Followers

Tuesday, November 18, 2014

Omegaguard untuk Anak-anak Tersayang

Assalamualaikum, 

Adoi la.. Lama betul blog ni terabai. Tak apalah, kini saya kembali dengan promo terkini daripada Shaklee. Ecewah..

Ada lagi ke yg belum tahu? Bulan ni promo Omegaguard tahu. Saya suka gila! Lagi suka daripada promo ESP. haha.. Sebab apa? Sebab satu family saya memang consume Omegaguard! Dari mak, ayah, anak-anak hingga ke bibik tau.. Hehe..

Banyak tau khasiat Omegaguard ni.Tapi, untuk saya dan keluarga, saya suka khasiatnya yang baik untuk atasi masalah batuk & asma, untuk tingkatkan sistem pertahanan tubuh, dan tak lupa kerana kandungan DHAnya yang bagus untuk perkembangan otak ;) Suka tak?


Inilah 2 vitamin yg saya suka bagi pada anak-anak. Adnin kemain suka lagi kalau lalau kat area simpan vitamin Shaklee tu.. Tunjuk-tunjuk kat botol vitamin. Suruh ambil la tu. Hehe..

Gambar Along n Faeq tu masa Majlis Penyampaian Hadiah DzulIman & Kafa last year. Dah nak masuk setahun la maknanya.. Tak lama lagi Majlis Penyampaian Hadiah lagi.. Alhamdulillah, tahun lepas Along dapat no. 2 untuk Kafa dan Faeq dapat anugerah apa ya, tak ingat dah.. Biasa la DzulIman suka bagi award2 macam 'Most Obedient Khalifah', 'Most Soft-spoken Khalifah' (award Along tahun ni ;p) Faeq dapat 'Most Generous Khalifah' tahun ni :) Apakah maksudnya? Pemurah senyuman ke? kikih...

Ok, jumpa lagi di entry akan datang. InsyaAllah akan kugigihkan update pasal Omegaguard lagi.. Tungguuu...

p/s: Jangan lupa dapatkan Omegaguard segera! Nak dapat free membership time ni la! Beli 6 botol Omegaguard dapat 1 botol FREE. FREE MEMBERSHIP lagi. Pastu bulan depan dapat plak cash bonus drp Shaklee.. best!!

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Thursday, October 16, 2014

Resepi: Kulit Karipap Rangup

Salam,

Antara kuih yang terawal saya belajar sepanjang hidup saya ialah karipap. Seingat saya sebelum darjah 6 lagi dah berjinak-jinak buat karipap dengan arwah nenek saya yg kami panggil Nyai. Arwah Nyai seorang yg kemas dan pembersih. So bila buat kuih dengan dia, arwah selalu tegur kalau tengah buat tu kita cuit-cuit inti masuk mulut..atau tergaru-garu ke.. Dia kata ish kalau orang nampak, tak selera orang nak makan. Dia memang jaga kebersihan dan adab-adab masa memasak. Saya belajar buat kelim karipap pun dari Nyai saya lah. Arwah buat comel dan kemas sangat. Rasa tak dapat nak tandingi sampai sekarang. Alhamdulillah, sampai ke hari ni, saya masih membuat karipap bila ada masa lapang. Anak-anak dan suami pun dah jatuh cinta dgn karipap air tangan ibu/isteri ni ;)

Karipap bila makan panas-panas memang sedap. Tapi bila dah sejuk biasanya kulit jadi lembik (kalau yg saya biasa buat lah  walaupun jarang sangat karipap tu nak sejuk. Sekejap je dah licin hhehe). Tapi saya ok je lagi, compare dgn kulit karipap yg jenis berderai tu. Kulit karipap ni jadi faktor yg penting juga bila saya nak beli karipap. Susah saya nak suka karipap yang dibeli. Tapi saya suka sangat makan karipap kat satu gerai dekat rumah saya ni. Kulitnya rangup dan intinya pun tak manis. (Karipap inti manis is a major turn-down for me! huhu..) So saya pun google la resepi kulit karipap rangup. Saya cuba dan amat berpuashati! Tu yang nak share kat sini tu.. hehe.. panjang lebau pulak intro ya ;p

Resepi asal ada banyak sumber. Antara yg saya ingat saya refer Kak YatieMemories, JintanManis, AzieJaya.. Banyak lagi sebenarnya. Boleh google and kebanyakannya resepi dari sumber yg sama. Tapi ini yang saya dah olah ya.

Bahan A
1 s.b butter
1/2 kilo tepung gandum (saya agak2 je amik separuh kampit tepung tu)
1 s.b tepung beras
1 s.k garam

Bahan Lain
1/4 cawan minyak masak (agak-agak juga) - dipanaskan seketika atas dapur
1 cawan air sejuk (guna setakat yg perlu sahaja)
1. i) Masukkan bahan-bahan A ke dalam bekas utk menguli, dan gaul rata.
ii) Tuangkan minyak masak yg telah dipanaskan ke atas bahan A tadi.

