Followers

Tuesday, September 30, 2014

Updates on Adnin (1 year, 5+ months)

Salam,

Dah lama tak update cerita pasal Adnin kan?

Latest - Hari Malaysia kat Pantai Morib

Alhamdulillah, sihat budaknya. Dah banyak akal, org kata. Dah faham apa kita cakap. Bila suruh buat itu, ini.. terus je buat. Cuma mulut tu masih berat. So far takde dengar disitinctive words keluar dari mulut dia. Just macam 'dah', 'nak', 'tak' ..'ayah'. hehe.. Selain daripada jeritan-jeritan tak puas hati, atau nak compete dgn jeritan abang-abang nya, tak dengar bunyi sangat Adnin kebanyakan masanya. :)

Sedapnya makan eskrim dgn abg Ichi. Abg Ichi yg suka layan Adnin n suka jugak buli!


kikik... Adnin kena buli
Melasak tu jgn cakap la.. Suka sangat panjat-memanjat. Panjat kerusi, panjat coffee table. Paling suka dia panjat atas handrest sofa ... and lompat atas sofa!! Grr.. kalau kita ada duduk kat bawah.. oohh lagi dia syok.. dia lompat atas kita, expect kita sambut dia. terkekek2 ketawa. Adoilaa anak dara sorang ni. 


Masa kena chicken pox bulan puasa lepas.
 Kalau minta kiss bukan main kuat bunyi "cchuuppp" tu hehe.. Nak nenen pun pandai.. berlari-lari cari bantal kecik dia. Pastu landing baik punya atas katil. kalau kita lambat merengek-rengek!

Adnin & Breastfeeding

Cak! buat apa tu?! ;p
Adnin masih lagi menyusu badan, walaupun tidaklah sepenuhnya lagi. Masuk 1 tahun 2 bulan, susu nampaknya tak dapat menampung keperluan Adnin. So top-up dgn susu kambing. Ala, susu hi-goat tu je. Sebab Adnin dah lebih setahun, so dah boleh makan macam orang dewasa makan. Kira minum susu tu mcm minum air biasa la.. Lgpun just nak tambah utk 1-2 feeding je masa ibu kerja. Especially time nak lelap nak kena nyot-nyot botol susu. Sometimes bubuh susu fullcream dutch lady je dlm botol dia. Bila ibu kat rumah masih direct breastfeeding. Biasanya balik rumah tengah hari, breastfeed Adnin. So kira 'demand' tu masih ada walaupun tak pam kat opis. Ibu pun dah mula 'M' mengepam kat opis.. nak kena mula balik la.. kalau tidak, nak direct masa kat rumah waktu malam pun macam tak cukup je rasa..
 
Adnin & Shaklee

Setakat ni Adnin suka sangat makan Omegaguard & C Chewable. C Chew ni saya biasa patahkan and bagi Adnin 1/3 camtu je. Suka betul dia.. Padahal masam tu. Kalau lalu tepi bekas vits tu menggelupur nak amik botol Shaklee.. Omegaguard macam biasa, kunyah begitu sahaja :) Oh ya. Baru ni pun dah introduce Meal Shakes kat Adnin. Suka sangat dia!! Shake sejuk-sejuk dgn Fullcream Milk. Sedut guna straw...amboiii.. macam haus sangat! Tak nak berenti selagi kita tak tarik straw tu. 

Baju Raya Adnin. Special ni, bibik yg tambah lace bunga tu tau.

Setakat ini dulu cerita perkembangan Adnin.. Nanti kita story lagi ya.. Moga Adnin terus sihat dan membesar menjadi anak yg solehah, berjaya dan sejahtera dunia dan akhirat!

p/s: Tak sabo nak try boh tonik rambut yang beli dgn Aunty Afrohah. Mana tau dpt rambut hitam lebat macam adik Azzah Nurjannah!

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Thursday, September 25, 2014

Membeli sambil Menderma

Salam,

Untung siapa yang beli set Promo Meal Shake bulan ni tau. Bukan dia je dpt khasiat kebaikan Meal Shakes ni. Malah dapat beri peluang pada anak-anak dari keluarga yang kurang berkemampuan untuk sama-sama perolehi kebaikan Meal Shakes ni! Bukan 1%, bukan 5% tapi 10% daripada hasil jualan Meal Shakes akan Shaklee Cares sumbangkan kepada mereka ini. Best kan.. dapat pahala lagi tu :)



