Followers

Thursday, July 20, 2017

Terkena juga GDM (Kencing Manis Semasa Mengandung)

Bismillah,

Tadi tengok-tengok balik posting yg berstatus 'draft'.. Jumpa lah sharing psl GDM... hmm.. ni masa fahimi 3 bulan. Semalam dia dah masuk 11 bulan. Soooo outdated. huhu.. Tapi tak apalah.. demi sebuah perkongsian, saya klik button 'publish' ya :) Moga bermanfaat..

------------------------------------

Assalamualaikum,

Tadi Fahimi check up 3 bulan, tapi tak kena injek sebab tengah tak sihat. Batuk selesema n badan pun dedar sikit. Bulan lepas ada buat test MGTT (untuk cek ada kencing manis atau tak), so tadi tanya results pada nurse. Alhamdulillah, keputusan agak cemerlang!

Fasting: 3.9
After 2 hours: 4.8

I'm free from diabetes!! Yahooo... Hehehe... 

Tak seronok tau bila badan ada penyakit ni. Lagi-lagi penyakit berbahaya macam kencing manis. Tak pernah-pernah sangka akan dapat kencing manis selama ni. Sebab, nak ikutkan dalam keluarga saya memang tak ada sejarah kencing manis. Tapi mungkin disebabkan faktor umur yang semakin meningkat plus Allah nak uji sikit je.. Maka dapatlah merasa diabetes selama 9 bulan. ;p Actually takde rasa apa pun. Badan rasa ok je. dan GDM saya tak teruk sgt.. just kena control pemakanan, elakkan makanan n minuman yg manis-manis. Bila kena control ni baru lah perasan yang saya ni sweet tooth jugak orangnya. Lepas makan nasi mesti nak somthing sweet.. 

First time minum air gula (MGTT)

Memang Allah nak bagi pengalaman sungguh, mengandung baru-baru ni. Seumur hidup saya mengandung tak pernah lagi kena minum air gula. Sekali kali ni tak dapat lari dah. Rasanya kerajaan dah semakin strict sekarang. Umur 35 ke atas je dah kena ambil test MGTT. Ke 25 thn ya? Mungkin dah terlalu banyak kes ibu kena GDM semasa mengandung. Banyak risiko GDM ni pada ibu dan bayi tau. So, kenalah ambil extra caution. Result MGTT saya masa 1st trimester dulu 

Fasting: 4.+
After 2 hours: 9

Terkezut mak bila nurse call bagitau results. Tak pernah bermimpi akan dapat kencing manis!! Wuwuwu...

Nasib baik diabetes saya kira mild juga. Takde sampai tahap kena ambil insulin hari-hari. Setiap kali cek gula 2 minggu sekali tu elok je bacaan gula saya. Terus musykil betul ke results MGTT saya tu?? haha...  Bagi sesiapa yang tak tau, hari yang kena cek gula tu, kita kena buat test BSP (ambil darah) 4 kali sehari. Malam sebelumnya, pukul 10 last boleh makan. Lepas tu puasa sampai esok pagi, pukul 8 amik darah. Lepas tu breakfast cepat-cepat. 2 jam lepas breakfast (10+ pagi) kena amik darah lagi. Kiranya kena puasa 2 jam la lepas breakfast. Lepas amik darah pukul 10+ tu, boleh makan hingga pukul 12 je sebab pukul 2 petang kena amik darah lagi. Lepas tu pukul 6 last boleh makan, pukul 8 amik darah. Jenuh kan? Hehehe... Nasib baik Klinik Desa dekat je dengan rumah. Tapi rasa letih jugak berulang-alik ke klinik. Bawak perut lagi kan..