2. Gaul rata kesemua bahan dgn garpu (minyak panas, takleh guna tangan) hingga dapat tekstur mcm dlm gambar.

3) i. Tuang air sejuk sikit-sikit sambil menguli dgn tangan. Agak-agak dah boleh kepal-kepal doh tu, cukup dah air. Tak semestinya habiskan 1 cawan air tu. 
ii. Rehatkan doh dengan membungkusnya dgn plastik dan simpan dalam peti ais semalaman. 
iii. Bila dah sedia untuk buat karipap, keluarkan doh daripada peti ais dan bentukkan bulat-bulat kecil then leperkan satu-satu dan isi inti n kelim kemudian.

Note: Saya suka doh ni sebab tak melekat pada pinggan/tangan/ kayu penggelek. licin je permukaan doh tu.

Saya tak share la kot resepi intinya ya. Saya suka buat inti blackpepper. Kali ni saya campur sikit tpung jagung supaya berkuah pekat sikit ala-ala chicken pie gitu. heheh...Guna daging korban yg mak bagi, so sedap sebab lembuuut je. :)


Dah siap kelim, susun je atas pinggan. Tak payah pun tabur tepung sebab tak melekat. Kalau doh biasa saya buat memang merata kena tabur tepung. hehe..



Jemput makan makcik-makcik.. sedap tau karipap ibu saya buat ni ;)

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

ESP Bagus untuk Ibu Menyusu yang Nak Slim?

Salam,


Ramai juga customer saya di kalangan ibu menyusu yang sukakan ESP ni bukan semata-mata kerana bagus untuk tenaga, atau milkbooster. Tapi 'side effect' lain yang buat mereka jatuh hati dgn ESP ni ialah ia bantu mengenyangkan perut. Bila diambil pula dgn suplemen lain utk bakar lemak seperti lecithin atau omega, kesan dia memang terbaik! Kenyang, membuang pun lancar..TAPI bukanlah bermakna dah minum ESP ni tak perlu makan nasi dah ye. Ia sekurang-kurangnya membantu kita untuk tak banyak sangat mengunyah jajan yang tak berkhasiat dan banyak kalori tuh. Akak ni cerita lagi...
"Masa tu kuat berpeluh bila buat kerja. And makan xde nak melantak je... wpun x mkn byk, susu bdn still ada. Selalunya kalau diet, sure susu badan affected kan. Ni alhamdulillah, ok"

Pengalaman saya sendiri dengan ESP ni, kalau saya minum dalam jam 7 pagi sebelum keluar ke pejabat, insyaAllah perut tu takdelah lapar. So bila nak beli breakfast tu takdelah memborong macam seminggu tak makan! Maklumlah, ibu menyusu ni perut tu lapar sokmo. Then kalau bfast lambat sikit dlm jam 9 lebih pun ok lagi. So tahan la sikit perut tu, takdelah kol 11 dah berbunyi minta diisi lagi.

Kalau nak baca lanjut tentang ESP ni, bolehlah baca di link ni ya.. Banyak sangat khasiatnya. Tak cukup satu entry kalau saya nak cerita.

Saya doakan hari ini menjadi hari yang proaktif dan produktif buat kita semua. Moga Allah murahkan rezeki kita. Ameen!

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Thursday, October 9, 2014

Bagaimana 3L Air Masak Sehari Mampu Merubah Hidup Anda!

Salam, 

Dah lama nak kongsikan artikel ni. Hari ni baru berkesempatan. Lepas baca artikel ni mesti anda takkan miss minum 3L air masak sehari ;)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

42 year old, Sarah Smith is a British mother of two who was suffering from migraines. The suggested cure by her doctor, turned out to be the secret to her youth fountain. The doctor suggested she stops taking caffeine and increase her water intake. The picture on the left shows Sarah as an average 42 year old. During this time she was always sluggish and suffered from constant migraines. The picture on the right shows her as a woman in her low to mid thirties. The fountain of our youth is clearly right within our reach.
After four weeks: Sarah looks like a different woman
Image Source: www.dailymail.co.uk
The amount of water she drank drastically made a change to her appearance. Her daily routine was normal during the photo on the left. “Usually I start my day with a cup of tea, then I might have a glass of water with my lunch and one with dinner - that's about a litre of liquid in 24 hours. It feels like plenty, but apparently it's not nearly enough.” She said in an article on Daily Mail.

