Followers

Friday, January 16, 2015

Ini Bukan di Kidzania

Salam,

Walaupun kisah ni dah agak basi, tapi saya tetap nak abadikan dalam blog ;)

Biasa kita bawa anak-anak ke Kidzania kan untuk mereka 'live their dream job'. Tapi, ni nak citer. Kalau nak bagi pengalaman anak-anak merasa jadi ahli bomba, boleh bawak diorang melawat Balai Bomba. Apa bezanya dgn Kidzania? Haa.. opkos la... FREE!

Saya tak pasti la Balai Bomba lain terima tak lawatan sambil belajar macam ni. Tapi lawatan untuk anak-anak ahli Kelab pejabat saya ni dibuat di Balai Bomba Putrajaya.

Anak-anak dapat lah merasa jadi ahli bomba. Pakaian Bomba pun disediakan, lengkap dgn topi segala. Cuma pakaian ni untuk budak-budak berumur 3-6 tahun. Sorilah Faeq, sendat pulak seluar tu. hihihi...


Bas bergerak ni ala-ala mini muzium bomba la. Ok jugak. Saya tak dengar pun penerangan pegawai tu. Sibuk layan budak-budak ni.

Ada rumah olok-olok. Budak-budak ni dok keluar-masuk angkat 'mangsa' kebakaran. Haha.. enjoy betul diorang. 
Ini pun aktiviti yg paling diorang suka. Biasa lah, main air kan! Dapat pulak tembak air tu.. hehe

Amacam, ada gaya ahli bomba tak?? ;)

Friendly betul abang Bomba ni.
Abang Bomba ni kena diet sikit..Perut dah ke depan tu. Hehe.. Peace!
Best!

 
Muka tak puas hati nampak.. Motor statik je ya. hehe..
Main tembak-tembak air tadi, target kat kadbod ni lah. Bila kena tembak dengan air, jatuh kadbod tu.

Yey! Ibu, jom balik! Haha..

Lepas ni kita lawat Kidzania pulak ya. Nak kerja lain pulok. kihkih...

Thursday, January 15, 2015

Berita Baik Untuk Ibu yg Prihatin

Assalamualaikum,

Ya, tahun baru ini disambut baik dengan promo daripada Shaklee yang tentunya sangat mengujakan para ibu yg prihatin! Vitalea for Children yang telah lama 'hilang' daripada pasaran Malaysia kini kembali dengan formulasi baru yg pasti lebih hebat!




Vitalea for Children ialah multivitamin untuk kanak-kanak seawal umur 2 tahun. Ia mengandungi vitamin C, D, E serta kesemua vitamin B. Selain itu ia juga dilengkapi dengan kalsium, magnesium, zink, copper dan banyak lagi mineral penting lain. 

Ia mengandungi pemanis semulajadi xylitol (tidak mengakibatkan kaviti pada gigi). Tiada perisa tiruan mahupun pengawet. Ia adalah gluten-free dengan rasa semulajadi anggur. Yummy...


So, tunggu apo laie. Grab cepat promo di atas ni! Nak beli satu je pun takde masalah. Cumanya bila beli promo dapatlah berkongsi kebaikan bersama rakan-rakan dan saudara-mara (Selain dapat jimat lebih).

Dengan jadual anak-anak yang padat, seawal 6.30 pagi dah bangun bersedia untuk ke sekolah. Tengah hari pula kelam-kabut balik rumah, makan dan bersiap untuk kafa pulak. Balik rumah dah lewat petang, mandi-mandi siap untuk  mengaji pulak. Siann kat anak kan. Kalau sayang anak pastinya kita cuba berikan yg terbaik untuk mereka. Apa kata berikan mulitivitamin terbaik daripada Shaklee ini pada anak-anak supaya mereka lebih bertenaga dan lebih fokus pada pembelajaran. InsyaAllah.. 