Kenapa Meal Shakes berbeza dengan multivitamin yang lain?
  1. Ia dalam bentuk serbuk – mudah dihadam oleh kanak-kanak mahupun orang dewasa
  2. Ia turut dilengkapi fiber dan protein
  3. Rasa Vanillanya yang lazat, mudah diterima semua orang.
  4. Ia diperbuat dari bahan semulajadi – buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin(sejenis susu) dan lain-lain.
  5. Lactalbumin adalah bahan yang terbaik dan mengandungi protein yang sangat berkualiti dan mudah diserap ke dalam tubuh dari peringkat bayi hingga dewasa. Ia mengandungi pelbagai nutrisi seperti immunoglobulin, lactoferrin, bacteriolysin dan sebagainya.
  6. Ia boleh dijadikan makanan segera (yg berkhasiat, tentunya) sekiranya tak sempat bersarapan di waktu pagi.
Sumber: BabyKawaiiStore

Lebih info tentang Meal Shakes di sini.

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Tuesday, September 23, 2014

Kelebihan Umat Islam Akhir Zaman


Antara Kelebihan Umat Islam Akhir Zaman
 
PENDAHULUAN
Surah Al Baqarah [2] : [255]
.....(Allah) yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya).


PENGENALAN
Umat Islam atau umat Nabi Muhammad saw mempunyai pelbagai kelebihan di dunia dan akhirat. Inilah kurniaan Allah Subhana wa Ta’ala kepada umat Nabi Muhammad saw dimana ia sebagai pelengkap kepada tatacara dalam melalui kehidupan di muka bumi ini samada dari segi akidah, ibadah mahupun segala aspek kehidupan masyarakat yang bertamadun.
Bersyukurlah atas nikmat Allah yang tidak terhingga ini. Di dalam Al-Quran juga telah dinyatakan bahawa umat Islam adalah umat yang terbaik.
Terjemahan : Surah Ali 'Imran [3] : 110
110. Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang mungkar dan beriman kepada Allah. Sekiranya Ahli Kitab beriman tentulah itu lebih baik bagi mereka; di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik.