She read a survey that said that one in five women usually consumes less than the recommended amount of water in the UK. This is what led to her experiment. The photo on the left was taken the day she started the trial. It clearly indicates what dehydration can do to a face. 
I am 42, but have to admit I look more like 52 in this picture, which is shocking. There are dark shadows under and around my eyes, which make me look exhausted, a profusion of wrinkles and strange reddish blotches, and my skin lacks any lustre. It looks dead,” She says.
Most of our body functions and systems depend on water. It helps carry nutrients to cells, flash out toxins from our vital organs, eliminate waste and ensure a moist environment for our nose, ear and throat tissues. Not drinking enough water impairs most of these functions.
For 28 days, Sarah took 3 litres of water daily and these are the results: 
 
Week One: Waist 28in, Weight 8st 7lb 
Sarah inquired from her local GP on whether taking all that water (three litres sounds like a lot) will affect her health. "I suggest you have a big jug of water in the morning, then another in the afternoon and another in the evening," he says. "Your kidneys, which filter waste products from the blood before turning it to urine, will quickly feel the benefit, as they will be getting a good flush through."
This Woman Drinks 3 Litres Of Water Every Day
Image Source: www.whydontyoutrythis.com/
Her migraines began to go away and her flexibility improved. Water, according to Gemma Critchley, (British Dietetic Association) helps lubricate joints.
 
Week Two: Waist 28in, Weight 8st 6lb 
She lost a pound.  “My complexion is improving and my skin tone is more even. I still have wrinkles under my eyes, but they look less creepy and shadowy than before. The blotches on my face are diminishing, and the shadows around my eyes are less pronounced,” she says. She also had stopped having headaches.
This Woman Drinks 3 Litres Of Water Every Day
Image Source: www.dailymail.co.uk
"Our brain is 73 percent water, so poor hydration can affect how it functions. Dehydration can reduce our ability to concentrate as well as our cognitive performance," says nutritional physiology senior lecturer at Metropolitan University, Dr Emma Derbyshire.
Critchely advises on water being the best choice because it doesn't have calories and will provide the much needed hydration. She also warns against taking juice since it will provide you with excess energy than you need. 
 
Week Three: Waist 27.5in, Weight 8st 6lb 
She lost half an inch on her waist. “The dark rings and wrinkles under my eyes have virtually disappeared, and my skin looks plumper and more nourished,” she says. She also stopped rubbing her eyes in the morning, which meant the extra water was keeping them moist. 
She ate less since water made her fuller. Studies show that 37% of people usually mistake being thirsty for hunger.
This Woman Drinks 3 Litres Of Water Every Day
Image Source: www.dailymail.co.uk
Week Four:  Waist 27in, Weight 8st 5lb
She lost another 1lb and half an inch on the waist. "I genuinely can't believe the difference in my face. I look like a different woman. The dark shadows around my eyes have all but disappeared and the blotches have gone. My skin is almost as dewy as it was when I was a child. The transformation is nothing short of remarkable."
This Woman Drinks 3 Litres Of Water Every Day
Image Source: www.dailymail.co.uk

