Followers

Thursday, July 9, 2015

Sumbangan kepada Madrasah Tahfiz Al Barakah (Golongan Asnaf Zakat)

Assalamualaikum,

Sempena bulan mulia dan penuh barakah ini, saya nak ajak sahabat semua untuk rebut pahala berganda dengan perbanyakkan sedekah.. Kalau tak tahu nak sedekah pada siapa, di sini saya kongsikan satu Tahfiz yang sedang mengumpul dana untuk beli rumah dan tanah untuk madrasah mereka. 


Moga Allah terima segala amalan kita di bulan yang mulia ini..

-------------------------------------------------------------
YBhg. Datuk/Dato'/Dr/Tuan/Puan untuk makluman semua warga muslimin dan muslimat.

PER: MEMOHON SUMBANGAN PEMBELIAN RUMAH DAN TANAH SEDIA ADA UNTUK GOLONGAN ASNAF ZAKAT

Dengan hormatnya perkara di atas adalah di rujuk.

Sehubungan dengan itu adalah di maklumkan bahawa

2. Madrasah ini mula beroperasi pada tahun 2008 dengan hanya 4 orang pelajar dan kini telah meningkat ke 45 orang pelajar di tapak yang sedia ada. Oleh itu, pada fasa pertama ini, pihak madrasah sedang dalam usaha mengumpul sumbangan dana untuk membeli rumah dan tanah sedia ada yang berharga RM 260,000.00 (RINGGIT MALAYSIA DUA RATUS ENAM PULUH RIBU). Alhamdulillah dengan izin Allah swt dan keprihatinan dari beberapa individu-individu pihak madrasah telah berjaya mengumpul dana sebanyak RM150,000.00 yang telah digunakan sebagai pembayaran pendahuluan, ansuran dan kini pihak madrasah masih memerlukan RM110,000.00 lagi.

3. Matlamat perancangan kami pada fasa kedua adalah untuk membina bangunan asrama di atas tanah sedia ada untuk kegunaan pelajar-pelajar golongan asnaf zakat ini. Semoga pembangunan asrama fasa kedua itu nanti dapat mengasingkan pelajar lelaki dan perempuan yang kini semua menetap di dalam sebuah rumah (30 ‘ X 60’) dan hanya diasingkan melalui dinding bilik.

4. Segala bentuk sumbangan boleh di hulurkan terus ke Madrasah Tahfiz Al Barakah di No. 84 A, Kampung Sempering, JaIan Santan, 01000, Kangar, Perlis atau di salurkan terus ke akaun bank CIMB ISLAMIC BANK NO. AKAUN 8601 61 2584 atau MAYBANK ISLAMIC 5590 1231 1991 diatas nama MADRASAH TAHFIZ AL BARAKAH.

5. Keprihatinan, sumbangan dan bantuan dari pihak tuan/puan kami dahului dengan ucapan ribuan terima kasih. Semoga Allah swt membalas jasa baik tuan/puan di dunia dan akhirat. Mohon bantu sebarkan.

Terima kasih.

Yang Benar,

Ali Azmi

ALI AZMI BIN AB LAH @ ABU BAKAR AL HAFIZ
Lembaga Pengerusi Madrasah Tahfiz Al Barakah

NO. 84 A, KAMPUNG SEMPERING, JALAN SANTAN, KANGAR, 01000, PERLIS DARUL SUNNAH
NO. TEL: 013 492 1160, NO. FAKS: 04 976 5390,

JAIPs: 04 979 4400, BALAI POLIS: 04 908 2342, POS MALAYSIA: 04 976 1555

ZAKAT 1 KEWAJIPAN, SEJUTA HARAPAN

Thursday, June 25, 2015

Tips Jimat Belanja di Musim Perayaan - DAO

Salam,

Pekerja kerajaan memang dah 'raya' hari ni kan.. ye lah, hari gaji. Alhamdulillah.. Dan sana-sini kecoh pasal jarak masa gaji yang agak lama selepas gaji bulan Julai yang bakal diawalkan sebab Hari Raya Aidilfitri. Haa.. seronok, seronok jugak. Tapi cuak pun ya jugak. Maklumlah, bila duit tu dah ada dalam tangan (akaun), memang potensi untuk TERbelanja tu agak tinggi. Lagi-lagi pulak musim perayaan kan. Semua benda rasa 'perlu'!