Langkah-langkah pencegahan

Eh. Pencegahan tu, kalau SEBELUM terkena kan. Kalau dah terkena.. rawatan la ye? Tapi rawatan ni mcm lebih kepada ubat-ubatan. Hehe.. Apa-apa je lah. Yang penting bila tau ada diabetes, terus google apa yang boleh diamalkan untuk kawal kadar gula dalam darah. Of course, saya continue pengambilan suplemen Shaklee seperti B Complex - sangat bagus untuk kawal gula dalam darah di mana ia membakar gula kepada tenaga. Selain tu, suplemen untuk ibu mengandung pun tetap diteruskan. Vitalea, Vitamin C, Ostematrix dan Omegaguard. Vitamin-vitamin ni saling melengkapi satu sama lain so memang digalakkan diambil bersama =)

Selain suplemen Shaklee yang tetap di hati, saya juga amalkan pati Delima. Saya ambil brand Gulsen tu je yang fames tu. Setiap hari minum 1 sudu pagi ketika perut masih kosong. Dan kalau rajin lagi 1 sudu sebelum tidur. Delima juga bagus untuk tambah darah, bagi yg ada masalah low Hb (pun, saya alami masa mengandung haritu) dan banyak khasiat lain selain ianya makanan sunnah.

Tak lupa juga, kali ini saya amalkan pengambilan VCO (minyak kelapa dara). To be exact, VCO brand Beauty Fera yang kawan saya jual. Mak beliau yang hasilkan sendiri VCO ni tau. Tu yang saya yakin sangat untuk cuba. Banyak khasiat VCO untuk ibu mengandung dan bayi. Bagus utk masalah kulit seperti ekzema (pun saya terpaksa hadapi huhu), bagus untuk kawal gula dalam darah (mak kawan saya amalkan VCO, terus baik diabetes dia. Alahamdulillah..) dan juga sebagai ikhtiar untuk mudahkan proses bersalin dan dapat elakkan koyak dan episiotomi ;)

----

Lain kali saya sambung perkongsian di atas.. kalau rajin la ye. haha..


Selamat Hari Raya!

Assalamualaikum,

Memandangkan kita masih lagi dalam bulan Syawal, masih belum terlambat kan nak wish Selamat Hari Raya? Hehehe.

Lama betul tak jenguk blog kesayangan ni. Rasa dah berzaman tak update. Huhu.. Maklumlah, trend sekarang ni lebih kepada instagram. FB pun jarang jugak share gambar. Hihi.. Tapi demi kenangan pada masa depan, saya nak share juga kenangan berhari raya tahun 2017 ni.. Nanti senang ada koleksi dari tahun ke tahun. Haha..Nak tengok perubahan warna dan pertambahan anak pun senang..;p

Alhamdulillah, tahun ni kami beraya di Pasir Mas. Walaupun mak dan ayah mertua dah tak ada, tapi sebab mak dan ayah saya beraya di Mekah, maka marilah kita balik Pasir Mas. Awallll dah bertolak balik tau. 2 hari la anak-anak ponteng sekolah. Alhamdulillah, jalan memang clear dan terasa lancar sangat perjalanan tu. 7 jam je dah sampai. Maybe sebab puasa, so tak adalah banyak stop.. Kalau tidakkk.. hmm.. macam masa nak balik ke rumah dari Pasir Mas.. hmm.. tak sampai Kuala Krai dah 5x berenti kot! Dekat 12 jam perjalan.. huhu...

Ok la, meh kita share gambar serba sikit.. ;)




Baju raya ibu n ayah recycle je.. Rasa dah 2-3 tahun amalkan konsep jimat cermat ni. Hehe.. Baju anak-anak je beli.. Ibu pun kalo nak beli baru, tudung atau shawl je la.. sebab kadang amik gambo yg nampaknya tudung jer. Baju terlindung. hahaa..


 Beraya rumah Pak Longnya. Budak-budak ni sibuk tanya bila nak raya dengan paklong.. Standard laa.. dah target duit raya la tu!

 Raya dengan geng Bangi Boys. Walaupun kami bukanlah orang Bangi ;p

 Geng Opis. Tahun ni tak dapat nak join Jamuan Raya yg vendor or bahagian lain buat sebab tengah hari sibuk uruskan persekolahan anak-anak.

Bos belanja soft ice cream. yummy!

Ok tu je lah serba sikit gambar yang ado..Jumpa lagi di lain siaran...