Kalau berminat atau ada nak tanya lanjut, jangan segan-silu untuk hubungi saya ya :)

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Wednesday, December 24, 2014

Tips Memilih Produk Kecantikan



Siapa yang tak suka tips kan. Orang pompuan lagi la suka tips-tips ni. Dari tips karipap rangup, hinggalah tips nak selim-melim. Hehe.. Hari ni saya nak sharekan sedikit tips. Ya, dari tajuk pun dah tau tips apa kan. Hehe.. Tips memilih produk kecantikan yg selamat! Jemput baca ;)

Ciri-ciri Produk Kecantikan yang Bahaya

  
Hari ini, terlalu banyak produk kecantikan yang berada di pasaran dengan menawarkan pelbagai manfaat kepada para pengguna. Namun, sebagai pengguna yang bijak, kita harus meneliti dengan sewajarnya sebelum membuat pembelian. Sama ada produk itu diimport dari luar negara atau buatan tempatan, berikut merupakan langkah-langkah yang harus anda ambil sebelum mencuba mana-mana produk kecantikan.


Pastikan anda semak terlebih dahulu ramuan yang digunakan dalam produk tersebut dan apa yang paling penting adalah kandungan bahan kimia yang terkandung. Produk yang mengandungi bahan kimia berlebihan adalah berbahaya dan boleh memudaratkan kondisi kulit anda. 


Sebagai seorang Muslim, sangat penting untuk kita pastikan status halal produk kecantikan tersebut. Elakkan daripada menggunakan produk yang tidak halal kerana bimbang mereka menggunakan ekstrak haiwan sebagai salah satu ramuan utama. 


Dan yang terakhir sekali adalah semak informasi yang tertera pada label produk kecantikan kulit tersebut. Pastikan ia sesuai digunakan untuk kulit muka anda. Perlu diingatkan bahawa, tidak semua produk sesuai digunakan untuk kondisi kulit tertentu. Oleh yang demikian, kenalpasti kondisi kulit muka anda terlebih dahulu. 

Ingat, sebelum mencuba sebarang produk kecantikan mahupun kesihatan, jangan tengok pada 'keberkesanan'nya saja! Yang lebih penting adalah ia SELAMAT! Jangan nanti nak cantiknya sekejap aje, merananya yang lebih. ;)




Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

Tuesday, December 23, 2014

Set Vitamin yg Sentiasa Dekat di Hati Saya

Salam,

Orang kata, cinta pertama biasanya susah kita nak lupakan. Betul ke?? Haha..

Mungkin ada betulnya. Sebab cinta pertama saya dalam Shaklee, tak lain tak bukan adalah set untuk ibu menyusu. Ye lah, saya kenal Shaklee pun masa saya sedang menyusukan. Alhamdulillah, set penyusuan Shaklee telah banyak membantu saya sepanjang tempoh tersebut. Jadi, Set Menyusu ni sangat dekat di hati saya.


Sebenarnya, dah agak lama juga orang tak bertanyakan saya set menyusu ni. Jadi, tempoh hari bila ada customer baru yang bertanya pasal set ni, saya rasa teruja sangat! Saya rasa seronok nak bantu ibu ini jayakan misi penyusuannya :) Beliau telah dapatkan set menyusu tanpa ESP, memandangkan beliau tak boleh terima rasa ESP. InsyaAllah, dengan cara yg betul, ia dapat membantu ibu ini mendapatkan kesihatan yg optimum, seterusnya meningkatkan penghasilan susu badannya. Moga beliau berjaya menyusukan anaknya sehingga umur 2 tahun. Tak sabar nak follow up balik lepas seminggu. Harap ada positive feedback! :)
Sedikit penampilan si Adnin sebelum berumur 1 tahun ... Ibu-ibu menyusu di luar sana, kuatkan semangat dan teruskan misi penyusuan anda! Ibu Adnin dah tak mengepam kat opis. Hanya direct feed sahaja bila dengan Adnin. Lagi 4 bulan Adnin genap 2 tahun ... Alhamdulillah, dapat juga diberi peluang menyusukan si kecil comel ni ..:)

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Thursday, December 4, 2014

Apabila hidup menjadi satu rutin

Salam,

Tempoh hari saya dengar motivasi pagi di radio IKIM.fm. Kisah niat. Saya cerita semula ya. Maaf kalau tak sama dengan cerita asal.

Di satu sekolah pondok, sedang murid-murid belajar dalam kelas.. Tiba-tiba pintu diketuk oleh seseorang. Baru saja murid yang duduk paling dekat dgn pintu ingin bangun untuk membuka pintu, Tok Guru meminta murid itu duduk semula. Dan Tok Guru meminta murid yg duduk paling jauh dari pintu untuk membuka pintu.

