah sekian lama tak pam di awal pagi, kini mulakan balik amalan yang mulia ini. So redha je lah dgn hasil 1 oz tu. InsyaAllah, akan bertambah dari semasa ke semasa. Janji konsisten (sedapkan hati sendiri ;p)

So, ibu-ibu .. jom catat hasil perahan anda dalam jadual yg tersusun. Bila tengok balik hasil yg kita perolehi, secara tak langsung kita akan jadi lebih bersemangat utk teruskan misi ini! 

Boleh hubungi saya atau pengedar Shaklee berdekatan anda(klik) untuk info lanjut dan konsultasi. Kami sedia membantu anda dapatkan Shaklee mengikut bajet dan tahap kesihatan anda.

Hubungi saya untuk dapatkan vitamin Shaklee anda:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Wednesday, April 23, 2014

Adnin turned 1 !

Assalamualaikum,

20 April 2014 genaplah umur anak daraku si Adnin, 1 tahun. Macam tak percaya.. dah setahun rupanya melahirkan si kenit ni. Bila baca balik pengalaman melahirkan Adnin ni, rasa macam baru je berlaku semalam. ;)

Alhamdulillah, Adnin membesar dengan sihat, walaupun badan haluihhhh.. Setiap kali cek up, berat naik dalam 200g macam tu jer. Tengok gaya dia makan, macam selera sangat. Semua yang kita makan dia pun nak makan. Tapi jenis makan sikit-sikit agaknya. Sebab tu badan susah nak bulat. Lasak tu, jangan cakap la. Standard la budak dah pandai merangkak, dan mula dapat kaki. Panjat sana-sini. Semua nak explore. 

Adnin ni, 11 bulan lagi dia dah boleh melangkah. Tapi sampai sekarang 2-3 langkah je. Lepas tu tak mo dah. Unless kita pancing dia dgn barang, nanti dia kejar.. Dapatlah ekstra 2-3 langkah lagi ;p

Tang 'dapat kaki' dah ekspres kan.. Tang gigi pulak slow motion. Hehe.. Tapi genap umur setahun, terus terpacak 4 batang gigi dia! Haha.. 2 gigi atas, 2 gigi bawah. Ni pun dah nampak bayang-bayang gigi-gigi tepi.. Tak lama lagi penuh la tu. Kalau abang-abangnya dulu, seawal 7 bulan dah tumbuh gigi. Adnin memang berbeza!

Dari segi perjalanan penyusuan Adnin pula, setakat ni masih fully breastfeed! Alhamdulillah.. berjaya capai 1 tahun! Tapi nampak gaya ibu kena work extra hard untuk naikkan production. Sebab dah nampak tanda-tanda Adnin tak puas menyusu bila dengan ibu. Stok EBM jangan cakaplah. Memang dah '0' beberapa bulan ni. Pam hari ini untuk esoknya. Ibu lah ni, culas mengepam. huhu...


Ini ibu compilekan beberapa gambar Adnin dari lahir hingga umur 1 tahun. Nak kata ikut bulan pun, tak juga. Mana yang ada je lah dalam koleksi handphone tu :)

Sambut birthday, kalau tak potong kek, rasa macam tak lengkap kan. Nak buat macam mana, dah sinonim dua perkara tu. So utk birthday cake pertama Adnin, ibu decide untuk homemade saje ;)


Oh ya.. Kek ni sangat mudah nak buat tau. Guna resepi Chocolate Banana Cake ni, tanpa banana la kan. Easy peasy! Kami buat sama-sama anak-beranak! Haha.. Kacau-kacau tak sampai 15 min (ye ke?) .. then bakar 30 min. Siap! Sementara tunggu kek sejuk, sediakan choc ganache. Then curah je atas kek. Hias dgn kepingan badam yg dah dibakar, tabur manik gula atas kek. Kek suam-suam lagi terus kita kasi potonggg! Alhamdulillah.. bagi jenjiran merasa 1-2 potong, yang kat rumah pun dah selesaiii.. Wajib buat lagi pas ni!

Alhamdulillah, celebrate pun simple-simple je. Janji merasalah Adnin potong kek...Walaupun Abe Ichi kamu yang over nak memotongnya! ;p Nanti nak celebrate lagi dgn family besar.. Tunggu makchu pulang dari Amerika ya!

Semoga Adnin dan semua anak-anak ibu menjadi anak-anak yg soleh dan solehah, sentiasa mendirikan dan memelihara solat, serta berjaya dunia dan akhirat!

Friday, April 18, 2014

Tips untuk Pesakit Gout


Bagaimana Gout Berlaku?