Tuesday, November 15, 2016

Beza Pengalaman Bersalin Anak Kelima

Assalamualaikum,

InsyaAllah saya cuba coretkan serba sedikit pengalaman bersalin anak yang kelima pada 19 Ogos 2016. Pengalaman mengandung saya cerita kemudian ya. Hehe..

Apa bezanya kelahiran anak saya kali ini?

1. Bersalin di hospital kerajaan
2. Bersalin di Putrajaya

Yang lain dari segi tanda-tanda, kesakitan, tak jauh beza dengan yang sebelum-sebelum ni.

Semua Dewan Bersalin Penuh!

Hmm.. mana nak mula ya? hihi.. Ok lah.. citernya gini.. Semasa mengandung anak kelima, saya disahkan menghidap diabetes. Bila ujian dilakukan, nampaknya saya kena GDM (kencing manis semasa mengandung) Maknanya ia disebabkan hormon semasa mengandung. Hopefully penyakit ni tak melekat.. Saya masih tunggu result ujian MGTT yang dibuat 6 minggu lepas melahirkan. saspen oi! Ok2.. sambung balik..

So, bila ada GDM ni, ibu tak dibenarkan bersalin lewat daripada 40 minggu. Tak boleh overdue walau sehari! So dah masuk 9 bulan macam tu, doktor dah pesan supaya datang ke hospital untuk induce kalau masih tak ada tanda-tanda untuk bersalin. Due date hari Sabtu, so hari Jumaat saya dah kena serah diri. Baiklah doktor.. So, tiap-tiap hari doa minta tak perlu induce.

Sebenarnya, lama dok fikir nak bersalin kat Az-zahrah macam sebelum-sebelum ni atau di hospital kerajaan sahaja.. Ada dua faktor yang buat saya pilih Hospital Kerajaan kali ini, iaitu faktor ekonomi yang kurang memberangsangkan ;p serta komplikasi akibat GDM, semasa proses kelahiran nanti. Ye lah, baby nanti ada kemungkinan untuk hypo (kurang gula) dan mana la tahu kena bedah ke apa kan.

Eh pelik juga.. 4 orang anak sebelum ni takde pulak risau kena bedah ke, apa ke.. hehe.. Mungkin juga disebabkan faktor umur yang dah tak berapa muda ni.. Kalau jadi apa-apa kat hospital Kerajaan, insyaAllah lebih terjamin. So akhirnya nekad untuk bersalin di hospital Kerajaan. Dan Hospital Serdang menjadi pilihan. TAPIII... nampaknya tak ada rezeki untuk dapat ic 10 untuk anak kali ni.. Sebab masa nak serah diri tu, bilik bersalin penuh! Terus kakak kaunter suruh pergi Hospital Kajang. Aiyoh.. macam jauh je. Suami kata pergi Putrajaya je lah. OK lah.. pasrah...

Sekali bila sampai kat Dewan Bersalin Hospital Putrajaya (HPJ), pun penuh!! Tapi mujurlah kakak kaunter 'check-in' kan saya untuk cek keadaaan saya. Kalau bukaan kurang dari 3 cm, saya akan ditolak ke Hospital Kajang atau Hospital Besar KL. Tapi kami dah ada plan lain. Kalau tak dapat bersalin kat HPJ, maka Hospital Az-zahrah lah destinasi seterusnya. 

Sempat makan Nasi Dagang & Nutella Pods

Ok, kita rewind balik ke pagi Jumaat yang saya patutnya kena serah diri ke hospital. Awal pagi Jumaat 19 Ogos 2016, saya bersihkan bilik air bilik belakang sebab mak ayah nak datang rumah hari tu. Contraction macam dah mula rasa sebelum basuh toilet lagi .. tapi lepas basuh toilet makin kuat la.. bila dikira-kira agak konsisten.. Ada contraction counter tapi kejap ingat nak tekan kejap lupa.. Last2 tak membantu pun. haha.. Takpelah, kita guna pengalaman je lah sebagai panduan ;p 

