Followers

Friday, September 12, 2014

Resepi: Easy Mini Cheesecake

Salam,

Hari ini nak hidangkan resepi yg sangat mudah..Easy Mini Cheesecake. So easy, so yummy.. hehe..

Sebenarnya dah lama pasang niat nak buat cheesecake. Cream cheese dah lama jugak beli.. dari bulan puasa aritu kot. Mujurlah tak expired lagi. huhu.. Dr semasa ke semasa bila pergi supermarket nak beli bahan buat cheesecake. Tapi tak sure nak beli apa sebab resepinya tak jumpa-jumpa (tak cari mana nak jumpa kan ;p) Haritu dpt resepi tapi perlukan 2 x 250g cream cheese. Hadoi tak dapek nak beli lagi cream cheese. Yelah, bukannya murah. Ok la.. last-last jumpa resepi yg bahannya dan cara buatnya tak komplikated. agagaaa... Memandangkan cream cheese yang ado cinonet je, kita settle dgn Mini Cheesecake je lah. hehe.. 

Orait. Kita jamu dengan gambar 'in-the-making' dulu...

Untuk makluman, saya takde eletric mixer. Jadi saya sentiasa elakkan resepi yg memerlukan 'bahan dipukul hingga kembang. '

Siap!! Yummyyy...!

Saya rujuk resepi dari euginekitchen:

Easy Mini Cheesecake Recipe – Cupcake Size

http://eugeniekitchen.com/mini-cheesecake/

For 12 mini cheesecakes
Difficulty: Easy
Prep time: 30 minutes
Baking time: 20 minutes
Resting time: at least 2 hours


Ingredients

For crust,
    • 3 oz Digestive biscuits, crushed into fine crumbs (85g)
    • 2 tablespoons melted butter (30g)
For filling,
    • 9 oz cream cheese, softened (255g) (saya guna 250g je)
    • 2/3 cup granulated sugar (133g)
    • ½ teaspoon cornstarch (saya guna tepung kastad, sebab tu kuning hasilnya)
    • ½ teaspoon pure vanilla extract
    • 1 tablespoon freshly squeezed lemon juice
    • 2 eggs

Tools

Directions

1. MAKE CRUST
In a bowl, add biscuit crumbs and melted butter. Stir until combined. Divide the mixture between cupcake molds lined with liners. And press down firmly to make crust.
2. MAKE CREAM CHEESE FILLING
In a bowl add in softened cream cheese and beat on a low speed until smooth. To soften cream cheese I microwaved it for 15 seconds.
Add sugar, cornstarch, vanilla extract, and lemon juice. cornstarch is added to prevent cracking on top and with lemon juice cheesecake tastes better.  And beat until creamy.
Beat in the eggs one at a time until smooth. There should be no lumps.
Saya letak 1/2 ketul toffee candy atas filling utk rasa karamel.
3. BAKE
Divide cream cheese mixture between the lined cupcake molds. Fill almost to the top. Bake in the oven preheated to 355° F (180°C) for about 20 minutes, or until slightly risen.
Ini bergantung kpd oven sebenarnya. Saya bakar dlm suhu 160 C selama 15min. Itu pun rasa dah overbake sebab saya biarkan dulu dia sejuk dlm oven sebelum dikeluarkan - ini tips utk elakkan 'crack' atas cheesecake (biarkan sejuk dlm oven).
4. REST
Transfer to a wire rack and let completely cool in the pan. Cheesecakes will continue to be baked in the pan. And refrigerate for at least 2 hours before serving. Resting overnight is the best.

Notes

There will be cracks when you bake. But after resting in refrigerator, the surface will be sunken a little and look smooth.


Kawan-kawan bolehlah cuba ya...InsyaAllah tidak menghampakan!  

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Monday, September 8, 2014

Cyst, Fibroid vs Soya, GLA Complex

Assalamualaikum,

Lama blog saya ni sunyi kan. Lately lebih banyak perkongsian saya di IG dan FB, so blog agak terabai. Maklumlah, manusia ni bila dah fokus pada satu-satu perkara, pasti ada perkara lain yang dianak-tirikan. Hehe..Yang pasti, Shaklee tetap di hatiku ;)

Entry kali ini saya nak kongsikan satu penulisan berkenaan punca rahim bengkak, oleh Dr. Marlinda. Orang kita kebanyakannya akan 'pegang' kata-kata seorang doktor bila masuk bab kesihatan. Jadi saya ambil peluang dengan adanya doktor di kalangan Shaklee Distributor sendiri :) Of course, para doktor di kalangan ahli Shaklee ini adalah doktor yang memegang prinsip 'prevention is better than cure', bukan merawat penyakit semata-mata.

Oh ya, saya suka penerangan beliau. Ada terangkan sekali betulkah soya punca kanser? Jeng jeng..Satu isu yang tak pernah surut. Jemput baca hingga habis ya.

Petikan asal: Page Dr. Marlinda
Blog beliau: www.drmarlinda.com

KENAPA RAHIM BENGKAK?
 