Gout disebabkan pengumpulan asid urik dalam darah; yang terhasil daripada proses pemecahan makanan. Buah pinggang akan menapis darah dan menyingkirkan asid urik melalui air kencing.

Bagaimanapun bagi pesakit gout, asid urik tidak dapat disingkirkan sepenuhnya dan lama kelamaan paras asid urik dalam darah akan meningkat. Asid urik ini kemudian akan mendap di sendi, terutama pada sendi besar. Biasanya mendapan berlaku pada sendi ibu jari tetapi ia juga boleh berkumpul di sendi lain seperti belakang kaki, buku lali, lutut, pergelangan tangan, siku dan jari.




Asid urik boleh menyebabkan keradangan pada sendi dan ketika inilah serangan gout berlaku. Pesakit akan berasa sakit sehingga tidak boleh menggerakkan sendi terbabit. 

Gout adalah satu daripada penyakit sendi dan serangan pertama biasanya berlaku dalam lingkungan umur 40 hingga 50 tahun. Bagaimanapun, gout boleh menyerang semua peringkat umur, termasuk remaja.

Gout juga boleh disebabkan oleh gemuk, tekanan, kerosakan buah pinggang, penghasilan terlalu banyak asid urik, terlalu sedikit penyingkiran asid urik, kesan sampingan ubat diuretik dan akibat penyakit lain seperti tekan darah tinggi serta kebuluran.

Serangan berlaku secara mengejut dan cepat, tidak seperti artritis lain yang menyerang perlahan-lahan. Sendi terbabit terasa sangat sakit sehingga jika ditindih dengan kain nipis pun dirasa boleh menambah kesakitan.

Serangan gout berlaku pada satu sendi dan tanpa rawatan, setiap serangan boleh berlanjutan antara satu hingga dua minggu. Manakala serangan kedua biasanya mengambil masa lama (bulan atau tahun) untuk berlaku dan serangan ini boleh berulang dari semasa ke semasa pada sendi sama.

Serangan gout boleh dicetuskan oleh beberapa faktor seperti pengambilan minuman beralkohol berlebihan, terlalu banyak makan terutama makanan yang kaya purin, kecederaan kecil pada sendi, tidak cukup minum air, badan mengalami kekurangan air disebabkan pengambilan sesetengah jenis ubat dan mengamalkan diet melampau.

Jika tidak diberi rawatan, serangan boleh berlaku dengan lebih kerap, lama dan mungkin membabitkan sendi lain. Satu perkara penting yang perlu diketahui ialah, serangan gout yang terlalu kerap boleh merosakkan sendi dan kerosakan ini adalah kekal, tidak boleh dipulihkan dan akan menyebabkan pesakit menjadi cacat.

Tips Elak Serangan Gout


Untuk mengelak kesakitan dan kecacatan inilah, selain pengambilan ubat, pesakit gout diingatkan berulang kali untuk minum banyak air sekurang-kurangnya dua hingga tiga liter air masak sehari.

Apabila mendengar saranan ini, ramai pesakit gout, terutama yang sudah berumur, berasa kurang senang kerana ia akan membuatkan mereka kerap buang air kecil dan perkara ini dianggap sangat menyusahkan.

Sebenarnya ini antara kaedah kawalan dan pengurusan penyakit gout. Apabila pesakit minum banyak, air kencing akan menjadi cair dan setiap kali mereka berulang ke tandas, sebahagian daripada asid urik dikeluarkan daripada badan.

Antara langkah lain yang perlu dilakukan pesakit ialah:



1. Kawal makan dengan mengehadkan pengambilan protein daripada sumber haiwan
Sesetengah pesakit beranggapan tidak mengapa makan ikut selera kerana ubat gout yang ada sekarang berkesan dan boleh menghilangkan kesakitan akibat keradangan dalam masa beberapa jam. Betul, tetapi kawalan penyakit gout lebih berkesan dengan menjaga pemakanan.

Kurangkan pengambilan jenis makanan yang kaya purin kerana ia boleh meningkatkan paras asid urik seperti organ dalaman (otak, hati, buah pinggang, limpa, jantung), daging angsa, ikan bilis, sardin, ikan kembung dan makanan laut bercengkerang.

Kajian menunjukkan diet bebas purin hanya dapat mengurangkan 15 hingga 20 peratus paras asid urik. Jadi anda masih boleh makan makanan kegemaran, tetapi pada kuantiti kecil.

Sebaliknya gantikan dengan sumber protein daripada tumbuh-tumbuhan seperti kacang dan kekacang. Ia juga dapat membantu pesakit mengurangkan pengambilan lemak yang boleh mengakibatkan pertambahan berat badan. Lemak tepu juga dikenal pasti antara penyumbang tidak langsung kepada masalah gout.