So bagitau husband dah rasa mild contraction. So apa lagi.. kita pi pick up nutella pods dulu pastu gi makan breakfast nasi dagang kat Sungai Merab. Sedappp!! Haha.. Pastu balik rumah semula.. Time ni dah konfiden memang tak lama lagi dah nak beranak ni. Sampai rumah tengok mak ayah dah ada. Syukur.. terus siapkan beg masukkan barang-barang yang masih belum masuk lagi. Bagitau mak dah nak beranak ni. Salam-salam minta ampun maaf.. Zass.. ke Hospital Serdang. Suami dah sebut-sebut gi HPJ je lah.. Tapi saya nak jugak Hospital Serdang sebab dok baca kat blog-blog yang situ banyak doktor pompuan kat Dewan Bersalin.. so kemungkinan untuk dapat doktor pompuan lagi tinggi. Tapi, dah rezeki baby nak dapat ic 14.. Hospital Putrajaya jugak yang terpilih :)


Berdoa Tak Henti-henti

Apa yang saya doa?? Selain doa dipermudahkan proses bersalin, saya tak putus-putus berdoa agar tiada doktor lelaki yang akan attend saya.. sama ada masa cek bukaan, masa di labour room mahupun selepas bersalin. Puas saya cari info sama ada kita boleh request tak mahu doktor lelaki semasa di labour room.. Ada yang kata boleh request, ada yang kata tak boleh.. Sejujurnya, ini adalah faktor utama saya berbelah bahagi untuk bersalin di Hospital Kerajaan. Orang kata layanan tak ok la, nurse garang la.. Tapi saya tak kisah semua tu. Yang penting saya tak nak doktor lelaki je! 

Masa kat kaunter saya dah tanya pada kakak tu, boleh ke request supaya doktor perempuan yang sambut baby? Nurse je pun takpe kalau takde masalah.. Tapi kakak kaunter bagitau yang mereka tak boleh janji, sebab Fullhouse! Patient terlalu ramai so kena terima je doktor mana yang available pada masa tu. OK.. makin kuat saya berdoa.. Lepas tu dalam bilik saringan saya tanya lagi pada nurse.. pada practical students.. majority bagi jawapan yang sama.. Ya Allah debaran nak tau doktor pompuan atau laki yang akan attend saya lebih hebat daripada debaran nak beranak! Dasat kan.. 

Sesungguhnya Allah Maha Mendengar. Syukur sebab doktor yang cek bukaan ialah doktor perempuan.. Dan syukur lagi, dah 5 cm rupanya! Allahu Akbar. Doktor kata boleh ready untuk masuk labour room. Alhamdulillah.. tak payah ke hospital lain. 

Nurse je yang sambut baby

Once dapat green light daripada doktor, nurse pun panggil nama suami. Kira nak inform la yang saya dah nakmasuk labour room. Alhamdulillah, HPJ memang benarkan suami teman isteri kat labour room. Time ni dah tengah hari jumaat. Memang selamat la solat jumaat encik suami. Lepas membuang semua, dekat pukul 2 camtu kena masuk labour room..Dalam labour room doktor yang sama tadi cek lagi bukaan untuk confirmkan. Huahua... tapi saya ok je. Janji doktor pompuan. Labour room kat HPJ ni jenis banyak bilik.. Tapi dengar la jugak ibu lain tgh dok push baby.. Aww.. seriau mak. 