Ramai pula yang inbox saya tentang isu ini. So, better saya buat sedikit 'press conference'. hihi.. Untuk kita semua lebih jelas.

Ok.

Basically,

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari.

Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'.

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak?

Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.

Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569).

Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

1. Hormon Estrogen yang berlebihan

Fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.

2. Lambakan xenoestrogen dalam badan

Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).

Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco byproducts.

3. Obesiti

- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

4. Genetik

- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?

Kebanyakan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :

- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
- sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal

Perlukah operation?

Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

Cadangan diet yang sesuai:

1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.

2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.

3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.

4. Kawal berat badan

5. Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.

Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?

Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan cont.

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahimyang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

(Michael T. Et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.

Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.

Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst:

1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.

2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc

3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.

4.Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.

5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.

6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi

7. Green tea - powerful antioxidant

GLA boleh ke?


GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan radang dan membantu kestabilan hormon.

GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbanding dari EPO.

Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar.

Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua.

Take care of your health.

Wanita - Anda Istimewa

Luv,

Dr. Malinda

----------------------------

Saya harap perkongsian ini dapat memberi penjelasan sewajarnya kepada mereka yang sedang mencari jawapan. Bacalah dengan hati dan minda yang terbuka. 

Saya sendiri tidak pernah menghidapi penyakit seperti ini. Jadi saya tak dapat nak jangkakan tindakan saya seandainya saya diuji dengan cyst, fibroid dll. Semoga kita semua diberikan kesihatan yang baik. Saya percaya yg sesungguhnya health is the greatest wealth.

Wallahu'alam.


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Saturday, August 23, 2014

Resepi: Banana ESP Shake

Salam,



Resepi yang sangat mudah dan sesuai buat mereka yang berdiet! Untuk sahur, buka puasa atau sebagai minum pagi @ hi-tea pun sesuai sangat. Baik minum shake ni drp makan benda2 yg kurang berkhasiat kan.. Shake ni sangat mengenyangkan!

Bahan-bahan:
1 biji pisang
1/2 cawan susu full cream @ segar
1 cawan air sejuk
1-2 sudu besar ESP
*Ini hanyalah anggaran. Boleh ubahsuai ikut selera. Kalau ikut sukatan saya ni, agak pekat shake yg dihasilkan sebab saya boh 2 s.b ESP & pisang pun agak besar. Boleh lebihkan susu atau air sejuk utk kurangkan kepekatan shake.

Caranya:
Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam blender dan blend hingga smoothhhh...
Kalau ada shake n take tu lagi bagus, boleh terus slurrpp.. Kalau takde macam saya guna blender biasa, tuanglah dulu ke dalam gelas besar dan minum. :)


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Shaklee Efffect: Betul ke GLA Complex Tingkatkan Kesuburan?

Salam,

Semasa menyusukan Fikry dulu, seingat saya lebih 2 tahun saya tak didatangi cik P. Saya memang tak kisah pun cik P tak mai sebab tak de intention utk tambah anak dalam tempoh tersebut. Dan berdasarkan ilmu yg ada, saya pun tak risau bila cik P tak menjenguk memandangkan saya masih menyusukan pada waktu tu.. Tapi ini bergantung juga pada tubuh masing-masing. Ada yg memang exclusively breastfeeding anak pun, dah period semula seawal selepas pantang. Saya sendiri takdelah fully bfeed dalam tempoh 2 tahun tu. 

Tapi ni nak cerita. Dek kerana dipengaruhi oleh pelbagai kebaikan GLA Complex Shaklee utk kulit kita, maka saya telah terjebak mengkonsumasinya! Niat di hati nak dapatkan khasiat GLA yg bagus utk masalah ekzema. Tup-tup dapat khasiat lain juga. Di mana, cukup sebulan (ke sebotol?) saya consume GLA, cik P pun datang. Dan tak lama selepas itu, dia (Cik P) tak datang-datang lagi. huahauahua... Tahniah! Anda disahkan mengandung. :p Jadi, bolehlah kalau nak kata Adnin tu adalah hasil #shakleeeffect dengan izinNya.

Ya, GLA boleh memberi berita gembira kepada anda.. Tapi jangan tak tahu.. Ada yang SERIK ambil GLA ni. Sebab niat nak hilangkan jeragat di wajah selepas habis pantang. Tengok-tengok dah lekat sorang lagi... Alhamdulillah la kan.. Itu rezeki Allah nak bagi :) Hehe.. yang pasti orang tu takut nak amik GLA lagi lepas ni... ;p (bukan kisah saya)

Kalau nak tahu bagaimana GLA Complex membantu meningkatkan tahap kesuburan seseorang, boleh baca entry ini.