PERBINCANGAN
Terdapat banyak ayat Al-Quran dan hadith yang sahih mengenai kelebihan umat Islam akhir zaman (tidaklah memperkecilkan umat terdahulu kerana umat akhir zaman sendiri adalah pengikut dan mencontohi umat terbaik terdahulu; iaitu zaman sahabat Rasulullah saw, para tabiin dan tabiut tabiin).
Antaranya;
1. Sentiasa ada golongan umat Islam yang pasti menang.
Dari Tsauban r.a : Rasulullah saw bersabda, "Senantiasa ada sekelompok umatku yang dimenangkan atas kebenaran. Tidak akan membahayakannya orang yang memusuhinya hingga Hari Kiamat sedangkan mereka tetap seperti itu (berada dalam kebenaran)." [3544] Sahih Muslim
Kata Imam Ahmad mengenai hal ini adalah ahli hadith. Kata Imam al-Bukhari, mereka adalah para ahli ilmu. Oleh itu, umat akhir zaman ini tetap ada ilmuan Islam yang sentiasa menang dan tidak mampu diganggu-gugat oleh sesiapapun kerana mereka di dalam jagaan Allah Subhana wa Ta’ala.
Persoalannya untuk apa mereka dimenangkan? Tentulah untuk memimpin umat Islam dari musuh-musuh Islam dan seterusnya menegakkan agama Islam di muka bumi ini serta akan terus dimenangkan sehingga hari yang ditentukan-Nya.
2. Sentiasa ada golongan yang membawa umat Islam ke arah manhaj sebenar.
Dari Abu Hurairah r.a : Rasulullah saw bersabda, "Setiap seratus tahun Allah mengutus kepada umat ini seseorang yang akan memperbaharui agama ini (dari penyimpangan)." [3740] Sahih Abu Daud
Maksud ‘memperbaharui agama’ bukanlah mengada-adakan sesuatu yang tiada dalam Islam, tetapi ia adalah membawa agama ini kembali kepada jalan yang lurus mengikut ajaran yang diajar oleh Rasulullah saw, iaitu kembali kepada Al-Quran dan Al-Sunnah yang sahih serta menghancurkan bidaah yang menyesatkan.
Perkataan ‘seseorang’ pula bukanlah bermakna seorang sahaja, tetapi samada secara individu, perkumpulan atau sesebuah pertubuhan atau organisasi. Mereka akan membetulkan kembali bidaah-bidaah sesat yang terjadi dari bisikan syaitan dan membawa umat Islam kembali berpegang kepada Al-Quran dan sunnah yang sahih.
3. Sentiasa dimuliakan dengan Al-Quran.
Dari ‘Amir bin Watsilah r.a, katanya : Bahawasanya Nafi’ bin ‘Abdul Harits pada suatu ketika bertemu dengan Khalifah Umar r.a di Usfan.
-(Diringkaskan – Hadis ini mengenai Umar r.a bertanya kepada Nafi’, mengapa diangkat Ibnu Abza (hamba yang dimerdekakan) menjadi ketua bagi penduduk Wadi. Lalu Nafi’ menerangkan, bahawa Ibnu Abza mempunyai kefahaman mengenai Al-Quran dan pakar ilmu faraid kerana itulah dia diangkat menjadi ketua di situ)-
Kata Umar r.a, ‘Benar! Nabi saw pernah bersabda, “Bahawasanya Allah akan memuliakan suatu kaum dengan Kitab ini (Al-Quran) dan menghinakan yang lain.” [0783] Sahih Muslim
Umat Islam akan dimuliakan kerana ilmu yang didasarkan serta berpandukan dari Al-Quran. Al-Quran adalah sumber utama ilmu bagi mereka yang ingin berusaha dan mencarigali khazanah yang terdapat di dalamnya samada ilmu sains, kerohanian, perubatan, kejuruteraan, ilmu falaq dan sebagainya.
Umat Islam yang dapat menguasai Al-Quran dan faham bagaimana mengaplikasikannya dalam kehidupan akan dimuliakan. PERLU DIINGAT bahawa perkara ini adalah umum kepada semua manusia dan bukannya khusus kepada umat Islam.
Maksudnya Al-Quran itu diturunkan atau ditujukan kepada seluruh manusia dan seandainya orang kafir yang berpegang kepadanya, tetapi umat Islam meninggalkannya maka dihinakanlah umat Islam itu di mata orang kafir. Inilah antara punca terbesar umat Islam diperlakukan lebih buruk dari binatang ternakan pada masa ini, iaitu meninggalkan dan meremehkan Al-Quran kononnya atas dasar kemodenan serta membebaskan diri dari kejumudan.
KESIMPULAN
Tiga hadith di atas memadai bahawa sesungguhnya Allah benar-benar memelihara umat Nabi Muhammad saw dan tidak membiarkan umat akhir zaman ini terus dalam kesesatan. Hendaklah kita terus bersikap optimis dan yakin bahawa pada masa akan datang umat Islam akan menjadi lebih hebat dan semakin hebat. Kerana ia adalah jaminan dari Allah Ta'ala.
Apa yang penting adalah apa yang perlu kita lakukan sekarang untuk membentuk generasi umat Islam yang hebat esok hari. Kita adalah perintis dan penggerak dalam membentuk masa depan umat Islam dan ini adalah sunnatullah. Maksudnya, ‘Apa yang kita lakukan hari ini membentuk masa hadapan’ (bersesuaian dengan takdir Allah Subhana wa Ta’ala).
Wahuallam Bissawab.
Sumber: Biro Kebajikan, BTM, MOF. 

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Friday, September 12, 2014

Resepi: Easy Mini Cheesecake

Salam,

Hari ini nak hidangkan resepi yg sangat mudah..Easy Mini Cheesecake. So easy, so yummy.. hehe..

Sebenarnya dah lama pasang niat nak buat cheesecake. Cream cheese dah lama jugak beli.. dari bulan puasa aritu kot. Mujurlah tak expired lagi. huhu.. Dr semasa ke semasa bila pergi supermarket nak beli bahan buat cheesecake. Tapi tak sure nak beli apa sebab resepinya tak jumpa-jumpa (tak cari mana nak jumpa kan ;p) Haritu dpt resepi tapi perlukan 2 x 250g cream cheese. Hadoi tak dapek nak beli lagi cream cheese. Yelah, bukannya murah. Ok la.. last-last jumpa resepi yg bahannya dan cara buatnya tak komplikated. agagaaa... Memandangkan cream cheese yang ado cinonet je, kita settle dgn Mini Cheesecake je lah. hehe.. 

Orait. Kita jamu dengan gambar 'in-the-making' dulu...

Untuk makluman, saya takde eletric mixer. Jadi saya sentiasa elakkan resepi yg memerlukan 'bahan dipukul hingga kembang. '

Siap!! Yummyyy...!