Bila semua dah ready, doktor pun pecahkan ketuban..Lepas tu, doktor pun keluar. Tinggal nurse  2 orang je kot yang tunggu.. tu pun gilir-gilir kejap kuar kejap masuk. Ada jugak 2 budak interns gilir-gilir. Masa air ketuban keluar, nurse tu macam urut2 kat bukaan tu.. Dia kata, tengok gaya tak sampai sejam pun ni.. Saya pun bersuara, ye kot.. anak sebelum-sebelum ni pun cepat. Tapi sebab dok expect 'cepat' tu.. tunggu la contraction datang.. terasa mcm lambat pulak. Hehe.. tapi dpt la merasa 2x contraction yg kuat tu... Nurse dok keluar masuk, tanya tak rasa nak teran lagi ke? Saya pun macam kompius.. Sakit mmg sakit tapi macam tak rasa nak meneran lagi.. Sekali dia cek..dah full rupanya! Huhu.. Nurse kata, bila contraction je, terus push.. mula-mula saya baring dengan bahagian atas badan tinggi. Bila nak push tu, nurse turunkan katil so jadi flat. Saya tanya kenapa turunkan katil? Dia kata supaya saya dapat guna seluruh tenaga untuk push baby. Memang sangat tak Natural Birth! Haha.. TAPI sungguh la apa dia kata tu. Bila pegang pergelangan kaki, dagu kat dada n push dengan sekali napas, terasa seluruh tenaga tu fokus utk keluarkan baby.. Alhamdulillah.. pukul 2,40 macam tu baby dah selamat dilahirkan... tanpa koyakan mahupun episiotomy!! Alhamdulillah...(Nanti saya share apa yang saya amalkan ya). Satu lagi wish saya termakbul. 

Terlalu banyak nikmatNya yang patut kusyukuri

Terasa terlalu kerdil diri ini bila segala yang kita minta Dia tunaikan. Sedangkan terlalu banyak kekhilafan diri... TQ Allah..

Bersalin secara normal tanpa perlu induce.
Bersalin tanpa koyakan @ episiotomy. 
Takde doktor lelaki semasa bersalin - ada sekejap je sorang doktor laki masuk masa tengah sibuk push. Itupun dah syukur sebab sekejap sangat dia jenguk ke dalam bilik.
Bersalin di hospital Kerajaan tanpa sebarang komplikasi.
Anak-anak yang lain dalam jagaan atok nenek masa saya dan suami kat hospital. 
Eh.. nak list memang panjang... 

Ok lah sebagai penutup, kita belanja sikit gambar budak bijak ni.. Dah pandai menyembang sekarang ni.. Pantang kita agah sikit... ooo aahh mulut dia =)





OK lah, sampai sini dulu ya. Lepas ni kita sambung sharing pengalaman lain pulok. Banyak lagi ni.. hehehe.. Tata.. Assalamualaikum... :)

Thursday, October 20, 2016

Apa nak buat bila cirit-birit dan muntah-muntah..minum air kosong pun keluar balik..

Assalamualaikum..

Amboi, panjangnya tajuk! Ok.. ini muntah-muntah bukan disebabkan sakit buatan orang tau. Ini disebabkan keracunan makanan dan yang seangkatan dengannya. 

Nak dijadikan cerita, semalam saya terasa tekak meloya dan perut sebu. Ahh sudah.. ni angin apa pulak masuk ni. Maybe terjangkit dari anak2 yang baru baik dr sakit yg sama..atau simply silap makan kot. Merasa lah membuang 1x dan muntah 2x. Ughh.. tak bestnya rasa. Masa mengandung pun tak muntah mcm ni ;p 

Nak makan memang tak lalu.. So cubalah minum air kosong panas.. Sekali habis je satu mug tu... Terus keluar balik! Keluar semua lunch nasi berlauk ayam cincang. Huhu... Biasanya untuk masalah cherry berry n muntah2.. elok ambil Nutriferon. Tapi kalau dibancuh dgn air memang confirm keluar balik! So malam tu dah lembik badan plus demam lagi... Amik la nutriferon n isap @ kemam terus serbuk Nutriferon tu. Sedapp.. dan alhamdulillah takde tanda-tanda nak muntah dsb... Tidur awal malam tadi n terjaga dalam pukul 2 pagi.. perut lapar ni.. Cubalah bancuh milo O panas dan minum... Tunggu reaksi perut... Alhamdulillah.. sampai sekarang takde muntah-muntah lagi. Cuma demam belum betul2 kebah. Takpe, jap lagi kemam lagi Nutriferon.. 

TQ Allah berikan kesembuhan segera... Banyak tanggungjawab yang perlu diselesaikan ni...

Wassalam..

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!


Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda! 