2. Kawal berat badan

Kegemukan boleh menjejaskan keupayaan badan untuk menyingkirkan asid urik. Jika anda mempunyai masalah berat badan berlebihan, mulakan bersenam dan kawal pengambilan makanan supaya berat badan dapat dikurangkan secara perlahan-lahan. Diet keterlaluan dan mendadak boleh menyebabkan serangan gout.

3. Minum banyak air (plain water) iaitu sekurang-kurangnya dua liter sehari

Tidak mengapa jika anda terpaksa berulang ke tandas banyak kali kerana ia petanda baik. Semakin kerap anda ke tandas, semakin banyak asid urik dibuang.

4. Pilih produk tenusu rendah lemak atau bebas lemak

Ada kajian menunjukkan pengambilan produk tenusu rendah lemak dapat membantu mengurangkan risiko gout.

5. Ambil karbohidrat kompleks 

Sasarkan untuk makan lebih banyak bijirin, sayur dan buah. Kurangkan makanan mengandungi karbohidrat yang diproses seperti roti putih dan kek.

6. Hadkan pengambilan gula 

Terlalu banyak gula akan membuatkan kita kurang makan buah, sayur dan bijirin. Makanan yang banyak gula juga banyak kalori yang akan membuatkan anda lebih senang mengalami pertambahan berat badan. 

7. Banyakkan bersenam
Tentunya ia baik untuk anda, walaupun tidak menderita penyakit gout!


Ini pula cadangan makanan bagi pengidap Gout:

Sumber: mediconweb

Bagaimana suplemen Shaklee boleh membantu?


Alfalfa Shaklee membantu sebagai agen detok secara semulajadi untuk membersihkan toksik dalam badan kita. Alfalfa juga mampu menyingkir asid urik berlebihan daripada badan.

Omega Guard Shaklee yang mengandungi Omega 6 dapat membantu untuk melegakan keradangan yang terjadi di kawasan sendi.

Performance Drink Shaklee yang mengandungi mineral elektrolit mampu untuk mengekalkan kadar keseimbangan bendalir bagi memastikan proses perkumuhan berlaku dengan lancar. Performance Drink dan alfalfa saling berkait.


Sebaik-baiknya, ambillah langkah bijak untuk mencegah daripada mengubati. Shaklee adalah suplemen semulajadi yang terbukti berkesan membantu ramai perbaiki mutu kesihatan.

Hubungi saya untuk dapatkan vitamin Shaklee anda:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Sumber: infokesihatan4u

Wednesday, April 16, 2014

Cadangan Vitamin bagi Masalah Tekanan Darah Rendah @ Low BP ?

Dalam entri ini, saya ada terangkan perbezaan antara Low BP dan Low Hb. Memang sukar membezakan simptom kedua-duanya. Namun, pemeriksaan lanjut dengan pakar perubatan mampu membantu anda kenalpasti masalah kesihatan yg sedang dialami.

Walaupun masalah tekanan darah rendah ni kurang popular berbanding masalah tekanan darah tinggi, risiko dan kesan daripada tekanan darah rendah ini tidak boleh dipandang remeh. Kali ini saya ingin kongsikan dengan anda, vitamin yang elok diamalkan oleh mereka yang menghadapi masalah Low BP. Moga bermanfaat. 




Tekanan darah rendah (hipotensi) adalah keadaan di mana tekanan darah yang lebih rendah dari tekanan yang diperlukan oleh tubuh sehingga setiap organ dari badan tidak mendapat aliran darah yang cukup dan menyebabkan timbulnya gejala hipotensi. Tekanan darah seseorang adalah berbeza. Ini kerana ia membabitkan kawalan utama otak, buah pinggang dan ransangan di dalam salur darah.

Berikut adalah tanda-tanda tekanan darah rendah
  • Cepat lelah 
  • Pening kepala ketika posisi badan berubah 
  • Sukar untuk berkonsentrasi 
  • Mata berkunang-kunang 
  • Mual 
  • Kulit berasa dingin, pucat dan lembap 
  • Pernafasan cepat dan pendek 
  • Defresi 
  • Cepat haus

Tekanan darah rendah terjadi apabila
  • Kekurangan volum darah ~ cecair mengalir dalam saluran darah seperti pendarahan yang tidak boleh terkawal
  • Dehidrasi ~ Dehidrasi mengurangkan kandungan cecair dalam badan seperti kes muntah yang teruk dan cirit-birit
  • Masalah jantung ~ Denyutan jantung yang agak cepat mahupun sebaliknya yang terlalu lambat dan keadaan otot yang lemah