Dipendekkan cerita, setelah selesai urusan tetamu yang datang tadi, Tok Guru pun bertanya kpd anak murid yg mula-mula ingin bukakan pintu tadi. "Apakah yg kamu fikirkan semasa ingin bangun membuka pintu itu tadi? " Murid itu menjawab. Tiada apa yg difikirkan. Kerana adalah normal untuk orang yg paling dekat dgn pintu untuk membukanya apabila ada tetamu ingin masuk.

Tok Guru tersebut bertanya pula kpd murid yg dimintanya membuka pintu itu tadi.

Jawab murid tersebut, "Aku fikir, jika orang yg datang ini dalam kesusahan, aku ingin menjadi orang yg membantu meringankan kesusahannya. Jika orang yg datang itu memerlukan makan, aku ingin menjadi orang yg memberi makan padanya. Jika orang yg datang itu inginkan ilmu, aku ingin menjadi orang yg memberi ilmu kpdnya.. "

Lalu Tok Guru mereka berkata kepada murid tersebut, sesungguhnya engkau telah memperolehi pahala atas KESEMUA kebaikan yg diniatkan tadi, sungguhpun ia tidak berlaku.

Entah mengapa, kisah ini seperti mengejut saya dari lamunan. Pelik tapi benar.. Bukan tak pernah dengar pasal kepentingan NIAT dalam setiap perkara yg kita buat. Tapi, ya la.. kisah ini menjadi asbab untuk saya faham konsep kepentingan niat itu.

Hidup kita kebanyakan masanya sudah menjadi satu rutin yg hampir sama setiap hari. Daripada bangun pagi, bersiap, pergi ke pejabat, buat kerja, pulang ke rumah, memasak, dan akhirnya tidur. Bila dah jadi rutin tu, kita cenderung untuk lakukannya tanpa kita 'sedar'. Kita buat sebab dah terbiasa. Dah jadi amalan setiap hari. Tau-tau aje dah habis.. dah selesai. Bangun tidur gedebak gedebuk, eh dah malam?

Untungnya kalau dalam setiap pekerjaan kita mulakan dengan niat. Niat untuk memberi manfaat kepada makhluk lain. Niat nak berbakti, berjasa. Allah dah janji, niat nak buat benda baik je otomatik dah dapat pahala. Tapi kita (saya la tu) tak ambil peluang yg Allah dah beri untuk kita kutip pahala.

So lepas ni, boleh la kita sebagai ibu, ayah, anak, pekerja, manusia... Stop sejenak sebelum memulakan sesuatu kerja, dan fikirkan macam mana kita nakkan kerja kita tu memberi manfaat pada yg lain. Contohnya tengah buat kuih, boleh set dlm kepala, "Semoga orang yang makan kuih aku ini nanti kenyang dan dapat buat kerja dengan baik, diterangkan hati agar mudah menerima ilmu, ...dll.. " sambil berselawat, insyaAllah..

Tiba-tiba gambar chef kan..


Ayah saya ada kongsikan satu doa atau boleh juga dikatakan niat yg kita boleh amalkan sebaik sahaja bangun pagi. Saya suka sangat doa ni.. Moga ia juga bermanfaat buat anda..

"Ya Allah, aku sedekahkan semua pahala kebajikanku pada hari ini kpd kedua ibu bapaku", sebaik-baik saja kita bangun pagi, dimulakan dengan sedekah Al-Fatihah.


Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!


Monday, November 24, 2014

Pengambilan Suplemen di Kala Sakit

Assalamualaikum,

Apakah beza antara penggunaan ubat dan suplemen? Secara umumnya, vitamin diambil sebagai langkah pencegahan. Konsep pengambilan suplemen adalah sebagai satu usaha untuk mengelak penyakit. Kesihatan adalah satu nikmat, yang kita hanya akan hargai apabila datang sakit. Kesan suplemen biasanya bukanlah dalam masa 1-2 hari. Kerana itulah amat penting untuk konsisten dalam pengambilan sesuatu suplemen.

Berbeza pula dgn ubat-ubatan. Ia diambil apabila kita sudah jatuh sakit. Di mana kesannya boleh dikatakan 'serta-merta' kerana kandungan 'drugs' di dalamnya. Namun, kebanyakan ubat akan memberi kesan sampingan terutama jika diambil secara berterusan atau berlebihan. 