Wednesday, October 19, 2016

Officially Mak Anak Lima

Assalamualaikum,

Hai la.. si anak dah masuk 2 bulan (hari ni), ibunya baru terkedek-kedek nak update. Maafkan saya. Dalam kepala ni macam-macam nak update. Contoh topik seperti di bawah:

1. Pengalaman bersalin anak kelima
2. Pengalaman mengandung anak kelima
3. Pengambilan suplemen sepanjang kandungan kelima
4. Tips Mengandung pada umur berisiko (35 tahun ke atas)
5. Tips bersalin tanpa episiotomi
6. Pengalaman berpantang sendiri
7. First time bersalin di hospital kerajaan
8. ...

Tup-tup update resepi pulak. Haha... So, nak amik topik yang mana dulu ek? Silap-silap anak masuk 6 tahun baru abis semua topik kat atas tu. Kui kui...

Oklah, sebagai teaser, kita up dulu gambar-gambar anakanda Fahimi mana yg ada dulu lah ye. Intro gittewww...


Alhamdulillah, saya selamat dilahirkan pada 19 Ogos 2016 di Hospital Putrajaya jam 2.40 petang secara normal. Berat saya 3.5kg tapi sekarang dah 6kg uols... Kisah kelahiran saya akan ibu titipkan dalam entri lain ya.. Tunggu! ;p


Fresh from oven.. Dalam labour room lagi masa ni. Sorilah, gambar gelap sikit sebab kamera hp biasa2 aje dan jurukamera pun amatur. Mujur laa tak blur hehe.. Ini antara gambar yang sempat dirakam sebelum disound setepek oleh misi bahawasanya Tidak Dibenarkan ambil foto dalam labor room ya!

Masa ni dah masuk wad.. Ibu snap nak hantar gambar kat ayah.. Dok kat wad hospital kerajaan ni kena independent sikit. Tapi sebab takde masalah masa melahirkan, alhamdulillah semua dipermudahkan.. Ayah kena balik rumah tengok kakak n abang-abang.. Ibu honeymoon kat hospital dgn saya..

Baiknya saya... tidur aje kerjanya... Masa kat wad 2-3 kali jugak membuang.. Ibu pun dah hampir lupa najis newborn kaler hitam dan likat.. Merasalah bersihkan sendiri masa kat hospital. Kalau private, nurse setelkan hehe..

Zzz... tidur lagi.. pic ni nampak mcm muka Abg Ichi.

 Gambar ni sebelum saya dibotakkan.. 

Uwaaa!! Boleh tahan jugak suara saya tau. Rasa-rasanya paling nyaring lah suara compare abg2 n kakak.

 Ooooh.. nak nenen rupanya! Hahaha..

 Pening layan kerenah kakak saya ni.. Asyik nak pegang saya je.. Ayat favourite skrg ni.. "Dah lama tak pegang baby" Walaupun baru seminit lepas pegang si adik..

 Puas hati dapat pegang adik ya!

Sempena mengambil berkat sunnah cukur rambut pada hari ke-7, maka Fahimi pun selamat dibotakkan oleh ayahnya.. Senang macam abang-abang dan kakaknya.. Tidur je time kena cukur tu. Make sure baby kenyang je sebelum aktiviti dimulakan.

Amboi.. muncung-muncung mulut tu! Masa ni dalam kereta, on the way pulang ke rumah setelah berpantang 2 minggu kat rumah atok n nenek.. Bermulalah episod berpantang sendiri.. wuwu..

Ok.. Nantikan entri seterusnya.. Moga diberikan kerajinan.. Aminn...

Tuesday, September 27, 2016

Resepi Kek Carrot Mudah

Assalamualaikum...

Kita buat comeback ke dunia blogging dgn resepi kek carrot. Hehe.. senang n simple je resepi ni. Sebab saya dah simplify.. resepi asal dari website Allrecipes.com. Kek ni bagi saya agak manis walaupun sy dah kurangkan kuantiti gula drp 2 cwn kpd 1 1/3 cwn shj. Pemanis betul pemilik asal resepi ni.