Bagi anda yang menghadapi masalah tekanan darah rendah, anda perlu melakukan perkara-perkara berikut:
  • Bangun dari duduk atau berbaring secara perlahan
  • Jangan berdiri terlalu lama
  • Jangan terlalu lama berdiri di bawah sinaran matahari
  • Diet rendah karbohidrat
  • Banyakkan minum air putih
  • Hindarkan diri dari pengambilan alkohol
  • Jika perlu tambahkan sedikit pengambilan garam
  • Melakukan aktiviti senaman secara teratur
Sumber: Vitaminsihatku

Apakah suplemen yang disyorkan bagi membantu mengurangkan gejala tekanan darah rendah ini?

VitaleaDirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa. Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik.

B Complex Lengkap dengan kesemua 8 vitamin B yang diperlukan tubuh. Ia sangat baik untuk menghilangkan stress dan menukarkan makanan kepada tenaga.

Vitamin C - Melindungi sel daripada radikal bebas (Antioksidan)

OstematrixMelancarkan sistem jantung dan aliran darah (menstabilkan tekanan darah)

Performance Drink - Menstatbilkan bendalir dalam badan dan membantu badan terhidrat dengan baik


Boleh hubungi saya untuk info lanjut dan konsultasi. Saya sedia membantu anda dapatkan Shaklee mengikut bajet dan tahap kesihatan anda.

Hubungi saya untuk dapatkan vitamin Shaklee anda:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.


Thursday, April 10, 2014

Kek Coklat Pisang

Assalamualaikum,

Hari ni pagi-pagi buta membaking! Hehe.. Bukan apa, dah lama aim nak buat kek pisang. Tapi fikir-fikir balik budak-budak ni tak makan sangat kek pisang. Pastu ingat nak buat kek choc moist pulak.. Dah tu tetiba dapat whatsapp gambar kek coklat pisang daripada BFF. Tingg! Bagus jugak idea tu. Hehe..

Google-google, dapat lah resepi ni.. Marbeles sangat keknya! Moist n yummy! Yang penting, separuh dah kena potong.. Fikry ngadap separuh, ibu bawak gi opis separuh. Lagi separuh dalam loyang untuk yang lain. hehe..


Jom, saya kongsikan resepinya. Sangat mudah!! Pakai whisk je. Tak payah pasang-pasang mixer. Lagi satu yang saya suka resepi ni sebab guna sukatan cawan sahaja. Tak perlu guna penimbang. Ding-dong, ding-dong...1+ jam kek sedia utk dimakan ;)

Sumber resepi dari Joy of Baking. Saya tak buat ganache pun. Cuma tabur atas kek dgn kepingan badam.

Chocolate Banana Cake:
2 cups (400 grams) granulated white sugar - saya cuma guna 1 cup gula castor + 1/2 cup gula perang
1 3/4 cups (245 grams) all-purpose flour - saya guna tepung gandum
3/4 cup (75 grams) unsweetened cocoa powder (regular or Dutch-processed) - saya guna cocoa powder van houten
1 1/2 teaspoons baking powder
1 1/2 teaspoons baking soda
1/2 teaspoon salt
2 large eggs
1 cup mashed ripe bananas(about 2 medium sized bananas)
1 cup (240 ml) warm water
1/2 cup (120 ml) milk - saya tak ada, so tak masukkan
1/2 cup (120 ml) corn, safflower or canola oil (or other flavorless oil)
1 1/2 teaspoons pure vanilla extract


Chocolate Ganache Frosting:
8 ounces (227 grams) semisweet or bittersweet chocolate, cut into small pieces
3/4 cup (180 ml) heavy whipping cream
1 tablespoon (14 grams) unsalted butter

Chocolate Banana Cake:


1. Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place rack in the center of the oven. Butter, or spray with a non stick vegetable spray, a 9 x 13 inch (23 x 33 cm) pan. Set aside. 

2. In a large bowl whisk together the sugar, flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, and salt. Set aside.
3. In another large bowl, whisk together the eggs, mashed bananas, water, milk, oil, and vanilla extract. 
4. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir, or whisk, until combined. You will notice that the batter is quite thin. 
5. Pour the batter into the prepared pan and bake for about 35 to 40 minutes or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.  - saya bakar pada suhu 165 celcius utk 35 minit.
6. Remove from oven and let cool on a wire rack. When completely cooled, frost with the Ganache.