Bolehkah suplemen membantu penyembuhan di kala kita telah jatuh sakit?? 


Berdasarkan pengalaman dan pembelajaran saya, jawapannya BOLEH. 

Alhamdulillah, saya dikurniakan nikmat sakit baru-baru ini. Selesema resdung melanda. Dah lama saya tak diserang resdung yg teruk. Maksudnya hidung berhingus cair dan sakit kepala. Mungkin akibat kurang rehat. Rasa nak tidur je kalau boleh! Kalau zaman muda remaja dulu, solution saya apabila selesema macam ni adalah dengan menelan panadol soluble dan tidur! InsyaAllah bangun tidur lega. Kesannya memang cepat dan 'hassle-free'. Memang berbeza la dengan rawatan semulajadi ni. Apa yg saya buat bila dah dapat tanda-tanda nak sakit tempoh hari.. Saya tingkatkan pengambilan vitamin C dan banyakkan minum air masak. Omegaguard pun saya pastikan tak tinggal. Vicks pula sentiasa stand by. Sapu kat hidung.. lega sikit. Bezanya bila rawat guna suplemen ni ialah kita kena banyak bersabar. Sebab kesannya bukan serta-merta ya. Yang penting, lebihkan air masak, rehat... dan YAKIN! Syukur, hari Jumaat and weekends berjaya diharungi dengan stuffy & runny nose (and of course non-stop sneezing!!) Namun hari ini dah much better!

Semasa badan kita sakit, sel-sel kita sakit dan mengalami kerosakan. Inilah masa terbaik untuk kita perbaiki sel-sel kita dengan menyediakan zat penting dan beri 'extra protection' kepada sel melalui pengambilan vitamin yg sesuai. Shaklee adalah suplemen yg semulajadi dan bukan sahaja berkesan. Yang lebih utama, ia SELAMAT!

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Tuesday, November 18, 2014

Omegaguard untuk Anak-anak Tersayang

Assalamualaikum, 

Adoi la.. Lama betul blog ni terabai. Tak apalah, kini saya kembali dengan promo terkini daripada Shaklee. Ecewah..

Ada lagi ke yg belum tahu? Bulan ni promo Omegaguard tahu. Saya suka gila! Lagi suka daripada promo ESP. haha.. Sebab apa? Sebab satu family saya memang consume Omegaguard! Dari mak, ayah, anak-anak hingga ke bibik tau.. Hehe..

Banyak tau khasiat Omegaguard ni.Tapi, untuk saya dan keluarga, saya suka khasiatnya yang baik untuk atasi masalah batuk & asma, untuk tingkatkan sistem pertahanan tubuh, dan tak lupa kerana kandungan DHAnya yang bagus untuk perkembangan otak ;) Suka tak?


Inilah 2 vitamin yg saya suka bagi pada anak-anak. Adnin kemain suka lagi kalau lalau kat area simpan vitamin Shaklee tu.. Tunjuk-tunjuk kat botol vitamin. Suruh ambil la tu. Hehe..

Gambar Along n Faeq tu masa Majlis Penyampaian Hadiah DzulIman & Kafa last year. Dah nak masuk setahun la maknanya.. Tak lama lagi Majlis Penyampaian Hadiah lagi.. Alhamdulillah, tahun lepas Along dapat no. 2 untuk Kafa dan Faeq dapat anugerah apa ya, tak ingat dah.. Biasa la DzulIman suka bagi award2 macam 'Most Obedient Khalifah', 'Most Soft-spoken Khalifah' (award Along tahun ni ;p) Faeq dapat 'Most Generous Khalifah' tahun ni :) Apakah maksudnya? Pemurah senyuman ke? kikih...

Ok, jumpa lagi di entry akan datang. InsyaAllah akan kugigihkan update pasal Omegaguard lagi.. Tungguuu...

p/s: Jangan lupa dapatkan Omegaguard segera! Nak dapat free membership time ni la! Beli 6 botol Omegaguard dapat 1 botol FREE. FREE MEMBERSHIP lagi. Pastu bulan depan dapat plak cash bonus drp Shaklee.. best!!

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!

Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda!

** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...