Ok xmo cakap byk.. kita terus ke resepinya.

Bahan-bahan:

4 biji telur
1 1/3 cwn gula halus (next time 1 cwn je pun cukup)
1 1/4 cwn minyak masak
2 sudu kecil esen vanila
2 cwn tepung naik sendiri
2 1/2 cwn carrot yg telah disagat (resepi asal 3 cawan)

Cara-caranya:
1. Panaskan oven pd suhu 180 celsius & sediakan loyang yg nak digunakan.

2. Kacau telur, minyak masak, esen vanila dan gula hingga sebati. Saya guna whisk dan kacau hingga jadi sebatian yg pekat mcm susu pekat.

3. Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau guna senduk kayu. Masukkan carrot dan kacau lg hingga sebati.

4. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 50min - 1jam. Saya guna api bawah je sbb api atas rosak. 

Untuk frosting pula..

Bahan-bahan:
250g cream cheese
3/4 cwn gula halus
3 sb butter
1/2 biji perahan jus lemon

Cara-caranya:
1. Biarkan butter dan cream cheese pada suhu bilik. 

2. Whisk kesemua bahan hingga sebati.

3. Simpan 1-2 jam dlm peti ais. Keluarkan bila nak digunakan dan kacau bagi lembut sebelum disapu ke atas kek.

Senang kan? Selamat mencuba!

Wednesday, February 24, 2016

Buah Delima Tinggi Khasiat Asid Folik

Dalam entri saya sebelum ini (klik sini), saya ada kongsikan tentang kepentingan asid folik, terutama sekali pada awal kandungan. Kali ini saya nak kongsikan salah satu buah yang boleh menjadi sumber asid folik yang bagus! 

Ya, buah DELIMA!
Berikut adalah petikan artikel dari PA&MA..
Rasanya ramai yang sudah mengetahui tentang khasiat yang banyak terdapat dalam buah delima terutama untuk wanita mengandung. Amalkan makan buah delima ketika anda mengandung, kerana khasiatnya yang bagus untuk ibu dan bayi seperti berikut:

1. Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung.
2. Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu.
3. Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan.
4. Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik.
5. Mencegah rasa mual.

Bahkan ia turut dinyatakan dalam agama Islam seperti mana Nabi Muhammad SAW bersabda, “Tidak ada delima yang tidak mempunyai buah dari delima surga di dalamnya” (HR Abu Nu’aim)dan “Buah delima dan kulitnya memperkuat pencernaan di perut.” (HR Abu Nu’aim dan Al-Jauzi). 
Kajian di seluruh dunia oleh para pengkaji menemui manfaat kesihatan jus delima. Menurut penyelidik, ibu-ibu mengandung yang berisiko melahirkan anak dengan kelahiran pra matang disarankan mengamalkan pengambilan jus buah delima.
Ini dapat mengurangkan risiko bayi dalam kandungan mengalami kecederaan otak yang disebabkan oleh kadar pengaliran oksigen yang rendah di dalam darah. Jus delima menjadi satu sumber bagi asid folik yang diperlukan bagi tumbesaran bayi yang sihat.
Asid folik adalah satu komponen yang diperlukan dalam pembentukan sel darah merah dan DNA. Wanita yang mempunyai paras asid folik yang lebih tinggi semasa awal kehamilan berkemungkinan mempunyai bayi yang sihat.
Sumber: PAMA

So, apa lagi..ibu-ibu mengandung jangan lupa amalkan buah delima. Sekarang pun dah ada banyak dijual jus delima atau pati jus delima. InsyaAllah khasiatnya masih boleh diperolehi. Selain itu, amalkan juga Set Mengandung Shaklee yang terbukti banyak khasiatnya kepada ibu dan bayi.

Berminat untuk jana pendapatan melalui biz Shaklee, ataupun untuk dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya segera!


Aini Hayati Luey
ID Shaklee: 852412
sms/whatsapp: 012-2897359

COD sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bangi; Pengeposan ke seluruh Malaysia!
Klik SINI untuk senarai pengedar Shaklee berdekatan anda! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...