That’s the difference drinking lots of water can bring to your life. "I feel fitter, leaner and healthier, and my husband and friends tell me I look ten years younger. Who in their right mind would not want to try something which gets such incredible results?” she asks.
[Source: www.dailymail.co.uk]


~~~~

Amacam, ada berani??? (^ _-)


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Wednesday, October 8, 2014

Nuffnang: 9 BE's running!! Woot woot!

Ini pun rezeki namanya..


Rekod ni. Tak pernah lagi ada 9 BE pada satu-satu masa!
Thanks Nuffnang!! 
Biar lama-lama sikit ya.. Kasi besar sikit amaun tu ;)

Kawan-kawan jemput la klik kat banner atas & tepi tu ya ;)

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Tuesday, October 7, 2014

Tips Atasi Masalah Pelawasan

Bercakap tentang pelawasan, secara ideal kita sepatutnya buang air besar sekerap mana kita makan. Contohnya, kalau kita makan 3 kali sehari, maknanya kita patut membuang air besar 3 kali sehari juga. Tapi kita kalau dapat membuang sehari sekali pun dah syukur kan.

Semakin lama sisa makanan tersimpan dalam badan kita, semakin bertoksiklah badan kita. Kebanyakan penyakit berpunca drp badan yg bertoksik. Sebaik-baiknya, proses detoks dilakukan sekali-sekala untuk buang toksik yang menjadi racun dalam badan kita sendiri.

Ok, tentang detoks tu, saya akan buat entri khusus ya.

Untuk anda yang menghadapi masalah pelawasan. Contohnya membuang dengan kekerapan lebih sehari sekali. Apa kata cuba tips ini.

Minum Air Masak Awal Pagi
Actually, minum segelas air masak sejurus selepas bangun tidur adalah bagus untuk aktifkan organ dalaman kita. Bagi saya, biasanya saya akan rasa untuk membuang tidak lama selepas itu.

Ostematrix Sebelum Tidur Malam
Pengambilan Ostematrix 4 biji sebelum tidur sangat membantu 'bowel movement' anda keesokan paginya.

Herblax
Jika anda menghadapi masalah sembelit, tidak membuang dalam masa 3-4 hari, Herblax mungkin membantu. Kalau perut tu dah buncit mcm mengandung 3 bulan (sebab usus penuh dgn makanan), baik cari penyelesaian cepat! hehe..  Musim raya Haji ni lagi lah sesuai untuk ambil Herblax. Banyak sangat makan daging lembu, kambing kan.. Apa kata flush out sisa-sisa makanan dari usus kita. Elakkan toksin daripada meracuni badan kita.

Ok, sekian dahulu tips tak seberapa daripada saya. ;)

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Tuesday, September 30, 2014

Updates on Adnin (1 year, 5+ months)

Salam,

Dah lama tak update cerita pasal Adnin kan?

Latest - Hari Malaysia kat Pantai Morib

Alhamdulillah, sihat budaknya. Dah banyak akal, org kata. Dah faham apa kita cakap. Bila suruh buat itu, ini.. terus je buat. Cuma mulut tu masih berat. So far takde dengar disitinctive words keluar dari mulut dia. Just macam 'dah', 'nak', 'tak' ..'ayah'. hehe.. Selain daripada jeritan-jeritan tak puas hati, atau nak compete dgn jeritan abang-abang nya, tak dengar bunyi sangat Adnin kebanyakan masanya. :)

Sedapnya makan eskrim dgn abg Ichi. Abg Ichi yg suka layan Adnin n suka jugak buli!


kikik... Adnin kena buli
Melasak tu jgn cakap la.. Suka sangat panjat-memanjat. Panjat kerusi, panjat coffee table. Paling suka dia panjat atas handrest sofa ... and lompat atas sofa!! Grr.. kalau kita ada duduk kat bawah.. oohh lagi dia syok.. dia lompat atas kita, expect kita sambut dia. terkekek2 ketawa. Adoilaa anak dara sorang ni. 


Masa kena chicken pox bulan puasa lepas.
 Kalau minta kiss bukan main kuat bunyi "cchuuppp" tu hehe.. Nak nenen pun pandai.. berlari-lari cari bantal kecik dia. Pastu landing baik punya atas katil. kalau kita lambat merengek-rengek!

Adnin & Breastfeeding

Cak! buat apa tu?! ;p
Adnin masih lagi menyusu badan, walaupun tidaklah sepenuhnya lagi. Masuk 1 tahun 2 bulan, susu nampaknya tak dapat menampung keperluan Adnin. So top-up dgn susu kambing. Ala, susu hi-goat tu je. Sebab Adnin dah lebih setahun, so dah boleh makan macam orang dewasa makan. Kira minum susu tu mcm minum air biasa la.. Lgpun just nak tambah utk 1-2 feeding je masa ibu kerja. Especially time nak lelap nak kena nyot-nyot botol susu. Sometimes bubuh susu fullcream dutch lady je dlm botol dia. Bila ibu kat rumah masih direct breastfeeding. Biasanya balik rumah tengah hari, breastfeed Adnin. So kira 'demand' tu masih ada walaupun tak pam kat opis. Ibu pun dah mula 'M' mengepam kat opis.. nak kena mula balik la.. kalau tidak, nak direct masa kat rumah waktu malam pun macam tak cukup je rasa..
 
Adnin & Shaklee

Setakat ni Adnin suka sangat makan Omegaguard & C Chewable. C Chew ni saya biasa patahkan and bagi Adnin 1/3 camtu je. Suka betul dia.. Padahal masam tu. Kalau lalu tepi bekas vits tu menggelupur nak amik botol Shaklee.. Omegaguard macam biasa, kunyah begitu sahaja :) Oh ya. Baru ni pun dah introduce Meal Shakes kat Adnin. Suka sangat dia!! Shake sejuk-sejuk dgn Fullcream Milk. Sedut guna straw...amboiii.. macam haus sangat! Tak nak berenti selagi kita tak tarik straw tu. 

Baju Raya Adnin. Special ni, bibik yg tambah lace bunga tu tau.

Setakat ini dulu cerita perkembangan Adnin.. Nanti kita story lagi ya.. Moga Adnin terus sihat dan membesar menjadi anak yg solehah, berjaya dan sejahtera dunia dan akhirat!

p/s: Tak sabo nak try boh tonik rambut yang beli dgn Aunty Afrohah. Mana tau dpt rambut hitam lebat macam adik Azzah Nurjannah!

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...