Meh saya kongsikan pesanan daripada DAO tentang berjimat di musim perayaan ni yo..

  1. Kita ada duit, berjimatlah. Kita tak ada duit, lagi kena berjimatlah.
  2. Jangan main dengan hutang apatah lagi kad kredit hanya untuk beli kuih raya?
  3. Hidup bukan hanya untuk Hari Raya. Hari Raya tetap Raya insyaAllah walaupun semua benda bukan baru.
  4. Jangan hidup kerana nak menunjuk aku ada sofa baru, kereta baru atau bini baru. ;p
  5. Amalan berganda adalah untuk mereka yang menggandakan amalan di dalam bulan Ramadhan dan bukan berbelanja berganda.
  6. Tidak perlu membeli banyak-banyak di pasar Ramadhan. Beberapa hari lepas, saya sempat singgah pasar Ramadhan Taman Cempaka, Melaka bersama isteri saya. Saya jalan dari hujung ke hujung tetapi end up tidak beli apa-apa. Wife saya beli 2, 3 jenis kuih sikit-sikit untuk mak saya sebab mak saya suka nak rasa.
  7. Kita tidak ada duit bukan kerana kita tidak ada duit tetapi ramai mereka tidak ada duit sebab tidak ada disiplin dalam simpanan dan perbelanjaan. Jika apa yang kita buat sekarang tidak mendatangkan hasil, mungkin telah tiba masanya kita buat perkara lain?
  8. Langsir tak baru pun boleh Raya juga. Sports-rim lama pun boleh raya juga.
  9. Pakai baju Raya tahun lepas pun masih sah solat Raya insyaAllah.
  10. Ini saat untuk berjimat cermat walaupun kita fikir kita ada banyak atau sikit duit. Jika anda mahu berbelanja, bagus belanja mereka yang susah. Beri makan walau sikit kepada orang yang berpuasa.
Fikirkan begini, adakah apa yang aku beli ni aset atau bukan?

Mak saya selalu berpesan kepada saya, bukan sebab kita ada duit then kita boleh membazir dan dia juga berpesan, sentiasa fikirkan mereka yang lebih susah dari kita dan bantu mereka.


Jom sama-sama beringat dalam berbelanja di musim perayaan ni. Tanya diri sendiri dulu. Kalau tak beli, tak raya ke? Haa.. gitu. hehe.. Especially barang yg utk diri sendiri lah kan..

Tapi macam mana pun, vitamin tetap keperluan ya zaman sekarang ni. Jangan takut nak belanjakan duit untuk kesihatan diri dan keluarga. Memang ler raya jugak walau tak amik suplemen. Tapi, hasilnya kita dapat 4-5 tahun akan datang, kalau pun tak esok lusa. hehehe.. Hubungi saya untuk dapatkan vitamin semulajadi Shaklee ;)

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!


Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

Resepi Wantan Goreng



Alhamdulillah, semalam cubaan pertama buat wantan telah berjaya mencuri hati anak-anak syurga dan suami tercayang. Asalnya nak buat popia, sebab ada kulit popia dalam freezer. Tapi bahan nak buat popia pulak tak cukup. Sekali ternampak la wantan ni kat blog masakan. Survey dua-tiga resepi, akhirnya decided untuk buat wantan untuk buka puasa semalam. Bahan-bahannya yang biasa-biasa je ada kat rumah. Ada yg letak minyak bijan, udang.. tapi saya omit je mana bahan yang takde. Namun alhamdulillah, hasilnya tetap tak mengecewakan!


