Followers

Wednesday, February 24, 2016

Buah Delima Tinggi Khasiat Asid Folik

Dalam entri saya sebelum ini (klik sini), saya ada kongsikan tentang kepentingan asid folik, terutama sekali pada awal kandungan. Kali ini saya nak kongsikan salah satu buah yang boleh menjadi sumber asid folik yang bagus! 

Ya, buah DELIMA!
Berikut adalah petikan artikel dari PA&MA..
Rasanya ramai yang sudah mengetahui tentang khasiat yang banyak terdapat dalam buah delima terutama untuk wanita mengandung. Amalkan makan buah delima ketika anda mengandung, kerana khasiatnya yang bagus untuk ibu dan bayi seperti berikut:

1. Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung.
2. Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu.
3. Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan.
4. Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik.
5. Mencegah rasa mual.

Bahkan ia turut dinyatakan dalam agama Islam seperti mana Nabi Muhammad SAW bersabda, “Tidak ada delima yang tidak mempunyai buah dari delima surga di dalamnya” (HR Abu Nu’aim)dan “Buah delima dan kulitnya memperkuat pencernaan di perut.” (HR Abu Nu’aim dan Al-Jauzi). 
Kajian di seluruh dunia oleh para pengkaji menemui manfaat kesihatan jus delima. Menurut penyelidik, ibu-ibu mengandung yang berisiko melahirkan anak dengan kelahiran pra matang disarankan mengamalkan pengambilan jus buah delima.
Ini dapat mengurangkan risiko bayi dalam kandungan mengalami kecederaan otak yang disebabkan oleh kadar pengaliran oksigen yang rendah di dalam darah. Jus delima menjadi satu sumber bagi asid folik yang diperlukan bagi tumbesaran bayi yang sihat.
Asid folik adalah satu komponen yang diperlukan dalam pembentukan sel darah merah dan DNA. Wanita yang mempunyai paras asid folik yang lebih tinggi semasa awal kehamilan berkemungkinan mempunyai bayi yang sihat.
Sumber: PAMA

So, apa lagi..ibu-ibu mengandung jangan lupa amalkan buah delima. Sekarang pun dah ada banyak dijual jus delima atau pati jus delima. InsyaAllah khasiatnya masih boleh diperolehi. Selain itu, amalkan juga Set Mengandung Shaklee yang terbukti banyak khasiatnya kepada ibu dan bayi.

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!


Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda! 

Monday, December 28, 2015

Risiko Kekurangan Asid Folik di Awal Kandungan

Apakah asid folik?

Asid folik adalah salah satu vitamin dalam kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis and ekstrak daging lembu. Sesetengah makanan seperti roti dan bijirin sarapan diperkuat dengan asid folik.

Mengapakah saya perlukan asid folik?

Asid folik menolong melindungi bayi dalam kandungan anda daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida.

Spina bifida berlaku apabila pelindung yang melitupi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal. 

Dalam masa 12 minggu pertama kehamilan, otak dan sistem saraf bayi terbentuk dan berkembang dengan pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu. 

Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan, anda sudah boleh berhanti mengambil asid folik. Namun jika anda terus mengambil asid folik sepanjang kehamilan, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda ataupun bayi anda. 

Berapakah jumlah asid folik yang saya perlukan?

Anda dinasihatkan mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari sebaik sahaja anda merancang untuk hamil. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama kehamilan. Baik juga jika anda makan makanan yang kaya dengan folat. 


Sumber: drzubaidi.com

Wanita yang telah mempunyai seorang anak dengan kecacatan tiub neural (NTD) mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat seorang lagi anak dengan kecacatan yang sama. Dalam kes ini, doktor akan mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. 

Jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti yang dipreskripsi untuk mengawal epilepsi, doktor anda mungkin mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. Ini kerana ubat-ubatan itu menghalang keupayaan badan anda menyerap asid folik. 

Sumber: BabyCenter.com


Apakah sumber makanan yang tinggi kandungan Asid Folik? Adakah anda boleh dapatkan Asid Folik daripada suplemen Shaklee? Nantikan entri saya yang seterusnya!