Ganache:

1. Place the chopped chocolate in a medium sized stainless steel, or heatproof bowl. Set aside. 
2. Heat the cream and butter in a medium sized saucepan over medium heat (can also be heated in the microwave). Bring just to a boil. 
3. Immediately pour the boiling cream over the chocolate and allow to stand for 5 minutes. Stir until smooth. 
4. When Ganache has completely cooled, beat until soft and fluffy (I use a wire whisk). 
5. Then spread the frosting on top of the cake. Can garnish with dried banana chips.


Serves 16 people.

Cuba.. jangan tak cuba!


Hubungi saya untuk dapatkan vitamin Shaklee anda:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

Wednesday, April 2, 2014

Hot Air Balloon Fiesta Putrajaya 2014

Wordless Wednesday kan.. biarlah gambar yang berkata-kata hari ini :)














Hubungi saya untuk dapatkan vitamin Shaklee anda:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

Tuesday, April 1, 2014

Tips Kekal Sihat Semasa Bercuti @ Travel



Tahukah anda, semasa travel, sistem imun tubuh berada pada tahap yang lebih rendah daripada biasa? Kerana dalam tempoh ini kita terdedah kepada persekitaran baru yang mana badan kita perlukan masa untuk 'adapt'. Ini sedikit sebanyak menaikkan stress level badan kita. Semasa travel badan lebih mudah dehydrated akibat aktiviti fizikal yang lebih daripada biasa, perubahan cuaca dan sebagainya. Tentunya kita tak mahu jatuh sakit semasa bercuti supaya kita dapat enjoyyy...betul tak? Di sini saya nak kongsikan sedikit tips yang boleh kita dan keluarga terus sihat semasa bercuti @ travel...



1) Kekal terhidrat. Atau dengan kata lain, banyakkan minum air kosong supaya badan tak dehydrated. Badan yang dehydrated lebih mudah sakit. So pastikan sentiasa ada bekalan air kosong bersama-sama. Sebaiknya bancuh air Performance Shaklee kerana ia membantu stabilkan bendalir dalam badan dan menghidratkan badan lebih baik daripada air kosong.



2) Sediakan snek berkhasiat. Bawalah bekalan buah-buah potong bersama instead of makanan ringan. Buah-buahan lebih banyak khasiatnya, selain membantu badan terhidrat di samping mengandungi banyak serat yang baik untuk badan. Di RnR juga ada banyak kiosk yg menjual buah potong, so nak beli je pun boleh.


3) Dapatkan rehat @ tidur yang mencukupi. Badan yang kurang rehat lebih mudah jatuh sakit.


4) Rancang aktiviti sepanjang percutian anda supaya kurang stress! Bila kelam-kabut, kesannya kita dan keluarga menjadi stress dan ini tidak baik untuk kesihatan.

Tips terakhir yg ingin saya kongsikan yg tak kurang pentingnya ialah membawa suplemen yg dapat menguatkan sistem imun, iaitu Nutriferon. Mengapa nutriferon? Kerana ia paling ringkas dan lengkap sebagai immune booster. Mudah dibawa travel kerana ia dalam packing sachet kecil. Ala-ala suplemen-on-the-go gitu. 

Baru-baru ni kakak saudara saya, merangkap biz partner saya melancong ke Indonesia. Beliau mengambil langkah bijak dengan membawa bekal Nutriferon serta ESP. ESP untuk dijadikan alas perut terutamanya bila banyak spend masa atas jalan dan lewat makan. Jom baca testimoni beliau!





"Bekalan ku sewaktu travel ke Bukit Tinggi tempohari..emm amat berkesan dan memuaskan hati...

1 sachet nutriferon tok mama, 1 sachet nutriferon tok ayah dan 1/2 sachet nutriferon tok afiq...diminum bersama milo 3 in 1 setiap hari...yg dibawa bersama2. ALHAMDULILLAH walaupon cuaca Jerebu di Bukit Tinggi Indonesia ( udara tidak sihat ) tp kami dengan Izin Allah tiada mengalami sakit tekak, batuk dan selsema afiq pon cepat baik...manakala ESP plak saya ambil sebelum sarapan pagi utk mengelakkan perut kosong, maklumlahh saya nie mudah "mabuk" kalau jalan jauh2 naik bas dan lebih2 lg perut kosong..Alhamdulillah ESP BERKESAN, tiada langsung rasa pedih perut krn jangka waktu mkn yg jarang."
Jika anda merancang untuk pergi bercuti, pastikan sekurang-kurangnya Nutriferon berada dalam senarai barang yang perlu dibawa k!

Hubungi saya untuk dapatkan vitamin Shaklee anda:
Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...