Bahan-bahan
1 mangkuk isi ayam yang dicincang halus
1 s.b tepung  jagung
1 biji putih telur
2 ulas bawang merah dicincang
2 ulas bawang putih dicincang
sedikit sos tiram dan kicap
sedikit garam
sedikit daun sup
sedikit lada sulah

Cara-cara
Gaulkan kesemua bahan di atas dan simpan dlm peti ais dalam setengah jam supaya 'mesra'.
Panaskan minyak masak dalam kuali.
Ambil kulit popiah saiz kecil, letakkan 1 sudu kecil inti wantan di bahagian tengah kulit popiah. Sapukan air di sekeliling inti dan tutup kulit popiah seperti bentuk bunjut. Mula-mula buat frust jugak sebab mungkin kulit popiah tu dah lama, so mudah terkoyak. Dah hilang moisture kot. Stress rasa ingat tak jadi dah. Tapi orang kata, practice makes perfect kan, walaupun mana ada manusia yg sempurna. haha.. So bila dah buat 3-4 ketul dah dapat rentak, alhamdulillah dah tahu tricknya. Hehe.. Kalo rasa wantan tu taknak melekat, takpe.. just ready tepi kuali. Bila minyak dah panas, terus masukkan wantan yang dah dibunjutkan.. hold sekejap guna penyepit ke chopstik supaya tak terbukak kulit wantan tu. Bila shape dia dah hold boleh lepas dan buat wantan yg seterusnya. Inilah cara amatur mcm saya yang first time buat wantan. hehehe...


Ok, all da best pada yang ingin mencuba tu. SEDAP!! Anak-anak semua kasi 2 thumbs up!!




Monday, May 25, 2015

Berita Baik 1: FREE 1 Botol Vitalea Iron Formula

Assalamualaikum,


Hari tu saya ada bagitau yang banyak berita gembira daripada Shaklee bulan ni kan? Sebenarnya bukan bulan ni jer. Tapi sampai bulan Oktober tau! So biarlah saya cerita satu per satu berita gembira itu.

Sebagai pengeluar mulitivitamin pertama dunia, Shaklee menyambuat ulangtahun ke-100 (1915-2015) Vitalea Iron Formula pada bulan ini hingga Oktober. Sehubungan dengan itu, Shaklee berbesar hati memberikan sebotol Vitalea PERCUMA! Bagaimanakah caranya? Mudah ajer. Haa.. peluang baik buat pengamal Shaklee yang masih belum menjadi ahli. Dengan berdaftar sebagai ahli Shaklee disertakan dgn belian mana-mana produk, anda layak untuk dapat sebotol Vitalea Iron Formula secara PERCUMA!! Bestnya. Rasa nak daftar jadi ahli semula jer. Boleh ke?? ;p



OK Jom. Nak daftar bawah group saya, boleh contact saya segera.


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!



Aini Hayati Luey

ID Shaklee: 852412

sms/whatsapp: 012-2897359




COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

Thursday, May 14, 2015

Alternatif yg Lebih Selamat kepada Aerosol (Spray lipas, serangga dll)

Salam,



Ahaks.. tengok gambar pun dah tahu apa alternatifnya kan. Tak saspen langsung. Hehe.. 

Jangan tak percaya, saya dah jumpa alternatif kepada Aerosol yang mengandungi bahan kimia berbahaya tu.. Ya, ia adalah Sabun Serbaguna Basic H!! Semenjak dapat hadiah botol spray ni drp kakak tersayang, kak N.. hidupku kini lebih mudah. Penggunaan Basic H dapat dijimatkan, dan penggunaannya juga dapat di'optimize'kan! Nak lap meja, spray basic H. Nak bunuh lipas, spray basic H. Nampak sekawan semut atas lantai, spray basic H. (Tapi nak spray lalat or nyamuk tak sesuai la kot. hehe). Kita pun tak risau anak terdedah dengan bahan kimia bahaya. Lepas spray kat lipas or semut tu, biar seketika.. pastu lap jer. Berkesan i tell you. Dah lah selamat untuk anak-anak, selamat untuk bumi jugak. 