Saya rujuk resepi dari euginekitchen:

Easy Mini Cheesecake Recipe – Cupcake Size

http://eugeniekitchen.com/mini-cheesecake/

For 12 mini cheesecakes
Difficulty: Easy
Prep time: 30 minutes
Baking time: 20 minutes
Resting time: at least 2 hours


Ingredients

For crust,
    • 3 oz Digestive biscuits, crushed into fine crumbs (85g)
    • 2 tablespoons melted butter (30g)
For filling,
    • 9 oz cream cheese, softened (255g) (saya guna 250g je)
    • 2/3 cup granulated sugar (133g)
    • ½ teaspoon cornstarch (saya guna tepung kastad, sebab tu kuning hasilnya)
    • ½ teaspoon pure vanilla extract
    • 1 tablespoon freshly squeezed lemon juice
    • 2 eggs

Tools

Directions

1. MAKE CRUST
In a bowl, add biscuit crumbs and melted butter. Stir until combined. Divide the mixture between cupcake molds lined with liners. And press down firmly to make crust.
2. MAKE CREAM CHEESE FILLING
In a bowl add in softened cream cheese and beat on a low speed until smooth. To soften cream cheese I microwaved it for 15 seconds.
Add sugar, cornstarch, vanilla extract, and lemon juice. cornstarch is added to prevent cracking on top and with lemon juice cheesecake tastes better.  And beat until creamy.
Beat in the eggs one at a time until smooth. There should be no lumps.
Saya letak 1/2 ketul toffee candy atas filling utk rasa karamel.
3. BAKE
Divide cream cheese mixture between the lined cupcake molds. Fill almost to the top. Bake in the oven preheated to 355° F (180°C) for about 20 minutes, or until slightly risen.
Ini bergantung kpd oven sebenarnya. Saya bakar dlm suhu 160 C selama 15min. Itu pun rasa dah overbake sebab saya biarkan dulu dia sejuk dlm oven sebelum dikeluarkan - ini tips utk elakkan 'crack' atas cheesecake (biarkan sejuk dlm oven).
4. REST
Transfer to a wire rack and let completely cool in the pan. Cheesecakes will continue to be baked in the pan. And refrigerate for at least 2 hours before serving. Resting overnight is the best.

Notes

There will be cracks when you bake. But after resting in refrigerator, the surface will be sunken a little and look smooth.


Kawan-kawan bolehlah cuba ya...InsyaAllah tidak menghampakan!  

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Monday, September 8, 2014

Cyst, Fibroid vs Soya, GLA Complex

Assalamualaikum,

Lama blog saya ni sunyi kan. Lately lebih banyak perkongsian saya di IG dan FB, so blog agak terabai. Maklumlah, manusia ni bila dah fokus pada satu-satu perkara, pasti ada perkara lain yang dianak-tirikan. Hehe..Yang pasti, Shaklee tetap di hatiku ;)

Entry kali ini saya nak kongsikan satu penulisan berkenaan punca rahim bengkak, oleh Dr. Marlinda. Orang kita kebanyakannya akan 'pegang' kata-kata seorang doktor bila masuk bab kesihatan. Jadi saya ambil peluang dengan adanya doktor di kalangan Shaklee Distributor sendiri :) Of course, para doktor di kalangan ahli Shaklee ini adalah doktor yang memegang prinsip 'prevention is better than cure', bukan merawat penyakit semata-mata.

Oh ya, saya suka penerangan beliau. Ada terangkan sekali betulkah soya punca kanser? Jeng jeng..Satu isu yang tak pernah surut. Jemput baca hingga habis ya.

Petikan asal: Page Dr. Marlinda
Blog beliau: www.drmarlinda.com

KENAPA RAHIM BENGKAK?
 
Ramai pula yang inbox saya tentang isu ini. So, better saya buat sedikit 'press conference'. hihi.. Untuk kita semua lebih jelas.

Ok.

Basically,

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari.

Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'.

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak?

Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.

Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569).

Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

1. Hormon Estrogen yang berlebihan

Fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.

2. Lambakan xenoestrogen dalam badan

Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).

Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco byproducts.

3. Obesiti

- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

4. Genetik

- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?

Kebanyakan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :

- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
- sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal

Perlukah operation?

Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

Cadangan diet yang sesuai:

1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.

2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.

3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.

4. Kawal berat badan

5. Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.

Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?

Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan cont.

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahimyang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

(Michael T. Et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.

Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.

Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst:

1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.

2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc

3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.

4.Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.

5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.

6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi

7. Green tea - powerful antioxidant

GLA boleh ke?


GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan radang dan membantu kestabilan hormon.

GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbanding dari EPO.

Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar.

Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua.

Take care of your health.

Wanita - Anda Istimewa

Luv,

Dr. Malinda

----------------------------

Saya harap perkongsian ini dapat memberi penjelasan sewajarnya kepada mereka yang sedang mencari jawapan. Bacalah dengan hati dan minda yang terbuka. 

Saya sendiri tidak pernah menghidapi penyakit seperti ini. Jadi saya tak dapat nak jangkakan tindakan saya seandainya saya diuji dengan cyst, fibroid dll. Semoga kita semua diberikan kesihatan yang baik. Saya percaya yg sesungguhnya health is the greatest wealth.