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!


Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda! 

Tuesday, November 3, 2015

Tips Penyediaan Sarapan buat Ibu 'Rajin' Macam Saya

Assalamualaikum,

Siapa ada hadapi cabaran macam saya.. Anak susah nak breakfast sebelum ke sekolah? Hah.. macam ramai je tu .. ;p

Anak saya yang no 2 ni, sangat baik, patuh dan rajin. Cuma ada 1 perkara je yang dia perlu improve. Hehe.. Bangun pagi dengan lebih ceria untuk ke sekolah! Haha.. Lagi-lagi kalau hari Isnin, atau hari pertama sekolah selepas bercuti.. Mulalah kedengaran "Ibu, sakit tekak.. ibu, rasa tak sihat" Hehe.. Biasa ibu pekakkan telinga jer. So lepas mandi, bersiap dan solat.. Duduk kat meja makan dengan muka masham... Memang takde lah nak makan breakfast. Si Along ok je.. Apa-apa yang ibu hidang, dia ngap je, Alhamdulillah.. Tapi Faeq dia tahan minum air kosong je. Kadang paksa minum air milo je pun takmo. Memang tak lalu sangat-sangat lah kiranya. 

Then one fine day, jeng jeng jeng... Ibu offer la susu kocak + ESP. Wahh.. nak pulak dia minum. Habis licin. Konsisten selama 1 minggu, tak miss minum. Sukanya hati ibu. Hehe.. Dah la mudah nak sediakan, berkhasiat pulak tuh. So semenjak dari saat itu, ibunya telah menjadi lebih 'rajin' dan setia menyediakan susu kocak sejuk + ESP utk Abg Ngah n Along setiap pagi sebelum ke sekolah.. Senang hati ibu memikirkan perut anak telah dialas dengan protein bermutu tinggi. Ibunya pun tumpang sekaki. Minum ESP sebelum keluar ke pejabat, so breakfast lambat sikit pun takde hal. 



Selain ESP, Mealshake pun bagus untuk dijadikan sarapan 'segera' anak-segera. Ikutlah favourite masing-masing.

So, ibu-ibu yang rajin macam saya dan inginkan yang terbaik untuk anak-anak.. Boleh amalkan tips simple ini. Sekian, terima kasih.

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!


Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda! 

Monday, October 5, 2015

Resepi Cheesecake Simple

Assalamualaikum,

Saya ni bukanlah expert sangat bab memasak ni. Jadi memang cari resepi yg simple saje. Resepi ni hasil searching dan alteration beberapa resepi. Sebelum hilang ingatan, baik rekodkan dalam blog sebagai rujukan pada masa depan. ;)

Bahan:

Cheese
500g Cream Cheese (saya guna brand Tantura) - biarkan pada suhu bilik
2 biji telur
1 sk esen vanila
1 1/2 sb tepung naik sendiri (resepi asal tepung jagung)
1 cawan gula halus
200g raspberry jam (anggaran) - optional je.

Crust
Lebih kurang 6-7 keping biskut Digestive
4-5 sb butter (saya guna 2 sb je sebab kehabisan. Akibatnya crust jadi agak berderai sebab kurang 'gam')

Cara-caranya:

  1. Hancurkan biskut digestive. 
  2. Cairkan butter atas dapur dan tutup api. 
  3. Masukkan biskut yang telah dihancurkan ke dalam kuali dan kacau hingga rata.
  4. Masukkan bancuhan biskut dan butter tadi ke dalam loyang cheesecake. Tekan-tekan hingga agak padat.
  5. Boleh mula panaskan oven pada suhu 180C.
  6. Kacau cream cheese hingga lembut.
  7. Masukkan gula dan kacau hingga sebati.
  8. Masukkan telur satu per satu dan kacau hingga sebati.
  9. Masukkan esen vanila dan kacau lagi.
  10. Masukkan tepung dan kacau hingga sebati.
  11. Masukkan separuh daripada jem raspberry ke dalam adunan dan kacau secara random je. Ni optional je. Kalau suka cheesecake yang plain, tak payah letak pun ok. Tapi elok ganti dgn perahan air lemon bagi rasa masam-masam sikit.
  12. Tuang adunan cheese ke dalam loyang tadi. 
  13. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan. Letakkan semangkuk air di tray bawah. Kek letak tray atas. Saya guna api bawah je. Bakar dalam anggaran 40 minit.
  14. Nak tau dah masak ke belum, bila goyangkan loyang, kek tak bergegar. So boleh tutup api dan biarkan sementara kek dalam oven. Dah cool off boleh simpan kek dalm fridge.
  15. Hias atas kek dgn baki jem raspberry. 