Secara ringkasnya kelebihan GLA Complex Shaklee:

1. Bahan Asid linoleik Gama (GLA) hanya boleh didapati daripada 3 tumbuhan (bijiran):-
  • Evening Primerose Oil
  • Blackcurrant
  • Borage – minyak tertinggi 2x ganda dari primrose & 50% lebih tinggi dari blackcurrant
2. Badan boleh membina GLAnya sendiri dengan menukarkan asid linoleik yang didapati secara semulajadi dalam minyak sayuran tetapi faktor-faktor seperti tekanan, penuaan, penyakit & pengambilan alkohol boleh menggangu proses penukaran tersebut. Oleh itu pemakanan tambahan GLA sangat di syorkan bagi memastikan tubuh mempunyai bekalan binaan yang mencukupi untuk postaglandin

3. Diuji secara klinikal untuk bioavailabiliti, serapan & gabungan ke dalam sel & tisu

4. Dari biji borage, sumber semulajadi yang paling pekat asid linoleik gama

5.Setiap kapsul mengandungi 90 mg asid linoleik gama, 216 mg asid linoleik & 15 IU vitamin E

6.Dilindungi oleh Shaklee Guard – sistem anti–oksida semulajadi dipaten secara eksklusif bagi memastikan kestabilan dan kesegaran  



Jom kongsikan kisah #shakeleeeffectoog anda. 

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Sunday, July 27, 2014

Raya, raya juga.. vitamin jgn lupa..

Assalamualaikum..
Rasa sekejap sgt bulan Ramadhan kali ini. Tup-tup besok Ramadhan bakal meninggalkan kita. Ramadhan kali ini meninggalkan banyak kenangan buat kami sekeluarga. Kalau ada mood saya akan ceritakan lebih lanjut dlm entri lain ya.
Di sini saya cuma nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua pengunjung blog Ibu, hebat kan.. Mohon seribu kemaafan di atas semua salah silap saya sama ada disedari atau sebaliknya. Moga kita semua sentiasa di dlm rahmatNya..
Jika anda beraya di sekitar Putrajaya, Bangi dan Cyberjaya.. dan mahu dapatkan vitamin Shaklee segera, boleh hubungi saya k. InsyaAllah saya akan berada di Putrajaya sehingga raya kedua atau ketiga..Tak pasti lagi bila akan balik kampung. Silap-silap tak balik pun!! Huhu..
Readystock utk anda:
ESP
Omegaguard
Chewable C
Sustain Release vita-C
Ostematrix
B complex
Vitalea
Alfalfa
Carotomax
Vitamin E
Zinc
Peppermint Ginger Plus
Herb-lax
Pastikan bekalan vitamin anda tersedia pada musim perayaan ni k.

Aini Hayati Luey
012-2897359

Thursday, July 17, 2014

Pakej Special Raya!

Jom! Siapa nak Pakej Special Raya ni boleh hubungi saya segera. Sesuai diambil di musim perayaan ni. Jangan biarkan lelemak daripada lemang, rendang, lodeh dan pelbagai lagi juadah raya itu menguasai diri anda. Hehe... Boleh nak makan, tapi kena la control juga.. Sebulan berpuasa, jaga makan. Tiba-tiba datang raya, terkam semua makanan berlemak tu... Terkezut badan kan..

Jom sayangi diri kita dengan pengambilan suplemen berkualiti. Fungsi setiap vitamin dlm pakej ini:

Herblax - detoks usus dan buang toksin
Lecithin - bantu bakar lemak
Alfalfa - bantu singkir lemak
Garlic - bantu turunkan kolestrol, atasi ketidakselesaan perut selepas makan berat



 
Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Thursday, July 10, 2014

Welcome to the Club, Adnin!

Assalamualaikum!

Alhamdulillah.. kini Omegaguard telah bertambah seorang lagi peminat!! Ya.. tak lain tak bukan, si Adnin laa.. haha.. 

Malam tadi buka botol Omegaguard yang baru. Test masukkan sebiji dalam mulut Adnin. Amboi.. suka dia.. kunyah-kunyah..Pastu bagi botol Omegaguard kat ibu soh bukak. Nak lagi lettew!! Sabar je lah.. Adnin baru 1 tahun 2 bulan. So ibu bagi selang sehari je la ye sayang... hehee..

Tengoklah telatah Adnin ni.. Marah-marah bila ibu x ikut permintaan dia ;p



Omegaguard ni adalah minyak ikan yg mengandungi DHA yg bukan saje bagus utk perkembangan minda anak-anak.. Ia juga bagus utk masalah ekzema dan lelah.. Malah, bagus utk kuatkan sistem imun tubuh.

Lagi bagus (eh. brp kali bagus da..) tambah Chewable C & Mealshake utk nutrisi anak2 yg lebih lengkap!


Ok lah, takmo cakap banyak.. Nak order Omegaguard dan/atau Chewable C, dan/atau Mealshake, jom klik button bawah ni ;) Mudah je sekarang nak order Shaklee. Jgn takut-takut nak klik button tu ya. 

Sila KLIK utk order produk menggunakan kad kredit atau kad debit!
Jangan risau, anda tetap boleh dapatkan konsultasi percuma daripada saya. Saya tahu siapa customer saya.. :)

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...