Wallahu'alam.


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Saturday, August 23, 2014

Resepi: Banana ESP Shake

Salam,



Resepi yang sangat mudah dan sesuai buat mereka yang berdiet! Untuk sahur, buka puasa atau sebagai minum pagi @ hi-tea pun sesuai sangat. Baik minum shake ni drp makan benda2 yg kurang berkhasiat kan.. Shake ni sangat mengenyangkan!

Bahan-bahan:
1 biji pisang
1/2 cawan susu full cream @ segar
1 cawan air sejuk
1-2 sudu besar ESP
*Ini hanyalah anggaran. Boleh ubahsuai ikut selera. Kalau ikut sukatan saya ni, agak pekat shake yg dihasilkan sebab saya boh 2 s.b ESP & pisang pun agak besar. Boleh lebihkan susu atau air sejuk utk kurangkan kepekatan shake.

Caranya:
Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam blender dan blend hingga smoothhhh...
Kalau ada shake n take tu lagi bagus, boleh terus slurrpp.. Kalau takde macam saya guna blender biasa, tuanglah dulu ke dalam gelas besar dan minum. :)


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Shaklee Efffect: Betul ke GLA Complex Tingkatkan Kesuburan?

Salam,

Semasa menyusukan Fikry dulu, seingat saya lebih 2 tahun saya tak didatangi cik P. Saya memang tak kisah pun cik P tak mai sebab tak de intention utk tambah anak dalam tempoh tersebut. Dan berdasarkan ilmu yg ada, saya pun tak risau bila cik P tak menjenguk memandangkan saya masih menyusukan pada waktu tu.. Tapi ini bergantung juga pada tubuh masing-masing. Ada yg memang exclusively breastfeeding anak pun, dah period semula seawal selepas pantang. Saya sendiri takdelah fully bfeed dalam tempoh 2 tahun tu. 

Tapi ni nak cerita. Dek kerana dipengaruhi oleh pelbagai kebaikan GLA Complex Shaklee utk kulit kita, maka saya telah terjebak mengkonsumasinya! Niat di hati nak dapatkan khasiat GLA yg bagus utk masalah ekzema. Tup-tup dapat khasiat lain juga. Di mana, cukup sebulan (ke sebotol?) saya consume GLA, cik P pun datang. Dan tak lama selepas itu, dia (Cik P) tak datang-datang lagi. huahauahua... Tahniah! Anda disahkan mengandung. :p Jadi, bolehlah kalau nak kata Adnin tu adalah hasil #shakleeeffect dengan izinNya.

Ya, GLA boleh memberi berita gembira kepada anda.. Tapi jangan tak tahu.. Ada yang SERIK ambil GLA ni. Sebab niat nak hilangkan jeragat di wajah selepas habis pantang. Tengok-tengok dah lekat sorang lagi... Alhamdulillah la kan.. Itu rezeki Allah nak bagi :) Hehe.. yang pasti orang tu takut nak amik GLA lagi lepas ni... ;p (bukan kisah saya)

Kalau nak tahu bagaimana GLA Complex membantu meningkatkan tahap kesuburan seseorang, boleh baca entry ini.


Secara ringkasnya kelebihan GLA Complex Shaklee:

1. Bahan Asid linoleik Gama (GLA) hanya boleh didapati daripada 3 tumbuhan (bijiran):-
  • Evening Primerose Oil
  • Blackcurrant
  • Borage – minyak tertinggi 2x ganda dari primrose & 50% lebih tinggi dari blackcurrant
2. Badan boleh membina GLAnya sendiri dengan menukarkan asid linoleik yang didapati secara semulajadi dalam minyak sayuran tetapi faktor-faktor seperti tekanan, penuaan, penyakit & pengambilan alkohol boleh menggangu proses penukaran tersebut. Oleh itu pemakanan tambahan GLA sangat di syorkan bagi memastikan tubuh mempunyai bekalan binaan yang mencukupi untuk postaglandin

3. Diuji secara klinikal untuk bioavailabiliti, serapan & gabungan ke dalam sel & tisu

4. Dari biji borage, sumber semulajadi yang paling pekat asid linoleik gama

5.Setiap kapsul mengandungi 90 mg asid linoleik gama, 216 mg asid linoleik & 15 IU vitamin E

6.Dilindungi oleh Shaklee Guard – sistem anti–oksida semulajadi dipaten secara eksklusif bagi memastikan kestabilan dan kesegaran  



Jom kongsikan kisah #shakeleeeffectoog anda. 

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...