Kek yang telah disejukkan. Sedia utk dihias sesuka hati.

Yey.. Kek saya dah siap. Saya tolong ibu hias tau.. susun ceri atas kek. Cantik, kan..

Alhamdulillah, dapat buat kek ni sempena birthday husband. Since cik abe bukan jenis makan kek, tapi anak-anak suka kek.. Cubalah lari dari kebiasaan buat kek coklat. Nasib baik menjadi keknya. Husband pun komen OK sebab tak muak.. Raspberry kan rasanya masam-masam. so masuk la dengan rasa cheese tu. Si Adnin dan Abg Ngah la yang dok mengulang makan. Hehe...


Selamat mencuba!!

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!


Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda! 

Thursday, October 1, 2015

Khasiat Vitamin E yang Ramai Tidak Tahu

Salam,

Oktober disambut gembira oleh pengamal Shaklee dengan pelbagai promo best! Omegaguard, GLA dan Vitamin E. Promo terbaru daripada Shaklee, 50% less dengan setiap belian 2 botol Vitamin E tidak wajar dilepaskan! 


Ok saya nak cerita khasiat Vitamin E yang MUNGKIN ramai tidak tahu. Sebabnya, umum maklum yang Vitamin E bagus untuk kulit. Itu memang tak dapat dinafikanlah. TAPI kalau pasangan suami isteri tahu satu khasiat Vitamin E ni, PASTI tak mahu miss ambil setiap malam.. kikik..

OK lah, saya terus fokus kepada khasiat vitamin E yg saya maksudkan ni ya... Jom baca, apa dia ;)

--------
Kelebihan Vitamin E:
  • Memperbaiki kuantiti, kualiti dan memperkuat sperma lelaki supaya dapat bertemu dengan ovum (Sel Telur).
  • Merupakan antioksidan yang dapat menghalang radikal bebas dalam tubuh badan daripada merosakkan sperma dan ovum. Oleh itu, pengambilan Vitamin E yang mencukupi adalah penting bagi menjaga kualiti sperma yang dihasilkan. Taknak la nanti ada risiko dapat anak yang tak sempurna…
  • Merangsang LIBIDO iaitu keinginan seks, kerana ia meningkatkan paras testosteron dalam badan. Kekurangan testosteron menyebabkan nafsu semakin menurun dan stamina semakin berkurangan.
  • Vitamin E Shaklee disertai dengan Selenium. Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa Selenium. Pengambilan Vitamin E haruslah lengkap dengan Selenium untuk mendapatkan kesan pengambilan yang optimum. Tanpa Selenium, ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka masa panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.
Haa.. sudah faham maksud saya? Memang tak rugi la amalkan vitamin E ni tau. Especially bagi ibu-ibu yang dah beranak ramai.. kadang-kadang hadapi masalah 'keinginan' tersebut (malu nak sebut :p). Cubalah amalkan vitamin E ni uols. InsyaAllah tak nyosal. 

Dalam banyak-banyak vitamin E di pasaran, kenapa kena pilih Shaklee? (Sebab ada offer less 50% bila beli 2 botol bulan ni?? haha) Ok, sebabnya ia lengkap untuk keperluan tubuh iaitu 400iu, selain ia adalah dari sumber SEMULAJADI dan dilengkapi dengan SELENIUM!

Sumber: sweepearls

p/s: Nak kesan lebih hebat, boleh amalkan vitamin E bersama Alfalfa. Tapi dapatkan konsultasi pengambilannya dari saya dulu ya ;)

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!


Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda! 


Monday, September 7, 2015

Zinc Bantu Atasi Jerawat?

Assalamualaikum,
Tak tahu lah kenapa, makin menginjak 'dewasa' ni, rajin pulak muka ni dihinggap jerawat. Tempat favourite dia ialah dagu. Huhuu.. 



Banyak faktor pertumbuhan jerawat ni. Selain pemakanan, persekitaran dan pembersih muka juga memainkan peranan penting. Paling saya suka kulit time dalam pantang. Rasa halus mulus je. Mana taknya kan. Tak keluar rumah, so tak kena mata hari, tak kena pencemaran. Makan pun makanan yg berkhasiat. Takde pedas-pedas, takde yg gatal-gatal. Kesannya terzahir pada kulit wajah. Cewah. Ni habis je pantang, habis bedal segala sambal belacan dan macam-macam lagi.. Mau kulit tu tak break out sana sini? (Nangis lagi..)

So semalam entah macam mana geram sebab naik lagi sebiji jerawat di wajahku.. Teringat kebaikan zinc. Ada sesetengah krim yang mengandungi zinc sebab khasiat zinc itu sendiri utk kulit tau. So, tetiba dapat idea. Ting!! Masuk dapur, amik sebiji zinc complex Shaklee, rendam dlm air panas sikit. Biar dia dissolve, pastu tepek kat area yg naik jerawat tu. Dah macam tepek bedak sejuk rupanya. Hehe...Dua kali saya buat. Alhamdulillah! Jerawat tersebut mengering dan semakin mengecut. Harap-harap menjadi lah teknik ni. Malam ni nak tepek lagi. 

"Some research suggests that zinc might be particularly effective in treating topical irritations and injuries, such as acne, skin sores and minor wounds, by helping cells to regenerate [sources: American Academy of Family Physicians, TeensHealth]."

Bagaimana zinc mampu mengatasi jerawat??

Zinc membantu mengurangkan penghasilan minyak atau sebum berlebihan oleh kulit.

"Using zinc topically and taking it orally has shown some potential in preventing and alleviating the inflammation and scarring associated with acne. Zinc may help nip zits in the bud by reducing the amount of natural oil, or sebum, produced in the skin. It may also help heal damaged skin around acne that does develop. Some research has indicated that acne formation results in part from a lack of zinc in the diet [source: Bouchez]."

 Sumber: zinc benefit


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!




Aini Hayati Luey

ID Shaklee: 852412

sms/whatsapp: 012-2897359




COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!

Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

Thursday, September 3, 2015

Berita Baik buat Mak Yong dan Mak Tang

Assalamualaikum!


Klik gambar untuk paparan yg lebih jelas

Sempena 100 tahun ulangtahun Vitalea, Shaklee akan berikan 1 botol Vitalea PERCUMA dengan setiap pembelian Set Healthy Prenatal (Untuk Mak Yong) dan Set Healthy Postnatal (untuk Mak Tang). Apa yang ada dalam set-set ni?

Set Healthy Prenatal (Set Ibu Mengandung)
  • ESP
  • Omegaguard (90 biji)
  • Sustain Release Vitamin C (180 biji)
  • B Complex (120 biji)
  • Ostematrix (120 biji)
  • Vitalea Iron Formula (120 biji)
  • + FREE 1 BOTOL Vitalea Iron Formula (120 biji)
  • LESS 5%
Boleh baca lebih info tentang suplemen kehamilan Shaklee di SINI

Set Healthy Postnatal (Set Ibu Berpantang)
  • ESP
  • Omegaguard (90 biji)
  • Sustain Release Vitamin C (180 biji)
  • Alfalfa S (330 biji)
  • Ostematrix (120 biji)
  • Vitalea Iron Formula (120 biji)
  • + FREE 1 BOTOL Vitalea Iron Formula (120 biji)
  • LESS 5%
 Boleh baca lebih info tentang suplemen berpantang Shaklee di SINI.


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!


Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...