So, kawan-kawan.. apa lagi.. jom bertukar kpd Basic H. Syukur, Basic H yang out of stock haritu kini dah kembali di pasaran.. Dish Wash yang hot items tu pun dah ada.. Ibu-ibu memang sukakan Dish Wash Shaklee ni sebab dapat selesaikan masalah puting susu anak berkerak. Tak percaya? Jangan percaya.. Order dan cuba dulu ;)


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!




Aini Hayati Luey

ID Shaklee: 852412

sms/whatsapp: 012-2897359




COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!



Wednesday, May 13, 2015

Kurma Yusuf Taiyoob Dates n Such

Assalamualaikum,


Bulan Rejab dah hampir ke penghujungnya.. Ramai ambil peluang untuk puasa sunat mahupun puasa ganti. Makanan yang paling sinonim dgn puasa, apa lagi kalau bukan kurma a.k.a tamar kan.. 

Kalau kenkawan nak dapatkan kurma Yusuf Taiyoob yang glamer n eksklusif tuuu... bolehlah dapatkan daripada Dates n Such. Harga terbaik, servis TIP TOP! Nak beli sikit boleh, nak beli borong pun boleh.. Nak COD boleh (tengok kawasan juga..), nak minta poskan pun boleh .. 

Sebarang info lanjut boleh hubungi Dates n Such melalui:

HP: 012-232 8437
Emel: datesnsuch@gmail.com
FB Page:  Dates n Such


Kalau nak tahu, tahun ni pembekal mula kenakan GST pada produk YuTa. Tapi Dates n Such ambil keputusan untuk absorb saje kenaikan harga 6% itu. Baik hati tak? Haa.. semua demi menghargai sokongan pelanggan sama ada yang lama, baru mahupun yang bakal menjadi pelanggan ;) 

So, jangan lupa dapatkan stok kurma anda daripada Dates n Such okay!

Tq!

Thursday, May 7, 2015

Seminar Bisnes Jootawan - Harga Special (Limited!)

Salam,


Saya tahu ramai di kalangan sahabat dan readers yang minat berniaga (macam saya), betul tak?? Tapi kadang-kadang yang membantutkan niat kita nak berniaga ialah, tak tahu di mana nak mula. 

Haa, apa kata sebagai langkah permulaan, uols join Seminar Bisnes anjuran Jootawan dengan kerjasama Pertubuhan Ikram Malaysia dan Kumpulan Media Karangkraf Bhd sebagai Rakan Sinergi. Saya bukan ada 'share' dalam seminar ni pun. Tapi saje nak share benda baik dgn anda je ;)

Apa yang akan disentuh dalam seminar ini nanti?
  • strategi pelaburan
  • strategi pemasaran offline
  • strategi pemasaran online
  • selok-belok perniagaan korporat
  • strategi penjenamaan dalam perniagaan
  • strategi memenangi produk anda dlm sesuatu industri yg dicebur

Semua perkongsian ini akan dilakukan oleh Fizo Omar, Tan Sri Ali Hashim, Ammar Zahar, Millionaire Sisters, Padzilah Enda Sulaiman (Telekung Siti Khadijah), Datuk Aliff Shukri (Dherbs). Semua nama-nama hebat dalam dunia perniagaan Malaysia kan..!




Apa yang lagi best, harga special untuk pendaftaran sebelum 12 tengah hari esok (8 Mei) tau!! Harga asal tiket ialah RM90. Harga PROMOSI ?? Memang berbaloi-baloi!! Rugi sapa tak grab PELUANG NI! Untuk daftar atau info lanjut, boleh contact:

AMIRA  014-779 0002

Jumpa anda di sana!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...